|
Notka |
|
Komputery, telefony, tablety Masz problem z komputerem, telefonem lub tabletem? Potrzebujesz fachowej porady na temat oprogramowania? Masz wiedzę i chcesz pomóc innym? Dołącz. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Laptop czy macbook
Witam , moze ktoś sie orientuje i pomoże mi przy wyborze
Zależy mi aby komputer był do tworzenia prezentacji i oglądania /ściągania filmów serwisy typu np. Ekino zeby chodziły na IPadzie nie chodzą bo nie ma flasha nie wiem jak w przypadku macbooka A i zeby chodziły sims 3 mojej siostrze ![]() Oto laptopy nad którymi sie zastanawiam: Sony vaio serie E Lub macbook 13' macbook 4.1 intel core 2 duo 2.4ghz i coś 4gb (laptop z 2008r) Oba do kupienia są za ok 1000złprosze o pomocc |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Laptop czy macbook
Nie za bardzo wnikałem kiedykowlei w macbooki i inne komputery appla, ale jeśli to ma być laptop do internetu, oglądania filmów, prezentacji i czasami pogrania to myślę że lepszy będzie z windowsem.
![]() |
#3 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Po pierwsze, macbook to też laptop jak każdy inny
Po drugie, jeśli ma procesor core 2 duo, to można na nim też normalnie instalować windowsa - można mieć równolegle windows i os x (wybierasz który ma się uruchomić po włączeniu komputera). Linuksa też możesz zainstalować. Po trzecie, z tą trwałością apple bywa różnie - tam raczej stawia się bardziej na design a mniej na trwałość, ale tragedii nie ma. Po czwarte, za 1000zł da się znaleźć komputer nie apple, ale z lepszymi bebechami niż macbook za patyka (lepsza grafika, procesor, większy dysk, więcej ramu). Po piąte , dlaczego akurat sony vaio? O wygląd chodzi? :P Po szóste, mac os (system operacyjny apple) da się instalować też na komputerach nie od apple (słowa kluczowe: "osx86", "hamac", "hackintosh"), ale trzeba się trochę na tym znać, i nie każdy laptop się do tego nada (z większością mogą być problemy, łatwiej jest z komputerami stacjonarnymi) - to raczej piszę jako ciekawostkę Po siódme, jeśli macbook, to lepiej taki, żeby zainstalował się na nim najnowszy os x (10.9 mavericks) - kluczową sprawą jest to, jaką ma kartę graficzną - niektóre starsze nie mają sterowników 64-bit, i nie będą dobrze działać z 10.9 i 10.8 Po ósme, nie ma problemów z flashem na macbooku, a prezentacje można robić - jest microsoft office dla maca i jest pakiet biurowy apple, a w nim keynote do prezentacji. Ale ogólnie programów jest o wiele mniej niż pod windows. Po dziewiąte, trzeba uważać z drogimi używanymi elektronicznymi rzeczami, sprzedawca musi być pewny, i jeśli z allegro to prześwietlić go dokładnie, sprawdzić komentarze etc, czy to poważna firma, czy daje jakąś gwarancję - jeśli to możliwe to znaleźć kogoś z Twojego miasta, odebrać osobiście
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Moim zdaniem MacBook jest drogi a niestety w Polsce jest mało użyteczny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Dzięki wszystkim!
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Nikt nie kupuje Macbook'a żeby instalować tam Windowsa moi drodzy. Do rzeczy o jakich pisze dadas21 tylko i wyłącznie jakiś lapek za 2-2,5 tyś maks.
W zasadzie wszystko co jest teraz w sprzedaży spełni jej oczekiwania. Czasy gdy sprzęt nie nadążał za softem dawno się skończyły. Teraz kilka rzeczy jeśli chodzi o laptopa najważniejsze, czyli wiadomo czas pracy na baterii, wielkość matrycy, wiąże się z wagą wyjście HDMI można zawsze podłączyć do TV, karta graficzna lepsze czy zintegrowana. Procesor każdy pociągnie to czego oczekujesz. No i producent ja mam swoich sprawdzonych, laptop chodzi u mnie w zasadzie 24/24h ale Ty może chcesz coś małego zgrabnego i lekkiego. Zastanów się nad podświetlaną klawiaturą, to rzecz która mnie bardzo cieszy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:01.