Laptop czy macbook - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Komputery, telefony, tablety

Notka

Komputery, telefony, tablety Masz problem z komputerem, telefonem lub tabletem? Potrzebujesz fachowej porady na temat oprogramowania? Masz wiedzę i chcesz pomóc innym? Dołącz.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-02-13, 20:05   #1
dadas21
Przyczajenie

Laptop czy macbook

Witam , moze ktoś sie orientuje i pomoże mi przy wyborze
Zależy mi aby komputer był do tworzenia prezentacji i oglądania /ściągania filmów serwisy typu np. Ekino zeby chodziły na IPadzie nie chodzą bo nie ma flasha nie wiem jak w przypadku macbooka
A i zeby chodziły sims 3 mojej siostrze
Oto laptopy nad którymi sie zastanawiam:
Sony vaio serie E
Lub macbook 13' macbook 4.1 intel core 2 duo 2.4ghz i coś 4gb (laptop z 2008r)
Oba do kupienia są za ok 1000złprosze o pomocc
dadas21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-13, 20:33   #2
maacieek
Zakorzenienie

Dot.: Laptop czy macbook

Nie za bardzo wnikałem kiedykowlei w macbooki i inne komputery appla, ale jeśli to ma być laptop do internetu, oglądania filmów, prezentacji i czasami pogrania to myślę że lepszy będzie z windowsem.
And had a really, really, really good time
Take my hand, let's have a blast
And remember this moment for the rest of our lives
maacieek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-14, 12:27   #3
MaciejW
BAN stały

Cytat:
Napisane przez dadas21 Pokaż wiadomość
Witam , moze ktoś sie orientuje i pomoże mi przy wyborze
Zależy mi aby komputer był do tworzenia prezentacji i oglądania /ściągania filmów serwisy typu np. Ekino zeby chodziły na IPadzie nie chodzą bo nie ma flasha nie wiem jak w przypadku macbooka
A i zeby chodziły sims 3 mojej siostrze
Oto laptopy nad którymi sie zastanawiam:
Sony vaio serie E
Lub macbook 13' macbook 4.1 intel core 2 duo 2.4ghz i coś 4gb (laptop z 2008r)
Oba do kupienia są za ok 1000złprosze o pomocc
Wszystko bedzie działac na obu urządzeniach. Mac jest trwalszy i porządniejszy chociaż 7 lat co całkiem sporo. dochodzi tutaj kwestia przyzwyczajeń - ba mac ma inny system operacyjny więc nie wiem do czego jestes przyzwycajona. Jeśli Vaio jest znacznie nowszy wziąłbym vaio , jeśli są w podobnym wieku Maca
MaciejW jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-14, 13:36   #4
Motylek Truskawkowy
Raczkowanie

Po pierwsze, macbook to też laptop jak każdy inny
Po drugie, jeśli ma procesor core 2 duo, to można na nim też normalnie instalować windowsa - można mieć równolegle windows i os x (wybierasz który ma się uruchomić po włączeniu komputera). Linuksa też możesz zainstalować.
Po trzecie, z tą trwałością apple bywa różnie - tam raczej stawia się bardziej na design a mniej na trwałość, ale tragedii nie ma.
Po czwarte, za 1000zł da się znaleźć komputer nie apple, ale z lepszymi bebechami niż macbook za patyka (lepsza grafika, procesor, większy dysk, więcej ramu).
Po piąte , dlaczego akurat sony vaio? O wygląd chodzi? :P
Po szóste, mac os (system operacyjny apple) da się instalować też na komputerach nie od apple (słowa kluczowe: "osx86", "hamac", "hackintosh"), ale trzeba się trochę na tym znać, i nie każdy laptop się do tego nada (z większością mogą być problemy, łatwiej jest z komputerami stacjonarnymi) - to raczej piszę jako ciekawostkę
Po siódme, jeśli macbook, to lepiej taki, żeby zainstalował się na nim najnowszy os x (10.9 mavericks) - kluczową sprawą jest to, jaką ma kartę graficzną - niektóre starsze nie mają sterowników 64-bit, i nie będą dobrze działać z 10.9 i 10.8
Po ósme, nie ma problemów z flashem na macbooku, a prezentacje można robić - jest microsoft office dla maca i jest pakiet biurowy apple, a w nim keynote do prezentacji. Ale ogólnie programów jest o wiele mniej niż pod windows.
Po dziewiąte, trzeba uważać z drogimi używanymi elektronicznymi rzeczami, sprzedawca musi być pewny, i jeśli z allegro to prześwietlić go dokładnie, sprawdzić komentarze etc, czy to poważna firma, czy daje jakąś gwarancję - jeśli to możliwe to znaleźć kogoś z Twojego miasta, odebrać osobiście
Stary 2014-03-01, 13:04   #5
Priesta
BAN stały

Moim zdaniem MacBook jest drogi a niestety w Polsce jest mało użyteczny.
Priesta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-04, 15:26   #6
dadas21
Przyczajenie

Dzięki wszystkim!
dadas21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-05, 19:30   #7
Pan Morten
Przyczajenie

Nikt nie kupuje Macbook'a żeby instalować tam Windowsa moi drodzy. Do rzeczy o jakich pisze dadas21 tylko i wyłącznie jakiś lapek za 2-2,5 tyś maks.
W zasadzie wszystko co jest teraz w sprzedaży spełni jej oczekiwania. Czasy gdy sprzęt nie nadążał za softem dawno się skończyły.
Teraz kilka rzeczy jeśli chodzi o laptopa najważniejsze, czyli wiadomo czas pracy na baterii, wielkość matrycy, wiąże się z wagą wyjście HDMI można zawsze podłączyć do TV, karta graficzna lepsze czy zintegrowana.
Procesor każdy pociągnie to czego oczekujesz. No i producent ja mam swoich sprawdzonych, laptop chodzi u mnie w zasadzie 24/24h ale Ty może chcesz coś małego zgrabnego i lekkiego.
Zastanów się nad podświetlaną klawiaturą, to rzecz która mnie bardzo cieszy.
Pan Morten jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Komputery, telefony, tablety

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości