Kobiety które nie chcą mieć dzieci ....jakie są powody waszej decyzji? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-01-28, 19:44   #1
20e6ad78eac783f5bf2c2aaa836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb026b9e
Konto usunięte

Kobiety które nie chcą mieć dzieci ....jakie są powody waszej decyzji?

Witam was !

Pragnę poruszyć dość ciężki temat, który często pojawia się u nas na wizażu
przeczytałam wiele wątków ,w których wypowiadały się kobiety na temat ich przyszłego macierzyństwa,zarzekając się ze nie jest to szczytem ich marzeń i zrezygnują z tego daru które otrzymały przez naturę,mam tu na myśli oczywiście ciąże.
Dlatego postanowiłam założyć wątek,aby dowiedzieć się co kieruje tymi kobietami i jakie są powody dla których zrezygnują z ewentualnego potomstwa.

Na początek może zacznę od siebie.
Obecnie mam 22 lata i jak na ten moment nie wyobrażam sobie mieć dzieci zdaje sobie sprawę że jestem jeszcze młodą osobą i nie mogę mieć tej pewność ,że może któregoś dnia zmienię swoje nastawienie i zapragnę być matką.
Lecz wewnętrznie czuje że nie chodź tutaj fakt, że jestem na to zwyczajnie nie gotowa, czy na tyle dojrzała żeby myśleć o dziecku.
Tylko mam zupełnie inną wizje swojego życia ,w której dzieci są zbędne wręcz czuje że byłby dla mnie przeszkodą ,abym mogła być szczęśliwą kobietą.
Powody są różne, jedne dość poważne ,inne to tylko moja fanaberia lub egoizm jak kto woli.
Dziecko to dla mnie ogromna odpowiedzialność ,obowiązki ,poświęcanie się ,wieczne wyrzeczenia ..i w tym całym chaosie ,utrata siebie .
Nie chce ponosić odpowiedzialność za dziecko ,chce czuć się wolna bez ograniczeń ,bez zahamowań.
Nie chce zajmować się dzieckiem /wychowywać go .. stać przy jego boku i tłumaczyć mu każdego dnia co jest dobre a co złe.
Nie chce problemów /awantury /bunty młodzieńczego /pyskowania ...
wolę mieć święty spokój i niczym się nie przejmować.
Nie chce przechodzić przez ciąże /poród ..chce mieć taką sylwetkę i ciało jak mam teraz . A jeżeli zabraknie mi adrenaliny w życiu ,może skoczę na bungee.

Kolejna sprawa .. pochodzę z dysfunkcyjnej rodziny ,mój ojciec był alkoholikiem ,furiatem który jedyne co potrafił to się awanturować i terroryzować własną rodzinę.
Moja matka miała mnie i mojego brata..tylko dwójka dzieci , jest po 25 latach małżeństwa i uważam że zmarnowała sobie życie.
Na pierwszym miejscu były dzieci ,ona na samym końcu, brak czasu dla siebie , wieczne zmęczenie praca na dwa etaty,a żeby jakąś pasje miała zainteresowania? Nie miała na to czasu ..i tylko wieczne problemy ...
Chodzę na terapię , żeby jakąś stanąć na nogi .

A jak bym chciała żeby wyglądało moje życie?
Na pewno facet ,ten odpowiedni dla mnie (jeszcze takiego nie znalazłam )
Jakieś fajne mieszkanie ,podróżowanie po świecie ,zamiast książek dla dziecka ,nowa kanapa do salonu..fajna praca(ciągły rozwój ) i cała pensja na swoje zachcianki,mnós two czasu dla siebie i swojego partnera. Życie we dwoje .. no i może jakiś mały szczeniaczek by się przydał ,bo kocham zwierzęta .

Ale mimo wszystko lubię dzieci ,zwłaszcza takie malutkie ,które można wziąć w ramiona ,niektóre maluchy są takie słodkie.
Raz na jakiś czas mogę się pobawić z takim brzdącem ,ale całodobowa opieka raczej nie jest dla mnie.

Czekam na wasze wpisy !

Edytowane przez 20e6ad78eac783f5bf2c2aaa836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb026b9e
Czas edycji: 2014-01-28 o 19:52
20e6ad78eac783f5bf2c2aaa836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb026b9e jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-28, 19:54   #2
Rilla82
Zakorzenienie

Dot.: Kobiety które nie chcą mieć dzieci ....jakie są powody waszej decyzji?

Są już na wizażu wątki o/dla bezdzietnych, sprawdź w wyszukiwarce.
O sobie mogę powiedzieć, niedługo kończę 32 lata i nie chcę, bo... zwyczajnie nie czuję takiej potrzeby. Dzieci są dla mnie emocjonalnie neutralne, nie odczuwam żadnej chęci ich posiadania. Nigdy się nie zarzekałam, że absolutnie mi się to nie odmieni, ale lata lecą, a chęci jakoś nie przybywa, więc możliwe, że już tak zostanie.
Rilla82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-28, 19:58   #3
_Mia
Zakorzenienie

Mam podobnie, jak Ty, więc raczej Cię za bardzo nie oświecę
_Mia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-28, 20:12   #4
ennkaa
Zakorzenienie

GG do ennkaa

autorko wątku, proponuję,żebyś wydrukowała sobie pierwszy post ,włożyła w kopertkę i schowała gdzieś głęboko. Napisz sobie na nim datę, za 10 może 15 lat i wtedy dopiero go otwórz i przeczytaj. Możesz się bardzo zdziwić.

Jak go czytam sama się dziwię..sama mogłam napisać podobnego , w zasadzie niemal identycznego , nawet w drugiej części (no może poza bungee bo się boję).
A avku mam rysunek mojego synka .
Stary 2014-01-28, 20:16   #5
Rilla82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ennkaa Pokaż wiadomość
. Możesz się bardzo zdziwić.

.
A może nie. Naprawdę, nie wszystkim kobietom się to zmienia
Rilla82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-28, 20:16   #6
klempaa
Zakorzenienie

Takich wątków jest co najmniej kilka. Uzyj wyszukiwarki.
Zamykam.

Śledź też pies! - blogujemy

klempaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości