|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
wypowiedzenie umowy i co dalej?
Cześć dziewczyny. Chciałam spytać o poradę dotyczącą wypowiedzenia umowy najmu. Miałam podpisaną umowę do 31 czerwca, jednak były małe problemy pomiedzy mną i Tż a współlokatorką (córką właścicieli) - mieszkamy w 3. Znaleźliśmy inna ofertę i postanowilismy wymówić umowę. Był tam jednak zapis o tym, że musimy znaleźć kogoś za siebie. Właścicielom ogólnie było to nie po nosie, co nas akurat nie dziwi. Mimo rozżalenia powiedzieli, że sami będą szukać kogoś w zamian. Wszystko to było przed swiętami i kontakt z właścicielami był jedynie przez telefon i maile. Wypowiedzenie wysłałam najpierw jako plik (brak skanera) a po świętach wysłałam listem ( na swoim wypowiedzeniu nie mam podpisu właścicieli). Na maila dostałam odpowiedź o rachunkach. Za tydzień wyprowadzamy się i tu zastanawiam się czy mam informować właścicieli mimo że wiedzą o tym z wypowiedzenia. Komu oddać klucze? Z jednej strony chciałabym mieć to z głowy i wszystko załątwione ale z drugiej Tż stwierdzil, żebym oddała klucz współlokatorce bo to po ich stronie jest zainteresowanie się czy wszystko jest okej, pokój w dobrym stanie, klucze odebrać. Tu ma racje, tylko z drugiej strony nie mam podpisu na wypowiedzeniu i chce wypełnić formalności i mieć wszystko już ustalone. Co o tym myślicie, mam zadzwonić do właścicieli i umówić się czy czekać na ich ruch i wtedy ewentualnie wyprowadzić się "bez słowa"?
![]() |
![]() |
#2 | |
Raczkowanie
|
Dot.: wypowiedzenie umowy i co dalej?
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Wg mnie to im powinno zależeć aby sprawdzić czy mieszkanie jest w dobrym stanie itp. ale no nie chcę potem mieć żadnych problemów, a wiadomo jacy potrafią być ludzie.
![]()
![]() |
![]() |
#4 |
.
|
serio, musiałaś założyć wątek zamiast zwyczajnie zadzwonić do właścicieli i się dogadać? mogą chcieć sami obejrzeć mieszkanie, a może zwyczajnie ufają, że córka wszystkiego dopilnuje.
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Po 2 Twój chłopak nie do końca ma rację, powinniście poinformować właścicieli że opuszczacie mieszkanie i umówić się na konkretną godz żeby "zdać" mieszkanie Po 3 nie wyobrażam sobie opuszczenia mieszkania bez potwierdzenia na piśmie, że właściciele nie wnoszą zastrzeżeń co do jego stanu, rozliczonych rachunków, kaucji itp
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Umówcie się z właścicielami, oni powinni przygotować protokół zdawczo-odbiorczy. O ile taki podpisywaliście przy wprowadzaniu się. Jeśli nie i tak powinni podpisać wypowiedzenie, najlepiej dopisać, że nie mają żadnych roszczeń w stosunku do was itd.
Wyprowadzenie się bez słowa jest bardzo nieeleganckie i potem w razie kłopotów coś może na was wisieć. Jeśli mieszkanie wynajmowane jest legalnie, za jakiś czas ktoś was może ścigać bo coś niby jest zepsute. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
dzięki za wszystkie odpowiedzi
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:54.