![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Nasza data ślubu, a siostry TŻa
Cześć dziewczyny, to mój pierwszy post, więc witam Was bardzo serdecznie i liczę na to że Wy spojrzycie na moją sprawę bez emocji i pomożecie mi podjąć decyzję.
Zacznę od początku, planujemy wesele na lipiec 2017, mam swoją wymarzoną datę, 1. Jest ona dla mnie tak ważna, ponieważ wtedy akurat przypada rocznica ślubu moich rodziców. Od kiedy pamiętam chciałam właśnie wtedy wziąć ślub i teraz tak się złożyło, że ten 1 wypada za dwa lata w sobotę. Narzeczony nie ma nic przeciwko, chociaż dla niego to data jak każda inna. Do rzeczy, siostry mojego przyszłego męża mieszkają za granicą, siostra 1 w dniu naszego wesela będzie miała dzieci w wieku od 10 do 4 lata, siostra 2 będzie miała 5 letnią córe, i one sabotują naszą date. Szantażują emocjonalnie mojego narzeczonego grożąc że nie przyjadą/przylecą i że powinniśmy zorganzować wesele 3 tygodnie później. Dodam, że narzeczony potrafi się od wszystkiego odciąć i dla niego najważniejsze jest to żeby to był nasz dzień i żebyśmy to my byli szczęśliwi, nie chce ulegać niczyjej presji.. Problelem jest jego mama, która płacze mu w rękaw, że robi na złość siostrom, że nie chce aby dzieci niosły mu obrączki itd.. Agrumentem sióstr jest to że dzieci mają szkołe, i nie mogą przyecieć.. Dodam tylko że siostra 1 wielokrotnie już była w PL i zostawała np na dwa pierwsze tygodnie września. Wiem, że w UK wakacje zaczynają się później, ale ja im nie karzę przyjeżdzać na 2miesiące tylko na kilka dni, co jest oczywiście kolejnym argumentem na nie, bo dzieci przyjadą i będą płakały że wszystkich zobaczyły i już muszą odjeżdżać... Dziewczyny co mamy zrobić ? ![]() ![]() Z góry dzięki za odpowiedzi i przepraszam jeśli coś jest nieskładne ale piszę to pod wpływem dużych emocji.. Edytowane przez Kokoroko1 Czas edycji: 2015-05-01 o 17:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Komplikatorka
|
Dot.: Nasza data ślubu, a siostry TŻa
Akurat z nieobecnością w szkole w UK jestem na bieżąco, bo Tżta syn musi przylecieć na nasz.
Tam podobno jest tak, że dzieci mają prawo do nieobecności w ciągu 3 dni, a reszta jak nie jest usprawiedliwiona to rodzic płaci karę 60 funtów za dzień. Tzta była żona powiedziała w szkole jaka jest sytuacja i szkoła wyraziła zgodę na wyjazd młodego na ślub ojca ale musimy dostarczyć zaświadczenie z usc że ślub będzie i przetłumaczyć u przysięgłego. ---------- Dopisano o 09:13 ---------- Poprzedni post napisano o 09:13 ---------- Ja bym ślubu nie przekładała.
![]() |
#3 |
Czerwcowa PM
|
No to niech nie przyjeżdżają. Nikogo na swoje wesele siłą nie zaciągniesz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
hm. ja bym slubu prawdopodobnie nie przełożyła.
szczegolnie jak chcecie im zapłacic za podóóż inaczej może bym sie zastanawiała, że przecież to Jego rodzina, chesz żeby byli, że może ich nie stać żeby ot tak sobie na 5dni przylecieć, bo chcieli na dłużej a tak wczesnie nie mogą. ale jak to kwestia "wsiądz w opłacony samolot i bądź" to wszystko jest po ich stronie
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Mialam podobna sytuacje chociaz w moim wypadku na mniejsza skale bo chodzi tylko o jedno dziecko. Moj brat jest rozwiedziony i jego byla mieszka za granica. Ich corka ( jestem jej matka chrzestna ) rozpoczyna rok szkolny w poniedzialek po naszym weselu wiec musi wrocic do miejsca swojego zamieszkania na ten czas. Moja byla bratowa chce z nia wrocic tam autokarem i beda musialy wyjechac w sobote w dniu naszego slubu.
Zaoferowalam zaplacic za samolot dla niej i mojej chrzesnicy, ale odmowila. Mój brat cos tam wspomnial o zmianie daty, ale my zostalismy przy tej samej. Na twoim miejscu zostalabym przy twojej dacie zwlaszcza, ze ma ona dla ciebie takie a nie inne znaczenie. Niestety planujac wesele nie dogodzisz kazdemu i czasami trzeba byc egoista.
![]() |
#6 |
polaczek cebulaczek
|
Ja bym slubu nie przekladala. Nic sie nie stanie, jak dzieciaki do szkoly pare ostatnich dni nie pojda. Robcie jak chcecie, to wasz dzien. A jesli z takiego powodu siostry sie nie pojawia no to sory... to juz nie wasza wina.
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Ja bym nie przełożyła.
Zmienisz datę, a może one i tak nie przyjadą, bo "coś tam, coś tam" ? Kto wie co się stanie w ciągu tych dwóch lat. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
ja też bym absolutnie nie przekładała
![]()
Edytowane przez Mirianka Czas edycji: 2015-03-12 o 09:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Właśnie, nie masz gwarancji czy innego numeru nie wywiną. Też bym nie przekładała.
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dokladnie tak!
![]() |
![]() |
#11 |
żona bez ogona
|
Nie przełożyłabym. Siostry nie muszą przylatywać od razu na kilka tygodni, bo dzieci, mogą przylecieć na kilka dni. I tak, jak odpowiednio wcześniej poinformują o tym szkołę to nie będzie problemu, też mam rodzinę w UK.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Dzięki za wszystkie szybkie odpowiedzi, jeśli chodzi o przylot idt to nie chodzi o pieniądze, przynajmniej jedną z sióstr bez wątpienia na to stać (raczej dla nas to jest spory wydatek, tym bardziej że za wesele płacimy sami), chodzi o jakieś dziwne postawienie na swoim.
Jeśli chodzi o mnie to ja przeżyję jeśli ich nie będzie, narzeczony też, ale jego mama już od długiego czasu chodzi do lekarza po leki uspokajające (właśnie te siostry dostarczają jej dużo wrażeń) i my nie chcemy jej dokładać kolejnych zmartwień, bo to jej będzie przykro i to ona będzie musiała tłumaczyć przed wszystkimi dlaczego najbliższa rodzina pana młodego postanowiła olać wesele, ktorę bądź co bądź odbędzie się raz w życiu. Dodam, że jak do tej pory miałam dobry kontakt z jego siostrami, dzieciaki mnie po prostu uwielbiają i zawsze byłam dla nich miła z uwagi na Tż chociaż często musiałam gryźć się w język. Ja po prostu chcę zgody i tego żeby były, niczego poza tym od nich nie wymagam. Edytowane przez Kokoroko1 Czas edycji: 2015-03-27 o 19:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
polaczek cebulaczek
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Ja bym decyzję zostawiła narzeczonemu, bo to w końcu jego rodzina. Moim zdaniem stawiasz narzeczonego w bardzo niekomfortowej sytuacji, upierając się przy swojej dacie. Podobnie robią jego siostry.
Ty nadajesz dacie jakąś symbolikę, a rodzina patrzy na praktyczne aspekty. Nie widzę szans na znalezienie pomiędzy Wami porozumienia w ustaleniu, która data jest korzystniejsza. Trzeba podjąć decyzję i ja bym ją zostawiła narzeczonemu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Gdyby siostry miały rzeczywiście poważny powód, żeby nie pojawić się na Waszym ślubie 1go lipca, to zastanowiłabym się czy nie zarezerwować późniejszej daty. Ale w takiej sytuacji na pewno bym nie uległa. Zapewniacie im przylot, nic ich to nie kosztuje, a jeśli dzieci na początku miesiąca zobaczą rodzinę, wrócą na 3tygodnie do UK, a potem na całe wakacje znowu do Polski, to nic im się nie stanie. Co to za tłumaczenie, że będą płakać
![]() A mama TŻ nie powinna się za nie tłumaczyć, są dorosłe, mają swoje rodziny, podejmują własne decyzje. Jeśli ulegniecie teraz, to co będzie później? Może też będą chciały wtrącać się do Waszego życia?
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
Ja bym nie zmieniala. Do slubu ponad 2 lata. W tym czasie sie moze wiele wydarzyc. Moze za rok stwierdza ze w tej pozniejszej dacie one maja super fajny wyjaz, w ogole okazja i co znow przelozysz? To na prawde nie jest powazny powod. Nie tancz jak ci zagraja. Jakby date sie ustalalo pod preferencje kazdego goscia to zadnej daty by si nie ustalilo, bo zawsze sie znajdzie ktos komu by nie pasowalo.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
ani bym nie zmieniała daty ani bym nie płaciła za podróż żeby ktoś łaskawie się zjawił na moim ślubie.
nie to nie, dla mnie by było po sprawie. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Żona Gargamel
|
Nie zmieniaj daty
![]() Nie daj im się bo potem wymyślą milion innych rzeczy, których sobie życzą a koniec końców obrażą się i nie przyjadą skoro to taki typ ludzi... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Nie przekładaj!
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, widzę że większość odpowiedzi jest za tym żeby nie przekładać i taką też wiadomość przekazałam narzeczonemu. Jednak on zastanawia się kto będzie w takim razie od niego na weselu, serce mi mięknie jak na niego patrzę, ale nie chcę sie poddać terrorowi jego sióstr. Argument, że będą się dalej wtrącały jak im teraz na to pozwolimy on bagatelizuje, twierdzi że nie
![]() Z drugiej strony zastanawiam się czy jak już będziemy małżeństwem on będzie brał opinie sióstr na równi z moją ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja bym nie przełożyła ślubu. Siostry jeśli chcą to przyjadą, bo tak naprawdę to nie stoi im na przeszkodzie nic czego nie można pokonać. Jak się wam kiedyś urodzi dziecko to zapewne chrzciny też trzeba będzie pod siostry ustawiać, tak samo jak i wszystkie inne uroczystości. Tego, że dla Ciebie to ważna data to już narzeczony nie widzi? Tylko grymasy sióstr? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Dodam tylko że siostra 1 brała ślub w Anglii i narzeczony nie był nawet zaproszony, kiedy powiedział o tym mamie odpowiedziała, że mógł kupić bilet i przylecieć (jakby w ogóle liczył, że dostanie ten bilet).. Dodam że on jest chrzestnym jednego z dzieci, a chrzciny były dwa tygodnie wcześniej, czyli on na chrzest a rodzice na ślub + posiadówa w knajpie przy piwie bo weselem tego nazwać nie można. Takie tam panują dziwne zwyczaje |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
ja bylam w podobnej sytuacji,nawet zalozylam watek o dostosowaniu daty do gosci.Ja wolalam miec wesele latem,lipiec lub sierpien,jednak wiekszosc rodziny Tezeta nie bylaby na weselu,oni mieszkaja w gorach i pracuja w turystyce.Zdecydowalam na pazdziernik,bo bardzo chcialam zeby ci goscie przybyli.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja już wyraziłam wcześniej swoją opinię odmienną od pozostałych dziewczyn, ale będę podtrzymywać. Przyznam, że nie rozumiem tej Twojej symboliki, ale też nie popieram takiej ingerencji sióstr. Moim zdaniem przesadzasz w tym momencie i jeżeli narzeczonego to martwi aż tak bardzo, to chociażby dla niego powinnaś zdecydować się na gest. Nawet jeśli nie uważasz, że to jest słuszne. Przecież to jego bliska rodzina, a w dodatku zaangażowała się w to mama. Tata ma rację, że to Ty wyjdziesz na tą złą i możesz tego żałować. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
żona bez ogona
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Zdajesz sobie sprawe ze jak ugniesz sie w tak powaznej sprawie jak slub to dasz im sygnal ze ugniesz sie w kazdej sprawie? ---------- Dopisano o 20:18 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:18 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:15.