|
Notka |
|
Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Perfume Lover
|
Buchalteria - jak organizujemy nasze zbiory
Zainspirowana wątkiem z fragrantiki: http://www.fragrantica.com/board/viewtopic.php?id=83298
zastanawiam się czy prowadzicie jakiś spis swoich zbiorów? Notatnik? Excel? Szczegółowa baza danych? Ja prowadzę plik w Excelu, choć przyznam, że uaktualniam go raz na kilka tygodni i często zdarza się, że zdążę kupić i sprzedać flaszkę zanim trafi ona w ogóle do spisu ![]() Mam też kilka zeszytów, w których notuję wszystkie flachy i odlewki, które lądują w moich łapskach - tu jestem już trochę bardziej systematyczna, choć też pewnie parę wód ominęłam. Zapisuję nuty, rok powstania, autora i kilka zdań osobistych przemyśleń - minirecenzję. Jestem jedyna, która ma takiego fizia organizatorskiego czy też tak robicie? ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Buchalteria - jak organizujemy nasze zbiory
Ja w pliku excelowym, którego używam do innych pomocniczych rzeczy - ogarnianie płatności itp - mam zakładkę, w której wpisuję tylko nazwę perfum i pojemność (realną, nie początkową). Staram się to aktualizować na bieżąco, ale jako że mam relatywnie niewiele flaszek, nie jest to trudne.
Jako że ubezpieczyłam się od kradzieży, będę musiała wzbogacić to o dokumentację fotograficzną razem z cenami. Odlewek ani próbek nie zapisuję - służą mi tylko w celach testowych; minirecenzji też nie spisuję (nie umiem, poza tym - nie czuję potrzeby - zapachy dzielę na "moje", które mam, i całą resztę niewartą uwagi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Matka buldoga
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Również prowadzę plik excelowy, w którym zapisuję nazwę, markę, pojemność początkową, pojemność aktualną, porę roku i mam też kolumnę gdzie zaznaczam czy mam do niego balsam czy nie. Mogę i lubie zrobić sobie potem tabelkę przestawną i patrzeć jak jestem gotowa na zimę czy na lato
![]() recenzje pisze czasem na Fragrantice, tam tez mam zestaw tego co przeszło przez moje ręce w postaci flaszek. Niestety nie ogarnęłam nigdy odlewek i nie mam pewności co już testowałam i czy mi się podobało, oczywiście poza tym co pamiętam jeszcze. Nie jesteś taka samotna ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:39 ---------- Poprzedni post napisano o 14:37 ---------- Zajrzałam na ten wątek na F., jest ciekawy, poczytam sobie w wolniejszej chwili i może usprawnię moje zapiski ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Beyza, niektore typy tak maja
![]() w tym ja ![]() Tabelka w excelu ze spisem wszystkich flakonow (pustych i pelnych), nazwa, pojemnosc, rok powstania ![]() Lista w wordzie z pelnymi flakonami, kolorem zaznaczone koncowki do szybkiego zuzycia. Oprocz tego kalendarz ze spisem alfabetycznym perfum, na biezaco wykreslam zuzyte i oddane, a dopisuje nowe. No i lista probek i odlewek - choc przyznaje, ze to zaniedbalam ostatnio ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
tabelki w excelu, powiadacie...
![]()
![]() |
#7 |
Nocna Straż
|
Ja mam założenie, że muszę być w stanie spisać stan posiadania z pamięci - gdy o którejś flaszce zapominam od razu jest na wylocie - tak że spisuję sobie taki stan raz na pół roku i robię od razu selekcję w zbiorze.
Bardzo ważna jest dla mnie natomiast data, kiedy rozpoczęłam użytkowanie flakonu - zawsze zapisuję ją na pudełeczku lub robię naklejkę na flakonie ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Panaroja
|
O rany
![]() ![]() ![]()
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Mother of Cats
|
Ja mam zeszycik, w którym zapisuję nabyte/wybyte flakony i odlewki wraz z datami nabycia (miesiąc, rok), pojemnością i ceną
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
perfumowy zawrót głowy
|
Cytat:
![]() Mam plik w excelu, od ok. półtora roku uzupełniam, + jeszcze zapisuję w kalendarzu zakupy i testy, w pliku przede wszystkim kiedy, co, ile ml, cena, jak sprzedam to też to zaznaczam niestety raz wykorzystałam funkcję auto sumowanie ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Ja też nie kataloguję, niczego nie zapisuję...
![]() Zdjęcia robię raz na czas jakiś w celu umieszczenia ich w wątku z kolekcjami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Kiedy nowe fotki?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam za mały zbiór ... Mogę go okiem ogarnąć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Notatki? Excele? Hmm... imponujące
![]() Ja...eee... powiedzmy, że ćwiczę się w mnemotechnice i panowaniu nad chaosem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Ja wszystko notuję na fragrantice ![]() Mam wszystko posortowane, flaszki (w kolejności przybywania do mnie), odlewki (w kolejności przybywania do mnie), próbki damskie, męskie i nisza (w kolejności alfabetycznej). Oczywiście odhaczam też jaki flaszki chcę i jakie miałem (w kolejności wybywania). No i odhaczam które zapachy kocham, lubię i nie lubię (dzięki temu wiem co już znam i testowałem). Jest też lista zapachów do obwąchania ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
BAN stały
|
Ja Was autentycznie podziwiam za te wszystkie tabelki, excel'e, spisy, notatki i zestawienia
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Vegemamita
|
jaki exell
![]() ![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Kiedyś to się miało system
![]() Recenzje w zeszytach (recenzja każdziutkiego przetestowanego zapachu) i notatnik z listą próbek do zdobycia i tych co zdobyłam (w sumie przerażające nieco, bo szło to w grube setki, a potem tysiące). W chwili zwątpienia, zmęczenia i ogólnego poczucia bezsensu, po co to robię spaliłam w piecu (a potem płakałam, że tyyyyyle recenzji poszło ![]() Teraz co kilka miesięcy spisuję tylko ile mam flakonów/odlewek/próbek i porównuję czy mi za bardzo nie przybywa ![]() Mam też profil na Fragrantice, gdzie jest spis flakonów przeszłych i obecnych oraz trochę zapachów zaznaczonych "do testowania". No i listę "do oddania" (w miarę aktualną). A, mam też folder ze zdjęciami kolekcji, które umieściłam w wątku, czasem jak je przeglądam, to się dziwię, co to u mnie stało na toaletce ![]() Żadnych dat, cen, exceli (próbowałam, ale to nie dla mnie). Lubię być trochę zorganizowana, a trochę chaotyczna ![]()
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
![]() ![]() Niczego nie ewidencjonuję.. Idę na żywioł.. Rotację wśród flaszek mam sporą.. Kupuję.. Sprzedaję.. ( na szczęście etap totalnego uzależnienia mam za sobą). Odlewki.. próbki.. próbuję.. Jedne leżą długo..bo je próbuję oswoić.. Niektóre zużywam błyskawicznie szukając jednocześnie większych ilości.. Inne lecą dalej... Niestety z powodów powyższych nie wymieniam się.. bo nie wiem jak wygląda mój stan posiadania. Wszystko leży ładnie w pudłach, pudełkach. Moje dbanie polega na pilnowaniu by nie było im ciepło i jasno.. Ludzka ze mnie pani ![]() ..więc chapeau bas dla tych zorganizowanych! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Odkąd flaszek zaczęło mi przybywać w niekontrolowanym tempie, zaczęłam je "katalogować" na swój sposób
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
Pokażę ten wątek komuś, kto powie, że mam dużo perfum (obecnie marne siedem flaszek i jakieś śladowe ilości odlewek).
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i zapraszamy do zatrzymania sie na Forum perfumy na dluzej ![]() (a ilosc flach szybko i zdecydowanie sie zwiekszy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Na początku recenzowałam krótko nowe zapachy w notesiku (krótki opis, ocena od 1-10 i czy kupiłabym i czy do ponownych testów). Teraz już mi się nie chce.
Większe odlewki i flakony kataloguję na fragrantice ![]()
tak pachnę Edytowane przez Quinn Czas edycji: 2014-01-31 o 19:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Swoje flaszki wrzuciłam do profilu i dzięki temu wiem, co aktualnie mam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() U Ciebie miałbym co robić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
Jeszcze kilka miesięcy temu perfumy, które miałam okazję przetestować i te które chciałabym poznać zapisywałam w komputerze. Teraz przyznam szczerze nie chce mi się w to bawić. Próbki i odlewki, które używam na co dzień mam ich niewiele bo ich po prostu nie lubię. Nie potrzebuję jakiejś weryfikacji, segregacji ... itp. Zresztą moja kolekcja nie jest wielka.
Edytowane przez 201610111032 Czas edycji: 2014-02-01 o 21:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Też notuję nabyte/wybyte flakoniki. Nie pisze dat i odlewek (bo mam niewiele).
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:31.