|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
E-mail o skrócony akt urodzenia
Do wydania pierwszego dowodu osobistego potrzebuje skrócony akt urodzenia. Urodziłam się w Warszawie ale mieszkam na podkarpaciu. Orientuje się ktoś czy jest możliwe wysłać maila do urzędu z wnioskiem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: E-mail o skrócony akt urodzenia
Nie, musisz udać się do Warszawy po akt. Pocztą ani mailem nie przysyłają.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
BAN stały
|
Cytat:
Oczywiście, że przysyłają pocztą polską. Zależnie od tego do jakiego celu jest Ci potrzebny, wcześniej musisz zapłacić za znaczek skarbowy (lub nie) i dopiero pocztą (nie email) wysłać wniosek. Strona internetowa: http://usc.um.warszawa.pl/faq Najczęściej zadawane pytania: Mieszkam w Krakowie a urodziłam się w Warszawie. Czy drogą korespondencyjną mogę otrzymać odpis aktu urodzenia? zamknij Tak, trzeba przesłać do dowolnej siedziby USC na terenie miasta stołecznego Warszawy wniosek o wydanie odpisu aktu urodzenia podając wszystkie swoje dane personalne, adres korespondencyjny, imiona rodziców, nazwisko rodowe matki oraz miejsce urodzenia (szpital, dzielnica). Jeśli odpis podlega opłacie skarbowej do wniosku trzeba dołączyć potwierdzenie wniesienia opłaty (22 zł odpis skócony, 33 zł odpis zupełny) na konto dzielnicy, w której znajduje się właściwa siedziba USC wydająca odpis. Sama chyba 2 razy korzystałam z opcji wysyłki pocztą i bez problemu otrzymałam Edytowane przez Laguna2 Czas edycji: 2014-02-09 o 19:39 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Jeśli skrócony akt urodzenia jest potrzeby do dowodu osobistego, to nie wnosisz opłaty. Ale w podaniu o wydanie dokumentu musisz o tym napisać. Sama tak robiłam 2 miesice temu.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:54.