Problem z maszyną do szycia - POMOCY - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Druty, igła i szydełko

Notka

Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-08-12, 19:48   #1
Toru707
Przyczajenie

Problem z maszyną do szycia - POMOCY

Witam.
Posiadam Łucznika Olgę. Dzisiaj złamała mi się igła. Od tego czasu po prawidłowym zamontowaniu nowej nie łapie ona w ogóle dolnej nitki i nie przeciąga jej do góry. Nie mam pojęcia co się stało i dlatego będę wdzięczna za jak najszybszą pomoc.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMAG0405.jpg (83,1 KB, 23 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMAG0406.jpg (86,7 KB, 21 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMAG0407.jpg (74,4 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMAG0408.jpg (83,5 KB, 18 załadowań)
Toru707 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-17, 18:33   #2
iza73
Wtajemniczenie

Dot.: Problem z maszyną do szycia - POMOCY

Sprawdz jeszcze raz czy prawidłowo założyłaś igłę, oraz czy nie jest uszkodzona. Wymień ją na zupełnie nową.
Spróbuj ją minimalnie obniżyć.
Jeżeli to nie pomoże, to pewnie przy uderzeniu został przestawiony chwytacz rotacyjny. Można go próbować ustawiać samodzielnie w domu, aczkolwiek ktoś kto nigdy tego wcześniej nie robił najprawdopodobniej przy tym zadaniu polegnie.
W serwisie nie będzie z tym problemu, i myślę że najrozsądniej będzie tam maszynę zanieść.
Kursik jak ustawić chwytacz tu - http://serwismaszyn.republika.pl/chwyt.html
iza73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-04, 09:48   #3
Miliana23
Miliana23

GG do Miliana23

Ktoś ma moze taką maszyne http://sprzedajemy.pl/stara-maszyna-...k-kl-82,375820
Miliana23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-01, 15:46   #4
soSo1
Przyczajenie

Cześć wszystkim, mam takie (może głupie) pytanie...
Kupiłam ostatnio maszynę (TESCO MSM10). To pierwsza moja maszyna do szycia i mam problem z rozpoczęciem szycia... Pozakładałam wszystkie nitki, wypróbowałam na gałganku, przeszyło mi ślicznie 3 cm i przestało. Okazuje się, że górna nitka plącze się wokół bębenka i nie podbiera dolnej nitki, maszyna blokuje się i staje. Od czego to może zależeć?
Trzymałam się ściśle instrukcji, nitki są pozakładane prawidłowo, kombinowałam z naprężeniem górnej i wciąż to samo; wygląda na to, że górna nitka zahacza o coś, przechodząc wokół bębenka... Boję się, że już ją zdążyłam zepsuć przy tym próbowaniu bardzo proszę o radę...
soSo1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-04, 22:52   #5
Malinka_5
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez soSo1 Pokaż wiadomość
Cześć wszystkim, mam takie (może głupie) pytanie...
Kupiłam ostatnio maszynę (TESCO MSM10). To pierwsza moja maszyna do szycia i mam problem z rozpoczęciem szycia... Pozakładałam wszystkie nitki, wypróbowałam na gałganku, przeszyło mi ślicznie 3 cm i przestało. Okazuje się, że górna nitka plącze się wokół bębenka i nie podbiera dolnej nitki, maszyna blokuje się i staje. Od czego to może zależeć?
Trzymałam się ściśle instrukcji, nitki są pozakładane prawidłowo, kombinowałam z naprężeniem górnej i wciąż to samo; wygląda na to, że górna nitka zahacza o coś, przechodząc wokół bębenka... Boję się, że już ją zdążyłam zepsuć przy tym próbowaniu bardzo proszę o radę...
sprawdź z instrukcją jeszcze raz sposób w jaki wkładasz szpulę z nićmi do bębenka
Malinka_5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-10, 00:05   #6
soSo1
Przyczajenie

dzięki
Problem został rozwiązany - mój chłopak wymontował ze środka jakieś 3 śrubki i blaszkę i teraz działa... tak, jakby blaszka była za sztywna i nie uginała się.
soSo1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-05, 18:55   #7
Mauda34
Przyczajenie

Witam.
A mogłabyś pomóc jak założyć dolną nitkę. Mam nową maszynę bez instrukcji. Dolną nitkę zakładam wg. wszelkich prawidłowych prawideł i niestety... nie łączą się. W ogóle się nie krzyżują, dolna przy pokręcaniu kołem ręcznym jest nieruchoma, szpulka też.
pozdr. M
Mauda34 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości