![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Kto komu powinien ustąpić?
Kwestia dotyczy palenia, palaczy i niepalących. A pytanie, kto komu powinien w tej kwestii ustępować?
Załóżmy, że w pokoju siedzą dwie osoby, paląca i niepaląca. Paląca chce zapalić, niepaląca nie znosi dymu papierosowego. Jakie jest wyjście z tej sytuacji biorąc pod uwagę, że osoba paląca nie chce wyjść na zewnątrz, (osoba nie paląca też nie, bo ja wróci to i tak będzie śmierdziało ![]() Podałam taką sytuację, abym mogła poznać Wasze zdanie na ten temat. Wiem, że jest milion rozwiązań jak i milion sytuacji, ale chodzi mi o taką, w której jedna ze stron musi ustąpić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kto komu powinien ustąpić?
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() to palacz powinien opuścić pomieszczenie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Również piszę z perspektywy osoby palącej: w lokalu idę do palarni/przed lokal, u osoby niepalącej albo się wstrzymuję albo korzystam z balkonu jeśli jest; u siebie w domu i tak nie palę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W miejscach publicznych należy palić w miejscu przeznaczonym dla palących, aczkolwiek np. gdy ja ze znajomymi w klubie usiądę przy stoliku dla palących (bo np. przy innych nie było miejsca) to zawsze pytam, czy mogę zapalić, czy komuś nie będzie to przeszkadzało.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
http://www.savoir-vivre.com.pl/?obow...ec-palaczy,514
Gdy niepalący jest gospodarzem i ma do czynienia z palaczem jako potencjalnym gościem ma dwa wyjścia: albo jeśli odrzuci możliwość palenia w swoim domu nie zapraszać takiego gościa, albo jeśli go zaprosi wyznaczyć mu godne miejsce do palenia (nie może to być zatem klatka schodowa, kuchnia, ubikacja czy łazienka, balkon czy ogród w środku zimy). |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;44692776]http://www.savoir-vivre.com.pl/?obow...ec-palaczy,514
Gdy niepalący jest gospodarzem i ma do czynienia z palaczem jako potencjalnym gościem ma dwa wyjścia: albo jeśli odrzuci możliwość palenia w swoim domu nie zapraszać takiego gościa, albo jeśli go zaprosi wyznaczyć mu godne miejsce do palenia (nie może to być zatem klatka schodowa, kuchnia, ubikacja czy łazienka, balkon czy ogród w środku zimy). [/QUOTE] A co jest tak strasznego w paleniu w kuchni czy toalecie? Czyli jak gość chce zapalić, to może tylko i wyłącznie w salonie bo inaczej to obraza? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli znajdujemy się w domu palacza to również powinien on uwzględniać niepalących gości i wyjść przynajmniej do innego pomieszczenia, chyba, że jest to impreza, na której palacze mają przewagę liczebną to wtedy raczej nie będą skłonni opuszczać pomieszczenia, ale to też różnie bywa. Ja mimo, że jestem osobą palącą w swoim mieszkaniu od samego początku nigdy nie paliłam i nikomu tu palić nie pozwalałam ![]() ---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ---------- [1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;44692776]http://www.savoir-vivre.com.pl/?obow...ec-palaczy,514 Gdy niepalący jest gospodarzem i ma do czynienia z palaczem jako potencjalnym gościem ma dwa wyjścia: albo jeśli odrzuci możliwość palenia w swoim domu nie zapraszać takiego gościa, albo jeśli go zaprosi wyznaczyć mu godne miejsce do palenia (nie może to być zatem klatka schodowa, kuchnia, ubikacja czy łazienka, balkon czy ogród w środku zimy). [/QUOTE] Dla mnie to trochę niewykonalne. Mam mieszkanie składające się z pokoju dzieci, łazienki i kuchni otwartej na "salon". No i mam balkon, i dwoje małych dzieci mam. Więc pojawiający się w moim domu palacze, w tym ja sama nie mają innego wyjścia jak tylko narzucić płaszczyk i sterczeć na balkonie albo nie palić. Idąc do kogoś niepalącego z wizytą można się powstrzymać od palenia przez 2-3h, nawet nałogowiec jest w stanie to wytrzymać, serio ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Oczywiście że wychodzić powinien palący. Jak chce się truć to proszę bardzo, jego wybór, ale nie powinien narażać innych na wdychanie dymu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Zależy - jeśli to mieszkanie palącego, to trudno żeby go wyganiać z domu, jeśli wyjść nie ma ochoty
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Jestem osobą niepalącą, moi domownicy również nie palą i kiedy odwiedzają nas osoby palące same proszą o udostępnienie balkonu albo wychodzą przed dom. Uważam, że to osoby palące powinny opuszczać pomieszczenie, przynajmniej tam, gdzie w domu się nie pali.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;44692776]http://www.savoir-vivre.com.pl/?obow...ec-palaczy,514
Gdy niepalący jest gospodarzem i ma do czynienia z palaczem jako potencjalnym gościem ma dwa wyjścia: albo jeśli odrzuci możliwość palenia w swoim domu nie zapraszać takiego gościa, albo jeśli go zaprosi wyznaczyć mu godne miejsce do palenia (nie może to być zatem klatka schodowa, kuchnia, ubikacja czy łazienka, balkon czy ogród w środku zimy). [/QUOTE] Jakbym miała takiego gościa, który by żądał specjalnego miejsca w moim domu, żeby w nim sobie godnie palić (jestem osobą niepalącą) to nigdy więcej by u mnie nie zawitał. W moim domu się nie pali, jeśli gość nie jest w staniego tego uszanować, to dla mnie może tu więcej nie przychodzić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;44696350]Jakbym miała takiego gościa, który by żądał specjalnego miejsca w moim domu, żeby w nim sobie godnie palić (jestem osobą niepalącą) to nigdy więcej by u mnie nie zawitał. W moim domu się nie pali, jeśli gość nie jest w staniego tego uszanować, to dla mnie może tu więcej nie przychodzić.[/QUOTE]
![]() To palący powinien wyjść. Nie zapominajmy że palenie to nie tylko smród wbijający się w meble, ściany, tapicerkę i ubrania ale również substancje szkodliwe dla zdrowia. ---------- Dopisano o 06:10 ---------- Poprzedni post napisano o 06:08 ---------- A zapis w s-v o udostępnieniu miejsca jest dla tych co " wyżej sr.a niźli d..p ę ma". lub dla tych co mają dom 500 metrów i pomieszczenie dla dzieci, dla zwierząt, biblioteczkę, gabinet, suszarnie, specjalny pokoik dla palaczy i 3 garderoby. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Szalony Kapelusznik
|
Cytat:
+ na niemiły zapach, którym cały niepalący przesiąknie. No chyba, że wchodzimy w gości do palacza domu - ale wciąż powinien to uszanować ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Oczywiście że palący powinien wyjść jeśli chce zapalić. A jeśli chodzi o miejsce to gospodarz (niepalący) nie ma obowiązku udostępniać miejsca na palenie. Jak palacz chce i gospodarz mu pozwoli to może wyjść przed budynek, na balkon, czy gdzieś gdzie nie będzie przeszkadzał.
"Napisane przez ollencja ![]() http://www.savoir-vivre.com.pl/?obow...ec-palaczy,514 Gdy niepalący jest gospodarzem i ma do czynienia z palaczem jako potencjalnym gościem ma dwa wyjścia: albo jeśli odrzuci możliwość palenia w swoim domu nie zapraszać takiego gościa, albo jeśli go zaprosi wyznaczyć mu godne miejsce do palenia (nie może to być zatem klatka schodowa, kuchnia, ubikacja czy łazienka, balkon czy ogród w środku zimy)." Moim zdaniem to bzdura bzdura i jeszcze raz bzdura. No bo niby z jakiej racji ja mam wydzielać jakieś miejsce do palenia. Palacz chce palić, ok. U mnie się nie pali i to palący przychodząc do mnie powinien respektować zasady panujące u mnie. Ja idąc do kogoś w gości nie wymagam żeby np na szybko organizował mi pole do mini golfa bo jestem zapaloną golfistką i nie wytrzymam godzinki bez zagrania w golfa. No to absurd przecież. Będąc u palacza w domu uważam że powinien on zapytać czy nie przeszkadza mi że zapali przy mnie. Jeśli mi nie przeszkadza to ok jeśli przeszkadza to pomimo że to jego mieszkanie to jednak on powinien wyjść. A dlaczego? Bo palenie bierne szkodzi. Palcza chyba nie byłby zadowolony gdybym na siłe, bez możliwości wyboru przez niego np co 20 minut kazała mu łykać ogromną, śmierdzącą tabletkę po której chce się wymiotować, która może (choć nie musi) wywołać raka lub inne choroby. Chcesz truć siebie, ok ale nie truj innych.
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201604191001 Czas edycji: 2014-01-20 o 07:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Gdybym paliła u siebie w domu (czego nie robię, bo również wychodzę) i któremuś z gości by to przeszkadzało, to sorry... Mogę np. otworzyć okno, ale mój dom = moje zasady i jeśli któremuś z gości by się to nie podobało, zawsze może wyjść. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;44696350]Jakbym miała takiego gościa, który by żądał specjalnego miejsca w moim domu, żeby w nim sobie godnie palić (jestem osobą niepalącą) to nigdy więcej by u mnie nie zawitał. W moim domu się nie pali, jeśli gość nie jest w staniego tego uszanować, to dla mnie może tu więcej nie przychodzić.[/QUOTE]
![]() Jeśli natomiast to dom palącego, to co prawda obowiązują w nim jego zasady, ale mi byłoby głupio palić w towarzystwie kogoś, kto tego nie chce. Natomiast jeśli to współlokatorzy, to osoba paląca powinna wychodzić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Uważam, że to osoba paląca powinna, ze względu na szkodliwość palenia, opuszczać pomieszczenie i nie palić przy osobach niepalących, nawet jeśli jest u siebie w domu. Niestety większość ludzi nie przejmuje się drugim człowiekiem, dlatego bym nie odwiedzała palącego przy mnie gospodarza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
ReklaMO(D)żerca.
|
Z perspektywy palacza:
-kiedy jestem u osoby niepalącej wychodzę na balkon, ewentualnie nie palę w ogóle. Rozumiem doskonale, że komuś może przeszkadzać dym papierosowy. Zdarza się jednak, że niepaląca osoba wysyła mnie do kuchni, okej, chętnie z tego korzystam. -kiedy jestem w pubie, restauracji z niepalącą- siadamy w strefie dla osób niepalących. Ja mogę wyjść zapalić na dwór, czy do wydzielonej palarni. -kiedy niepalący przychodzi do mnie, wychodzę na papierosa do kuchni, jeśli mam taką potrzebę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Jeszcze nigdy nie spotkałam się z przypadkiem, żeby osoby niepalące musiały opuszczać pomieszczenie (chyba, że było ono przeznaczone dla palaczy). To chyba oczywiste, że palący powinien wyjść
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wychodziłam do innego pomieszczenia bo dymu nie zniosę (duszę się aż do wymiotów), TŻ jakoś nie trafiał na taką scenę, w koncu raz przy mnie, dziecku i nim zapaliła- pierwszy raz w życiu widziałam jak własną matkę opierniczał. Nie jakies awantury i krzyki, po prostu powiedział stanowczo, że nie zyczy sobie, zeby paliła przy dziecku- jesli musi i nie chce iść do innego pomieszczenia to niech nas upomni o wyjście, ale dziecko ma być izolowane od dymu. Dom ma 3 kondygnacje, wielką "altankę zimowa", kotłownie, więc jest gdzie wyjść na fajka, nawet gdy mróz za oknem....ale to jej dom, więc nigdy jej nie upominałam. Ona chyba to robiła bez przemyślenia i chyba nawet nie zauważała, ze komuś tym przeszkadza. Ja nie komentowałam bo nie jestem u siebie, więc gospodarza głupio upominać, po prostu zabierałam siebie i dziecko do innego pomieszczenia. Od czasu "upomnienia" teściwa zawsze wychodzi na papierosa. Sama z siebie przeprosiła nas za to, ze wcześniej nie wychodziła, bo "kiedys dzieci się chowały przy palacych" ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:08 ---------- Poprzedni post napisano o 15:03 ---------- wiesz powiem tak- jako niepaląca, gdy palacz mnie zaprasza i pali przy mnie- pójdę do takiej osoby tylko raz. Potem bedę dziękować za zaproszenie i będę mówić z jakiego powodu nie odwiedzam tej osoby. Nie mam potrzeby stawania sie biernym palaczem, uważam, ze skoro ktoś pali i wie, ze to szkodliwe, to tak- nawet z własnego domu powinien wychodzić gdy wizytują go niepalący. Albo po prostu w czasie wizyty nie palić i już.
jedyne miejsce gdzie sukces jest wcześniej niż wysiłek, to słownik ![]() Edytowane przez la'Mbria Czas edycji: 2014-01-20 o 14:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
Jako osoba paląca (w sumie to już nie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Tzn to jest tak.
Jeśli idę do osoby, która pali. Pali dużo, pali w mieszkaniu. To musiałabym na łeb upaść, żeby go wyganiać. Z kolei jeśli to nie jest jego mieszkanie, pomieszczenie - to on powinien wyjść. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zasiedzenie
|
Ja wśród znajomych z którymi się spotykam, nie mam palaczy którzy palą w domu. Palacze są owszem, ale zawsze palą a to na balkonie, a to w kuchni, a to jak nie ma mrozu otwieraja okno i w oknie palą. Będąc u siebie. Bardzo się cieszę z tego powodu, bo nie mogę przebywać w zadymionych pomieszczeniach. Nienawidzę też smrodu z papierosów. Myślę, że jakby ktoś bez skrępowania przy mnie palił, to bym mu absolutnie uwag nie robiła, ale bym go też już nie odwiedziła. Jeżeli palacz nie jest u siebie, ani w żadnej palarni, to oczywiście że on powinien ustąpić, szanując cudze zdrowie.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#29 | |
Szalony Kapelusznik
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
Nigdy nie palę przy osobie niepalącej jeśli jej to przeszkadza (zawsze pytam), nawet jeśli jest to u mnie w mieszkaniu, gdzie palę na co dzień.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:36.