|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Pies po amputacji przedniej łapy
Witam. Mam owczarka niemieckiego. Jest to suka, ma 12 lat. Właśnie jest w trakcie operacji- amputacji przedniej łapy. W pachwinie miała dużego guza, którego nie udało się wyciąć. Zostałam postawiona przed wyborem: uśpienie lub amputacja. Lekarz powiedział, że trzeba jej dać szansę, więc zdecydowałam się na amputację.
I teraz mam pytania... Czy pies bez przedniej łapy ma szansę w miarę normalnie żyć? Wstać chociażby po to, żeby się napić, zjeść coś, załatwić się? Wejdzie sama do budy? Może ktoś z Was jest w podobnej sytuacji i mógłby mi coś powiedzieć na ten temat. Bardzo proszę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pies po amputacji przedniej łapy
Może zapytaj weterynarza o to jakie trudności teraz ciebie i psiaka mogą napotkać, jak pomóc zwierzakowi. Myślę, że lekarz spokojnie ci takich informacji udzieli.
![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Niby mówił, że pies jest trochę za ciężki, ale z drugiej strony doradzał amputację... Już sama nie wiem. Martwię się.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
jejciu, jak nigdy nie bylam jakos specjalnie przywrazliwiona na punkcie zwierzat, tak teraz naprawde mi szkoda psiny... >.< a odpowiedzi na pytanie niestety nie znam, pogadalabym przede wszystkim z weterynarzem...
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
szkoda pieska, 12 lat to dużo ale powinna przywyknąć do utrudnień związanych z amputacją...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Pies pewnie przywyknie... Radziłabym jednak psa odchudzić do dolnej granicy zdrowej wagi, żeby mniej obciążać stawy, plus dawać suplementy na stawy właśnie. Bo brak jednaj łapy automatycznie bardziej obciąży pozostałe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Znajomi mieli bernardyna po amputacji przedniej łapy (nowotwór) i pies spokojnie dawał sobie radę.
Trzymam kciuki za Twoją psicę ![]()
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Tez znam psiaka amstafa bez przedniej łapy- psiak został pogryziony podczas walki psów i właściciel go wyrzucił, na szczęście znalazł nowy dom- jest łagodny jak baranek, radzi sobie świetnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
![]() Z tego co widziałam to piesio dobrze sobie radził. Może powinien mieć trochę ograniczony ruch, żeby nie obciążać pozostałych łap, ale nie musi być źle ![]() Trzymam kciuki za Twoją ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Podjęłaśbardzodobrądecyzj ę,jeśli jest szansa że choroba sięnie odnowi to utrata łapy nie jest kataklizmem dla psa. Jasne że przez pierwsze dni nie będzie kolorowo, ale później dacie radę ![]() Sama mam psa,który ma zdeformowaną przednią łapę i jej praktycznie nie używa i z całą pewnością mogę stwierdzić, że pies żyć i funkcjonować normalnie może nawet i bez łapy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi!
![]() Psina po niecałej dobie od operacji sama wstała, przeszła się, załatwiła, zjadła obiad i weszła do budy. Lekarz mówi, że jest zdrowa i silna, więc powinno być dobrze. Wczoraj wieczorem było z nią ciężko. Wydaje mi się, że miała bóle fantomowe. Próbowała się podnieść tak jakby ta łapa była, ale ciągle się przewracała. Walczyła sama ze sobą, z bólem i stresem po operacji. Najbardziej bolało mnie jak widziałam, kiedy ruszała mięśniami (wiecie, wszystko wygolone prawie to widać...) odpowiedzialnymi za poruszanie kończyną. Tak bardzo chciała wstać... Ale dzisiaj jej się udało! Z tego, co widzę uczy się dzielnie i nawet ma jakieś swoje taktyki wstawania. Raz próbuje tak, innym razem tak. Walczy psina ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
![]() ![]() Może przez ten czas możecie jej jakoś pomagać, np. podnosić za szelki, żeby mogła przez te kilka dni załapać równowagę?
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
współczuję Ci, bo wiem jaki to ból kiedy pies straci łapę a Ty musisz na to patrzeć. sama to przerabiałam, z tym że moja sunia straciła tylną łapę. było ciężko, z czasem jednak kiedy potrenowała nauczyuła się kicać i daje radę. na początkyu korzystałą z takiej taczki jak to można nazwać amatorsko., dużo pomogł mi tez weterynarz, który przeprowadzął amputacje. wyjaśnił jak ćwiczyć z nią. mogedać ci namiar jak cjcesz: http://www.weterynaria.slask.pl/uslugi.htm moze coś pomocę, powiodzxenia!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:06.