Źle dobrane okulary? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-10-06, 11:12   #1
blair witch
Zakorzenienie

Źle dobrane okulary?

Choroba oka postawiła mnie pod murem, i zostałam zmuszona do zrezygnowania z ciągłego noszenia soczewek na rzecz okularów, soczewki mogę maks 3-4h dziennie. Kupiłam nowe okulary (stare były za słabe, używałam ich tylko wieczorami po ściągnięciu soczewek przed snem). Za całość zapłaciłam 600 zł, w tym oprawki za 180 zł i z gruponem zniżkowym na 200 zł na szła. Wada -5, 25 z cylindrem 0,5 na lewym oku, i - 5 na prawym oku, szkła z tych cienkich, coby nie wyglądać jak Stępień przez denka od butelek. Ale nie o tym

Odebrałam je wczoraj, przymierzyłam, i ok - widzę ostro, co też powiedziałam w salonie. Ale już po wyjściu miałam wrażenie, że jest coś nie tak, wiem że wiadomo - oko musi się przyzwyczaić do okularów, więc stwierdziłam że poczekam kilka dni i zobaczę. Z tym że czuję, że to będzie ciężkie - widzę strasznie dziwnie. Patrząc w przód przedmiotu uwypuklają się w moją stronę, po bokach się zaokrąglają. Patrzę przez drzwi na wprost i ich bok jest wygięty w lewo, robi się z nich półkole. Idąc korytarzem mam wrażenie że idę tunelem z zaokrąglonymi ścianami. Jadę windą i czuję się jakbym zjeżdżała w kuli :/ Jak mam głowę prosto i kieruję oczy w lewo, to po lewej jest lekko zamazane i zniekształcone, po prawej w miarę ok ale też - dziwnie. Głowa zaczyna mnie trochę boleć, ale przy poprzednich okularach też pobolewała dopóki oko się nie przyzwyczaiło.

Przed dobraniem szkieł oczywiście miałam badanie wzroku, i komputerowe, i na tablicy, i z nakładaniem różnych szkiełek na oprawki, ale jak Boga kocham nie wydawało mi się wtedy jak mówiłam że jest ok, że żyję w alternatywnej rzeczywistości gdzie wszystko jest zaokrąglone i uwypuklone :/

Nie wiem co mam robić, nie uśmiecha mi się wydawanie znowu grubszych pieniędzy na nowe szkła, bez przesady! Zwłaszcza że dla mnie to naprawdę duży wydatek :/ Co mam zrobić jak za kilka dni w dalszym ciągu będę mieć takie omamy wzrokowe? Można reklamować to w salonie?
Stary 2012-10-06, 11:26   #2
jesienny_lisc
Zakorzenienie

Dot.: Źle dobrane okulary?

Przybij piątkę!
Po latach noszenia tylko i jedynie soczewek, 3 dni temu poszłam do okulisty. Chciałam mieć okulary właśnie, żeby sobie zmienić wieczorem.
Soczewki noszę - 5.
Na badaniu lekarz wsadził mi szkła -5,5. Czytanie z tablicy ok. A potem kazał się przejść. No i myślałam, że upadnę! Wszystkie ściany okrągłe, wszystkie proste linie wypukłe. Dokładnie to co opisujesz. Stanie w okrągłym pokoju.
Mój okulista powiedział, że przy takiej dużej wadzie tak już jest, im większa moc, tym większe zniekształcenie. Nigdy nie będzie jak w soczewkach i mam tego nie oczekiwać. Dodał też, że w jego praktyce nie spotkał osoby, z tak dużą wadą, która z soczewek wróciła do okularów, bo różnica jest zbyt duża i komfort nieporównywalny.

Sama się właśnie zastanawiam, czy kupić te okulary, bo nie mam żadnych problemów z chodzeniem non stop w soczewkach...

Edytowane przez jesienny_lisc
Czas edycji: 2012-10-06 o 11:32
jesienny_lisc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-06, 11:39   #3
saab_
Rozeznanie

Nie jestem pewna, czy to normalne, tez nosiłam wyłacznie soczewki przez kilka lat i od 2 mam okulary. Wada: -3,5 i -4,75. I widzę normalnie. Pamiętam, że oprócz doboru ostrości okulista nakładał mi chyba jakieś dodatkowo "filtry" zmiękczające obraz, bo też czułam się jak kosmita spacerując po gabinecie. Moim zdaniem powinnaś to zgłosić, wydaje mi się, że mogą to zrobić w ramach dodatkowych 'poprawek'. Nie ma sensu się tak męczyć, zaraz zaczną Ci się bóle głowy i inne historie...
saab_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-06, 11:39   #4
fankapsychiatrii
Wtajemniczenie

- 5,5 to ledwo średnia krótkowzroczność (średnia to -4 do -8, niżej to mała, wyżej duża).Sama mam -4,5 (no w zasadzie to dokładnie nie wiem bo u okulisty byłam prawie 2 lata temu...).Soczewek nie moge nosić (ale w życiu trochę czasu je nosiłam) i owszem wygodniej jest w soczewkach, ale nieprawda jest,że nosząc okulary moga byc jakieś zniekształcenia. Głowa Cie może bolec zarówno od przejścia na okulary jak i od tego,że nie koryguja one wady prawidłowo. Jak najbardziej możesz okulary reklamować! Sama nie miałam powodu tego robić, ale np mój ojciec wielokrotnie reklamował okulary wykonane przez optyka realizującego zlecenia dla jego zakładu pracy. Najpierw trzeba było ustalic czy okulista rzeczywiście prawidłowo dobrał moc etc. Potem ojciec zwrócił sie o poprawienie wykonania okularów do optyka. ten niby je poprawił, ale ojciec dalej źle widział. poszedł skonsultowac wykonanie okularów do innego optyka i ten stwierdził na czym polega błąd wykonania. ponieważ optyk zatrudniony przez pracodawcę po raz kolejny źle wykonał okulary, pracodawca (firma zatrudniająca setki pracowników) zrezygnował z jego usług
fankapsychiatrii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-06, 15:46   #5
blair witch
Zakorzenienie

Naprawdę nie wyobrażam sobie auta prowadzić w innej rzeczywistości i percepcji W środę jestem umówiona do okulistki w sprawie tej gradówki pod okiem i też jej się zapytam co i jak

Jesienny - ja też nie miałam, do czasu jak zaczęły mi się infekcje do oczu przyplątywać (mimo naprawdę dobranych soczewek i higieny pełnej), co rusz jakieś zaczerwienienia, zapalenia spojówek, i tak dalej. I jak wyskoczyła ta gradówka na dolnej powiece to pobiegłam do okulistki z nfz, która stwierdziła że za dużo i za długo noszę soczewki, siatkówka niedopowietrzona, no i stąd... A soczewki noszę od 12 lat już. Teraz sobie założyłam że soczewki będę tylko na imprezy i na randki Pierwsze ze względu na to że boję się że okulary mi spadną i się rozbiją, drugie to zwykła próżność z mojej strony Ale naprawdę nie jestem w stanie normalnie chodzić, potykam się, na parkingu pod sklepem zahaczyłam kolanem o 4 samochody, a tak to raczej nie powinno być...

saab - mi też filtry nakładała, badanie trwało dobre 20 minut, więc myślałam że będą dobrane odpowiednio, ale - nie kazała mi się przejść, więc tutaj żadnego porównania nie było. Przy poprzednich okularach jedynym dyskomfortem było to, że nad, pod, i na boki oprawki widziałam zamazane, a tak to jak w soczewkach, żadnych zniekształceń

Fanka - uff, może się okaże że mi też coś poprawią w ramach reklamacji... Daję im czas do środy i do konsultacji z okulistką...
Stary 2012-10-06, 16:24   #6
agabil1
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś...

GG do agabil1

myślę że coś poszło nie tak- sama mam wadę w okolicach minus 5 i do tego cylindry i nie mam takich dziwnych zaburzeń w percepcji

agabil1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-06, 22:02   #7
karolynka90
Zakorzenienie

Mam soczewki i okulary.
Widzę w jednych i drugich tak samo, nie ma mowy o żadnych okrągłych ścianach ani innych takich.
Mam wadę -1,75 i -2.25.
Na Twoim miejscu nie męczyłabym oczu, tylko poszła do optyka.
Stary 2012-10-06, 22:53   #8
Wenress
Zakorzenienie

Mam dużo większą wadę i też cylindry i nie mam żadnych zniekształceń w okularach. Jedynie głowa może boleć na początku ale to pewnie wiesz. Kto Ci badał wzrok, okulista normalnie w gabinecie czy ktoś w salonie optycznym? Na pewno coś jest nie tak.

Ćwiczę!
Wenress jest teraz online Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-07, 07:43   #9
MoniaK
Zakorzenienie

Mam podobną wadę. Soczewki noszę ok. 10 lat na zmianę z okularami i nie mam takich dziwnych zaburzeń. Nie wydaje mi się aby to było normalne
MoniaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-07, 08:07   #10
lutien
Wtajemniczenie

A ja zawsze miałam przy nowych okularach takie problemy, ale trwały one max do 2 dni.Mi się wydaje, że to od tego, że w okularach widzi się inacze niż w szkłach.
(Katharine Hadley )

lutien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-07, 08:27   #11
mikados
Rozeznanie

Hej mam trochę większą wadę niż twoja i również nosiłam soczewki i okulary na przemian. Soczewki kontaktowe zawsze mają trochę mniejszą wartość niż okulary ponieważ są noszone na oku a nie w pewniej od niego odległości jak okulary. Co do przyzwyczajenia się do nowych szkieł, ja mam zawsze problem z tym ale po kilku dniach to mija, problem był największy jak dodano mi cylinder bo pojawił się astygmatyzm, wtedy obraz faktycznie pływał ale oczy szybko się przyzwyczaiły. Co do zaokrągleń obrazu po bokach jest to normalne przy tak sporej wadzie wzroku i wiem co mówię pracowałam z okulistami i optykami przez kilka lat. Jeśli oczy nadal po kilku dniach się nie przyzwyczają warto sprawdzić czy okulary zostały prawidłowo wykonane lub czy szkiełka są właściwie docięte i wykonane (przy cylindrze nawet niewielkie odchylenie od kąta zmienia ostrość widzenia), na okulary/szkła masz gwarancje zawsze 2 lata więc masz prawo je reklamować. Ja swoje też kiedyś reklamowałam u różnych optyków i w różnych momentach noszenia okularów 1. pomylili wartość mocy i dali o 1 dioptrię za dużą i obraz pływał a ja się potykałam o wszystko - sprawdzili i wymienili bez problemu 2. szkiełko miało wadę fabryczną i obraz się rozmazywał, z reklamacją nie było u mnie nigdy problemu. Jest jeszcze jedna opcja, ja po kilku letnim noszeniu soczewek nie mogłam przyzwyczaić się do ponownego noszenia okularów bo oczy odzwyczaiły się od koncentrowania wzroku tylko przez małe szkiełka, mózg musiał się przestawić i "nauczyć" od nowa patrzeć przez okulary - problem u mnie zniknął po ok. tygodniu.
mikados jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-10-07, 09:19   #12
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez jesienny_lisc Pokaż wiadomość
Mój okulista powiedział, że przy takiej dużej wadzie tak już jest, im większa moc, tym większe zniekształcenie. Nigdy nie będzie jak w soczewkach i mam tego nie oczekiwać. Dodał też, że w jego praktyce nie spotkał osoby, z tak dużą wadą, która z soczewek wróciła do okularów, bo różnica jest zbyt duża i komfort nieporównywalny.
Jak dla mnie to bzdura. Mam wadę -4 i -4,75 i widzę całkowicie normalnie i widziałam całkowicie normalnie nawet po długim noszeniu soczewek i przejściu na okulary. Nie ma mowy o jakichś wygiętych ścianach itp. Jak dla mnie po prostu masz źle dobrane okulary i powinnaś je reklamować.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-07, 09:48   #13
mereo
Rozeznanie

Cześć!
Mam wadę -4,5 obecnie, ponad rok nosiłam -3,5. Soczewki i okulary.
Ogólnie jest duża różnica między chodzeniem w okularach/soczewkach i siedzeniem i czytaniem np z kompa, oglądaniem TV. Też miałam na początku tak jak ty, wydawało mi się, że źle dobrane. Ale doszłam do wniosku, że po prostu z wadą tak jest, nie będę nigdy do końca dobrze widzieć, zawsze są choćby minimalne zaburzenia percepcji... Ale nie tak duże, żeby utrudniały życie codzienne!!
Ale nie jestem okulistą i nie wiem jak jest w Twoim przypadku.
A soczewki są mega wygodne Nosiłabym ciągle gdyby nie cena ;/

Blogguję:

http://lupus-pilum-mutat.blogspot.com/

Lupus pilum mutat
, non mentem.
--------------------------------------------------------------
http://paper-glass-project.blogspot.com/
mereo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-07, 11:49   #14
blair witch
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agabil1 Pokaż wiadomość
myślę że coś poszło nie tak- sama mam wadę w okolicach minus 5 i do tego cylindry i nie mam takich dziwnych zaburzeń w percepcji
Uff, no to może mi poprawią, bo naprawdę czuję się... dziwnie

Cytat:
Napisane przez karolynka90 Pokaż wiadomość
Mam soczewki i okulary.
Widzę w jednych i drugich tak samo, nie ma mowy o żadnych okrągłych ścianach ani innych takich.
Mam wadę -1,75 i -2.25.
Na Twoim miejscu nie męczyłabym oczu, tylko poszła do optyka.
Pójdę w czwartek, jeżeli mi do środy nie przejdzie, do tego czasu oczy powinny się przyzwyczaić jeżeli chodzi o nowe okulary - tak myślę

Cytat:
Napisane przez Wenress Pokaż wiadomość
Mam dużo większą wadę i też cylindry i nie mam żadnych zniekształceń w okularach. Jedynie głowa może boleć na początku ale to pewnie wiesz. Kto Ci badał wzrok, okulista normalnie w gabinecie czy ktoś w salonie optycznym? Na pewno coś jest nie tak.
W salonie optycznym mi badała lekarka, ale nie wiem czy ona okulistka czy optyk :/

Cytat:
Napisane przez MoniaK Pokaż wiadomość
Mam podobną wadę. Soczewki noszę ok. 10 lat na zmianę z okularami i nie mam takich dziwnych zaburzeń. Nie wydaje mi się aby to było normalne
No teraz pies mnie wyprowadza na spacery, a nie ja psa...

Cytat:
Napisane przez lutien Pokaż wiadomość
A ja zawsze miałam przy nowych okularach takie problemy, ale trwały one max do 2 dni.Mi się wydaje, że to od tego, że w okularach widzi się inacze niż w szkłach.
Z tego że widzi się ciut inaczej to zdaję sobie sprawę, ale po prostu to co teraz widzę to nie jest "ciut"

Cytat:
Napisane przez mikados Pokaż wiadomość
Hej mam trochę większą wadę niż twoja i również nosiłam soczewki i okulary na przemian. Soczewki kontaktowe zawsze mają trochę mniejszą wartość niż okulary ponieważ są noszone na oku a nie w pewniej od niego odległości jak okulary. Co do przyzwyczajenia się do nowych szkieł, ja mam zawsze problem z tym ale po kilku dniach to mija, problem był największy jak dodano mi cylinder bo pojawił się astygmatyzm, wtedy obraz faktycznie pływał ale oczy szybko się przyzwyczaiły. Co do zaokrągleń obrazu po bokach jest to normalne przy tak sporej wadzie wzroku i wiem co mówię pracowałam z okulistami i optykami przez kilka lat. Jeśli oczy nadal po kilku dniach się nie przyzwyczają warto sprawdzić czy okulary zostały prawidłowo wykonane lub czy szkiełka są właściwie docięte i wykonane (przy cylindrze nawet niewielkie odchylenie od kąta zmienia ostrość widzenia), na okulary/szkła masz gwarancje zawsze 2 lata więc masz prawo je reklamować. Ja swoje też kiedyś reklamowałam u różnych optyków i w różnych momentach noszenia okularów 1. pomylili wartość mocy i dali o 1 dioptrię za dużą i obraz pływał a ja się potykałam o wszystko - sprawdzili i wymienili bez problemu 2. szkiełko miało wadę fabryczną i obraz się rozmazywał, z reklamacją nie było u mnie nigdy problemu. Jest jeszcze jedna opcja, ja po kilku letnim noszeniu soczewek nie mogłam przyzwyczaić się do ponownego noszenia okularów bo oczy odzwyczaiły się od koncentrowania wzroku tylko przez małe szkiełka, mózg musiał się przestawić i "nauczyć" od nowa patrzeć przez okulary - problem u mnie zniknął po ok. tygodniu.
Mi teraz dodano pierwszy raz cylinder, to fakt, może od tego - ale cylinder jest na lewym oku, a przy prawym też mam zniekształcenia

Idę w środę do okulistki na kontrolę gradówki, też jej dopytam, poproszę żeby doradziła, jak nie przejdzie do tego czasu takie dziwne widzenie to będę reklamować

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Jak dla mnie to bzdura. Mam wadę -4 i -4,75 i widzę całkowicie normalnie i widziałam całkowicie normalnie nawet po długim noszeniu soczewek i przejściu na okulary. Nie ma mowy o jakichś wygiętych ścianach itp. Jak dla mnie po prostu masz źle dobrane okulary i powinnaś je reklamować.
Właśnie przy wcześniejszych okularach nie miałam czegoś takiego nigdy, dlatego stwierdziłam że zapytam czy to normalne przy większej wadzie, czy jednak coś jest nie tak.

Cytat:
Napisane przez mereo Pokaż wiadomość
Cześć!
Mam wadę -4,5 obecnie, ponad rok nosiłam -3,5. Soczewki i okulary.
Ogólnie jest duża różnica między chodzeniem w okularach/soczewkach i siedzeniem i czytaniem np z kompa, oglądaniem TV. Też miałam na początku tak jak ty, wydawało mi się, że źle dobrane. Ale doszłam do wniosku, że po prostu z wadą tak jest, nie będę nigdy do końca dobrze widzieć, zawsze są choćby minimalne zaburzenia percepcji... Ale nie tak duże, żeby utrudniały życie codzienne!!
Ale nie jestem okulistą i nie wiem jak jest w Twoim przypadku.
A soczewki są mega wygodne Nosiłabym ciągle gdyby nie cena ;/
Soczewki a okulary to niebo a ziemia, ale niestety jestem postawiona pod ścianą w tym momencie
Stary 2012-10-08, 11:40   #15
blair witch
Zakorzenienie

Chyba bardzo źle się dzieje - założyłam okulary o 7 rano, teraz mam oczy czerwone jak królik, bolą mnie, pieką, zaczynają łzawić, widzę zamazanie - i nie ma to związku z gradówką która już praktycznie znikła Poza tym i prawe i lewe oko, a gradówka była na prawym
Stary 2012-10-08, 14:36   #16
mereo
Rozeznanie

Weź pod uwagę, że przyzwyczajanie się do nowych okularów może potrwać do tygodnia, nawet dwóch.
Ale jeśli uważasz, że masz źle dobrane, możesz iść do lekarza/optyka (tam gdzie byłaś) i powiedzieć że coś nie halo

Blogguję:

Lupus pilum mutat
, non mentem.
Stary 2012-10-08, 15:12   #17
Klarissa
Zakorzenienie

Ja mam co prawda wadę tylko -2,75 ale takie objawy jakie opisujesz miałam jedynie w źle dobranych okularach. Soczewki noszę od lat 10, a okulary sporadycznie wieczorami ale nigdy nie zdarzyło mi się abym źle widziała lub "na okrągło" oprócz jak pisałam sytuacji gdy mi źle zrobił optyk okulary.

Ja bym poszła reklamować
Stary 2012-10-10, 14:16   #18
blair witch
Zakorzenienie

Jestem tak wściekła, że aż się trzepię ze złości!

Wczoraj byłam w salonie u optyka, że źle widzę - badanie znowu pełne i wszystko ok, oko się musi przyzwyczaić.

A dziś byłam u okulistki sprawdzać tę gradówkę - znikło, oko jest cacy, soczewki też mogę nosić pod warunkiem że dobrze będą przepuszczać powietrze żeby naczynka nie szły dalej (poleciła purevision HD2 z B&L, które można nosić bez ściągania, tylko że ja mam ściągać ), i wieczorem nosić okulary. I stwierdziłam że zapytam ją, czemu tak źle widzę przy nowych okularach - zrobiła mi sprawdzenie, badanie, i nie wiem kto był w większym szoku, ja czy ona - dali mi okulary ZA MOCNE O 2 DIOPTRIE i dali cylinder na astygmatyzm którego nie powinnam mieć!!! A ja się dziwiłam czemu widzę wszędzie kuliste kształty i potykam się o auta idąc przez parking!! Jak jutro wpadnę tam to ich chyba rozniosę, przecież mogłam się zabić do cholery jasnej, autem jeździłam! A przecież byłam u nich wczoraj narzekając że źle widzę i zrobili mi znowu badanie - przecież wszystko w porządku, oko się musi przyzwyczaić! Ciekawe jak się przyzwyczai do za mocnych szkieł źle dobranych!! Zapłaciłam 600 zł (było 800 ale miałam kupon z grupona)!!

Podsumowując:

Badanie i dobieranie okularów w salonie Mozart Optyk: lewe oko -5,25 i cylinder 0,5, prawe oko -5, wczoraj im wyszło to samo

Badanie dzisiejsze u okulistki: lewe oko -4,75 bez cylindra, prawe oko -3 !!!

Mam lekki astygmatyzm na lewym który nie wymaga cylindra, bo oko się rozleniwi, a na dodatek kąt cylindra jest ciulowy, bo jeżeli już by był potrzebny ma być AXS 50, a mi ułożyli na 180!

Zapytałam okulistki czy gradówka mogła wpłynąć na ich wyniki u optyka, okulistka że absolutnie nie mogła!!

Najchętniej kazałabym im sobie te okulary wsadzić w d.... i oddać mi kasę, kupiłabym gdziekolwiek indziej, ale wątpię żeby to łatwo poszło
Stary 2012-10-10, 14:59   #19
karolynka90
Zakorzenienie

Brak słów.
Dlatego właśnie boję się kupować cokolwiek przez wszelkie groupony i inne takie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-10-16, 12:18   #20
mereo
Rozeznanie

grupony nie są złe - ale trzeba uważać z takimi właśnie rzeczami typu okulary. Mi za to kiedyś w Vision Express źle dobrali ;/ Ale to inna historia

Blogguję:

Lupus pilum mutat
, non mentem.
Stary 2012-10-16, 13:34   #21
No air
Zakorzenienie

Hej i jak poszło? Napisz proszę co powiedzieli w tym saloonie, bo ciekawa jestem, pewnie nie tylko ja.

MOJA WYMIANKA!
No air jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-16, 14:01   #22
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
grupony nie są złe - ale trzeba uważać z takimi właśnie rzeczami typu okulary. Mi za to kiedyś w Vision Express źle dobrali ;/ Ale to inna historia
Mam inne doświadczenia
Stary 2012-10-16, 16:11   #23
mereo
Rozeznanie

Z vision express czy grupponami?

Blogguję:

Lupus pilum mutat
, non mentem.
Stary 2012-10-16, 17:02   #24
_chocolate
Zakorzenienie

Pewnie chcieli sprzedać jak najdroższe szkła i dlatego Ci zawyżyli wadę...

ja właśnie wybieram się do okulisty po nowe okulary i normalnie już się boję

_chocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-17, 17:08   #25
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Z vision express czy grupponami?
Z gruponami, ale to rozmowa na inny temat
Ewentualnie mogę napisać Ci na priv jeśli jesteś zainteresowana
Stary 2013-01-12, 17:41   #26
kasia142408
Przyczajenie

Cześć. Mam dużą wadę wzroku i chciałam się was zapytać bo byłam niedawno u okulisty i przepisała mi zmianę szkieł.W lewym oku mam -4.5 a prawe oko mam -5.5 i nie widzę dobrze na to prawe oko. Powiedziała mi ze nie może być duża różnica szkieł pomiędzy jednym okiem a drugim. Czy powinnam iść do innego okulisty czy wykupić te nowe szkła?
Nie wiem czy może tak być ze nie dobrała mi szkieł żebym dobrze widziała a nie znam się na tym bo nosze okulary dopiero 3 lata.
kasia142408 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-12, 17:58   #27
miang
Raczkowanie

słuchajcie , to sa normalne ceny na szkla? ja w zeszlym roku dalam za calosc kolo 300 bez żadnych znizek
miang jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-01-12, 18:21   #28
Sumi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kasia142408 Pokaż wiadomość
Cześć. Mam dużą wadę wzroku i chciałam się was zapytać bo byłam niedawno u okulisty i przepisała mi zmianę szkieł.W lewym oku mam -4.5 a prawe oko mam -5.5 i nie widzę dobrze na to prawe oko. Powiedziała mi ze nie może być duża różnica szkieł pomiędzy jednym okiem a drugim. Czy powinnam iść do innego okulisty czy wykupić te nowe szkła?
Nie wiem czy może tak być ze nie dobrała mi szkieł żebym dobrze widziała a nie znam się na tym bo nosze okulary dopiero 3 lata.
Jak różnica między oczami wynosi min 2 dioptrie to możesz źle znosić okulary. Wtedy poleca się soczewki kontaktowe. Ja miałam taką "mądrą" okulistkę co na oko z wadą +0,25 (czasem mi wychodziło na badaniu 0 lub -0,25) dała mi szkło -1,5, by była mniejsza różnica, bo na drugim - 2,75, potem doszło do -3,5. Szkła powinna tak Ci dobrać byś się dobrze w nich czuła i dobrze widziała, ale nie zawsze się to idealnie udaje. U mnie w nowych okularach mam cylindry w obu szkłach, ale nie mam pełnej ostrości na słabszym oku, bo wtedy źle się w nich czuję, ale ta nieostrość jest minimalna i niezauważalna przez większość czasu.
Stary 2013-01-13, 11:52   #29
Elfia4
DOMator

Może optyk źle wymierzył cylindry, albo rozstaw osi i coś jest nie tak z tymi okularami? Daj je do obejrzenia okulistce, może ona będzie w stanie stwierdzić czy zostały zrobione zgodnie z jej receptą. Wówczas będziesz miała jakiś dodatkowy argument przy rozmowie z optykiem.
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-21, 23:27   #30
Alexzus
Rozeznanie

Chryste.. mam dokładnie to samo!! Mam nadzieję że nie dostanę miana najstarszych wykopek roku, ale ten temat to dosłowne ubranie w słowa tego co czuję i jak widzę, chodząc w nowych okularach.. Nie dość że się nie mogłam przekonać do ich wyglądu to jeszcze te okropnie kosmonauckie wszystko dokoła.. A tak się cieszyłam na nowe oksy, skończyło się łzami i od początku typowym 'coś jest z nimi nie tak', nawet od optyka wyszłam w starych chociaż pamiętam że ostatnio z wielką radochą wyszłam w nowych (czyli obecnych starych).. ='( do dupy to niepodobne..
Jestem wręcz przekonana, że okulistka dowaliła mi za dużo na lewe oko. Teraz na 5 min założyłam a lewe kłuje jak cholera, jak mam na sobie stare. Różnica aż 1 dioptria między lewym a prawym, a wcześniej było 0.25 ledwie.. paranoja! To że nie widziałam literek na lewe to nie znaczy że trzeba mi było coraz silniejsze dawać, by na oba zobaczyć ufo.
Na pewno to będę zmieniać, potem pewnie dalej będzie źle..

skromna wymianka, głównie kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=59150636 zakończona - kwiecień
Alexzus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości