![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Praktyki fryzjerskie - wątek zbiorczy
jeszcze raz poruszam temat praktyk bo moja kumpela wybiera sie na fryzjerstwo i jest ciekawa ile dostanie pieniedzy ... moze ktos z was ma znajoma albo wie ile dostaja praktykanci na kierunku fryzjerskim ??? bardzo prosze o odpowiedz thx
Edytowane przez 201704240951 Czas edycji: 2013-09-04 o 08:07 Powód: dodanie ikonki tematycznej |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Re: pliss czekam na odp !! praktyki !
Hi!
to dla niej wana jest kasa? czy zdobycie zawodu? dostaja od ok 60 -100 w zalzenosci od kl
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
NA PIERWSZY ROKU NAUKI DOSTAJE SIE (CHYBA) OK 50ZŁ NA 2 ROKU OK 90ZŁ NA 3 ROKU PONAD 100ZŁ NA MIESIAC. JESTEM UCZNIEM ALE MAM PRAKTYKI W SALONIE RODZICÓW A ONI MI NIE PŁACĄ!!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Bratek , nie narzekaj
![]() ![]() ![]()
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Praktyki fryzjerskie we Wrocławiu
Witam
![]() Czy ktoś może wie, w jaki sposób mozna znależć interesujące praktyki fryzjerskie we Wrocławiu? Dodam, że jestem uczennicą studium fryzjerskiego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Dot.: Praktyki fryzjerskie we Wrocławiu
Nikt nic mi nie poradzi na ten temat??
a może ktos podzieli sie swoimi doświadczeniami odnośnie poszukiwania ciekawych praktyk? Chodzi mi o to, aby jak najwięcej sie nauczyć zanim skończę szkołę |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Praktyki fryzjerskie.
POtrzebuje fachowej rady
![]() Obecnie ucze sie w szkole policealnej na kierunku fryzjerstwo. Problem polega na tym ze zaraz zaczynaja sie praktyki i potrzebuje niezbednych mi przyborow. Slyszalam ze w hurtowniach sa jakies niby zestawy dla poczatkujacych..... Czy ktos slyszal o czyms takim? Jesli nie to chcialabym wiedziec jakich przyborow fryzjerskich potrzebuje na takie praktyki? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Dot.: Praktyki fryzjerskie.
A w szkole Wam nie powiedzieli? Jeśli to są te obowiązkowe miesięczne praktyki na studium, to nic nie będziesz potrzebowała - sorry ale w takim wypadku zwykle uczeń przygląda się pracy fryzjera i zamiata włosy.
Jeśli natomiast załatwiłaś sobie jakieś konkretne praktyki to podstawowym sprzętem fryzjera są: nożyczki klasyczne, najlepiej do techniki ślizgu; degażówki; kilka grzebieni do strzyżenia, rozczesywania, tapirowania, pasemek itp; zestaw okrągłych szczotek różnej grubości; pędzel; pas na narzędzia; opcjonalnie suszarka, prostownica, lokówka ale to zwykle jest do wspólnego użytku na salonach.
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
z tego co mi wiadomo mamy kupic sobie podstawowe narzedzia i UWAGA....NA SOBIE CWICZYC!!!To sa te praktyki calosc odbywac sie bedzie oczywiscie w jakims salonie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
A na kim macie ćwiczyć jak nie na sobie? Przecież nie na klientach
![]() A jeśli chodzi o sprzęt fryzjerski a zwłaszcza nożyczki to są one dosyć drogie - dlatego nie ma co się żyłować na początek bo i tak zanim nauczysz sie nimi operować to te pierwsze będą sie nadawały co najwyżej do cięcia papieru. Kup takie w granicach 100-150 zł, polecam na początek firmę Kiepe bo mają dosyć dobry stosunek jakości do ceny.
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Ale jak to ze niby mam sobie sama wlosy obciac? Nie dosc ze zapuszczam to jeszcze sobie krzywde zrobie
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Zapewne chodzi o to, że sobie NAWZAJEM - czyli koleżanka koleżance włosy ścina. Bez paniki
![]()
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ale kiedy ja nie mam potrzeby sciecia wlosow, to co?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
No to nic - przecież nikt Cię nie zmusi do ścięcia włosów, prawda? Trochę asertywności moja droga
![]() Ja tez kończyłam studium. Na zajęciach w pracowni fryzjerskiej najpierw uczyliśmy się czesać na sobie nawzajem a potem ścinać włosy ale nie było żadnego przymusu. Na pierwszym roku zaraz na początku załatwiłam sobie te śmieszne miesięczne praktyki, żeby mieć to z głowy. Trafiłam do iście PRL-owskiego osiedlowego saloniku gdzie przez miesiąc zamiatałam włosy i przyglądałam się jak kręcić trwałą ![]() ![]() Po co ten wywód? Ano po to, żebyś nie dała sobie wmówić, że po studium ludzie nic nie potrafią i są złymi fryzjerami. Wiem, że kilka koleżanek ze szkoły miało problem z przyjęciem do pracy bo pracodawca jak widział w CV "studium fryzjerskie" to dziękował za rozmowę. Te, które w ogóle nie robiły nic poza miesięcznym praktykami nie pracują w zawodzie i robia teraz coś innego. Tak więc podsumowując - szkolenia, szkolenia i jeszcze raz szkolenia pozwolą Ci być dobrym i kompetentnym fryzjerem. Ta praca przynosi mnóstwo satysfakcji jeśli tylko dobrze się ja wykonuje ![]()
"Rudy to nie kolor włosów - to CHARAKTER." ![]() Edytowane przez Zafirah Czas edycji: 2009-11-07 o 22:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
kto może przyjąć na praktyki fryzjerskie?
hej
![]() wiem, że takich tematów było sporo ale w żadnym nie znalazłam jasnej odpowiedzi na moje pytanie, albo są informacje z 2008 roku, czyli prawie 5roczne lub jakieś niejasne. od listopada idę na praktyki w salonie fryzjerskim, problem w tym, że jeszcze ich nie mam załatwionych... Czy na praktyki może przyjąć TYLKO I WYŁĄCZNIE mistrz, czy tez może to być technik usług fryzjerskich z ukończonym kursem pedagogicznym (tak wyczytałam gdzieś na forach)? pogubiłam się już w tym, sprawdzałam też stronę cechu w Gorzowie Wielkopolskim, ale tam też nie znalazłam żadnej informacji na ten temat.
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Dot.: kto może przyjąć na praktyki fryzjerskie?
jeszcze rok temu na praktyke mogl przyjac rowniez technik z rozszerzeniem pedago.
przynajmniej w studium policealnym. a jak jest teraz to najlepiej dowiedziec sie od prowadzacych zajecia praktyczne, albo zadzwonic do cechu.
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
napisałaś, że w studium policealnym, czyli jeśli taki technik z rozszerzeniem pracuje w salonie fryzjerskim to nie może?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Chodziło mi o to ze taki technik może przyjąć na praktyki uczniów studium, wiec myślę ze z technikum czy z jakiś kursów też...
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
zmiana miejsca praktyk fryzjerskich
Witam, chciałam się dowiedzieć jak jest ze zmianą praktyk fryzjerskich. Teraz jestem 2 tygodnie na praktykach, został mi jeszcze przyszły tydzień, więc żadnej umowy jeszcze nie podpisałam. Jak wyglądałaby teraz zmiana miejsca praktyk? Musiałabym od nowa robić badania? I powiedzcie mi jak wyglądają u was praktyki, bo wydaje mi się, że w miejscu w którym jestem niczego oprócz farbowania się nie nauczę i jest mnóstwo sprzątania w każdym pomieszczeniu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Dot.: zmiana miejsca praktyk fryzjerskich
up! Proszę pilnie o pomoc!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
praktyki fryzjerskie-czy u was też tak jest?
Jestem pewna, że chcę zostać z zawodu fryzjerką. Jednak nie podobają mi się moje praktyki, nie wiem czy tak jest wszędzie czy jak.. Idę do 1 klasy, jedyne co mogę robić to myć głowę i na tym się kończy. Dziewczyny z 3 klas właściwie tylko farbują włosy, nawet nie mogą skrócić grzywki. Po każdym kliencie muszę czyścić cały sprzęt i wszystko. Na koniec trzeba w każdym pomieszczeniu myć podłogi mopami, myć naczynia, wynosić śmieci. Także jedyne co robię to sprzątam i słucham jak na mnie krzyczą za nic. U was też to tak wygląda? Czy od września sytuacja ma szansę się polepszyć czy dopiero jak będę w 3 klasie to zaczną mnie traktować jak człowieka?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Dot.: praktyki fryzjerskie-czy u was też tak jest?
Ja osobiście jestem w LO ale sporo moich znajomych z klasy poszlo na fryzjerke
![]() ![]() ![]()
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Problem w tym, że nie mogę się za bardzo przyglądać, bo jak stoję i się patrzę to zaraz każą mi coś innego robić (sprzątać cokolwiek). Wiem, że w innych salonach może być lepiej (słyszałam, że jedna dziewczyna miała tu rok temu, zmieniła praktyki i teraz jest bardzo zadowolona). Ale wiadomo, że też zawsze może być jeszcze gorzej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
no pewnie! zawsze można się przepisac
![]() ![]()
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Tylko jak tutaj potem znaleźć pracę w dobrym salonie fryzjerskim po takich praktykach?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Nie mam pojęcia jak jest z praktykami w fryzjerstwie, ale podejrzewam, że tak jak u mnie, czyli na kosmetologii...
Generalnie sprzątałam i podawałam kawę. ![]() Jedyne co moge Ci doradzić to od razu na wstępnej rozmowie z właścicielką salonu fryzjerskiego wypytaj czy jest możliwość abyś była po jakims czasie dopuszczana do prostych zabiegów, oczywiście pod okiem doświadczonej fryzjerki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Ja jestem fryzjerką, 14 lat temu jak zaczynałam praktyki też było nieciekawie. Szefowa zrobiła casting, było 14 chętnych, a wolne tylko 2 miejsca. Każda z dziewczyn miała przyjść na 1 dzień i się "wykazać". Ja szybko zakumałam temat i zostałam przyjęta, druga laska została, bo miała wuja wielkiego rzeźnika i jej matka szefową przekupiła dając reklamówkę mięsa. Szefowa miała 2 lokale, ja w jednym, B w drugim. Ona 3 lata tylko sprzątała, poniewierano ją na każdym kroku, nawet myć głów jej nie było wolno, bo dziewczyna tak zestresowana i rozkojarzona, że ludziom zalewała nie tylko włosy, ale też twarz. Dziewczyna szkołę skończyła, ale egzaminu nie zdała. Co do mnie, to przez pierwsze pół roku sprzątałam i myłam włosy, podawałam przedmioty, pomagałam w suszeniu, kręceniu, takich bzdetach. Po pół roku ostrzygłam pierwszego klienta, szefowa oglądnęła i od tamtej pory robiłam coraz więcej. Na początku 2 klasy już robiłam pasemka, farbowania, proste strzyżenia, modelowania, i inne. W 3 klasie już nie sprzątałam, tylko pracowałam na pełnych obrotach, zdałam egzamin bez najmniejszego problemu. Gorzej było dostać pracę- bo wszyscy chcieli zatrudnić kogoś z min. rocznym doświadczeniem, na którejś rozmowie nerwy mi puściły i powiedziałam przyszłej szefowej, że jak według niej mam zdobyć to minimum roczne doświadczenie, skoro nikt mnie nie chce zatrudnić? I tak oto dostałam pracę. Moja rada- jeśli naprawdę chcesz być fryzjerką, jeśli nic nie sprawia Ci większej frajdy niż pięknie wykonana fryzura i jeśli nie ma dnia, byś nie myślała o nowych upięciach czy strzyżeniach- to walcz o ten zawód, walcz o swoje, nie bój się mówić, nie daj się zeszmacić, sponiewierać, zepchnąć na boczny tor, pokazuj, że chcesz, że umiesz, obserwuj, ćwicz w domu, na sąsiadach, na kim się da. Ja latałam z nożyczkami po biednych sąsiadach, do Domu Dziecka, strzygłam wszystko co się ruszało. Jeździłam na szkolenia, a teraz dzień bez youtube jest dniem straconym, stamtąd biorę techniki, trendy, stylizacje, a potem przerabiam, udoskonalam i wprowadzam w życie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Właściwie wszystko co umiem- umiem z youtube
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Dot.: zmiana miejsca praktyk fryzjerskich
nikt nie wie?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:06.