![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
studia z rozsądku
Czy któraś z Was wybrała kierunek studiów z rozsądku? Taki, który niewiele ma wspólnego z waszymi zainteresowaniami, ale daje perspektywy na dobrą pracę?
Jeśli można wiedzieć to jaki to kierunek? Jesteście zadowolone z wyboru? Do absolwentek: jesteście zadowolone z pracy (albo chociaż z zarobków ![]() pozdrawiam, Miami |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: studia z rozsądku
Ja wybrałam, i właśnie zmieniam, bo mam go serdecznie dosyć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Mechatronikę wzięłam. Bo ambitny kierunek. Zbyt ambitny się okazał, a ja się łatwo denerwuję, jak nie jestem w czymś bardzo dobra. I mnie natchnęło parę dni temu i wczoraj złożyłam podanie żeby się na turystykę i rekreację przenieść, wedle upodobań.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Ja tak zrobiłam... I teraz siedząc nad projektem z wodociągów i kanalizacji (studiuję inżynierię środowiska) zastanawiam się co ja tu ku... robię? W liceum dobrze się uczyłam, tutaj jestem baaardzo przeciętna. Tak sobie czasem myślę kto mnie kiedyś przyjmie do pracy w branży budowlanej, mając do wyboru dziewczynę i kilku facetów...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Mnie to nie dotyczy, dotyczy natomiast mojego brata, który w dużej mierze z rozsądku wybrał medycynę. Teraz jest już absolwentem, wiadomo, że miał chwile zwątpienia, ale generalnie jest bardzo zadowolony, odnalazł się w tym zawodzie, choć nie był fascynatem przedmiotów teoretycznych i pierwsze dwa lata były dla niego męczarnią. Od zajęć klinicznych sam z własnej woli zaczął czytać rzeczy ponad program. Dzisiaj sam mówi, że się cieszy, że nie wybrał swojej ukochanej historii, po której pewnie nie pracowałby w zawodzie, a przynajmniej ma możliwości, by swoje hobby rozwijać. Moja przyjaciółka w ten sam sposób wybrała wspomnianą mechatronikę i jest zachwycona.
Z drugiej strony, koleżanka - niesamowicie uzdolniona językowo, humanistycznie - wybrała ekonomię, z rozsądku właśnie i po dwóch latach ją rzuciła. Nie ma reguły. Edytowane przez 201605300922 Czas edycji: 2013-10-29 o 09:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Ja wybrałam informatykę z rozsądku, ale dopiero zaczęłam w październiku, więc trudno cokolwiek powiedzieć. Tylko u mnie informatyka zawsze gdzieś krążyła po głowie, a swego czasu zajmowałam się grafiką. Na razie jest ciężko, ale to pierwszy rok jest najgorszy. Część rzeczy mnie zainteresowała, a część nie.
Tak jak wyżej dziewczyny powiedziały, wszystko zależy od osoby, ja mojego wymarzonego zawodu i tak nie mogłabym wykonywać, więc patrzyłam pod kątem zdolności i trochę zainteresowań. Swoje hobby mogę też rozwijać w sumie po pracy. ![]() Ale nie należy też się do niczego zmuszać, bo jak coś nas dobitnie nie interesuje i w trakcie studiów się tylko męczymy, to myślę, że nie ma sensu tego ciągnąć. ![]()
Edytowane przez Beatagr3 Czas edycji: 2013-10-29 o 11:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Z tego co wiem nikt z moich koleżanek i kolegów z byłej uczelni nie pracuje w zawodzie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Właśnie w tym roku będę miała praktyki, potem zrobię inżyniera i chcę już iść do pracy a magisterkę zrobić zaocznie. Tylko że czarno widzę swoją karierę w branży skoro ja naprawdę nie wiele o tym wszystkim wiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Najlepiej by było, gdyby rozsądek, czyli praktyczny i przyszłościowy kierunek pokrywał się z zainteresowaniami...
![]() Ja wybrałam studia "nierozsądne" i teraz tego żałuję. Myślę, że swoje zainteresowania i hobby można rozwijać po pracy/na własną rękę, a studia lepiej wybrać z myślą o przyszłej pracy, zarobkach, możliwościach... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
BAN stały
|
Moja koleżanka poszła na medycynę, o tak bo jej rodzice są lekarzami..., ale teraz nie narzeka, pracę ma przede wszystkim :p
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Raczej trzeba wybrać coś po środku rozsądku i zainteresowań. Ja na pierwszym kierunku elektronice strasznie się męczyłem ale teraz na wiertnictwie czuje się świetnie a perspektywy nadal są całkiem niezłe
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
mm444 Ty też studiujesz IŚ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Bo tak to jest rodzice każą, czasami spełniają swoje ambicję, a dziecko przez to cierpi. Eh...
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Ja wybrałam finanse i rachunkowość z rozsądku. Jestem na I rok magisterki. Uważam, że to był bardzo dobry wybór. Pracuję od 2 lat, dobrze zarabiam, a sam kierunek bardzo mi się podoba
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Być może Ci się udało. Branża finansowa to branża, w której można bardzo dobrze zarobić, ale nie każdemu to pasuje.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Poszłam w rozsądku. Na AiR. Rzuciłam szybciutko.
Teraz po roku przerwy jestem na Biotechnologii - jest ciężko, ale nie zamieniłabym go na nic innego ![]()
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
wybrałam FiR na porządnej uczelni ekonomicznej i nie żaluję ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Ogólnie techniczne zapewniają większe możliwości znalezienia pracy aniżeli wszystkie inne. Natomiast tak naprawdę, żadne studia nie gwarantują niczego. I to trzeba sobie uświadomić
![]()
![]() |
#28 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
ojj tak łatwo znowu też nie jest, ale zgodzę się, że o łątwiej niż na politechnice (mam na myśli prawdziwe politechniczne kierunki) - przede wszystkim ze względu na mniejsza ilość godzin. ale dzięki temu można już np. od 2 roku łapać praktyki, a w duzych miastach chętnie biorą takich młodych, nie mających wymagań finansowych pracowników
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
a jakie to są "nieprawdziwe" ? :P
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:19.