|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Paryż
Witajcie,
wiem, że o Paryżu już były wątki, ale ten wydaje mi się jednak inny. Pod koniec kwietnia jadę do Paryża na konkurs. Będę w Paryżu 5 dni (w zasadzie to 5,5). Mam pewien problem ze spakowaniem się, bo muszę mieć sukienkę i buty na obcasie, co już zajmuje mi sporo miejsca. Jadę tylko z bagażem podręcznych (tanie linie...) i np. nie wiem, czy mi nie wywalą podkładu - którego bardzo potrzebuję na konkurs. Jak sobie radziłyście z przewożeniem takich rzeczy (szampon mogę przelać do przezroczystego pojemniczka, ale podkład?). Co z dezodorantami i perfumami?Jakie ubrania sugerowałybyście do spakowania - muszą zajmować mało miejsca, być lekkie. Czy da się w podręcznym (Ryanair) przemycić np. dżem? Nie chcę wydać za dużo kasy na jedzenie... :P Co warto zobaczyć w Paryżu (prawdopodobnie będę miała 3 pełne dni na zwiedzanie i może jeszcze trochę więcej, jak się uda w inne dni).? Jakie bilety kupić (karnet turystyczny na 5 dni, czy 10 razowy na metro?). Na 100 % chcę choć wejść do Luwru (chociaż wiem, że i tak nie zobaczę 1/100), odwiedzić Pere-Lachaise, Notre-Dame, Sacre-Coeur. Warto wybrać się do Wersalu, czy lepiej zobaczyć więcej w centrum? Serdecznie proszę o pomoc.
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Paryż
Cytat:
Co do przewozu jedzenia - dżem teoretycznie może być już traktowany jako płyn (tak, wiem, absurd). I mogą kazać Ci go wywalić. Ale z drugiej strony ryzykujesz stratę ok. 5 zł. Możesz też wziąć jakiś pasztecik. Jednak nie możesz wziąć noża. Ja w podróże biorę zupki chińskie z makaronem, biorę też kubek termiczny i łyżeczkę. Musisz się zorientować tylko, czy w miejscu noclegu będziesz miała do dyspozycji kuchnię/czajnik elektryczny. Ja jestem niewymagająca, więc mi wystarcza taka zupka na obiad, do tego kanapka i herbata. Śniadanie i kolacje to jogurty głównie, czasem kupię kanapkę, a czasem po prostu idę gdzieś zjeść. A co do ubrań, na czas lotu załóż jak najwięcej na siebie, piszę tu o koszulkach i szalikach itp. Edytowane przez 201705250955 Czas edycji: 2013-04-10 o 23:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W jakim pojemniku masz ten podkład? Napisz markę i nazwę, to sobie obczaję na KWC ![]() Dżemy też w każdym większym sklepie kupisz w malutkich pojemnikach. Do tego kilka plastikowych nożyków, powinno wystarczyć. Dezodorantu bym nie brała, po co ma zajmować miejsce? Idź do apteki i poproś o jakiś bloker, masz jeszcze trochę czasu, zdąży zadziałać. Ewentualnie jakieś tabletki przeciw poceniu, ale nigdy nie używałam, więc tutaj się nie wypowiem. Jakich perfum używasz (podaj markę i nazwę ![]() ![]() Jaki to konkurs? ![]()
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jesli chodzi o wersal - jest daleko. jjkest chodzi o luwr - zamkneli go i nie mozna juz go zwiedzac. przez muzlumanow bo kradli tam non stop, okradali turystow. Muzeum w Luwrze, jedno z największych na świecie, zostało zamknięte z powodu protestu pracowników okradanych przez kieszonkowców. ,,problem ten istnieje od dawna, ale w ciągu ostatniego roku, sytuacja przerosła nasze wyobrażenie. Kradną nie tylko dorośli, ale także dzieci. Kieszonkowcy działają w zorganizowanych grupach, stali się coraz bardziej agresywni i niebezpieczni nie tylko dla turystów, ale także dla pracowników muzeum – skarżą się pracownicy Luwru redakcji BBC. " bilety - lepiej kupowac pojedyncze albo od razu jest chyba 10 na raz, bo jak chcesz zwiedzac tak jak na moim blogu, po kolei, to wszystko spacerkiem sie przejdzie, wiec jka moze przez 3 dni zuzylam 8 biletow. w pierwsza niedziele miesiaca - za darmo masz wejscia do wszystkich muzeow w paryzu (procz wiezy eiffla) jak nie masz przekroczonych 24 (25?) lat to masz za darmo tez wejscia do wiekszosci muzeow jak pokazesz dowod osobisty. z mapą opracowany został ten plan zwiedzania, który jest na blogu moim, zobaczysz ze to wszystko jest obok siebie jak tak sie zaplanuje na kazdydzien te obiekty ![]() tutaj link: Paris – the journey to my dream ! - wordpress
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 03.2018: Pasjonatka Fotografii ![]() FB: ARIKA - Fotografia Edytowane przez Friese Czas edycji: 2013-07-18 o 21:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To teraz tak z innej beczki: ile mniej więcej kosztuje taki, powiedzmy, tygodniowy pobyt w Paryżu? Załóżmy, że dojadę tam autem (pali 5l/100km ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Luwr był zamknięty tylko na jeden dzień, teraz funkcjonuje już normalnie i można zwiedzać bez problemu.
Podkład mam Pharmaceris, chyba faktycznie będę musiała trochę przełożyć do małego pojemniczka, boję się tylko, że więcej zostanie na ściankach niż do wykorzystania ![]() Tak normalnie to używam tego:https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...spicy-edt.html albo tego: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...shine-edp.html A tak od święta to Chanel no. 5 i tego najchętniej bym użyła. Ale chyba odpada, bo nie chcę go przelewać, a kupować nowego flakonika (mniejszego) nie będę. Jadę na konkurs pianistyczny. Friese dzięki za linka - z przyjemnością czytam ![]()
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, ciągle marzę o powrocie do Paryża...
![]() byłyście w nim po raz kolejny? ![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
polecicie jakies tanie noclegi? Chodzi głównie o to, zeby zostawic bagaz i sie przespac chwilke, bo chce zwiedzac jak najwiecej. Szukam tanich hosteli, ale ceny sa kosmiczne, jeszce jest opcja couchu, ale tez ciężko.. znacie jakies inne sposoby?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:39.