|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
wyjechać do pracy do Anglii?
Witam wszystkich, piszę na tym forum, bo mam problem dużo nad nim myślę ale obawiam się, że nic nie wymyślę i dlatego potrzebuję pomocy kogoś ‘z zewnątrz’. Sprawa wygląda tak: skończyłem w Polsce studia techniczne, znalazłem pracę, ale średnio mi się podoba i rozglądam się za czymś innym. Już przed podjęciem tej pracy dużo myślałem nad wyjazdem zagranicę do pracy, ale dosyć szybko znalazłem tą posadę i tak wyszło, że zostałem. Głównie by nabrać trochę doświadczenia. Obecnie kończy mi się umowa w najbliższym czasie, praca zbytnio mi nie leży (szczególnie za takie pieniądze)i zastanawiam się nad wyjazdem do pracy do anglii by szukać tam pracy w zawodzie, a w każdym razie jakiejś lepszej, niż ten przysłowiowy zmywak. Na wyspach mam rodzinę więc nie czuł bym się tam zbyt samotny, a przynajmniej nie aż tak. Cały problem w tym, że boję się czy dam sobie radę głównie z poziomem języka obcego. W anglii byłem kilka razy w pracy na wakacjach i się dogadywałem bez większych problemów. Generalnie bardzo mi się tam podobało inny poziom i przede wszystkim kultura życia. Moje obecne możliwości określiłbym jako średnio-zaawansowany i o ile w przeciętnej rozmowie jakoś się dogadam, to boję się, że nie dam rady gdy przyjdzie mówić o sprawach technicznych, a gdy dojdzie stres to już w ogóle może być kapa. Mam nadzieję, że jest tu ktoś kto był w podobnej sytuacji i nieco mi podpowie co robić… Nie potrafię sam zdecydować, z jednej strony boję się, a z drugiej nie chcę kiedyś czuć, że zmarnowałem jakąś szansę. Jakieś rady??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: wyjechać do pracy do Anglii?
szlifuj jezyk, ucz sie az poczujesz sie pewniej i jedz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Idź na intensywny kurs angielskiego, najlepiej technicznego związanego z dziedziną w której chcesz pracować. Rozsyłaj CV do firm międzynarodowych lub szukaj już czegoś w Anglii (poproś o pomoc rodzinę lub przez internet), może zaproszą Cię na rozmowę kwalifikacyjną i to będzie najlepszy sprawdzian. I jeśli bardzo chcesz to dasz sobie tam radę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do języka.. skoro bywałeś w Anglii sporadycznie i nie miałeś zbyt wielkich problemów w komunikacji, myślę , że i w pracy zawodowej nie powinno być kłopotów. Podstawą każdej komunikacji są słowa. Zatem jeśli chcesz czuć się komfortowo po prostu opanuj interesujący zasób słow z którymi możesz mieć do czynienia. Powodzenia ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:00.