Jak dla Pana to 50... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-03-22, 12:25   #1
hecate
Zakorzenienie

GG do hecate

Jak dla Pana to 50...

Napisac ten post chcialam juz dawno - jak zwykle sprowokowany stuacja z zycia.

Spacerujac po centrum handlowym natknelismy sie na punkt sprzedajcy telefony oraz akcesoria do nich. Poukladane ladnie w ladach wszytskie pozbawione byly jakichkolwiek cen. Chcialam kupic smyczke do telefony bo ta ktora mam musialam ja wurzucic. Swiadoma ilez taki kawalek sznurka kosztuje pytam Pani obslugujacej w jakiej cenie, ta podaje mi satysfakcjonujaca odpowiedz - 5zl. Za chwile slysze syk Pana ktora z nia pracowal '10 zlotych ta kosztuje 10!!'
Patrze na oboje - Pani mowi 'no to zrobilam Pani promocje bedzie za 5zl ale normalnie kosztuje 10'
Juz mialam dodac ze chyba wszedzie tyle kosztuje lub mniej ale oszczedzilam sobie. W ramach zakupow juz moj Tz pyta pana czy maja takie Kabury przypianen do paska zeby mogl sobie telefon nosic przy sobie w robocie. pan przytakuje i mowi ze ceny zcaynaja sie od 25 zlotych. Wiec my mowimy ze spoko. M. wyciagnal swoj ceglasty telefon - tak sie sklada ze Nokia n70 (dodaje to nie w ramach chwalenie sie bron Boze) i dopasowuje do tych kabur podanych przez Pana. Jedna pasuje jak ulal wiec tylko proforma, pamietajac slowa pana 'zaczynajaaaa sie od 25 zlotyyych' pytam ' Ile ta'
'55zl'
My- co? 'no bo cala skorzana pierre cardin'
wiec M. mowi 'Panie a na co mi taka do ROBOTY?'
Wiec pan mowi no dobrze sa takie ZWYCZAJNE za 25 zlotych.

Wzielismy taka ZWYCZAJNA.

Jakie wy macie podejscie do takich 'a jak dla Pana/pani dfo 169776 zlotych' tylko dlatego ze jestescie ubrani w taki a nie inny sposb, macie taki a nie inny telefon, samochod, fryzure ...itp malo znaczace czynniki nazwijmy to 'zewnetrzne'.

Osobiscie uwazam to za gre nier fair bo to chyba ode mnie zalzy czy chce wydac wiecej czy mniej kasdy na jakis przedmiot i jesli ktos chce niech zaproponuje mi dwa - taszy i drozszy a wyboru dokonam ja sama.

Corey 15.04.12

Mudvayne - Happy?
hecate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-22, 12:33   #2
paula78
Zakorzenienie

Dot.: Jak dla Pana to 50...

Nie wiem czy nie ma przepsiu aby na wszytskich produktach musi byc cena.

taki zagrywki sa na poziomie handlarzy w egipcie ,ktorzy do kazdego mowia ten sam tekst :"oo my friend ,special price for you" i na bazarach jest to ok ale nie w centrum handlowym.

olałabym taki sklep.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-22, 12:47   #3
Fioletto
Rozeznanie

rzeczywiście, czasem mam wrażenie, że chyba sprzedawca chce wiedzieć lepiej ode mnie, czego potrzebuję- zamiast pozwolić mi na dokonanie wyboru, wręcz "wciska" mi konkretny przedmiot.
ech...reklama dźwignią handlu- towary droższe słabiej się sprzedają, więc skoro zjawi się już ktoś, kto "na oko" może sobie na nie pozolić, sprzedawca będzie próbował je "opchnąć"

inna sprawa, że każdy towar powinien mieć oznaczoną cenę, ustaloną wg jego rodzaju i funkcji, a nie dostosowaną na bieżąco do klienta (albo raczej zasobności jego portfela). zastanawiam się jak taki sklep funkcjonuje, skoro przecież trzeba rozliczać się z dochodów, mieć pokrycie w fakturach i rachunkach.

.... Das also war des Pudels Kern!

Fioletto jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-22, 12:50   #4
Enaffi
Wtajemniczenie

Jak ostatnio moj Tżet kupowal radio samochodowe, bylam z nim sprzedający pan powiedzieł że urwie dyszke bo "pani sie tak ladnie usmiecha"
Enaffi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-22, 12:54   #5
hecate
Zakorzenienie

GG do hecate

Cytat:
Napisane przez Enaffi Pokaż wiadomość
Jak ostatnio moj Tżet kupowal radio samochodowe, bylam z nim sprzedający pan powiedzieł że urwie dyszke bo "pani sie tak ladnie usmiecha"
Spoko - takie cos akurat mile jest bo ani ten pan nie zbiednieje, Twojemu Tz budzetu drastycznie to nie poratuje ale gest mily

Corey 15.04.12

Mudvayne - Happy?
Stary 2007-03-22, 13:00   #6
Bridget
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Nie wiem czy nie ma przepsiu aby na wszytskich produktach musi byc cena.

taki zagrywki sa na poziomie handlarzy w egipcie ,ktorzy do kazdego mowia ten sam tekst :"oo my friend ,special price for you" i na bazarach jest to ok ale nie w centrum handlowym.

olałabym taki sklep.
nie kupiłabym u takich dziadów nic, jeszcze powiedziała, że będę taki punkt odradzać wszystkim swoim znajomym

ceny powinni mieć przy produktach, bez żadnej łachy.

Bridget jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-22, 13:01   #7
hecate
Zakorzenienie

GG do hecate

Cytat:
Napisane przez Bridget Pokaż wiadomość
nie kupiłabym u takich dziadów nic, jeszcze powiedziała, że będę taki punkt odradzać wszystkim swoim znajomym

ceny powinni mieć przy produktach, bez żadnej łachy.
Moze i powinnam byla tak zrobic ale 'ja przy okazji skoro juz przechodze obok to kupie'

No i mam material na bulwers

Corey 15.04.12

Mudvayne - Happy?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-03-22, 13:10   #8
madziunia80
Zakorzenienie

GG do madziunia80 Send a message via Skype™ to madziunia80

Niestety dość często można się spotkać z tego rodzaju praktykami.
Ręki sobie uciąć nie dam, ale też mi dzwoni, że jest wymóg umieszczania cen przy produktach, ewentualnie umożliwienia klientowi sprawdzenia ceny (czytniki kodów kreskowych w hipermarketach). Ja wyszłabym z takiego sklepu, a znając mojego TŻ na odchodne szanowny Pan sprzedawca usłyszałby co nieco na temat sposobu prowadzenia interesu. Konsumenci powinni takie punkty sprzedaży omijać szerokim łukiem.
Stary 2007-03-22, 13:24   #9
Enaffi
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez hecate Pokaż wiadomość
Spoko - takie cos akurat mile jest bo ani ten pan nie zbiednieje, Twojemu Tz budzetu drastycznie to nie poratuje ale gest mily

A no fakt miło mi się zrobiło
Enaffi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-22, 13:27   #10
_Lina
Rozeznanie

nie podoba mi się takie coś, ceny powinny być przy danym produkcie żeby nie było wątpliwości
_Lina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-22, 13:32   #11
AniaWila
BAN stały

Cytat:
Jakie wy macie podejscie do takich 'a jak dla Pana/pani dfo 169776 zlotych' tylko dlatego ze jestescie ubrani w taki a nie inny sposb, macie taki a nie inny telefon, samochod, fryzure ...itp malo znaczace czynniki nazwijmy to 'zewnetrzne'
ja z takim podejsciem spotykam sie dosc czesto. Najczesciej oczywiscie w Polsce. Pamietam jedna zabawna historie ktora miala miejsce w tamto lato. Miejsce-Katowice, pewna sobota. Wieczorem mialam zaplanowane jakias mega wazna impreze. Rano stwierdzilam brak niektorych atrybutow ktore mialyby mi pomoc w idealnym wygladzie na ta okolicznosc. Tak wiec ledwo co wstalam, nie umylam wlosow, wrzucilam na siebie stary t-shirt, jeansy, adidasy, wsiadlam w auto i pognalam do najblizszej Sephory. Bylo rano, ruch niewielki wiec panie sprzedawczynie odrazu zauwazyly ''klientke''. Oczywiscie lustrowaly mnie z obrzydzeniem kilka razy, ochroniarz lazil za mnia niemal krok w krok. Dopiero jak wybralam to co mi bylo potrzebne i rachunek opiewal na znaczna kwote panie zaczely zarzucac mnie roznymi intratnymi propozycjami, promocjami i obsypywac mnie gora testerow. Zenujace. Zawsze sie smieje, ze wchodzac do Harrodsa ubrana w przyslowiowy worek od kartofli i tak zostaniesz obsluzona jak ksiezniczka. Taka kultura.
AniaWila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-03-22, 13:50   #12
marcelina73
Wtajemniczenie

Ale cen sztywnych to u nas chyba nie ma? Można je negocjować. Wręcz to dobra kupiecka zasada.
Natomiast niedopuszczalne jest zawyżanie cen ponad podane - po powinny być podane oraz kompletnie naganne jest warunkowanie poziomu obsługi od wyglądu klienta.
Tego nie cierpię. Często na zakupy chodzę ubrana na sportowo a nie "na baczność" - różnica w podejściu do klienta jest wyraźnie zauważalna (oczywiście nie zawsze).
marcelina73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-22, 14:13   #13
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AniaWila Pokaż wiadomość
ja z takim podejsciem spotykam sie dosc czesto. Najczesciej oczywiscie w Polsce. Pamietam jedna zabawna historie ktora miala miejsce w tamto lato. Miejsce-Katowice, pewna sobota. Wieczorem mialam zaplanowane jakias mega wazna impreze. Rano stwierdzilam brak niektorych atrybutow ktore mialyby mi pomoc w idealnym wygladzie na ta okolicznosc. Tak wiec ledwo co wstalam, nie umylam wlosow, wrzucilam na siebie stary t-shirt, jeansy, adidasy, wsiadlam w auto i pognalam do najblizszej Sephory. Bylo rano, ruch niewielki wiec panie sprzedawczynie odrazu zauwazyly ''klientke''. Oczywiscie lustrowaly mnie z obrzydzeniem kilka razy, ochroniarz lazil za mnia niemal krok w krok. Dopiero jak wybralam to co mi bylo potrzebne i rachunek opiewal na znaczna kwote panie zaczely zarzucac mnie roznymi intratnymi propozycjami, promocjami i obsypywac mnie gora testerow. Zenujace. Zawsze sie smieje, ze wchodzac do Harrodsa ubrana w przyslowiowy worek od kartofli i tak zostaniesz obsluzona jak ksiezniczka. Taka kultura.
Jezusie słodki... czy byłas moze w Sephorze obok PKSu?
Kiedy przeczytałam post hekate miałam własnie napisac dokładnie to samo! Ze spotkało mnie coś całkiem odwrotnego niż ją. I to własnie w katowickiej Sephorze
Wybrałam sie tam ubrana identycznie jak Ty, bo byłam przed długa podróżą, tak ze bardziej zwracałam uwagę na wygode ciucha niż na jego elegancję.
Panie patrzyły na mnie jk na raroga, a koncówke miałam jeszcze lepszą niż Ty Bo na koniec pani w kasie spytała mnie: czy zapakowac to ozdobnie, na prezent... Spytałam od razu, dlaczego sadzi, że to na prezent, a nie dla mnie? Pani sie zmieszała i nic nie odpüowiedziała, tylko rzuciał wymownie okiem na moj "ciuchokształt". Kiedy zimno stwierdziłam, ze TO wszystko dla mnie i nie potrzebuje ozdobnego opakowania, to dopiero wtedy znalazły sie dwie panie które zaczęły oferowac to i sio... A wtedy to ja mogłam je obrzucic odpowiednim spojrzeniem i wyjść

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-22, 14:25   #14
AniaWila
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Jezusie słodki... czy byłas moze w Sephorze obok PKSu?
Kiedy przeczytałam post hekate miałam własnie napisac dokładnie to samo! Ze spotkało mnie coś całkiem odwrotnego niż ją. I to własnie w katowickiej Sephorze
Wybrałam sie tam ubrana identycznie jak Ty, bo byłam przed długa podróżą, tak ze bardziej zwracałam uwagę na wygode ciucha niż na jego elegancję.
Panie patrzyły na mnie jk na raroga, a koncówke miałam jeszcze lepszą niż Ty Bo na koniec pani w kasie spytała mnie: czy zapakowac to ozdobnie, na prezent... Spytałam od razu, dlaczego sadzi, że to na prezent, a nie dla mnie? Pani sie zmieszała i nic nie odpüowiedziała, tylko rzuciał wymownie okiem na moj "ciuchokształt". Kiedy zimno stwierdziłam, ze TO wszystko dla mnie i nie potrzebuje ozdobnego opakowania, to dopiero wtedy znalazły sie dwie panie które zaczęły oferowac to i sio... A wtedy to ja mogłam je obrzucic odpowiednim spojrzeniem i wyjść
hahahah nie wierze dokladnie o tej Sephorze mowie w centrum, kolo PKS-u, kolo Liceum Mickiewicza
widac, Panie z ''S'' jeszcze sie niczego nie nauczyly a bynajmiej, ze to nie szata swiadczy o zakupach

Taka sama sytuacje mialam w salonie kosmetycznym, gdzie robilam sobie paznokcie, czasami wskoczylam na solarium<sic!>. Salon mial wejscie od strony ulicy i pani zapisujaca przy biureczku miala widok na parkujace samochody pod salonem. Zawsze przychodzilam tam pieszo, bo to niedaleko od domu moich rodzicow. Traktowana bylam oschle, bez zadnych zaszczytow itp... Pewnego razu jechalam skads i postanowilam prosto pojechac do kosmetyczki. Pani za biurkiem widzac, ze nie podjechalam rowerem tylko troche lepszym autkiem prawie nie weszla mi bez wazeliny... Oczywiscie zostal mi oferowany caly wachlarz roznych innych uslug, na co odpowiedzialam - ''dziwne, ze dopiero teraz mi to panie oferuja, skoro jestem wasza klientka od pewnego czasu''. Zmieszaly sie poczerwienialy a ja odjechalam i postanowilam zmienic miejsce

Luba Ty z Katowic pochodzisz?
Stary 2007-03-22, 14:36   #15
Luba
Zakorzenienie

Cytat:

Luba Ty z Katowic pochodzisz?
Nie, nie z Katowic, ale do Katowic mam niezbyt daleko i czasami tam jade na zkupy jak jestem w Polsce.

A takich własnie opowiesci tez mam na pęczki i to w jedną i w drugą strone... W zalezności od tego jak się ubiorę, czym podjadę pod jakiś sklep (bo czasami podjeżdżam maluszkiem siostry ), jaka kartą płacę i ile i co kupuję... to jestem tak różnie traktowana, ze czasami mam schizofrenię Mam wrażenie, ze parę osób we mnie siedzi Poczynając od biedaka a kończąc na milionerze

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-03-22, 15:05   #16
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Moze i powinnam byla tak zrobic ale 'ja przy okazji skoro juz przechodze obok to kupie'

No i mam material na bulwers
no i interes sie kreci .

inna sprawa w sklepach z cenami i lustrujace panny blond ztapeta najczesciej w perfumeriach :-/ ,on z gory wiedza ze i tak nic nie kupie bo przeciez widac ze mnie nie stac :-/

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-25, 15:25   #17
hecate
Zakorzenienie

GG do hecate

Cytat:
jTak wiec ledwo co wstalam, nie umylam wlosow, wrzucilam na siebie stary t-shirt, jeansy, adidasy, wsiadlam w auto i pognalam do najblizszej Sephory. Bylo rano, ruch niewielki wiec panie sprzedawczynie odrazu zauwazyly ''klientke''.
O polskiej sephorze. douglasie to mozna ksiazki pisac a jak to mowia nie ocenia sie ksiazki po okladce - jednak ta zasada w sephorach zdaje sie nie funkcjonowac

Zreszta w PL sephorze to ja tylko kupuje ich puderek rozwietlajacy i brazujacy. Wiec nie wydaje tam jakis znaczacych sum - bo niby czemu mialabym? Jesli mam ochote na cos drozszego z kosmetykow kolorowych to i tak taniej kupie sobie to w Bootsie gdzie moge wejsc w futrze z norek jak i dresie.

Corey 15.04.12

Mudvayne - Happy?
Stary 2007-03-25, 15:29   #18
AniaWila
BAN stały

Cytat:

Zreszta w PL sephorze to ja tylko kupuje ich puderek rozwietlajacy i brazujacy. Wiec nie wydaje tam jakis znaczacych sum - bo niby czemu mialabym? Jesli mam ochote na cos drozszego z kosmetykow kolorowych to i tak taniej kupie sobie to w Bootsie gdzie moge wejsc w futrze z norek jak i dresie.
ja tez wszystko co potrzebuje kupuje w UK a w PL sa to tzw: zakupy impulsywne Tak jak w przypadku tej imprezy na ktora sie wybieralam
A co do norek i dresu - to dokladnie tak jak napisalam w przypadku Harrodsa ale coz....inna kultura.
Stary 2007-03-25, 15:32   #19
hecate
Zakorzenienie

GG do hecate

Cytat:
ja tez wszystko co potrzebuje kupuje w UK a w PL sa to tzw: zakupy impulsywne Tak jak w przypadku tej imprezy na ktora sie wybieralam
A co do norek i dresu - to dokladnie tak jak napisalam w przypadku Harrodsa ale coz....inna kultura.
Tutaj nawet jak idziesz sobie na typowe window shopping i wchodzisz ogladac chocby garnitury do armaniego bez wiekszej potrzeby to i tak sa uprzejmi.. Lubie tak.
Bo nie zawsze teoretyczna zamoznosc wyrazana ciuchem zgadza sie z faktycznem stanem portefa i odwrotnie.

Corey 15.04.12

Mudvayne - Happy?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-03-25, 16:38   #20
Rena
Zakorzenienie

No co mam myslec - sytuacja opisana przez hecate jest oczywiscie nieprzyjemna a brak cen i dziwne zachowania sprzedawcow sklania co najmniej do refleksji ...

Jesli chodzi o sephory wspomnien jako takich zlych nie mam, a nie zawsze chodze tam w sukni balowej.

Wspomnianym bootsie tez mialam przyjemnosc zakupy robic, ale roznic znacznych nie dostrzeglam.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości