|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Banalne pytania początkującej podróżniczki ;)
Witam wszystkich
![]() Na wstępie muszę się przyznać, że nigdy nie jeździłam pociągami. Mieszkam w miejscowości, do której nie ma możliwości dotarcia pociągiem, stąd nie mam żadnego doświadczenia w tym zakresie. Do tej pory ograniczałam się do krótkodystansowych podrózy PKS-ami ![]() Okazalo sie ze pilnie musze pojechac z Olsztyna do Krakowa. Najlepiej jutro. Oczywiście jadę sama, przeraża mnie też odległość. To chyba nie najlepszy moment by się czegoś uczyć ![]() Ogarnełam rozkład, znalazłam pociąg bez przesiadek, by zmniejszyć strach wywołany podrożą i tym ze się gdzieś zagubię ![]() ![]() Mam kilka może banalnych pytań, mam nadzieje ze ktoś mi odpowie. Oczywiście poczytałam trochę informacji w necie, obejrzałam kilka filmików lecz nadal nie czuje się dobrze przygotowana teoretycznie ![]() Czy bilet w kasie biletowej kupuje się na konkretne miejsce czy mogę siąść gdziekolwiek? Jak odnaleźć te miejsce w pociągu? Czy wiadomo na której stacji wysiąść- ktoś czyta stacje a może trzeba być bystrym i wypatrywać znaków? To takie najważniejsze pytania: muszę wiedzieć jak wsiąść i kiedy wysiąść ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Banalne pytania początkującej podróżniczki ;)
Jedli chodzi o to kiedy wysiąść to ja kiedy jadę i nie wiem jak będzie wyglądać dworzec na miejscu docelowym to zapisuje sobie ile i jakie miasta będę mijać po drodze do tego zawsze warto kogoś zapytać czy to dobra stacja. Jeśli chodzi o rezerwacje to przy zakupie biletu Ci pani powie czy z rezerwacją masz bilet, na bilecie będzie napisany przedział i miejsce i pozniej idziesz przez caly pociąg i szukasz odpowiedniego wagonu, wielka czerwona cyfra jest zawsze przy wejściu do wagonu, przynajmniej ja z takimi sie spotkałam. Czy wsiadasz do dobrego pociagu to po prostu na rozkladzie patrzysz z jakiego peronu i toru, na dworcu słuchasz jak beda zapowiadać, w razie jak cos by sie zmieniło to powiedzą, zanim wsiądziesz mozna kogos spytać zresztą są takie tablice co to za pociąg, warto zapamiętać nazwe pociągu np łodzianin itp i później takiego szukać.
Ogólnie najważniejsze, pytać jak nie wiesz ![]()
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
2. Stacje w EIC chyba zawsze są wyczytywane, ale jeśli Ci to pomoże to wydrukuj sobie ze strony PKP zapis trasy ze wszystkimi stacjami i zerkaj sobie na nią co jakiś czas. Akurat EIC to najfajniejsze pociągi, jakie jeżdżą po polskich torach, dasz radę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Lepiej martw się o to, żeby się na dworcu w Krakowie nie zgubić, dla mnie to bardzo pokręcony, ciągle dobrze nieoznaczony i niezorganizowany kompleks dziwnych rozwiązań o nazwie 'dworzec'.
![]() A tak serio to dziewczyny wszystko napisały. Nie zginiesz, co więcej, będziesz dobrze tę podróż wspominać. Pociągi EIC to bardzo komfortowe pociągi, jest w nich darmowa kawa/herbata/sok na początku trasy. Swoją pierwszą samodzielną podróż pociągiem odbyłam 5 lat temu, nie byłam jakoś przerażona, bo jeździłam autobusami i byłam dosyć samodzielna jak na swój wiek, ale też się pomyliłam w miejscówce (jechałam Ex Warszawa-Gdańsk, teraz już ich nie ma), nikt mi głowy nie urwał i jechałam przez jakieś 2 godziny w 1 klasie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Dzięki za odpowiedzi, przyznam, że zaczynałam się o siebie bać
![]() ![]() Ahoj przygodo! ![]() Edytowane przez love_sleep Czas edycji: 2014-02-19 o 20:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:36.