Opuszczony poradziecki szpital w Legnicy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-11-29, 12:04   #1
malyna19
Raczkowanie

Opuszczony poradziecki szpital w Legnicy

Witajcie, są tu może osoby które podobnie jak ja interesują się urbexem?
Urbexem interesuje się od niedawna, jednak te zajęcie mnie tak pochłonęło iż postanowiłam razem ze znajomymi przejechać z północy kraju do odległego miasta jakim jest Legnica, interesuje mnie historia tego miasta, ale jeszcze ciekawsza jest historia opuszczonego poradzieckiego szpitala w Legnicy, który mieści się w lasku złotoryjskim, to co tam zobaczyłam zwaliło mnie z nóg. Ogromny szpital, długie korytarze w których ma się wrażenie że nie ma ich końca najciekawszą rzeczą którą zobaczyłam było pomieszczenie w którym robiono sekcje zwłok umarłym pacjentom, jest tam stół do robienia sekcji, oraz pomieszczenie w którym przechowywane były ciała, silny chłód jaki z tamtąd się wydobywa to coś niesamowitego. Szpital został zamknięty w 1993 roku gdy ostatni żołnież radziecki opuścił Legnicę i tym samym granicę naszego kraju. Interesują mnie takie miejsca i legendy związane z tym miejscem, wiele osób twierdzi że jest tam tunel łączący szpital z centrum miasta, postanowiłam to sprawdzić i doszłam do wniosku iż tunel ze szpitala ma połączenie z nieczynnym lotniskiem radzieckim.
PS. JEŚLI WĄTEK NIE JEST W ODPOWIEDNIM FORUM PROSZĘ O PRZENIESIENIE.
Stary 2013-11-29, 14:50   #2
Suivi
Zadomowienie

Dot.: Opuszczony poradziecki szpital w Legnicy

Masz może jakieś zdjęcia?

Suivi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-29, 14:55   #3
rnb
Raczkowanie

Brzmi bardzo ciekawie! A co to jest urbex? :wstydzi się: Rozumiem, że jakieś zwiedzanie opuszczonych budynków, tak?
~~Młode Wilki cz.III~~
rnb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-29, 15:07   #4
201703061432
Konto usunięte

Mieszkam obok, a nigdy tam nie byłam brzmi strasznie!

Edytowane przez 201703061432
Czas edycji: 2013-11-29 o 15:09
201703061432 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-29, 17:14   #5
ulinkaaa
Zakorzenienie

Mieszkam w Legnicy, pytaj o co chcesz
w nicości za oknem, gdy budzą się mgły...
ulinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-29, 17:29   #6
201607050913
Konto usunięte

A to widziałaś?

http://qbanez.wordpress.com/2012/02/...zny-w-gdansku/
201607050913 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-29, 17:36   #7
malyna19
Raczkowanie

rnb tak masz rację. Jest to zwiedzanie opuszczonych miejsc. ciekawe zajęcie.. A jeżeli ktoś chce zwiedzić cały ten kompleks to niech pyta. Powiem jak tam się dostać

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-11-29, 17:43   #8
kasica6662
Zadomowienie

Możesz wrzucić foty Chyba więcej znajdzie się zurbexowanych na wizażu. U mnie w te wakacje trochę słabo z wyjazdami. W tamtym roku opuszczone szpitale w Lublińcu (aż 2 się zdarzyły), papiernia w Kaletach i wiele więcej, ale te wymienione najbardziej zachwyciły.

Moje dzieła
Preferencje

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=858471 Książkowy wątek
kasica6662 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-29, 17:52   #9
malyna19
Raczkowanie

mineralka fajny link mi poleciłaś. Autor tego bloga qbanez. Podobnie jak ja interesuje sie opuszczonymi miejscami. Madzia_12 zazdroszcze ci że mieszkasz w Legnicy. Caly czas bym chyba zwiedzała. Zwłaszcza niegdyś urodziwą dzielnicę tarninów. Tzw.byly kwadrat. Jak sie nie myle znajduje się tam zus.

---------- Dopisano o 18:52 ---------- Poprzedni post napisano o 18:48 ----------

a jak na forum wrzuca sie zdjecia?
Stary 2013-11-29, 20:38   #10
201703061432
Konto usunięte

A mi wstyd, bo o tym szpitalu dowiedziałam się dzisiaj od Ciebie

Zdjęcia:
włączasz opcje komentarza w edytorze pod spodem masz "dodatkowe opcje", klikasz "zrządzaj załącznikami", dodajesz i "załaduj"

teraz mam chętke żeby tam pójść!
201703061432 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-30, 11:26   #11
malyna19
Raczkowanie

Postaram się wrzucić zdjęcia z aparatu ale nie mam pojęcia jak. Madzia_12 dzięki że udało mi się ciebie zainteresować tym tematem, jednak nie wejdziesz sobie tak od tak do tego kompleksu, który cały ma 7ha. Jest tam ochroniaż, i nie wpuści cię gdy nie dasz troszkę w łapę, ten teren jest prywatny chcesz wiedzieć więcej pytaj, w miarę wolnego czasu odpowiem.

---------- Dopisano o 12:10 ---------- Poprzedni post napisano o 12:02 ----------

http://www.opuszczone.net/szpital-poradziecki-dl tu link ze zdjęciami dla Ciebie. Swoje zdjęcia też dorzucę jak mi się uda pozdrawiam i jak chcesz wiedzieć więcej napisz na priv, nie wolno mi opowiadać o tym szerszej publiczności.

---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ----------

http://www.sadistic.pl/stary-opuszcz...y-vt208239.htm niesamowicie klimatyczny filmik z tego miejsca, polecam obejrzeć.
Stary 2013-11-30, 12:20   #12
ancooora
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rnb Pokaż wiadomość
Brzmi bardzo ciekawie! A co to jest urbex? :wstydzi się: Rozumiem, że jakieś zwiedzanie opuszczonych budynków, tak?

Ooo ! To temat dla mnie ! Ciary mi przeszły normalnie, bo coś jest w starych budynkach a tym bardziej w szpitalach Czekam na więcej info o tym miejscu
Pasjonatka fotografii i przyrody
Kocham zwierzęta a ludzi tylko lub
ancooora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-01, 11:26   #13
201604191001
Konto usunięte

Malyna, jak urbexujesz to z jaką liczbą ludzi? I czy nie boisz się albo nie miałaś nigdy jakiś nieprzyjemnych sytuacji z "mieszkańcami"?
Ja w wakacje zrobiłam sobie małą wycieczkę po opuszczonych halach na warszawskim Ursusie i miałam taką jedną sytuację. W jednym pomieszczeniu znaleźliśmy przed chwilą wygaszony ogień i ślady posiłku a potem trafiliśmy na tego kto się posilał i nie był zbyt przyjazny.
Kiedyś próbowałam zwiedzić halę na Pradze ale niestety, coś tam planują i było tam kilka bardzo przyjaznych psów z bardzo dużą ilością zębów.

O, to jest to na Ursusie https://www.facebook.com/media/set/?...0221870&type=1 Zdjęcia nie moje, budynek ten sam.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-01, 18:53   #14
malyna19
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Malyna, jak urbexujesz to z jaką liczbą ludzi? I czy nie boisz się albo nie miałaś nigdy jakiś nieprzyjemnych sytuacji z "mieszkańcami"?
Ja w wakacje zrobiłam sobie małą wycieczkę po opuszczonych halach na warszawskim Ursusie i miałam taką jedną sytuację. W jednym pomieszczeniu znaleźliśmy przed chwilą wygaszony ogień i ślady posiłku a potem trafiliśmy na tego kto się posilał i nie był zbyt przyjazny.
Kiedyś próbowałam zwiedzić halę na Pradze ale niestety, coś tam planują i było tam kilka bardzo przyjaznych psów z bardzo dużą ilością zębów.

O, to jest to na Ursusie https://www.facebook.com/media/set/?...0221870&type=1 Zdjęcia nie moje, budynek ten sam.
dziękuje za link. zazwyczaj zwiedzam takie opuszczone miejsca w 4 osoby. Urbex to niebezpieczne zajęcie zawsze można trafić na czujniki ruchu, ochroniaży itd. Dlatego zawsze ide z kolegami. Miałam kiedyś taką sytuację że narkomani przesiadujący w budynku który mieliśmy zamiar eksploatować byli agresywni. Dawali do zrozumienia że to ich teren. Skończyło się małą przepychanką.
Stary 2014-01-09, 20:46   #15
meakeangel
Rozeznanie

GG do meakeangel

Cytat:
Napisane przez malyna19 Pokaż wiadomość
Postaram się wrzucić zdjęcia z aparatu ale nie mam pojęcia jak. Madzia_12 dzięki że udało mi się ciebie zainteresować tym tematem, jednak nie wejdziesz sobie tak od tak do tego kompleksu, który cały ma 7ha. Jest tam ochroniaż, i nie wpuści cię gdy nie dasz troszkę w łapę, ten teren jest prywatny chcesz wiedzieć więcej pytaj, w miarę wolnego czasu odpowiem.

---------- Dopisano o 12:10 ---------- Poprzedni post napisano o 12:02 ----------

http://www.opuszczone.net/szpital-poradziecki-dl tu link ze zdjęciami dla Ciebie. Swoje zdjęcia też dorzucę jak mi się uda pozdrawiam i jak chcesz wiedzieć więcej napisz na priv, nie wolno mi opowiadać o tym szerszej publiczności.

---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ----------

http://www.sadistic.pl/stary-opuszcz...y-vt208239.htm niesamowicie klimatyczny filmik z tego miejsca, polecam obejrzeć.

Witaj, powiedz moja droga jak można się tam dostać intrygują mnie od dawna miejsca opuszczone choć tak wielkich obiektów nigdy nie miałam okazji 'zwiedzić'. Jakieś pomocne wskazówki(zwłaszcza na ochroniarza) ?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-01-13, 23:33   #16
alan1994
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez malyna19 Pokaż wiadomość
rnb tak masz rację. Jest to zwiedzanie opuszczonych miejsc. ciekawe zajęcie.. A jeżeli ktoś chce zwiedzić cały ten kompleks to niech pyta. Powiem jak tam się dostać
malyna19 wiesz może czy ten szpital ktoś pilnuje? czy idzie sie do niego normalnie dostac ? Z góry dzieki za odp. pozdrawiam
alan1994 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości