|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
kontakty międzyludzkie trudnośc z wejściem do grupy
Witam, od dłuższego czasu czytam to forum, ale zarejestrowalam się w końcu, bo mam pewien problem.
Otóż odkąd pamięam mam trudności z wejściem do grupy, gdzie już wcześniej wszyscy się znali. Nie jestem osobą nieśmiałą, a nie wydaje mi się żeby była to fobia spoleczna. Gdy zaczynałam szkołę, studia, gdzie wchodziło się wśród nieznanych ludzi to nie miałam żadnego problemu z nawiązaniem dobrego kontaktu z innymi, byłam otwarta, gadalitwa itd. Tak samo w nowych pracach, gdzie każdy od pierwszego dnia był nowy. Ale problem zaczyna się, gdy mam dołączyć do 'zamkniętej' ekipy, mimo, że staram się być rozmowna itd, to mam wrażenie, że pozostaje z boku. Tak było zawsze, czego skutkiem było wkońcu całkowite odizolowanie się i po czasie odejście z grupy. Przykład- dołączyłam do pewnej organizacji na studiach, byli tam ludzie, którzy już kilka lat z rzędu tam należą, dobrze się znają i dogadują, z czego niektórzy z nich sa np. razem na roku. Ja jako nowa, osoba z zewnątrz jak już pisalam starałam się być aktywna w rozmowach z nimi, ale było bardzo duz sytaucji, gdzie po prostu nie wiedziałam o czym mówią (jakieś ich sprawy, żarty których osoba spoza ich kręgu nie zrozumie;p), więc siedziałam cicho... Lecz to ze mną jest coś nie tak, mam jakąś blokadę, bo nie raz byłam świadkiem, gdzie do jakiej grupy przychodziły osoby takie jak ja (już nie mówie o tej org. studenkiej, ale np jakieś zajęcia dodatkowe jeszcze w liceum) i mialy taką osobowość, że z łatwościa na samym początki już dogadywali się ze 'starymi bywalcami', albo oni sami do nich lgneli... czuję, że to mnie bardzo blokuje, za każdym razem, nawet gdy już coś mowie zastanawiam się jak to brzmi, czy nie zbłaźnie się , bo nie wiadomo jak osoby, które mnie nie znają mogą to odebrać. Czy ktoś ma podobnie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: kontakty międzyludzkie trudnośc z wejściem do grupy
hej
![]() ![]() ![]() Taki jest mój sposób,ale jestem ciekawa co napiszą inni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Też uważam, że 'najwygodniej' zakumplować się na początku z jedną osobą, która pomoże zapoznać się bliżej z następnymi. Chociaż zdarza się trafić do kręgu osób, gdzie świętybożeniepomoże
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Jejku
![]() Psycholog jednak mi się dziwi, bo uważa mnie za pewną siebie .. jednak ten problem JEST Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 21:24 ---------- Poprzedni post napisano o 21:22 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Pani żona :)
|
Ja mam podobnie, ale trudność też mam z "wbiciem" się w otoczenie np idąc do nowej pracy, gdzie wszyscy się znają i pracują kilka lat. Jak wszyscy są nowi i mam tą świadomość to jest jakoś inaczej, a w przypadku, kiedy się znają mam podobnie
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:26.