Dieta 1500- wasze doświadczenia i spostrzeżenia, którymi chcecie się podzielić - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-12-10, 12:16   #1
eeelka
Przyczajenie

Dieta 1500- wasze doświadczenia i spostrzeżenia, którymi chcecie się podzielić

Jako że jest to pierwszy mój post na forum chciałabym się przywitać.

W drugiej kolejności proszę o pomoc bardziej doświadczone koleżanki w wiadomym temacie

Cóż...mam 19 lat i od dziecka nie należałam do najszczuplejszych i najaktywniejszych .
Obecnie moja waga to 73 kg przy wzroście 164/65 cm. Moje BMI wynosi w przybliżeniu 27, mam więc znaczną nadwagę.
Moją pierwszą poważną przygodę z odchudzaniem zaczęłam w ubiegłym sierpniu i skończyłam ja praktycznie w grudniu tego samego roku. Z pomocą dietetyczki schudłam w ciągu 4 m-cy 10/11 kg. Potem poddałam się matura, stres, podjadanie...

Obecnie mam powody by silnie się zmotywować

Myślę nad tym bardzo poważnie, nie jest to tymczasowy entuzjazm...

Dlatego moje pytanie tyczy się tego ile orientacyjnie (tak wiem że organizm każdego z nas funkcjonuje inaczej ale chciałbym mieć jakikolwiek punkt odniesienia) i w przeciągu jakiego czasu mogłam bym zgubić 15 kg ( z 73 do 58) przy stosowaniu diety 1500 kcl i ćwiczeniach na siłowni (powiedzmy umiarkowane, 5 razy w tygodniu po godzinie lub półtorej).

Zastanawiam się na kupnem wspomagacza typu ForeverSlim ( już widzę reakcje co niektórych moich znajomych ) Pośpiech nie jest dobrym doradcą, a powiedzmy sobie szczerze każda drastyczna zmiana w naszym stylu życia odbija się na naszym organizmie. Każda nieudana próba zastosowania diety zostawia po sobie pewne konsekwencje, problem w tym żeby wybrać taka opcję która zostawi tych negatywnych konsekwencji jak najmniej.

Może macie jakieś doświadczenia związane ze stosowaniem tej diety. Moja waga po 4 miesiącach zatrzymała się, widocznie organizm zwolnił przemianę materii, by ją podkręcić musiałbym wtedy ćwiczyć albo obniżyć kaloryczność.

Mój deadline by wyglądać po ludzku to koniec kwietnia, chociaż i tak po tym czasie będę musiała wprowadzić program stabilizacyjny

Mam jeszcze jedną wątpliwość. Nie chciałabym mieć po ćwiczeniach na siłowni zarysowanych mięśni.Kilka lat temu ćwiczyłam intensywnie brzuszki, teraz przestałam i mój brzuch wygląda nieestetycznie. To działa w ten sposób, że jak tam wejdziesz to musisz zostać

Nie chce wyglądać po wszystkim ( jeżeli szczęśliwie dobrnę, tak załóżmy tą optymistyczną wersję ) jak trochę mniejsza tylko że "zbita" . Chociaż z drugiej strony to przecież mięśnie i woda "lecą" jako pierwsze. No nie wiem, nie wiem...ekspertem od fitnessu nie jestem, a w Internecie można znaleźć wiele informacji, szkoda ze większość z nich jest sprzeczna

To tyle wątków autobiograficznych, mam nadzieję że ktoś zechce się odezwać i mądrze mi doradzić.

Cheers!
eeelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-10, 18:31   #2
Dotka90
Zakorzenienie

Dot.: Dieta 1500- wasze doświadczenia i spostrzeżenia, którymi chcecie się podzielić

Cytat:
Moje BMI wynosi w przybliżeniu 27, mam więc znaczną nadwagę.
27 jest bliżej 25 (waga w normie), niż 30, więc nie przesadzajmy z tą 'znaczną'. Dużo zależy od budowy, wiadomo, ale prawidłowa waga dla tego wzrostu zaczyna się już od 68kg, a to zaledwie 5kg mniej.
Cytat:
w przeciągu jakiego czasu mogłam bym zgubić 15 kg
Nie da się tego tak łatwo określić, skoro sama wiesz, że:
Cytat:
Moja waga po 4 miesiącach zatrzymała się,
Odchudzanie to nie matematyka. Możesz 15kg zrzucić w 2 miesiące, a możesz w 10. Mnie zrzucenie 16kg zajęło 8 miesięcy.
Cytat:
Każda nieudana próba zastosowania diety zostawia po sobie pewne konsekwencje, problem w tym żeby wybrać taka opcję która zostawi tych negatywnych konsekwencji jak najmniej.
I tu masz swój błąd. Nie ma czegoś takiego jak 'próba diety'. Albo zmieniasz nawyki na stałe, albo będziesz chudnąć-tyć-chudnąć-tyć i tak już zawsze.
Cytat:
Zastanawiam się na kupnem wspomagacza typu ForeverSlim
Odpuść. Skup się na prawidłowym żywieniu i aktywności fizycznej.
Cytat:
Może macie jakieś doświadczenia związane ze stosowaniem tej diety.
Tej diety, to znaczy jakiej? Mnie dieta 1500kcal nie mówi kompletnie nic. Możesz jeść super urozmaicone posiłki, a możesz jeść 3 tabliczki czekolady dziennie - to nadal jest 1500kcal.
Cytat:
Nie chciałabym mieć po ćwiczeniach na siłowni zarysowanych mięśni.
A co ćwiczysz na tej siłowni? Ćwiczysz typowo siłowy trening? Na maszynach/z hantlami, z obciążeniem?
Najpierw trzeba spalić tłuszcz, żeby w ogóle jakiekolwiek mięśnie odslonić
Cytat:
Nie chce wyglądać po wszystkim ( jeżeli szczęśliwie dobrnę, tak załóżmy tą optymistyczną wersję ) jak trochę mniejsza tylko że "zbita" .
Tu akurat błąd, bo wysportowane ciało wygląda dużo lepiej niż szczupłe 'skinny fat' - dziewczyn, które nie ćwiczą.
Cytat:
Chociaż z drugiej strony to przecież mięśnie i woda "lecą" jako pierwsze.
Aleosochozi?
Mięśnie lecą jako pierwsze, jak się ktoś głodzi.

Na koniec odniosę się do najważniejszego:
Cytat:
przy stosowaniu diety 1500 kcl i ćwiczeniach na siłowni (powiedzmy umiarkowane, 5 razy w tygodniu po godzinie lub półtorej).
Moim zdaniem kompletnie nieudane połączenie. 1500kcal dla młodej dziewczyny, która ma zamiar bardzo dużo ćwiczyć (5 razy w tygodniu po 1.5h to jest BARDZO dużo), rokuje słabo. Nie możesz jeść poniżej swojego BMR (czyli zapotrzebowania na kalorie). Twój współczynnik BMR wynosi PONAD 1500kcal (jakieś powiedzmy 1570) - więc mówiąc obrazowo: 1570 kcal jest Ci potrzebne, żeby leżeć, oddychać, mrugać powiekami i nic więcej. Dodaj sobie do tego 7,5 godziny treningu tygodniowo, myślenie, naukę, czynności domowe itd itd - musisz zdecydowanie jeść więcej.

Waga po 4 m-cach stanęła może właśnie dlatego, że jadłaś za malo, a może był to tzw. efekt plateau, który trzeba przeczekać. Po to zaczynamy dietę od wysokiego pułapu kalorii, żeby mieć z czego obcinać. Skoro zaczęłaś od 1500 (czyli już poniżej BMR), to już nie było z czego ciąć.
Żeby utrzymać wagę, powinnaś jeść ok. 2700 kalorii. Zwyczajowo od ilości kalorii potrzebnych do utrzymania, odejmuje się ok. 500 kalorii i z takiego pułapu się zaczyna. Czyli ja bym zaczęła raczej od 2200kcal, a nie zaledwie 1500.

Przy tak intensywnych ćwiczeniach, musisz mieć rozpisane porządne posiłki okołotreningowe. Sam trening, to połowa sukcesu, ale reszta jest w kuchni. Złe posiłki przed/po treningu mogą sprawić, że nie będzie wymiernych efektów naszych ćwiczeń.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-10, 23:32   #3
eeelka
Przyczajenie

Dot.: Dieta 1500- wasze doświadczenia i spostrzeżenia, którymi chcecie się podzielić

Dziękuję za odpowiedź Dotko

"Dużo zależy od budowy, wiadomo, ale prawidłowa waga dla tego wzrostu zaczyna się już od 68kg, a to zaledwie 5kg mniej."

Cóż ważyłam 69 dokładnie rok temu przed świętami i nie byłam zadowolona. Moja budowa ciała, mam masywne ramiona, uda i wiadomo brzuszek (nie jest zbity wręcz odwrotnie, dlatego przez bluzkę łatwo jest policzyć wszystkie fałdki- nie wiem czy ma przełoży się się to na efektywnoś ćwiczeń czy też diety). Boczków prawie w ogóle nie mam ( sprawdziłam ...czuję kości miednicy pod skórą. Pupa jest płaska. Piersi też raczej skromnie

"Mnie zrzucenie 16kg zajęło 8 miesięcy"
Mogę wiedzieć jak wyglądał ten proces? Czy byłaś na diecie, czy uprawiałaś sport?Mogę prosić o więcej szczegółów?

"Albo zmieniasz nawyki na stałe, albo będziesz chudnąć-tyć-chudnąć-tyć i tak już zawsze."

To prawda, sytuacja przypomina trochę człowieka który wyszedł z nałogu a gdy raz "złamię się" to to wiemy jaki jest finał. Ponoć komórki tłuszczowe zostają tylko uśpione a w sprzyjającym monecie, "nakarmione" dają o sobie znać.

"Odchudzanie to nie matematyka. Możesz 15kg zrzucić w 2 miesiące, a możesz w 10."
Przypuszczam że nie znajdę na forum wróżki,która powie mi jak będę wyglądać w maju Ale warto znać jakiś przedział by mieć punkt odniesienia, a co więcej jeśli cel jest wyraźny i precyzyjnie określony trudniej jest robić sobie wymówki. I weźmy pod uwagę to, że to naturalne- dziewczyny w moim wieku są niecierpliwe, poza tym mam dodatkowy osobisty powód by czuć się fit do końca kwietnia. Wiem odchudzanie to nie wyścigi, chcę to zrobić z głowa...

"Mnie dieta 1500kcal nie mówi kompletnie nic. Możesz jeść super urozmaicone posiłki, a możesz jeść 3 tabliczki czekolady dziennie - to nadal jest 1500kcal."

Jadłospisy układała mi dietetyczka rok temu. Zamierzam do nich zerknąć, niestety teraz nie mnie stać na kolejne wizyty. Przykładowy obiad to pierś z kurczaka smażona i duszona na 1 łyżce oliwy i 1/3 woreczka ryżu + warzywa. Śniadanie to głownie węglowodany i owoce. Oczywiście posiłki rozplanowane są regularnie.

"A co ćwiczysz na tej siłowni? "
Póki co ma tylko takie pre-view czyli rowerek stacjonarny( godzinka codziennie). Siłownia od nowego roku...hmm...zaczynać program treningowy przed świętami To zła początek.

"Tu akurat błąd, bo wysportowane ciało wygląda dużo lepiej niż szczupłe 'skinny fat' - dziewczyn, które nie ćwiczą."
To raczej sprawa indywidualna Oczywiście pojęcia piękna jest subiektywne, pojęcie bycia zdrowym jest już sprecyzowane. A Merlin Monroe czyż miała silnie zarysowane mięśnie? Czasami jest tak że koleżanka ważąca od nas 8 kg więcej ma takie proporcje ciała że wygląda "more tempting" niż my...

Myślisz że z moim "zapasami" umięśniony brzuch albo co gorsze zbity i masywny ( rzekłabym męski) nie grozi mi?

"Twój współczynnik BMR wynosi PONAD 1500kcal "

A co jeśli przytoczę Ci opinię "fachowca" w dziedzinie dietetyki który polecił mi dietę 800 kcl kiedy miałam 16 lat. tak nie żartuje...był to lekarz przyjmujący na NFZ. Kserował tą samą dietę dla wszystkich kobiet, nawet tych które były w średnim wieku z problemami diabetycznymi.

Cóż jestem typem który się dużo uczy, nie chciałabym aby to moje odchudzanie odbiło się na moje umysłowej wydajności, ale cóż zrobić...Trzeba było się pilnować wcześniej

"Przy tak intensywnych ćwiczeniach, musisz mieć rozpisane porządne posiłki okołotreningowe. Sam trening, to połowa sukcesu, ale reszta jest w kuchni. Złe posiłki przed/po treningu mogą sprawić, że nie będzie wymiernych efektów naszych ćwiczeń."

Ooo...czy mogłabyś podać mi w jakich godzinach najlepiej ćwiczyć, i czy robić to przed czy po posiłku?
W dziedzinie fitness jestem zupełnie niezorientowana. Słyszałam że poranne godziny są najlepsze w moim wypadku i że warto ćwiczyć na głodnego a posiłek spożyć tuż po wysiłku fizycznym.

Śmiało dziewczyny, zostawiajcie jeśli czas Wam pozwala swoje spostrzeżenia, jeśli byłyście w podobnej sytuacji albo stosowałyście dietę 1500 kcl
eeelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-12, 09:01   #4
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Moja budowa ciała, mam masywne ramiona, uda i wiadomo brzuszek (nie jest zbity wręcz odwrotnie, dlatego przez bluzkę łatwo jest policzyć wszystkie fałdki- nie wiem czy ma przełoży się się to na efektywnoś ćwiczeń czy też diety).
I ćwiczenia i dieta dadzą pozytywne efkty.

Cytat:
Mogę wiedzieć jak wyglądał ten proces? Czy byłaś na diecie, czy uprawiałaś sport?Mogę prosić o więcej szczegółów?
Byłam na diecie, ćwiczyłam ale nie od początku. Zaczęłam dietę w grudniu, a ćwiczenia w marcu, później zaczęłam biegać regularnie. Teraz ponownie jestem na diecie + chodzę na siłownię.

Cytat:
poza tym mam dodatkowy osobisty powód by czuć się fit do końca kwietnia. Wiem odchudzanie to nie wyścigi, chcę to zrobić z głowa...
Ale zrozum, że nikt nie wie, jakie będzie u Ciebie tempo chudnięcia. Ja co bym nie robiła, to chudłam równe 2kg miesięcznie. DLa jednych mało, dla innych w normie.
Chudnij 2-4 kg / miesiąc i do kwietnia spadnie Ci 8-16kg, zależy co organizm na to. Weź też pod uwagę, ze jeśli będziesz ćwiczyć, to może Ci spaść 8kg, ale wizualnie będziesz wyglądać dużo lepiej.

Ja ważąc teraz ostanio 74kg, wyglądałam o niebo lepiej niż kiedyś przy wadze 74kg, ale właśnie ćwiczyłam.

Cytat:
Jadłospisy układała mi dietetyczka rok temu.
Dietetyk dietetykowi nierówny, sama o tym wiesz, skoro piszesz, że Ci ktoś ułożył jadłospis na 800kcal.

Cytat:
Póki co ma tylko takie pre-view czyli rowerek stacjonarny( godzinka codziennie). Siłownia od nowego roku...hmm...zaczynać program treningowy przed świętami To zła początek.
Na rowerku nie wyrobisz nie wiadomo jakiej muskulatury,a i ćwicząc z obciażeniem, nie ma ryzyka, że będziesz wyglądać jak Pudzian.

Cytat:
A Merlin Monroe czyż miała silnie zarysowane mięśnie?
Nie każdemu się podoba sylwetka Marylin

Cytat:
Czasami jest tak że koleżanka ważąca od nas 8 kg więcej ma takie proporcje ciała że wygląda "more tempting" niż my...
To nie tylko proporcje ciała, to właśnie stosunek mięśni do tłuszczu

Myślisz że z moim "zapasami" umięśniony brzuch albo co gorsze zbity i masywny ( rzekłabym męski) nie grozi mi?
Nie myśl za dużo, tylko ćwicz

Cytat:
Ooo...czy mogłabyś podać mi w jakich godzinach najlepiej ćwiczyć, i czy robić to przed czy po posiłku?
W dziedzinie fitness jestem zupełnie niezorientowana. Słyszałam że poranne godziny są najlepsze w moim wypadku i że warto ćwiczyć na głodnego a posiłek spożyć tuż po wysiłku fizycznym.
Odchodzi się już od mitu ćwiczenia na pusty żołądek. Odchodzi się też od mitu, że na odchudzanie to tylko aeroby. Ponoć najlepiej jest stawiać na trening siłowy, a potem cardio. Polecam też HIITy.
Godziny treningu powinny być dopasowane do Ciebie, ćwicz kiedy możesz.
Nie ćwiczymy bezpośrednio PO posiłki, odczekaj ok. 1-2h (sprawa indywidualna). Po ćwiczeniach zjedz posiłek potreningowy.

Polecam portal www.potreningu.pl - kopalnia wiedzy o żywieniu i ćwiczeniach.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości