![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Futra - co myślicie?
Ostatnio weszłam na portal plotkarski, gdzie zamieszczono artykuł o pani, która produkuje naturalne futra http://www.pudelek.tv/video/Polska-p...zawisci-10994/
Otóż ja byłam zawsze przeciwko futrom, mimo, że uważam je za piękne. Ze względu na okrucieństwo wobec zwierząt oczywiście, a nie z powodu zazdrości/biedy jak sugeruje pani z artykułu. Wiele osób namawiałam do nie kupowania, ale... zdałam sobie sprawę, że tak naprawdę to, że nie kupuję w niczym nie pomaga, jedynie pomaga mi poczuć się lepiej. Podczas pobytu w pewnym hotelu zauważyłam, że raz na tydzień podawana jest góra pieczonego mięsa z królików. Jak się okazało robił tak każdy hotel na wyspie. W rocznym przeliczeniu to ogromna liczba królików. Dotarło do mnie, że ludzie i tak nie przestaną ich zjadać, więc czemu miałabym nie kupić np kamizelki z futrem ze zwierząt, które i tak już zjedzono i nic nie wróci im życia? To tylko kwestia mojego wyboru. Dziwi mnie, że wielu ludzi ma poczucie winy przy kupnie futra, a przy zjedzeniu schabowego nie ma. Co sądzicie w tym dość drażliwym temacie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Futra - co myślicie?
uważam, że kupowanie futra w lumpeksie, nie jest tak karygodne jak kupowanie nowego futra albo nie daj boże zamawianie go.
to pierwsze i tak istnieje i jest bezużyteczne to drugie, sprawi, że napędzimy falę zamówień i zabójstw zwierząt a ja tam mam wyrzuty sumienia jedząc kotleta. to obrzydliwe, to mimo wszystko zwłoki. smaczne, ale zwłoki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Widze jednak roznice w zabiciu zwierzecia po to, zeby je zjesc (ostatecznie czlowiek jest drapieznikiem) a zabiciu go po to, zeby zrobic z niego futro, ktore jest tylko zbednym luksusem. Dlatego chocby bylo mnie na to stac, to bym futra nie kupila. Ale nie krytykuje kobiet, ktore futer maja cala szafe. Kiedy jakis wege zaczyna mnie uswiadamiac, ze zycie swini jest wiecej warte niz moja chec zjedzenia kotleta to trafia mnie szlag. Dlatego ja nikogo w tym temacie nie pouczam, nie krytykuje, swoje poglady stosuje wylacznie do wlasnej osoby.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Ja też nie widzę różnicy między zabiciem i zjedzeniem a zabiciem i noszeniem. Niekoniecznie o futrach mowa, ale buty skórzane na przykład...
Mam poczucie winy które jakoś tam racjonalizuję ale uważam, że każda podjęta próba nieprzyczyniania się do cierpienia zwierząt, zasługuje na pochwałę. Czy to wegetarianizm czy bojkot futer. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Mi się w ogóle nie podobają, nawet sztuczne, więc się nad tym nie zastanawiam. Ale bardzo chciałabym być wege, tylko mi nie wychodzi za nic ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
ja tylko mówię o tym co pociąga za sobą zamówienie futra a co pociąga kupienie go w lumpie. najlepiej nie nosić wcale ale jeśli znajoma zamówiłaby sobie futro szyte na nią czy kupiła nowe, to bym ją skrytykowała. gdyby kupiła w lumpie albo dostała po babci, ugryzłabym się w język. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja mam sporo sztucznych ![]() Nie ma znaczenia, że na futro hoduje się lisa a na mięso świnię. Cierpienie i śmierć jest końcem ich obojga. I nie, nie ma czegoś takiego jak humanitarne zabijanie zwierząt, to eufemizm i oksymoron w jednym. No i przejście na wege świata nie zbawi, próbowałam i nie podziałało. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Wizażowy Kot Igor
|
Uwielbiam futra. Na żywym zwierzaku.
Nie jestem w 100% wegetarianką ale myślę tak samo, jak Drabina. Osobiście nie założyłabym futra, po prostu futra mnie nie kręcą.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Myślę, że z futrami jest inna sprawa i chodzi o sposób zabijania zwierząt. Uderzanie żywych organizmów pałami, żeby miały miększe ciałko i żeby skóra łatwiej schodziła jest bestialskie.
Wśród hodowców zwierząt dla mięsa jest chyba bardziej humanitarnie (mniej bestialskie) mimo wszystko, niż przy hodowcach i myśliwych dla futra. I często zdarza się tak, że skórzane wyroby są efektem zabijania świni czy krowy dla mięsa, więc szkoda, żeby skóra się 'zmarnowała' lub odwrotnie. Lisa czy gronostaja (prawie) nikt nie zje. Edytowane przez 397c2675f3cdfd9a8d969495a6edd4aafb32f2d2_655aa1f83943f Czas edycji: 2016-01-06 o 15:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Mogę zrozumieć, że jak mieszkam pod kołem podbiegunowym, czy w tundrze = prowadzę określony, specyficzny tryb życia, pewnie również poluję lub moi bliscy polują dla mięsa, to noszę futra, bo jest autentycznie mega zimno, a futro jest produktem przy okazji oprawiania zwierzęcia.
W innym przypadku to zbędny luksus i głupota. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
BLACK&WHITE
|
Chyba chodzi o sposob zabijania tych zwierzat. Kiedys za nastolatki wpadl mi w rece artykul o tym jak zabijaja lisy na futra. Zeby oszczedzic na srodkach usypiajacych to wsadzali tym zwierzakom rozzarzone prety w odbyt zeby futra krwia nie ubrudzic. Ogolem makabra.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wredny kotecek
|
Jaskiniowcy też nosili futra ;p Futra mi się nie podobają, ale mam obszycie kaptura z królika i jest cudowne :P (kupione w lumpku i przerobione u krawcowej). Nie będę krytykować futer, bo 100% butów jakie z tż posiadamy wykonane jest ze skóry naturalnej. Niby skóra to efekt uboczny, ale futro pewnie też.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do futer... Osobiście mi się nie podobają, nie nosiłabym, ale jeżeli ktoś lubi i go stać, to nie potępiam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
Ja widzę różnicę między jedzeniem mięsa a noszeniem futer - jedno jest (?) potrzebne do życia, drugie jest przebrzmiałym symbolem statusu materialnego, teraz jedzie cebulą (i wczesną Kwaśniewską) i jest kompletnie zbędnym okrucieństwem. Ja moralnie widzę różnicę, pozdrawiam z krainy hipokryzji
![]() Zawsze mnie rozwala, że zdaniem ludzi, którzy często g robią w jakiejś kwestii, trzeba być kryształowym i radykalnym, żeby nie dostać łaty hipokryty. To pewnie ten sort, co - jak usłyszy, że ktoś daje na zwierzęcą fundację - to oburza się, że nie na biedne dzieci, chociaż sam nie robi NIC. Oj, ludzie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
Teoretycznie ogólnie rzecz biorąc jestem przeciw, ale nie widzę niczego złego w tym, że ktoś mieszkający gdzieś pod kołem podbiegunowym chodzi sobie w futrze. Kiedyś noszenie futer mnie bardzo oburzało, teraz trochę mniej.
Zastanawiam się, czy nie należałoby podzielić tych futer, bo taki królik i tak zostałby zabity dla mięsa, ale norka już chyba niekoniecznie. Swoją drogą mam wrażenie, że wielu ludziom jakoś bardziej żal zwierząt futerkowych niż innych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
FUTRO NIE JEST PRODUKTEM UBOCZNYM ZABICIA ZWIERZĘCIA NA MIĘSO.
Dla futer hodowane np. króliki są inne i inaczej, niż te na mięso. Przy hodowlach mięsnych futro jest odpadem, przy hodowlach futrzarskich mięso jest odpadem. To się nie łączy. To nie tak, że idzie się do sklepu futrzarskiego i oni biorą futerka zwierząt, które i tak zostały zabite a ich mięso trafiło do Auchan czy Piotra i Pawła. To samo ze skórą. Sprzedaż skór jest bardziej opłacalna od sprzedaży mięsa. Nie łudźmy się, że jak idziemy np. do takiego Ecco po torebkę wykonaną z jednego lub dwóch kawałków skóry to dlatego, że ta krówka i tak została zjedzona. Nie. Tę krowę zabito dlatego, że firma potrzebowała właśnie tych dwóch płatów idealnej skóry na super miękką torebkę za 1300zł. Potem ewentualnie, może, czasem, mięso tej krowy gdzieś trafi. Może. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Całkowicie sprzeciwiam się produkcji futer.
---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ---------- [1=6610e975c85461a73511d7b 83bf3e01cd5d91d24_6487a38 504e0b;54033378]teraz jedzie cebulą[/QUOTE] Dobre określenie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
[1=6610e975c85461a73511d7b 83bf3e01cd5d91d24_6487a38 504e0b;54033378]Ja widzę różnicę między jedzeniem mięsa a noszeniem futer - jedno jest (?) potrzebne do życia, drugie jest przebrzmiałym symbolem statusu materialnego, teraz jedzie cebulą (i wczesną Kwaśniewską) i jest kompletnie zbędnym okrucieństwem. Ja moralnie widzę różnicę, pozdrawiam z krainy hipokryzji
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
BLACK&WHITE
|
A kurtki skorzane typu ramoneska tez sa ze specjalnie hodowanych zwierzat? Bo na noszacych futra jest wielki hejt, a na ludzi w skorach go nie ma. A jest to jednak popularniejszy ubior.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I jednak sporo zwierząt zabijanych na futra się nie je. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | ||
Lux Mundi
|
Futro jest piękne tylko i wyłącznie na zwierzęciu, które je nosi.
Cytat:
[1=397c2675f3cdfd9a8d96949 5a6edd4aafb32f2d2_655aa1f 83943f;54029503]Myślę, że z futrami jest inna sprawa i chodzi o sposób zabijania zwierząt. Uderzanie żywych organizmów pałami, żeby miały miększe ciałko i żeby skóra łatwiej schodziła jest bestialskie. Wśród hodowców zwierząt dla mięsa jest chyba bardziej humanitarnie (mniej bestialskie) mimo wszystko, niż przy hodowcach i myśliwych dla futra. I często zdarza się tak, że skórzane wyroby są efektem zabijania świni czy krowy dla mięsa, więc szkoda, żeby skóra się 'zmarnowała' lub odwrotnie. Lisa czy gronostaja (prawie) nikt nie zje.[/QUOTE] Uderzanie pałami? ![]() Śmierć np. lisa wygląda tak : ![]() Po tych torturach wygląda już tak: xxx Tak z kolei wygląda królik angorski po zdarciu z niego futra : http://action.peta.org.uk/ea-action/...paign.id=23870 Z kolei zwierząt hodowlanych wcale nie traktuje się lepiej. Żyją w okropnych warunkach. Ścieśnione, poranione, czekają na śmierć, która nie jest humanitarna w żadnych aspekcie. Cytat:
A już szczytem hipokryzji są krowy z Indii - w tym kraju uważane za święte i nie można ich tknąć, co nie przeszkadza wywozić ich w okropnych warunkach za granicę, by tam robić z nich buty i torebki.
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2016-01-06 o 22:39 Powód: Drastyczne zdjęcie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Cindy28 prosiłabym o zabranie tego zdjęcia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;54035209]Mięso "potrzebne" może i jest, ale na pewno nie jest niezbędne. W mięsie nie ma nic, czego nie można by było pozyskać z innego pożywienia.[/QUOTE]
Owszem, jest. Łatwo przyswajalne białko. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Wredny kotecek
|
[1=6610e975c85461a73511d7b 83bf3e01cd5d91d24_6487a38 504e0b;54033378]Ja widzę różnicę między jedzeniem mięsa a noszeniem futer - jedno jest (?) potrzebne do życia,.[/QUOTE]
W jaki sposób? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Animal Liberation
|
W życiu nie kupiłabym futra, już pomijając cały aspekt ideologiczny uważam to za okropnie obciachowy i kiczowaty ubiór, pomijając mieszkańców regionów podbiegunowych, bo tam za bardzo nie mają wyboru. Krupa zbytnio inteligentna nie jest, ale dobrze powiedziała Rubikowej, że brzydkiemu żadne futro urody nie doda a raczej do jej braku dołączy również manifestacja głupoty.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Wredny kotecek
|
[1=397c2675f3cdfd9a8d96949 5a6edd4aafb32f2d2_655aa1f 83943f;54035950]Owszem, jest. Łatwo przyswajalne białko.[/QUOTE]
A futra i ubrania/buty skórzane są ciepłe i bardzo wytrzymałe :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:49.