Banalne pytania początkującej podróżniczki ;) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-02-18, 09:00   #1
love_sleep
Przyczajenie

Smile

Banalne pytania początkującej podróżniczki ;)

Witam wszystkich

Na wstępie muszę się przyznać, że nigdy nie jeździłam pociągami. Mieszkam w miejscowości, do której nie ma możliwości dotarcia pociągiem, stąd nie mam żadnego doświadczenia w tym zakresie. Do tej pory ograniczałam się do krótkodystansowych podrózy PKS-ami

Okazalo sie ze pilnie musze pojechac z Olsztyna do Krakowa. Najlepiej jutro. Oczywiście jadę sama, przeraża mnie też odległość. To chyba nie najlepszy moment by się czegoś uczyć

Ogarnełam rozkład, znalazłam pociąg bez przesiadek, by zmniejszyć strach wywołany podrożą i tym ze się gdzieś zagubię Pociąg EIC

Mam kilka może banalnych pytań, mam nadzieje ze ktoś mi odpowie. Oczywiście poczytałam trochę informacji w necie, obejrzałam kilka filmików lecz nadal nie czuje się dobrze przygotowana teoretycznie czy może mi ktoś powiedzieć:
Czy bilet w kasie biletowej kupuje się na konkretne miejsce czy mogę siąść gdziekolwiek? Jak odnaleźć te miejsce w pociągu? Czy wiadomo na której stacji wysiąść- ktoś czyta stacje a może trzeba być bystrym i wypatrywać znaków?

To takie najważniejsze pytania: muszę wiedzieć jak wsiąść i kiedy wysiąść Będę wdzięczna za wszystkie odpowiedzi
love_sleep jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-18, 09:21   #2
moolly
Raczkowanie

Dot.: Banalne pytania początkującej podróżniczki ;)

Jedli chodzi o to kiedy wysiąść to ja kiedy jadę i nie wiem jak będzie wyglądać dworzec na miejscu docelowym to zapisuje sobie ile i jakie miasta będę mijać po drodze do tego zawsze warto kogoś zapytać czy to dobra stacja. Jeśli chodzi o rezerwacje to przy zakupie biletu Ci pani powie czy z rezerwacją masz bilet, na bilecie będzie napisany przedział i miejsce i pozniej idziesz przez caly pociąg i szukasz odpowiedniego wagonu, wielka czerwona cyfra jest zawsze przy wejściu do wagonu, przynajmniej ja z takimi sie spotkałam. Czy wsiadasz do dobrego pociagu to po prostu na rozkladzie patrzysz z jakiego peronu i toru, na dworcu słuchasz jak beda zapowiadać, w razie jak cos by sie zmieniło to powiedzą, zanim wsiądziesz mozna kogos spytać zresztą są takie tablice co to za pociąg, warto zapamiętać nazwe pociągu np łodzianin itp i później takiego szukać.
Ogólnie najważniejsze, pytać jak nie wiesz

Stressed depressed
But well dressed
moolly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-18, 09:25   #3
Inna_Mi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez love_sleep Pokaż wiadomość
Czy bilet w kasie biletowej kupuje się na konkretne miejsce czy mogę siąść gdziekolwiek? Jak odnaleźć te miejsce w pociągu? Czy wiadomo na której stacji wysiąść- ktoś czyta stacje a może trzeba być bystrym i wypatrywać znaków?

To takie najważniejsze pytania: muszę wiedzieć jak wsiąść i kiedy wysiąść Będę wdzięczna za wszystkie odpowiedzi
1. Kupuje się bilet na konkretne miejsce, wagony są numerowane, miejsca siedzące w przedziałach i w wagonach bezprzedziałowych również. Zorientujesz się, ewentualnie możesz poprosić o pomoc kogoś z obsługi pociągu.

2. Stacje w EIC chyba zawsze są wyczytywane, ale jeśli Ci to pomoże to wydrukuj sobie ze strony PKP zapis trasy ze wszystkimi stacjami i zerkaj sobie na nią co jakiś czas.

Akurat EIC to najfajniejsze pociągi, jakie jeżdżą po polskich torach, dasz radę Na dużych stacjach takich jak Kraków pociągi mają zwykle dłuższy postój, 5-10 minut co najmniej. Zdążysz wysiąść bez problemów.
Inna_Mi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-18, 10:44   #4
201705250955
Konto usunięte

Lepiej martw się o to, żeby się na dworcu w Krakowie nie zgubić, dla mnie to bardzo pokręcony, ciągle dobrze nieoznaczony i niezorganizowany kompleks dziwnych rozwiązań o nazwie 'dworzec'. A jeździłam po wielu w Polsce i za granicą.
A tak serio to dziewczyny wszystko napisały. Nie zginiesz, co więcej, będziesz dobrze tę podróż wspominać. Pociągi EIC to bardzo komfortowe pociągi, jest w nich darmowa kawa/herbata/sok na początku trasy.
Swoją pierwszą samodzielną podróż pociągiem odbyłam 5 lat temu, nie byłam jakoś przerażona, bo jeździłam autobusami i byłam dosyć samodzielna jak na swój wiek, ale też się pomyliłam w miejscówce (jechałam Ex Warszawa-Gdańsk, teraz już ich nie ma), nikt mi głowy nie urwał i jechałam przez jakieś 2 godziny w 1 klasie
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-18, 19:37   #5
love_sleep
Przyczajenie

Dzięki za odpowiedzi, przyznam, że zaczynałam się o siebie bać Czasami gubię się w swoim małym miasteczku w którym mieszkam od urodzenia, a tu taka długa podróż

Ahoj przygodo!

Edytowane przez love_sleep
Czas edycji: 2014-02-19 o 20:10
love_sleep jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości