![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Ciąża na urlopie wychowawczym
Mam zagwozdkę, mam małe dziecko, jestem na urlopie wychowawczym i wczoraj okazało się, że znów jestem w ciąży.Kompletnie tego teraz nie planowałam,no ale stało się
![]() Co mam teraz robić? Dziecko jeszcze w przedszkolu nie jest(od września pójdzie-mam nadzieję), nie bardzo mam je z kim zostawiać, by wrócić do pracy.W takiej sytuacji pieniądze, wiadomo, przydają się, więc chciałabym mieć prawo do urlopu macierzyńskiego,jak to logistycznie rozegrać, może ktoś zna się na tym, sam był w takiej sytuacji? Będę wdzięczna za porady, bo mam mętlik w głowie i sytuacja mnie mocno zaskoczyła... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ciąża na urlopie wychowawczym
Musiałabyś chyba przerwać urlop wychowawczy i wrócić do pracy, tyle że musiałabyś przepracować 30 dni, żeby nabyć prawo do zasiłku. Ale mogę się mylić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
na pewno nie 30 dni, moja koleżanka wróciła na 1 dzień
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Nie cierpię takich sytuacji ,ale sama się w takiej znalazłam:/
Dziękuję za odpowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
nie wiem jak jest z L4..
ale ja urodziłam syna będąc na wychowawczym z córką i z dniem porodu przeszłam na macierzyński na synka ![]() bez żadnych cyrków z wracaniem na 1 czy 30 dni do pracy.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na logikę, to bez sensu jest zawracać głowę pracodawcy chwilowym powrotem,bo jednak przez ten czas już wszystko jest poukładane, ma swój porządek,a tu nagle wraca taka golgie i mów:,,dzień dobry,ja tylko na chwilę"; |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Logika logiką, a przepisy przepisami
![]() Zasiłek macierzyński na pewno Ci przysługuje, nie masz jednak prawa do urlopu macierzyńskiego. Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2014-01-07 o 12:31 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
To już nic nie wiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
http://www.experto24.pl/kadry/ochron...owawczego.html
No chyba że coś się zmieniło, kłócić się nie będę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wg tego artykułu wystarczy zakończyć wychowawczy choćby na dzień przed porodem ..a kolejnego dnia iść na macierzyński.. wystarczy dobra wola pracodawcy.. nie pamiętam jak to miałam dokładnie w papierach zorganizowane..ale fakty są takie że byłam normalnie na drugim macierzyńskim i potem rozpoczęłam kolejny wychowawczy..wszystko jak za pierwszym razem.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Moja koleżanka z pracy była w identycznej sytuacji - w maju zeszłego roku miała wracać do pracy po urlopie wychowawczym, ale bodajże w kwietniu dała znać, że jest w następnej ciąży i zamiast do pracy poszła od razu na L4. Po urodzeniu dziecka przysługiwał jej urlop macierzyński bez żadnych powrotów na 1 dzień czy innych takich.
Dodam, że pracuję w urzędzie, ale takie same przepisy obowiązują chyba wszystkich pracodawców. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Golgie jest tak jak pisze porannarosa - jak Ci się skończy wychowawczy możesz iść od razu na l4. Jeżeli masz dłuższy okres wychowawczego przewidziany, a lekarz wie, że pracować i tak raczej nie będziesz mogla, to przerywasz urlop wychowawczy i od pierwszego dnia, jak masz się pojawić w pracy przynosisz l4. Gratuluje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Mam nadzieję,że tak faktycznie można, bo wiele by to ułatwiło.Będę się jeszcze dowiadywać w ZUS-ie,chciałam zasięgnąć opinii i doświadczeń innych, które miały styczność z taką sytuacją
![]() Dziękuję za informacje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Na pewno można. Moja bliska znajoma była w takiej sytuacji, przerwała wychowawczy i od razu przyniosła l4.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Przerywasz wychowawczy, informujesz,e chcesz wrócić do pracy. WRacasz na jeden dzien i przynosisz od razu L4,że jesteś w ciązy. Normalnie masz macierzyński i wychowawczy jeżeli masz umowe na dłuższy okres czasu lub bezterminową
ALbo wracasz na niepełen etat,żeby Cie nie zwolnili, normalnie popracujesz z kilka dni i bach mówisz,że jesteś w ciązy i chroni CIę prawo i idziesz poźniej na L4. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
Nawet nie musisz wracać do pracy. Po prostu w dniu powrotu przynosisz L4 i po sprawie. Żadnych badań na powrót do pracy też nie robisz.
Przetestowane na sobie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję za odpowiedzi.Problem polega też na tym, że mam umowę na czas określony, wygasa chyba w marcu/kwietniu 2015.Co jeśli w tym czasie będę na urlopie macierzyńskim/wychowawczym?Czy mogą rozwiązać tę umowę, czy dadzą już na czas nieokreślony?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Jeśli w tym czasie będziesz na macierzyńskim to mają obowiązek przedłużenia umowy na czas trwania urlopu macierzyńskiego, a potem to już dobra wola pracodawcy. Albo przedłużają umowę albo się żegnają.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
jestem w takiej samej sytuacji, nic nie trzeba robić, możesz z własnej woli jedynie powiadomić pracodawcę że jesteś w ciąży, ponieważ trzeba przygotować wniosek o rezygnację w wychowawczego i automatycznie przechodzi się na macierzyński z chwilą urodzenia dziecka, trzeba oczywiście zgłosić pracodawcy fakt urodzenia dziecka z aktem urodzenia, niezbędnym do przygotowania dokumentów do zasiłku macierzyńskiego
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
golgie, a nie boisz się, że jednak nie będziesz miała gdzie wracać po drugim macierzyńskim? Rynek pracy jest ciężki dla kobiety, b. ciężki dla kobiety z dzieckiem, a już z dwójką... No i się robi długa przerwa w pracy.
Czasem to aż się zazdrości rodzicom, co to rodzili za komuny lub w latach 90, moja mama czy TŻta spokojnie brała 3 lata wychowawczego, potem nie było problemu z pracą. A teraz wieczne kombinacje, pół biedy jak ktoś ma babcię w podorędziu, która w razie choroby zaopiekuje się maluchem, odbierze o jakiejś ludzkiej porze ze żłobka czy przedszkola, inaczej to naprawdę kicha i to mnie przeraża. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Boję się jak diabli, ale co mam teraz zrobić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
wańka wstańka
|
Powodzenia. Mam nadzieję, że ci się ładnie poukłada
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
watpie ze zaproponuja umowe na czas nieokreslony pracownikowi ktory byl tylko dla nich kosztem przez pare lat
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
sama jestem ciekawa jak/czy prawo chroni w takiej sytuacji kobietę w ciąży/ na macierzyńskim.. daj znać jak się dowiesz..trzymam kciuki! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
ale czy czasem pracodawca nie oplaca dalej skladek
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
[1=871319bc27e9d09c3f0d50d 55d02d0b6e86b5c84;4451371 9]Jeśli w tym czasie będziesz na macierzyńskim to mają obowiązek przedłużenia umowy na czas trwania urlopu macierzyńskiego, a potem to już dobra wola pracodawcy. Albo przedłużają umowę albo się żegnają.[/QUOTE]
umowę przedłuża się do dnia porodu, jeśli umowa wygasa w czasie trwania macierzyńskiego, wtedy po prostu wygasa ale kobieta jest dalej na przysługującym macierzyńskim i otrzymuje należny jej zasiłek. W ZUSie widnieje, że jest na zasiłku macierzynskim ale nie jest już pracownikiem danej firmy. Reszta się zgadza ![]() w czasie wychowawczego składki opłaca państwo |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Okazało się, że mam dwa wyjścia:
a)zostaję na wychowawczym i z dnie urodzin dziecka przechodzę na zasiłek macierzyński b)idę do pracy, pracuję ile się da potem l4 i (chyba) urlop macierzyński. Wybrałam powrót do pracy na jakiś czas-przynajmniej będą pieniądze.Nie wiem tylko jak babcia da radę z małą:/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
[1=871319bc27e9d09c3f0d50d 55d02d0b6e86b5c84;4451371 9]Jeśli w tym czasie będziesz na macierzyńskim to mają obowiązek przedłużenia umowy na czas trwania urlopu macierzyńskiego, a potem to już dobra wola pracodawcy. Albo przedłużają umowę albo się żegnają.[/QUOTE]
Nieprawda. Jeśli będzie na macierzyńskim i w trakcie skończy się umowa to pracodawca nie musi jej przedłużyć. Jeśli golgie nie dostanie nowej umowy to resztę macierzyńskiego wypłaca bezpośrednio zus. Przedłużenie umowy tyczy się umowy, która kończy się w trakcie ciąży, powyżej 12tyg, która była zawarta na min miesiąc czasu. Wtedy umowa jest do dnia porodu, pracodawca wypłaca za 1 dzień macierzyńskiego a potem płaci zus. Edytowane przez Glodomorek Czas edycji: 2014-01-11 o 14:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:51.