|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Czy zdecydowałybyście się na emigrację?
Hej
![]() Stoję właśnie przed trudnym życiowym wyborem i chciałabym prosić Was o radę. Wiem, że decyzji za mnie nie podejmiecie, ale chociaż pomożecie mi spojrzeć na sprawę z różnych perspektyw. Mam 23 lata, w czerwcu kończę studia, niedawno rozstałam się z facetem po kilkuletnim związku i w zasadzie zaczynam życie od nowa. Od kilku lat nie mieszkam już w rodzinnym mieście, wyjechałam na studia. Mąż mojej mamy (nie jest moim ojcem) pół roku temu stracił pracę. Nie mógł znaleźć nic nowego, więc postanowili, że wyjedzie do UK. Tam mu się poszczęściło, znalazł pracę i teraz planują przeprowadzkę mojej mamy. Zaczęłam się zastanawiać, czy nie pojechać do nich, do UK po studiach. W Polsce mam przyjemną pracę za trochę ponad minimalną krajową i wynajęty pokój w mieszkaniu z koleżankami. Na chwilę obecną żyje mi się dobrze, ale ile tak można? Na jakąś spektakularną podwyżkę niestety się nie zanosi. Może w UK miałabym lepsze perspektywy? Boję się też tego, że zostanę tutaj sama, bez rodziny. Nie mam rodzeństwa, z ojcem nie utrzymuję kontaktu. Tam miałabym przynajmniej mamę i jej męża. Wizja przeprowadzki do obcego kraju trochę mnie przeraża, ale jednocześnie wiem, że zawsze mogę wrócić do Polski. Co o tym myślicie? Czy zdecydowałybyście się na wyjazd na moim miejscu? Może któraś z Was była w podobnej sytuacji? Czy powinnam jakoś specjalnie przygotować się przed wyjazdem? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy zdecydowałybyście się na emigrację?
Cytat:
1. Lepsza kasa. 2. Lepszy poziom angielskiego. 3. Doświadczenie życiowe Minusów jak dla mnie brak.. no może pogoda mogłaby być lepsza ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
ja już podjęłam tę decyzję, jestem w trakcie studiów, już pracowałam w te wakacje w Bath w miejscu, w którym mam zapewnione miejsce pracy ( sprawdziłam się i w dodatku praca zgodna z kierunkiem wykształcenia). Jeśli masz emigrować to teraz, gdy nie masz żadnych zobowiązań i nie zostawiasz za sobą dramatów, tym bardziej, że (jak piszesz) zawsze wrócić możesz. Też trochę obawiałam się samotności ale Anglia to w tej chwili chyba najbardziej kosmopolityczny kraj na świecie i nie narzekałam na brak znajomych. Z niektórymi jestem w stałym kontakcie. Nie zastanawiaj się i jedź- tu lepiej nie będzie. Z Anglii do Polski to półtorej godziny lotu, jak zatęsknisz zawsze możesz przyjechać. Oczywiście nie od razu będzie różowo, nie od razu zarobisz wielką kasę, ale powiem Ci, że jeśli się sprawdzisz to stopniowo będziesz awansować. No i rynek pracy jest naprawdę dobry- zawsze coś się znajdzie dla kogoś, kto zna język i faktycznie chce pracować. Potem sobie będziesz w brodę pluć, że się nie odważyłaś i tak będziesz tu żyć od pierwszego do pierwszego.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
dobrze, no to pytanie od którego trzeba zacząć: z jakiego powodu chcesz tam jechać
określ go jak najbardziej konkretnie ---------- Dopisano o 20:18 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ---------- pytanie dwa: w jakim stopniu plusy wyjazdu przeważają nad minusami, które wymieniłaś zadajac sobie takie pytania dojdziesz do konkluzji o którą ci chodzi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Póki co nie jestem przekonana, czy plusy przeważają nad minusami. Edytowane przez Igritt Czas edycji: 2014-02-11 o 19:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Dlaczego nie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Ja też wyemigrowałam i nie narzekam
![]() Jedynie mam zastrzeżenie co do mamy i jej ojczyma, żebyś się ich wiecznie nie trzymała ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Jaką masz umowę w pracy? Może najpierw warto pojechać na urlop? Ja w Anglii, dokładnie w Londynie nie czułam się dobrze. Pojechałam do rodziców, język mam bardzo dobry. Najbardziej mi przeszkadzała mała przestrzeń życiowa ( spora cenna za wynajem dlatego mieszkałam w " klitce ") i wszędzie tak dłuuuugo się jechało plus wszechogarniający pęd do przodu. Teraz jestem w Niemczech, NRW średnie miasto, niecałe 300 tys mieszkańców, mówić uczyłam się od podstaw ale czuje sie świetnie.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
jezu wylatuj stąd nawet nie myśl czy to głupie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Mieszkałam w Holandii przez 4 lata, wyjechałam zaraz po szkole ale postanowiłam razem z chłopakiem że wracamy do "siebie". Nie pasował nam styl życia, brakowało znajomych, rodziny i ogólnie całego polskiego syfu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie wszyscy są bardzo zadowoleni a rozstrzał jest między Szkocją, Anglią, Irlandią i Szwecją. Okresowo jeżdżą także do Holandii i większość z tych osób w tym roku wyjeżdza tam na stałe. ---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:14 ---------- Nie ma co tak straszyć - jakby tu nie było dziwnych ludzi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
w Twoim przypadku nie ma jakiegos pospiechu jesli chodzi o decyzje. Jak nie jestes pewna to mozesz sie zastanawiac ile Ci sie w zasadzie podoba. Przyznaj sie mama Cie naciska bys za nia wyjechala? Jak tak to nie powinna. Ja ja podejrzewam, bo to niektore matki lubia brac dzieci pod wlos tekstami o rodzinie. Ty rodzine w zasadzie to bedziesz dopiero zakladac jak juz znajdziesz dobrego kandydata. A pepowine sie przecina.
Co do kraju to nie wiem, ja nigdy nie chcialam mieszkac w UK, wiec ja bym nie wybrala takiego kierunku, a raczej lepiej myslec dokad jedziesz niz co opuszczasz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Nie napisalas co robisz ani jak znasz jezyk.
Bo o prace w "zawodzie" (czy ogolnie lepsza praca) nie jest wcale tak latwo (a to ze kiedys bylo latwiej i wielu sie udalo i sie dalej trzymaja to inna kwestia). co nie znaczy ze nie ma szans. Ale duzo zalezy od miejsca i twojego szczescia. wiec dochodzi kwestia czy chcesz zamienic prace umyslowa na prace fizyczna. Bo tak tez moze sie zdazyc. A kasa z tego wcale nie taka dobra, bo koszty zycia w zaleznosci od miasta mgoa byc dosc wysokie. A wyplatka juz nie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
![]()
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Jeśli moja rodzina by wyjechała a Ciebie tutaj nic nie trzyma to bym się zastanawiała....ale nie musisz teraz decyzji podejmować, niech się może rodzice najpierw tam trochę "ogarną"
Ja osobiście nie wyobrażam sobie życia na "obczyźnie" miałam okazję nie raz pracować za granicą i to nie dla mnie...Może teraz bym jeździła lepszym autem i miała większy dom niż mam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Gdybym miała taką sytuację jak Ty, wyjechałabym bez specjalnego zastanawiania się. Zawsze możesz wrócić, jeśli się nie spodoba, ale na dzień dzisiejszy uważam, że byłaby to fajna opcja i nowe doświadczenia w wielu aspektach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
Zdaję sobie sprawę, że na początku pracowałabym w UK fizycznie. Wiadomo, że wolę obecną pracę, ale tutaj nawet z pracy umysłowej ciężko się utrzymać, nie wspominając już o jakiejś stabilizacji, założeniu rodziny itd. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
A do jakiego miasta sie wybierasz?
Ja mieszkam w drogim i tu tez ludzie raczej o stabilizacji czy rodzinie raczej nie mysla przy dochodach jakie uzyskuja..a wiekszosc osob ktore znam ciagna po 2 etaty. Mowimy oczywiesice o pracach fizycznych. Umyslowych pracownikow wlasciwie nie znam. Na polnocy stawka zas ta sama, a ceny mieszkan nizsze...wiec mozna wiecej. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
ja bym się przeprowadziła
![]() gdybym miała do kogo jechać i nic specjalnego nie trzymałoby mnie w Polsce to w ogóle bym się nie zastanawiała ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Generalnie, jeśli tak czy inaczej mam klepać biedę, to wolę klepać ją u siebie. Z drugiej strony jestem młoda i chciałabym jeszcze powalczyć o lepsze życie, zanim pogrążę sie w beznadziei i niezadowoleniu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Jeśli tylko masz okazję, to wyjeżdżaj. Teraz nie masz żadnych zobowiązań, możesz szaleć. Wylecisz, nie spodoba Ci się to wrócisz. Nic nie tracąc.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
Ja na emigrację nie zdecydowałabym się chyba nigdy. Zwyczajnie za bardzo kocham ten polski grajdołek
![]() ![]() Co nie znaczy, że nie możesz spróbować na jakiś czas. Wiele rzeczy trzeba rozważyć zanim podejmie się decyzje o ostatecznej wyprowadzce, nie tylko pieniądze w życiu się liczą... Co, jeśli dostępna tam praca zupełnie nie będzie Ci odpowiadać? Albo mentalność ludzi, nie będziesz umiała się z nimi bliżej zapoznać? Albo chociażby ta nieszczęsna pogoda, która może nawet doprowadzić do depresji? Jedź i zobacz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
Ja bym pojechała, skoro masz tam wsparcie emocjonalne i pewnie na pierwsze miesiące także finansowe, skoro to Twoja mama i jej mąż.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Poza tym dlaczego zakładasz, ze na początku miałabyś pracować fizycznie? Przed wyjazdem znając miejsce,do którego chcesz jechac możesz się zorientowac o możliwości pracy ( również jaie sa oczekiwania praodawców itd.)
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
Jak nie spróbujesz, to się nie przekonasz. Ja za pół roku też wyjeżdżam z kraju, decyzja została podjęta na totalnym spontanie. Korzystaj, póki młoda jesteś
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:58.