|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-03
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 176
|
Mąka żytnia razowa
Witam.
Postanowiłam, że skończę z mąką pszenną i wczoraj kupiłam mąkę żytnią typ 2000. Czy macie jakieś wskazówki do używania tego typu mąki? Jakieś przepisy?? Do czego się nadaje a do czego nie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-09
Lokalizacja: Małopolska
Wiadomości: 5 805
|
Dot.: Mąka żytnia razowa
A można wiedzieć skąd takie postanowienie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Powiat rybnicki
Wiadomości: 608
|
Dot.: Mąka żytnia razowa
Ja używam do pieczenia chleba i wysypuje nią wysmarowaną foremkę. Bałabym się dodać do innych wypieków, bo ma zupełnie inną strukturę niż zwykła.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-03
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 176
|
Dot.: Mąka żytnia razowa
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-09
Lokalizacja: Małopolska
Wiadomości: 5 805
|
Dot.: Mąka żytnia razowa
Jeżeli "jedynym" powodem używania mąki żytniej jest to, że jest zdrowsza to od siebie polecam dodać do repertuaru jeszcze mąkę pszenną graham typ 1850. Mąka razowa jest specyficzna, nawet sam chleb żytni jest trudniejszy do upieczenia, więc dobrze jest mieszać właśnie z mąką graham lub zwyczajnie zamieniać część zwykłej mąki białej, mąką razową.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
|
Dot.: Mąka żytnia razowa
spokojnie mozesz z niej zrobic np nalesniki albo racuchy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Wlkp
Wiadomości: 7 202
|
Dot.: Mąka żytnia razowa
Mąki żytniej możesz dodać do dań wykwintnych tam, gdzie dodawałaś normalnie pszenną... natomiast ja do ciast, ciasteczek dodaję różnie, ryżowa, kukurydziana, orkiszowa lub inne jak tylko pojawiają się w moim sklepiku osiedlowym... wszystkie inne będą miały mniej glutenu niż pszenna, ta ma najwięcej i tez jej unikam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-04
Lokalizacja: Białystok
Wiadomości: 353
|
Dot.: Mąka żytnia razowa
Ostatnio robiłam z mąki żytniej razowej chlebowej calzone z blogu mojewypieki. Farsz zrobiłam trochę inny - wszystko rzecz gustu. Wyszło przepyszne
![]() http://www.mojewypieki.com/przepis/calzone |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
Zarejestrowany: 2014-01
Wiadomości: 424
|
Dot.: Mąka żytnia razowa
Ja mąkę razową często używam po prostu do upieczenia chleba albo bułek i dodaję do tego dużo ziaren typu słonecznik czy pestki z dyni
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Powiat rybnicki
Wiadomości: 608
|
Dot.: Mąka żytnia razowa
zerknij tu może coś ci wpadnie w oko
http://www.mojewypieki.com/tag/maka-zytnia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2013-09
Wiadomości: 159
|
![]()
Jak dla mnie nadaje się głównie do... kosza. Próbowałem już makaronu na żytniej razowej, chleba, ciastek chyba też. Jak dla mnie sama żytnia, jako baza, jest ohydna w smaku. Za to zdarzało mi się dodawać ją w niewielkich ilościach do chleba, no bo coś trzeba było z nią zrobić, a wyrzucić szkoda. Smaku pieczywa nie pogorszyła, ale też zakwas akurat na razówce żytniej nie chciał za bardzo rosnąć. Lepiej u mnie sprawdzają się mąki żytnie z przemiału 720. Na tych zakwas i pieczywko rosną jak szalone
![]() Z tego co wiem mąka żytnia, a razowa już w ogóle, jest dość ciężkostrawna i może wcale mocno fermentować w przewodzie pokarmowym. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-04
Wiadomości: 4 453
|
Dot.: Mąka żytnia razowa
używam mąki żytniej razowej do różnych wypieków ale raczej tych wytrawnych niż na slodko. mnie smakuje
![]() pszennej nie używam wcale. lubię ryżową, gryczaną, owsianą, z ciecierzycy. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-03
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 176
|
Dot.: Mąka żytnia razowa
O dzięki za odpowiedzi
![]() Już wiem, że do lepienia pierogów się nie nadaje ![]() ![]() Ja akurat lubię smak żytni, więc na pewno pozostanie w mojej kuchni. Metodą prób i błędów będziemy się zapoznawać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2008-03
Wiadomości: 1 414
|
Dot.: Mąka żytnia razowa
Używam mąki żytniej razowej 2000 to wypieku domowego chleba. Co prawda próby użycia w innych wypiekach były ale raczej nie byliśmy zadowoleni. Zrobiliśmy z nią naleśniki ale dla mnie miały nieciekawą konsystencję. Jak się orientowałam to mąka taka jak już ktoś wspomniał jest ciężko przyswajalna dlatego najlepiej jest gdy występuje ona z zakwasem jak w chlebie. Wtedy dobrze się trawi.
Polecam za to mąkę pszenną razową typ 1850, jest trochę bardziej rozdrobniona. Bardzo dobrze sprawuje się np. w wypieku pizzy albo przy robieniu pierogów. Nie zastępujemy nią całej zwykłej mąki ale zastępujemy zwykle 1/3 porcji. Szczególnie dobrze się to sprawdza przy pierogach - bardzo dobrze się lepią, ciasto jest bardziej elastyczne. Pasuje zarówno do słodkich jak i wytrawnych pierogów. A jeszcze co do mąki żytniej 2000 - to jest to też dobra mąka na zakwas do żurku.
__________________
Kobieta i facet w jednej gotowali kuchni Dwóch ziarnek pieprzu brakuje do kłótni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:54.