![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny uważajcie i zamykajcie drzwi do domu...
Jeszcze jestem w szoku! siedzę sobie na wizażu a tu ktoś dobija się domofonem. Więc wstałam otworzyłam już idę spowrotem do pokoju, a tu znowu domofon... Więc wracam się, otwieram po raz kolejny i coś mnie tknęło i zaczęłam gapić się w wizjer co za typek się dobija do mnie do domu. I widzę jakiegoś starego kolesia, wyglądał jak mechanik z metalową skrzynką. I nagle dostałam prawie w łeb drzwiami bo uwaga..... on sobie sam je otworzył!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Dziewczyny uważajcie i zamykajcie drzwi do domu...
A nie zapytalas przez domofon kto to, zanim otworzylas?
Ja mam zawsze drzwi na klucz zamkniete, taki nawyk, wchodze, zamykam, wychodze, tak samo... I nie otwieram jesli nie wiem, kto to, ewentualnie prosze o poczekanie na dole i schodze na parter.
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Trzeba uważać bo rzeczywiście różne typy się kręcą...
Ja na Twoim miejscu też zamknęłabym mu drzwi przed nosem! Co on sobie myśli? Otwierać drzwi bez pozwolenia? ![]() Swoją drogą, mogłaś pytać kto to przez domofon!
You're like My Own Personal Brand of Heroin..." Edytowane przez cochonnerie Czas edycji: 2009-02-17 o 13:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
szczerze mówiąc to ja nie rozumiem jak można otwierać domofon byle komu i trzymać drzwi od domu otwarte
![]()
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
biedna
mi kilka razy cos podobnego tylko sie snilo. raz moja mama otworzyla drzwi jakiejsc starej babci a ona miala tyle sily i sie silowaly drzwiali ale moja dzielna mama wygrala ![]() trzeba uwazac. mam wrazenie ze to nie byl przypadek. jak to mowia uczymy sie na bledach. nigdy wiecej nei otwieraj domofonem drzwi bez zapytania sie kto i drzwi tez sprawdzaj, ja to mam manie nie moge byc w pomieszczeniu w ktorym drzwi nei sa zamkniete na zamek ^^ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Mam nauczkę, mam. Drzwi zawsze zamknięte na zasuwę. Nie wiem czemu były otwarte. Jakoś tak musiałam z rozpędu je otworzyć. A domofon działa, ale tylko przy otwieraniu, bo jak bierzesz słuchawkę, to nie słychać nic... :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Jak byłam dzieckiem to włamali nam się do mieszkania ( pod naszą nieobecność). Przez następne 3 lata nie mogłam spać, budziłam rodziców w nocy, by zapytać czy zamknęli drzwi na zamek, a oni przez pół godziny musieli mnie zapewniać,że wszystko ok - dopiero wtedy zasypiałam.
Do dziś mam ten skos, nie zasnę dopóki się nie upewnię,że drzwi są zamknięte. Wczoraj moja kumpela - współlokatorka wróciła w środku nocy, a ja przez sen pytałam czy zamknęła ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dwa -byla jakas awaria ?wyjasnilas sprawe ? fakt ze wypadaloby zapukac ale nie bardzo rozumiem o co chodzi. osobiscie zawsze mam drzwi na klucz zamkniete ale znam historie kiedy w bloku gdzie wszyscy sie znaja ,bezpieczna okolica itp drzwi byly otwarte ,wlasciciel drzemal w srodku a do domu weszla cyganka ,na szczescie wlasciciel sie przebudzil i tak ja pogonil ze sie kurzylo. nie zdążyła niczego zmajstrować ale jak widac trzeba pytac domofonem i miec drzwi zamkniete przynajmniej w PL. zreszta chronione osiedla ,zamkniete brama z straznikami itp to bujda ,na takim osiedlu wyniesiono z piwnic caly zestaw rowerow :-D historia z 1 reki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Otworzyłam domofonem, bo dzwonił kilka razy, myślałam, że to moja siostra wraca ze szkoły. A dzwoniłam do taty czy coś zgłaszał, bo narzekał niedawno, że długo czeka się aż ciepła woda zleci, ale powiedział, że nic nie zgłaszał. Mieszkamy w bloku, jak ojciec wróci z pracy to chyba przejdzie się do "zarządu bloku".
dopisek: u nas na osiedlu blok dalej ukradli rowery z 4 piętra jakieś 10 lat temu :p Edytowane przez rodzynek Czas edycji: 2009-02-17 o 13:23 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
pare dni temu był u mnie facet,zeby wymienić wodomierze w mieszkaniu i wiecie o co sie mnie spytał??po co ja w ogóle zamykam drzwi od mieszkania
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale była kiedyś taka sytuacja, podobna do tej, którą cytuję.Mama kiedyś po pracy się położyła zdrzemnąć, ja byłam chyba na górze, nikogo więcej w domu, a drzwi niestety otwarte. Przebudziła się, jak jakiś Cygan szukał czegoś w szafkach w sypialni. ![]()
Edytowane przez paula007 Czas edycji: 2009-02-17 o 13:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
no tak, to poczułam się wystraszona -.-'
od niedawna z dużego domu na wsi przeprowadziłam się do mieszkania i powiem szczerze, że nie znoszę tam sama siedzieć. Nawet windy jadącej się boję -.-' to teraz już umrę ze strachu na bank :P
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
![]()
A ja się dostosuję do ostrzeżenia. Często otwieram domofonem nie pytając kto to... Prawie zawsze drzwi do domu zostawiam otwarte, o co mnie mąż krzyczy - czasem jest tak, że się kąpię, on przychodzi a ja drę się z łazienki "kto przyszedł"... no na pewno złodziej by mi odpowiedział, że wpadł coś ukraść...
Z drugiej strony mieszkam na strzeżonym osiedlu, wchodząc na teren osiedla przechodzi się obok stróżówki z ochroną, dodatkowo ochroniarze patrolują teren, wszystko jest monitorowane (także klatka schodowa)... Żeby wejść do klatki jest jeden domofon, potem drugi na piętrze (też są osobne drzwi) - ale mimo wszystko, zostawianie drzwi otwartych jest głupie, nie odpowiedzialne tutaj macie 100% racji.
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
o tak - ja jestem strasznie przewrazliwiona co do takich rzeczy. moi sasiedzi(akurat sie zlozylo ze rodzina) zostali obrabowani ze 2 razy. zawsze pod nieobecnosc. a jak to robili?? obserwowali z miesiac czasu co kiedy robia i o ktorej godzinie ich nie bedzie. teraz maja duzego pieska i jak wyjezdzaja na noc zawsze zostawiaja swiatla zapalone w oknach- zeby wygladalo na to ze ktos tam siedzi.
U mnie akurat dzis z rana po 9 ktos wali do domofonu. moze z 5 razy naciskal po minute czasu. wyjrzalam przez okno a tu jakis stary facet. Ja sama w domu balam sie otworzyc- a nawet odebrac domofon. Mysle ze jakby to byla wazna sprawa do moich rodzicow to by zadzwonil umowic sie. A gdy siedzie sama w domu tez przewaznie zapalam swiatla w korytarzu. a teraz opowiem wam zabawna sytuacje. Siedze sobie w domku a ze mam okienko ze strony ulicy to widze bramke. Uslyszalam nagle wielkie buuum. wygladam przez okno a tam facet wsiada do samochodu odjezdza a za bramka lezy jakis pakunek. tak na serio troche sie przestraszylam co to jest. nikt nic nie zamawial- a nawet jakby to chyba potrzebny jest podpis odbioru. heh no wyszlam z domku a tam lezy.... caly karton psiej karmy ![]()
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Znam przypadek kradziezy kiedy wlasciciele spali na pietrze i maja psa :-D
sama mam brzydki ale praktyczny zwyczaj -jak sie nikogo nie spodzieam nie odbieram domofonu tym spoosbem omija mnie otwieranie ulotkarzom i innym . jak to ktos niezapowiedzany moze zadzwonic tel lub puszcza sms wtedy otwieram . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
ja zawsze otwieram kiedy ktoś dzwoni na domofon, nawet nie pytam kto to - niektórzy sąsiedzi nie mają go zainstalowanego to dzwonią po innych
![]() Tak czy inaczej, ciesz się że nic złego się nie stalo i nastepnym razem pamiętaj o zamykaniu drzwi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
oczywiscie na psy takze sa rozne sposoby. typu rozne gazy czy dodatki do jakiejs wedlinki. to chyba ma jedynie chronic nasz psychicznie
![]()
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
hehe a myslalam ze to tylko ja jestem taka niemila ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
to ja dodam: okna też zamykajcie.
Mam sąsiadów, małżeństwo przed 40, z trójką małych dzieci w domu. Mieszkają na parterze. Kiedyś w nocy, babka nagle się budzi i widzi nad sobą jakiegoś faceta! Facet-psychol mówi do niej "zrób ( tutaj jakaś propozycja seksualna, nie wiem jaka), albo ci ukradnę telefon" i zabiera jej komórkę z szafki nocnej. Obok spał jej mąż i najmłodszy synek! Gościu zabrał telefon i normalnie wyszedł drzwiami. Następnego dnia sami (!) okna wymieniali. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
ja absolutnie nie otwieram domofonu bez pytania kto tam idzie, czasem nawet zanim zapytam spogladma rpzez okno. zamkniete drzwi w domu na zamek to jest moja obsesja
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Miałam taką sąsiadkę - otwierała każdemu, bez pytania kto to. Wszyscy w bloku mieli do niej pretensje - wiadomo, kogo wpuszcza?
Po to jest domofon, żeby zapytać - nawet, jeśli podejrzewam, ze to mąż, brat czy ktokolwiek, zawsze pytam. Nie wpuszczamy nikogo obcego. Jeśli ktoś twierdzi, że awaria, to mówię, zeby sie zgłosić do administracji, oni udostępnią klucze. I wszystkie takie podejrzane sytuacje od razu sprawdzam - dzwonię do administracji i pytam, czy ma być jakaś konserwacja, naprawa itp. Przez wpuszczanie byle kogo bez sprawdzania wiosną ktoś podłożył ogień w piwnicy - mogło się skończyć tragicznie. Mam też odruch, że od razu, jak tylko wejdę do mieszkania, przekręcam zasuwkę. Ale obserwuję, ze wielu moich znajomych nie zamyka drzwi. Ciotce w ten sposób ktoś wlazł do przedpokoju i obrobił torebki, kurtki. Ale są osoby, które od razu naciskają klamkę. Mam takiego listonosza - nie zadzwoni do drzwi, tylko od razu za klamkę. Ile razy go opieprzyłam - że jest dzwonek, czego mi sie na klamce wiesza i drzwi wywala. A poza tym - gdyby było otwarte, a w przedpokoju leżał np. ogromny pies? Ale jakoś mu to do wyobraźni nie przemawia. Pewnie do czasu, aż spotka kiedyś psa w przedpokoju....
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
powiało zgrozą dziewuszki
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
![]()
Okien się nie boję... Jak ktoś do mnie na 4 piętro wlezie po monitorowanym budynku, pod którym spaceruje ochroniarz i przeciśnie się przez tę niespełna 10 cm szczelinę to chyba mu jeszcze gratulację złożę...
Ale z drzwiami bezwzględnie macie rację, najczęściej okradani są ludzie w taki banalny sposób, przez naiwność. Przynajmniej tyle mam dobry nawyk, że zanim drzwi otworze zerkam przez wizjer co za drzwiami mnie czeka. W sumie tu gdzie teraz mieszkam nieproszony gość nigdy się nie pojawił - nie licząc administratora budynku, czy ochrony z jakimś pytaniem/prośbą. Moi rodzice za to mają problem - ich (dawniej też moi) sąsiedzi nie potrafią pojąć do czego służy zamek w drzwiach do klatki oraz domofon... Skutkiem tego często trzeba wypraszać bezdomnych, pijaków, którzy imprezują w piwnicy i innych nieproszonych gości oraz panów z ulotkami rzucanymi wprost na schody w liczbie np. 500 sztuk... bo sąsiedzi po prostu nigdy nie zamykają za sobą drzwi.
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2009-02-17 o 14:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
Sytuacja sprzed kilku miesięcy, już chyba opisywałam to gdzieś na wizażu:
Siedzę w domu, rozmrażam lodówkę, jest u mnie mama, coś tam mówimy o tej lodówce (wynajmuję mieszkanie, lodówka należy do właścicieli). Ktoś puka, jakiś młody chłopak. Otwieram zdziwiona, czego chce i słyszę "przyszedłem po lodówkę" Pytam jak to? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
Ja nie otwieram domofonu, jeżeli nie wiem kto to.. Zawsze zamykam drzwi, pytam się jeżeli nie widzę przez wizjer kto to.
Miałam też taką sytuację: spałam już i nagle słyszę, że ktoś dobija sie do drzwi, miałam już otworzyć bo byłam pewna, że to brat, ale coś mnie tknęło i sie zapytałam. W odpowiedzi usłyszałam, ze tatuś i facet naciska klamkę ( mój tata był wówczas w delegacji), z walącym sercem krzyknęłam żeby sobie poszedł. Dobijał sie jeszcze chwilę, a potem odpuścił...
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Miałam kiedys podobna sytuację jak opisuje autorka wątku. Mialam wtedy jakies 16-17 lat
Byłam chora i leżałam w łóżku. Mama wyskoczyla na minute do osiedlowej apteki i nie zamknela drzwi na klucz. Po pewnym czasie rozległo się pukanie do drzwi. A potem kolejne. Miałam gorączke i nie zamierzalam wstawać ale kiedy w koncu ktos zaczal sie dobijac pomyslalam ze moze cos sie stalo i poczłaptalam w strone drzwi. Ledwo weszlam do korytarza a drzwi sie energicznie otworzyly i jakiś facet wbiegl do domu. ![]() Od tej pory zamykam drzwi na klucz nawet jak ide te pare pieter nizej do skrzynki po poczte.
64/88 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=335375 "Jak dalece jesteśmy wszyscy naznaczeni piętnem pani Bovary?Jak głęboko ów bowaryzm,owo marzenie o lepszym życiu,o romantycznej miłości tkwi w naszych duszach?Jak mocno popycha nas ku ruinie obecnego życia w imię ułudnych nadziei?" Edytowane przez MadameBovary Czas edycji: 2009-02-17 o 14:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
No to tak samo moich sąsiadów 2 piętra niżej okradli, bo mieli drzwi otwarte, a w kuchni siedzieli. Ileśtam tysięcy im ukradli. Dlatego ja zawsze zamykam drzwi, choćby ktoś tylko na dół zszedł na 5 minut
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:18.