Mąka żytnia razowa - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2014-01-29, 16:46   #1
gosiak0071
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-03
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 176

Mąka żytnia razowa


Witam.
Postanowiłam, że skończę z mąką pszenną i wczoraj kupiłam mąkę żytnią typ 2000. Czy macie jakieś wskazówki do używania tego typu mąki? Jakieś przepisy?? Do czego się nadaje a do czego nie?
gosiak0071 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-29, 23:09   #2
zapaałka
Zakorzenienie
 
Avatar zapaałka
 
Zarejestrowany: 2007-09
Lokalizacja: Małopolska
Wiadomości: 5 805
Dot.: Mąka żytnia razowa

Cytat:
Napisane przez gosiak0071 Pokaż wiadomość
Witam.
Postanowiłam, że skończę z mąką pszenną i wczoraj kupiłam mąkę żytnią typ 2000. Czy macie jakieś wskazówki do używania tego typu mąki? Jakieś przepisy?? Do czego się nadaje a do czego nie?
A można wiedzieć skąd takie postanowienie?
__________________
WYMIANKA: kosmetyki, ubrania, WISHlista.
zapaałka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-30, 10:06   #3
gloria81
Rozeznanie
 
Avatar gloria81
 
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Powiat rybnicki
Wiadomości: 608
Dot.: Mąka żytnia razowa

Ja używam do pieczenia chleba i wysypuje nią wysmarowaną foremkę. Bałabym się dodać do innych wypieków, bo ma zupełnie inną strukturę niż zwykła.
gloria81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-30, 13:07   #4
gosiak0071
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-03
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 176
Dot.: Mąka żytnia razowa

Cytat:
Napisane przez zapaałka Pokaż wiadomość
A można wiedzieć skąd takie postanowienie?
Bo zdrowsza jest

Gloria a czy próbowałaś wykorzystać ją do czegoś innego?
gosiak0071 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-30, 14:28   #5
zapaałka
Zakorzenienie
 
Avatar zapaałka
 
Zarejestrowany: 2007-09
Lokalizacja: Małopolska
Wiadomości: 5 805
Dot.: Mąka żytnia razowa

Cytat:
Napisane przez gosiak0071 Pokaż wiadomość
Bo zdrowsza jest

Gloria a czy próbowałaś wykorzystać ją do czegoś innego?
Jeżeli "jedynym" powodem używania mąki żytniej jest to, że jest zdrowsza to od siebie polecam dodać do repertuaru jeszcze mąkę pszenną graham typ 1850. Mąka razowa jest specyficzna, nawet sam chleb żytni jest trudniejszy do upieczenia, więc dobrze jest mieszać właśnie z mąką graham lub zwyczajnie zamieniać część zwykłej mąki białej, mąką razową.
__________________
WYMIANKA: kosmetyki, ubrania, WISHlista.
zapaałka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-30, 20:32   #6
Rena
Zakorzenienie
 
Avatar Rena
 
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
Dot.: Mąka żytnia razowa

spokojnie mozesz z niej zrobic np nalesniki albo racuchy
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-31, 10:26   #7
Ramona_85
Zakorzenienie
 
Avatar Ramona_85
 
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Wlkp
Wiadomości: 7 202
Dot.: Mąka żytnia razowa

Mąki żytniej możesz dodać do dań wykwintnych tam, gdzie dodawałaś normalnie pszenną... natomiast ja do ciast, ciasteczek dodaję różnie, ryżowa, kukurydziana, orkiszowa lub inne jak tylko pojawiają się w moim sklepiku osiedlowym... wszystkie inne będą miały mniej glutenu niż pszenna, ta ma najwięcej i tez jej unikam
Ramona_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-31, 10:54   #8
Vulcana
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2010-04
Lokalizacja: Białystok
Wiadomości: 353
Dot.: Mąka żytnia razowa

Ostatnio robiłam z mąki żytniej razowej chlebowej calzone z blogu mojewypieki. Farsz zrobiłam trochę inny - wszystko rzecz gustu. Wyszło przepyszne Polecam!
http://www.mojewypieki.com/przepis/calzone
Vulcana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-31, 12:27   #9
marysia_co
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
 
Zarejestrowany: 2014-01
Wiadomości: 424
Dot.: Mąka żytnia razowa

Ja mąkę razową często używam po prostu do upieczenia chleba albo bułek i dodaję do tego dużo ziaren typu słonecznik czy pestki z dyni
marysia_co jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-31, 15:10   #10
gloria81
Rozeznanie
 
Avatar gloria81
 
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Powiat rybnicki
Wiadomości: 608
Dot.: Mąka żytnia razowa

zerknij tu może coś ci wpadnie w oko
http://www.mojewypieki.com/tag/maka-zytnia
gloria81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-31, 20:54   #11
kcal
Raczkowanie
 
Avatar kcal
 
Zarejestrowany: 2013-09
Wiadomości: 159
Cool Dot.: Mąka żytnia razowa

Cytat:
Napisane przez gosiak0071 Pokaż wiadomość
Do czego się nadaje a do czego nie?
Jak dla mnie nadaje się głównie do... kosza. Próbowałem już makaronu na żytniej razowej, chleba, ciastek chyba też. Jak dla mnie sama żytnia, jako baza, jest ohydna w smaku. Za to zdarzało mi się dodawać ją w niewielkich ilościach do chleba, no bo coś trzeba było z nią zrobić, a wyrzucić szkoda. Smaku pieczywa nie pogorszyła, ale też zakwas akurat na razówce żytniej nie chciał za bardzo rosnąć. Lepiej u mnie sprawdzają się mąki żytnie z przemiału 720. Na tych zakwas i pieczywko rosną jak szalone

Z tego co wiem mąka żytnia, a razowa już w ogóle, jest dość ciężkostrawna i może wcale mocno fermentować w przewodzie pokarmowym.
__________________
http://bombakaloryczna.pl/
kcal jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-01, 11:49   #12
Kica.
Zakorzenienie
 
Avatar Kica.
 
Zarejestrowany: 2007-04
Wiadomości: 4 453
Dot.: Mąka żytnia razowa

używam mąki żytniej razowej do różnych wypieków ale raczej tych wytrawnych niż na slodko. mnie smakuje po prostu jesteśmy przyzwyczajeni do białej mąki i początkowo żytnia może wydawac się niesmaczna, ale myślę, że z czasem każdy moze się przestawić.

pszennej nie używam wcale. lubię ryżową, gryczaną, owsianą, z ciecierzycy.
__________________
INSTAGRAM
ZDROWIE.VEGIE.PL
Kica. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-01, 16:02   #13
gosiak0071
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-03
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 176
Dot.: Mąka żytnia razowa

O dzięki za odpowiedzi

Już wiem, że do lepienia pierogów się nie nadaje Jak już dosypałam trochę pszennej, to od razu poprawiła się elastyczność ciasta Ale weź to zagnieć i rozwałkuj.... Masakra.....

Ja akurat lubię smak żytni, więc na pewno pozostanie w mojej kuchni. Metodą prób i błędów będziemy się zapoznawać Spróbuję Waszych pomysłów.
gosiak0071 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-02, 12:14   #14
natetitka
Zadomowienie
 
Avatar natetitka
 
Zarejestrowany: 2008-03
Wiadomości: 1 414
Dot.: Mąka żytnia razowa

Używam mąki żytniej razowej 2000 to wypieku domowego chleba. Co prawda próby użycia w innych wypiekach były ale raczej nie byliśmy zadowoleni. Zrobiliśmy z nią naleśniki ale dla mnie miały nieciekawą konsystencję. Jak się orientowałam to mąka taka jak już ktoś wspomniał jest ciężko przyswajalna dlatego najlepiej jest gdy występuje ona z zakwasem jak w chlebie. Wtedy dobrze się trawi.

Polecam za to mąkę pszenną razową typ 1850, jest trochę bardziej rozdrobniona. Bardzo dobrze sprawuje się np. w wypieku pizzy albo przy robieniu pierogów. Nie zastępujemy nią całej zwykłej mąki ale zastępujemy zwykle 1/3 porcji. Szczególnie dobrze się to sprawdza przy pierogach - bardzo dobrze się lepią, ciasto jest bardziej elastyczne. Pasuje zarówno do słodkich jak i wytrawnych pierogów.


A jeszcze co do mąki żytniej 2000 - to jest to też dobra mąka na zakwas do żurku.
__________________
Kobieta i facet w jednej gotowali kuchni
Dwóch ziarnek pieprzu brakuje do kłótni


FB


_________________________ ___

moje nowe uzależnienie surówka
natetitka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-02-02 13:14:18


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:54.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.