Reumatyzm - kolana - kompleksy .. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-02-17, 18:01   #1
selah_
Przyczajenie

Reumatyzm - kolana - kompleksy ..

Witajcie

Jestem tu nowa i przepraszam jeżeli coś pomyliłam. Myślę jednak, że nie było na forum takiego wątku.. Kiedy byłam dzieckiem chorowałam na reumatyzm. Od jakiegoś czasu wszystko jest w porządku, nie mam żadnych problemów zdrowotnych, nic mnie nie boli itp. Ale jeden kłopot pozostał. Wygląd moich kolan nie jest najlepszy.. Oczywiście sa większe kłopoty niż jakieś tam lekko podpuchnięte kolana (zaznaczam, ze nie bolą mnie ani nic takiego), ale muszę przyznać, że przez nie mam czasami problemy z samo-akceptacją. Oprócz tego sądzę, że wyglądam dobrze i uważam, że jestem ładna.. Ale szczególnie latem ciężko mi jest ubrać jakieś krótsze spodnie, sukienke itp. Macie jakieś rady jak zaakceptować samą siebie i odważyc się?? Chcę się otworzyć i zapomnieć o moim reumatyzmie ... Nie to żeby to był jakiś ogromny problem, ale czasami źle się z nimi czuję.. Ludzie narzekają na różne rzeczy- nos, nadwaga, uda.. Ale kolana???? Ach!
Pozdrawiam i czekam na wasze opinie, rady, spostrzeżenia, sugestie..
selah_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-17, 19:58   #2
BluePanda
Rozeznanie

Dot.: Reumatyzm - kolana - kompleksy ..

Cytat:
Napisane przez selah_ Pokaż wiadomość
Witajcie

Jestem tu nowa i przepraszam jeżeli coś pomyliłam. Myślę jednak, że nie było na forum takiego wątku.. Kiedy byłam dzieckiem chorowałam na reumatyzm. Od jakiegoś czasu wszystko jest w porządku, nie mam żadnych problemów zdrowotnych, nic mnie nie boli itp. Ale jeden kłopot pozostał. Wygląd moich kolan nie jest najlepszy.. Oczywiście sa większe kłopoty niż jakieś tam lekko podpuchnięte kolana (zaznaczam, ze nie bolą mnie ani nic takiego), ale muszę przyznać, że przez nie mam czasami problemy z samo-akceptacją. Oprócz tego sądzę, że wyglądam dobrze i uważam, że jestem ładna.. Ale szczególnie latem ciężko mi jest ubrać jakieś krótsze spodnie, sukienke itp. Macie jakieś rady jak zaakceptować samą siebie i odważyc się?? Chcę się otworzyć i zapomnieć o moim reumatyzmie ... Nie to żeby to był jakiś ogromny problem, ale czasami źle się z nimi czuję.. Ludzie narzekają na różne rzeczy- nos, nadwaga, uda.. Ale kolana???? Ach!
Pozdrawiam i czekam na wasze opinie, rady, spostrzeżenia, sugestie..
Jesteś pewna, że masz takie kolana od tej choroby z dzieciństwa? Może masz taką po prostu urodę i nalezy to zaakceptować albo to jakiś stan chorobowy nadal. Byłaś z nimi u lekarza kiedy dorosłaś?

Jeżeli taka ich uroda, albo nic już nie możesz zrobić, polecam jakieś ćwiczenia (o ile możesz wykonywać) wtedy od razu cała noga wygląda lepiej. Może nabierzesz jakiegoś mięśnia i nie będzie widać takiej różnicy? Ale przede wszystkim zaakceptować siebie. Każdy ma kompleksy, ale kiedy Ty przestaniesz je zauważać to inni też na nie nie zwrócą uwagi. postaraj się też znaleźć swoje mocne strony i na nich się skup. Może masz piękne ramiona, buzię, brzuch? Zamiast maskować (troszkę można zawsze ) postaraj się uwidocznić atuty. Wiem też, że kompleksy przechodzą z wiekiem. Tak słyszałam

Edytowane przez BluePanda
Czas edycji: 2014-02-17 o 20:02
BluePanda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-17, 20:20   #3
selah_
Przyczajenie

Dziękuje bardzo za odpowiedź! : )
Z jednej strony masz rację, może rzeczywiście "taka ich uroda", gdyż dużo kobiet w mojej rodzinie nie ma idealnych kolan.. Ale z drugiej strony jestem pewna, że opuchlizna itp. jest jeszcze "pamiatka" po reumatyzmie.. Staram sie zaakceptować siebie, to chyba najważniejsze.
Stary 2014-02-17, 20:33   #4
bananowyew
Raczkowanie

Każdy ma inne kolana, jedni mają obwisłą skórę, inni dołeczki a jeszcze u innych to możesz twarz zobaczyć Uwierz w siebie, nie masz się czym przejmować czy martwić O ile cię nic nie boli to jest w porządku chyba, prawda?
Stary 2014-02-17, 21:07   #5
Melanchton
Zakorzenienie

Ludzie mają różne defekty figury, czy każdy musi chodzić w spodniach/spódnicach przed kolana? Nie, nie musi. Dobieraj stroje odpowiednio do figury, podkreślaj to co ładne, odwracaj uwagę od tego co nieładne i tyle. A kompleksy lecz swoją drogą...
Stary 2014-02-18, 09:09   #6
selah_
Przyczajenie

Dziękuję bardzo wszystkim za odpowiedzi.
Tak, tak zdaję sobie sprawę, że nikt nie jest idealny, każdy ma inną figurę i jakieś tam problemy. Ja mam to szczęście, że oprócz tych kolan generalnie jestem zadowolona ze swojego wyglądu. Jednak to prawda - staram się zakrywać kolana dłuższymi spódnicami, sukienkami, niezbyt obcisłymi spodniami itp. Wiem, że najważniejsze jest to, że kolana nie bolą mnie i nie ma już innych objawów choroby. A tak naprawdę- ich wygląd ostatnio się nawet poprawił !! A lekką opuchliznę zawsze można przecierpieć, zaakceptować, a nawet polubić.. (Jestem zbyt teoretyczna )
Chciałabym jendak poruszyć też drugą sprawę lub ten temat od innej strony. Każdy "bierze" (traktuje) reumatyzm od strony fizycznej, a nikt nie rozumie jak bardzo pacjent męczy się czasami nawet cierpi od strony psychicznej. Znam wiele młodych dziewczyn, które niestety walczą z kompleksami, gdyż oprócz tych delikatnych opuchnięć są generalnie bardzo ładne, atrakcyjne itp. Myślę, że często zapominamy, że reumatyzm może prowadzić do niskiej akceptacji, poczucia wartosci, a nawet do depresji.. Nie piszę tutaj o sobie, ale ewidetnie zauważyłam tego typu problemy wśród innych pacjentów, a lekarze nawet nie zdają sobie z tego sprawy, gdyż przecież najważniejsze, że nie boli i wyniki badań są dobre..... Niestety reumatyzm w dzieciństwie równa się często kłopoty z wiarą w siebie.. Ja naszczęśćie mam duże wsparcie w bliskich mi osobach, ale ogólnie rzecz biorąc ta kwestia tyczy sie nie tylko osó cierpiących na reumatoidalne zapalenia stawów..
Pozdrawiam i zapraszam do dalszej dyskusji!
\
Stary 2014-02-18, 09:56   #7
DiamondDust
Raczkowanie

A widzialas kolana Kate Moss albo V.Beckham?
Te to dopiero maja brzydkie kolana a od krotkich spodniczej nie stronia.
Ciesz sie,ze sa zdrowe,mozesz chodzic biegac I nic cie juz nie boli...
DiamondDust jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-02-18, 11:13   #8
selah_
Przyczajenie

dzięki za słowa otuchy !!
Stary 2014-02-18, 14:20   #9
baby91
Raczkowanie

Powiem Ci tak: generalnie kolana nie są zbyt ładną częścią ciała, ale najważniejsze że są zdrowe i sprawne! Dlatego odsuń swoje kompleksy na bok, bo naprawdę - wiele zdrowych osób ma brzydkie kolana, a mają to głęboko gdzieś :-P Fakt, że jesteś już wyleczona i sprawna powinien być dla Ciebie najważniejszy

Ja swego czasu cierpiałam na nadczynność tarczycy (widoczna jest gula na szyi), pomimo wyleczenia ciągle po odchyleniu głowy, profilowo ta szyja była nieładna (zaokrąglona). Powiedziałam o tym ostatnio na wizycie u mojego lekarza prowadzącego i stwierdził, że nie mam powodów do obaw, bo wyniki są dobre, na usg i namacalnie też wszystko ok, więc po prostu taka moja uroda i mam się nie przejmować. Więc Tobie radzę to samo
Stary 2014-02-18, 16:57   #10
selah_
Przyczajenie

Dzięki, to bardzo pozytywne że piszesz to jako osoba która "wie o co chodzi". Powinnaś cieszyć się, że masz taką silną osobowość, niestety wiele osób takiej nie ma Ale ja tęż powoli zaczynam starać się za-akceptować siebie, podkreślać swoje atuty (jak to brzmi ) itp., bo wiem że to bardzo ważne. Tak, wiem że kolana nie są najpiękniejszą częścią ciała i wcale nie są takie zauważalne dlatego jest mi trochę łatwiej..
Trzymam kciuki!!!!
Stary 2014-02-19, 09:17   #11
selah_
Przyczajenie

Chciałam spytać się jeszcze odnośnie tych ćwiczeń na kolana? Czy rzeczywiście dają jakieś efekty ??
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości