|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Czy są tu wolontariuszki ciekawe świata? :)
Hej Wizażanki!
![]() Zależy mi, aby w najbliższym roku pojechać na wolontariat zagraniczny EVS. Myślałam o tym krótkoterminowym (2 miesięczny bodajże). Czy miałyście może doświadczenie w tym temacie? Czy któraś z Was wyjechała, znacie kogoś kto był albo tak jak ja planuje może w tym roku? (przepraszam jeśli nie wpasowałam się z watkiem w tematykę forum ale jestem tu nowa Edytowane przez Curiouss Czas edycji: 2014-12-21 o 17:14 Powód: źle sformułowałam |
|
|
|
|
#2 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Czy są tu wolontariuszki ciekawe świata? :)
Cytat:
Wolontariat w BIBLIOTECE, gdzieś w Hiszpanii. Pożyteczne społecznie tak bardzo, dobro tak wielkie. Ps. gdzieś na Wizażu jest chyba jakiś wątek dot. EVS, a może się mylę? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
Ja osobiście nie widzę nic złego w łączeniu wolontariatu z poznawaniem nowych miejsc i ludzi, również za granicą. Nie rozumiem dlaczego pomaganie w obcym kraju przy jednoczesnym poznawaniu jego mieszkańców, ich kultury, tradycji, miałoby być gorsze od pracy we własnym mieście. Ale oczywiście masz prawo do własnego zdania
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Chodzi o owy problem terminologii, który sprowadza się do pracy, w pewnym stopniu, za darmo, poza tym ta wolonturystyka często przynosi więcej szkód dla lokalnych mieszkańców i regionów, niż dobrego, jak promują to organizatorzy. I gwarantuję, że nie jest to moje odosobnione zdanie. Tutaj między innymi artykuł, który porusza problem, jak kto ładnie określa autor, mariażu turystyki i wolontariatu. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuję za artykuł. Zgadzam się, że sytuacja w nim opisana jest po prostu przypadkiem nabijania kasy kosztem innych. Każą ci płacić dobre kilka tysięcy złotych a twoje wysiłki i tak zdadzą się na marne. Jeśli ktoś decyduje się na wyjazd do krajów Afryki (czy innych rozwijających się) do pracy z dziećmi to koniecznie musi mieć w tym doświadczenie! To ogromna odpowiedzialność a nie wycieczka krajoznawcza. Jednak ja mam na myśli wolontariat z EVS, który jest finansowany i którego przebieg wygląda nieco inaczej. Osobiście nie mam zamiaru jechać na projekty pomocy np. niepełnosprawnym, bo się do tego nie nadaję. W ramach EVS można wybrać jednak wolontariat typu pomoc w pracach fizycznych, np. w parkach narodowych, czy praca biurowa, organizowanie eventów, gdzie nie są wymagane wysokie kwalifikacje i nie ma tej tzw. powagi sytuacji. Za to jest szansa aby zawrzeć nowe znajomości, dojrzeć, usamodzielnić się, podszkolić języki, poznać realia życia w innym kraju - i to jest moja motywacja. I nie uwazam abym wracajac z takiego wyjazdu mogła czuć się "och ile to ja zrobiłam dobrego" bo to nie to. Zaś wolonturystyka, o której piszesz to jakieś nieporozumienie, biznes nastawiony na wyciąganie kasy; jeśli poszukują osób do tak odpowiedzialnych zadań na drugim końcu globu nie wymagając żadnego doświadczenia itp. Tylko na zasadzie: zapłać, a pojedziesz, to sorry ale mamy tu do czynienia ze zwykłym biznesem a nie organizacją charytatywną i należy to bojkotować.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:29.