|
|||||||
| Notka |
|
| Makijaż - pytania do wizażystki Miejsce, w którym rozmawiamy o wizażu, stylizacji, kosmetykach kolorowych oraz trendach w makijażu. Masz pytanie? Zadaj je wizażystce. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
CYNKODERM-lek i korektor w jednym?
Przez przypadek na stronie apteki doz,nawinęły mi się te dwa oto produkty:
http://www.☠☠☠☠☠☠☠/apteka/p13708-Cynk...ypryskow_15_ml oraz http://www.☠☠☠☠☠☠☠/apteka/p13707-Cynk...rygujacy_30_ml Jestem ciekawa jakie są w działaniu,używał ktoś może? Ciężko znaleźć o nich informacje w internecie,ktoś zakładał wątek 5 lat temu ale bez odpowiedzi :P Być może znajdziemy nowe niepozorne cudeńko
|
|
|
|
|
#2 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: CYNKODERM-lek i korektor w jednym?
ja też się chętnie dowiem
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Dziwne że jeszcze się z nim nikt nie spotkał...
Chyba pozostanie nam wypróbowanie na sobie ;p |
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Tak tylko ten cynkoderm2 ma w składzie: Paraffinym liq - czyli inaczej produkty destylacji ropy naftowej (które z kolei "Nie wchłaniają się z jelit i skóry. Zatykają pory, absorbują kurz i bakterie. Hamują wymianę gazową i metaboliczną w skórze. Uniemożliwiają swobodne wypływanie łoju na powierzchnię skóry. Stwarzają beztlenowe warunki w skórze sprzyjające rozwojowi bakterii beztlenowych wywołujących trądzik. Inicjują tworzenie zaskórników..."), Propylene Glycol ( "Stosowany w wielu kosmetykach jako rozpuszczalnik. Działają rakotwórczo" ), Talc (" talk z łojem, potem i kosmetykami tworzy izolującą mazistą substancję zaburzającą oddychanie i czynności wydzielnicze skóry. Może przyczyniać się do rozwoju stanów zapalnych oraz ropnych gruczołów apokrynowych i łojowych") Parabens inaczej parabeny ( "Przedłużają trwałość kosmetyków. Powodują alergiczne stany zapalne skóry (wyprysk kontaktowy = eczema) typu pokrzywki, rumienia i strupków po pęknięciu pęcherzyków" )...
Yyyyy tak więc nie brzmi to zachęcająco ![]() |
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Przekonałaś mnie.
Nawet nie tknę tego świństwa ;o |
|
|
|
|
#6 |
|
Rozeznanie
|
Oj tak... Brrrrr.
|
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
No ja właśnie ostatnio dość wnikliwie przyglądam się składom różnych "rewelacyjnych" kosmetyków i co najdziwniejsze te, które mają służyć albo do twarzy mieszanej/tłustej czy te które mają podobno pomagać w zwalczaniu trądziku tudzież pojedyńczych krostek przeważnie mają w składzie składniki, które podrażniają i zaostrzają nasze objawy ...
... No i sam fakt, że coś kosztuje 6 zł też mnie nie przekonuje, bo jakby nie było dany produkt trzeba w coś opakować, rozprowadzić, wziąść marżę ... to przepraszam ale co jest w środku po odliczeniu tych wszystkich kosztów... ... Co z kolei też nie oznacza, że co drogie to lepsze .. Najlepiej właśnie czytać składy i wystrzegać się przy cerze z problemami: Sodium Bentonite ( Bentonit wnika do porów skóry, czyli ujść gruczołów łojowych i potowych. Po wpływem wilgoci powiększa swoją objętość. Wraz z potem i łojem, a także innymi składnikami kosmetyków (parafina) zatyka pory tworząc czopy. Przyśpiesza tworzenie się zaskórników) DIMETHICONY (to wszelkie silikony często spotykane w podkładach do twarzy żeby się dłużej na nich utrzymywały - Powoduje podrażnienie skóry. Zaostrza objawy trądziku) MINERAL OIL, PETROLATUM, PARAFFIN OIL, PARAFFINUM LIQUIDUM ( Produkty destylacji ropy naftowej. Nie wchłaniają się z jelit i skóry. Zatykają pory, absorbują kurz i bakterie. Hamują wymianę gazową i metaboliczną w skórze. Uniemożliwiają swobodne wypływanie łoju na powierzchnię skóry. Stwarzają beztlenowe warunki w skórze sprzyjające rozwojowi bakterii beztlenowych wywołujących trądzik. Inicjują tworzenie zaskórników) - chociaż te dranie to są nawet w oliwce dla dzieci ![]() TALC = Talk - ( talk z łojem, potem i kosmetykami tworzy izolującą mazistą substancję zaburzającą oddychanie i czynności wydzielnicze skóry) to chyba takie najważniejsze ... oczywiście nie ma też co popadać w paranoje, bo skoro są takie rzeczy w składzie to znaczy, że jest to dawka dopuszczona do sprzedaży i obrotu ... no ale skoro jest tak duży wybór kosmetyków to warto się dobrze zastanowić czy chcemy to czy tamto pakować na swoją buzię ... |
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
EmiliaMM - dobrze że Cię tu mamy
![]() Też właśnie zauważyłam że informacje na etykietce produktów dla cer problemowych/tłustych czy mieszanych nijak mają się np. do składu czy działania. Produkty matujące najczęściej po dłuższym czasie wysuszają twarz,co prowadzi w następstwie do wzmożonej produkcji sebum... Przez sebum tworzą że te wszystkie świństwa,zaskórniki etc. I tak kółko się zamyka. Co do tych składów to żadna ze mnie chemiczka,ale z tego co się na wizażu 'nauczyłam', to patrząc na produkt staram się wystrzegać parafiny,gliceryny,trójgl icerydów,etc i nie zaopatrywać się w ostre killery
|
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
No dokładnie
Ja wcześniej też byłam kompletnym laikiem w tych sprawach i pchałam i samrowałam swoją buzię takimi świństwami że hej Przez przypadek trafiłam na: http://luskiewnik.strefa.pl/acne/toksyny.htm poczytałam, przeszłam się do łazienki i .. zdębiałam .. ![]() No może nie oszalałam do tego stopnia, żeby wyrzucać absolutnie wszystko ze swoich kosmetyków, ale np kupując już dany kosmetyk czytam skład -- co wcześniej mi się nigdy nie zdażało Żeby nie było OT to tego cynkodermu w życiu bym, nie kupiła ... |
|
|
|
|
#10 |
|
Przyczajenie
|
Jak dobrze że to przeczytałam
dziękuję
|
|
|
|
|
#11 |
|
Przyczajenie
|
Witam Wizażanki
![]() Chciałam obalić to co napisała Wizażanka EmiliaMM, ponieważ jest to nie zgodne z prawdą. Trochę poczytałam na temt składników Cynkodermu 2 i EmiliaMM napisała zastosowanie tych składników w chemii a nie w kosmetykach, a to jest ogoooomna różnica. Składniki Cynkoderm 2: - AQUA (woda): o. Woda używana w kosmetykach ma na celu nawilżać, rozpuszczać (np. substancje aktywne) i chronić skóre przed wysuszeniem. - PARAFFINUM LIQUIDUM(Parafina ciekła/Olej mineralny): Działanie kosmetyczne Emolient tzw. tłusty. Substancja komedogenna, czyli sprzyja powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Warstwa okluzyjna chroni skórę przed szkodliwymi czynnikami środowiskowymi. Nadaje połysk. Wykazuje działanie regenerujące. Substancja antystatyczna zapobiega elektryzowaniu się włosów. - PROPYLENE GLYCOL: Działanie kosmetyczne: Hydrofilowa substancja nawilżająca skórę. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, dzięki czemu pełni rolę promotora przenikania - ułatwia w ten sposób transport innych substancji w głąb skóry. - ISOPROPYL MYRISTATE: Działanie kosmetyczne: Emolient tzw. suchy. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy - CETEARYL ALCOHOL: Działanie kosmetyczne: Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy - CETEARETH-20: Działanie kosmetyczne: Substancja myjąca usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów - ZINC OXIDE (Tlenek cynku): Działanie kosmetyczne: W kosmetykach stosowany jako filtr UV (filtr fizyczny, działa jak ekran, czyli odbija promieniowanie ultrafioletowe), chroniąc skórę przed szkodliwym działaniem słońca i zewnątrzpochodnym starzeniem się skóry. W kosmetykach kolorowych stosowany jako biały pigment i wypełniacz. Stosowany również w kosmetykach do cery tłustej i trądzikowej jako substancja matująca. - PETROLATUM (Wazelina): Działanie kosmetyczne: Emolient tzw. tłusty, niekomedogenny - nie powoduje powstawania zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy - CETYL ALCOHOL: Działanie kosmetyczne: Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy - CALANDULA (NAGIETEK LEKARSKI): Nagietek, w związku z jego właściwościami leczniczymi, bywa stosowany w kremach gojących dłonie po odmrożeniach lub oparzeniach[6]. Jest także składnikiem maseczek, mleczek, kremów, past, szamponów i olejków na cerę suchą, łuszczącą się i skłonną do infekcji, zaczerwienienia i pękania - CERA ALBA(WOSK PSZCZELI): Działanie kosmetyczne Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Nadaje połysk. Wykazuje działanie regenerujące - CARBOMER: Funkcja w kosmetyku: Modyfikator reologii (wpływa na konsystencję preparatu) - zagęstnik, zwiększa lepkość preparatu. - TALK: Działanie kosmetyczne: Zabezpiecza skórę przed podrażnieniem, poprzez ułatwianie poślizgu. Z tego względu szczególne zastosowanie ma w kosmetykach dla dzieci, Natomiast w kosmetykach kolorowych jest używany jako substancja matująca. Mam nadzieję, że nie będziecie wierzyć w rzeczy, która napisała tamta Wizażanka i zaufacie temu co ja napisałam i znalazłam na stronie http://www.kosmopedia.org. Produkt jest bardzo skuteczny, szybko działa i likwiduje wszelkie niedoskonałości na skórze. Edytowane przez monisia3588 Czas edycji: 2014-02-20 o 12:13 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Makijaż - pytania do wizażystki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:57.

... No i sam fakt, że coś kosztuje 6 zł też mnie nie przekonuje, bo jakby nie było dany produkt trzeba w coś opakować, rozprowadzić, wziąść marżę ... to przepraszam ale co jest w środku po odliczeniu tych wszystkich kosztów...