|
Notka |
|
Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Białe plamki na krawędzi jedynek
Na wstępie chciałam zaznaczyć, że nigdy nie miałam problemów z zębami - z kształtem, kolorem. Piję dużo kawy i herbaty i z tego powodu mam nalot/osad pomiędzy zębami. Żeby się go pozbyć, zakupiłam 2 miesiące temu pastę BlanX Anty-Osad
Skład: Aqua, Glycerin, Hydrated Silica, Sorbitol, PEG-32, Cellulose Gum, Sodium Lauryl Sulfate, Xylitol, Aroma, Cetraria Islandica Extract, Usnea Barbata Extract, Bambusa Arundinacea Powder, Mentha Piperita Oil, Menthol, Papain, Sodium Monofluorophosphate (0,4%), Sodium Fluoride (0,08 %), Sodium Saccharin, Anethole, Titanium Dioxide, Methylparaben, Propylparaben, Eugenol, Limonene, CI 73360. i płyn do płukania Listerine Total Care Zero Skład: aqua, sorbitol, propylene gycol, poloxamer 407, sodium lauryl sulfate, aroma, eucalyptol, zinc chloride, benzoic acid, sodium benzoate, methylsalicylate, thymol, sodium saccharin, sodium flurodie, menthol, sucralose, cl 16035, cl 42090. Zawiera fluorek sodu 220 ppm F. Używam tych 2 produktów 2 razy dziennie od 2 miesięcy. Osad się zmniejszył, ale od jakiegoś czasu zauważyłam białe plamki na dolnej krawędzi górnych jedynek (plamki są tylko na jedynkach). Nie wiem, co to może być. Z jednej strony czytałam, że to objawy demineralizacji szkliwa albo objaw fluorozy - przez zbyt dużą ilość fluoru. W najbliższych dniach odwiedzę stomatologa, ale wpierw chciałam zapytać na forum: co mogą oznaczać te plamki? Czy można je usunąć/zmniejszyć? Jestem prawie pewna, że plamki mają związek z tymi dwoma produktami, których używam od 2 miesięcy - nigdy wcześniej czegoś takiego nie miałam. Plamki są delikatne i niezauważalne na pierwszy rzut oka, ale boję się, że mogą w przyszłości się zwiększyć. Mam 21 lat. Zdjęcie jest pojaśnione - na żywo plamki nie są tak widoczne, chciałam, żeby było dokładnie widać, o co mi chodzi. Pozdrawiam i bardzo dziękuję za pomoc ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Białe plamki na krawędzi jedynek
To te plamki nie są na prawdę aż tak widoczne.
Może to być fluoroza lub odwapnienie z tego co wiem. No ale nie jestem fachowcem w tej dziedzinie i jednoznacznie stwierdzić nie jestem w stanie. Ja na Twoim miejscu to bym się raczej wzięła za kamień nazębny i nim się bardziej przejmowała. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Nie wiem już, jak mam poradzić sobie z kamieniem - co kilka miesięcy mam robione usuwanie kamienia i piaskowanie, myję zęby 2-3 razy dziennie naprawdę solidnie elektryczną szczoteczką, po każdym myciu myję język i płuczę płynem do higieny jamy ustnej. Raz dziennie (wieczorem) używam nici dentystycznej. Wypijam zwykle 1-2 kawy dziennie (rzadko więcej), jeśli tylko mogę to myję zęby po kawie, jeśli nie to używam gumy do żucia. Mimo tego kamień i osad zbiera mi się bardzo szybko. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Problem może rozwiązać jedynie dentysta. Przyczyn takiej sytuacji może być całe mnóstwo, od poważnych po banalne. Ale tak czy siak - radzę konsultację z dentystą i przede wszystkim dbanie o swoje zęby.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:47.