|
Notka |
|
Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Slub cywilny na szybko - Warszawa
Czesc Dziewczyny!
ChcIalam się z Wami podzielić moja sytuacja, poprosić o opinie i doswiadczenia, może któreś z Was były w podobnej sytuacji? Mieszkamy razem z TZ za granica, bardzo nam zalezy, żeby pobrać się w Polsce, ale ze względu na odległość na załatwianie formalności mamy ten pobyt Świąteczny (do połowy Stycznia) a potem już przelot na ceremonie... :/ moja mama w razie czego ma wszystkie prawne upoważnienia na mnie, ale mimo wszystko, nie jest to komfortowa sytuacja. Niestety, mieszkamy na tyle daleko, ze podróż samolotem wiąże się z bardzo dużym wydatkiem finansowym i dwudniowa podroza, tutaj więc niestety nic nie wymyśle. Ze względu na te wszystkie ograniczenia czasowe zdecydowaliśmy się na slub cywilny w kwietniu. Chcemy wybrać się jakoś na dniach do urzędu i zaklepac termin, a potem znaleźć restauracje na jakiś symboliczny obiad dla najbliższej rodziny. Jeśli bedą wolne terminy, to ten cywilny w cztery miesiące uda się ogarnąć, jak myślicie? A potem za jakiś czas, jak już bedą na to warunki zorganizujemy kościelny z weselem. Wracając do tematu, miała któraś z Was doswiadczenia z krótkimi terminami w usc w Warszawie? Może to być problem? W przyszłym tygodniu będę się dowiadywac osobiście, ciekawa jestem na co się nastawiac Edytowane przez Halina_Ha Czas edycji: 2014-06-05 o 20:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Uzależnienie
|
Dot.: Slub cywilny na szybko - Warszawa
Bez problemu ogarniecie - do urzędu potrzebujecie skrócone odpisy aktów urodzenia z odnotowaną opłatą urzędową oraz należy opłacić należność za ślub cywilny, podczas wizyty podpiszecie dokument, że nie ma przeciwwskazań do zawarcia małżeństwa. Potem już wystarczy, ze pojawicie się w dniu ślubu ze świadkami i dowodami osobistymi. Z restauracją już poradzisz na odległość
![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
a ja mysle ze dalibyscie rade takze z koscielnym. ja sama swoj zalatwialam w poltora miesiaca . trzeba tylko dobrze sie zakrecic i powiedziec ze zalezy Wam zeby brac w polsce ale sytuacja Wam na to nie pozwala. wszystko jest do zalatwienia
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Ja swój cywilny zorganizowałam w 1,5 miesiąca
![]() ![]()
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
ja czytałam też o dziewczynie, która wzięła ślub kościelny załatwiając go przez 6 miesięcy, i to w innym mieście - na drugim końcu Polski. da się, tylko trzeba się postarać
![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
W urzędzie stanu cywilnego mozecie zawsze popytac o terminy w różnych dzielnicach Warszawy - slub można wziąć w każdym urzędzie.
Co do restauracji to jesli planujecie obiad - to tez nie powinno byc problemu z rezerwacją - w najgorszym wypadku mozecie zarezerwować kilka stolików zamiast całego lokalu.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Witam
![]() Zarówno ślub cywilny, jak i konkordatowy da się zorganizować w pół roku. Tym bardziej, że KK wydłużył czas oczekiwania na udzielenie zgody na ślub do 6 miesięcy. Ślub cywilny jednak będzie łatwiejszy do "ogarnięcia" - potrzebujecie jedynie paru dokumentów i złożenia paru podpisów. Z restauracjami również nie będzie problemu, o ile nie planujecie wesela na 100 par ![]() Czy Twój przyszły małżonek jest obcokrajowcem? Pozdrawiam serdecznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Dziekuje Wam bardzo za wszystkie odpowiedzi
![]() Zdecydowalismy sie jednak na slub koscielny, po zrobieniu wywiadu okazalo sie, ze nie jest to tak abstrakcyjne jak mi sie wydawalo na poczatku! Date mamy na poczatek sierpnia, i bez problemu podczas pobytu w domu udalo nam sie zaklepac termin w pieknym kosciele, i nawet znalezc sale dokladnie taka jaka nam sie podobala (mysle, ze jakbym poltora roku myslala to tez bym innej nie wybrala) Teraz juz dogrywamy szczegoly przez telefon i skypa, przygotowania ida pelna para! Dzieki za dodanie mi otuchy na poczatku, bylam naprawde mocno przerazona ze tak szybko to sie nic nie da zrobic (za duzo sie naczytalam i nasluchalam historii o organizacjach 1,5 roku MINIMUM) poszukuje kamerzysty na sierpien, rozgladam sie tez po innych watkach, ale jesli ktoras z Was ma kogos do polecenia to dajcie znac ![]() Edytowane przez Halina_Ha Czas edycji: 2014-01-21 o 22:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:39.