![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
O co chodzi z tym transportem???
Zauważyłam że dużo PMek pisze o transporcie gości z kościoła na salę, a po weselu rozwiezienie do domu... nawet czytałam ostatnio że rodzina PMki chce transport gości DO kościoła -> na salę -> do domów po weselu...
Chodzę na śluby i wesela i nigdy czegoś takiego nie widziałam - nawet na ślub kuzyna którego wesele było 30km od kościoła sami załatwialiśmy sobie transport. Na ostatnie wesele w 4 osoby wzięliśmy taksówkę która czekała pod kościołem i zawiozła nas na salę - a po weselu, no cóż każdy zostaje ile chce. Ja biorę ślub w sierpniu i jak wspomniałam rodzicom o busie dla nich i rodzeństwa - taki bus na max 10 osób - to wszyscy zrobili wielkie oczy. Brat się żenił w lipcu i było to samo - a sala 15km od kościoła. Jak to jest u Was? Ja jestem z Łodzi i tutaj takiego zwyczaju nie spotkałam - co nie znaczy że go nie ma.
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: O co chodzi z tym transportem???
A to mnie zaskoczyłaś
![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
a skąd jesteś jeśli można wiedzieć?
Słyszałam nawet historię że znajomi/rodzina odmówili przyjścia na ślub i wesele bo nie będzie transportu ![]() Ja w lipcu byłam świadkiem na ślubie brata i nawet nie pomyślałabym żeby pytać go o transport... moja mama pojechała swoim autem, tata swoim, po mamy auto w nocy przyjechał znajomy pod dom odprowadzić a mama zadzwoniła po koleżankę. Ja z kilkoma innymi osobami zabraliśmy się dużą taksówką, bo na jedno osiedle. Nawet jak w Łodzi szukałam busów na wesele to ciężko - można z firmy transportowej tylko - tzn prywatne autobusy gminne. No a nawet jak miałabym pod kościołem transport - to skąd goście mają o tym wiedzieć?? Nikt nie skorzysta bo każdy będzie miał już wszystko załatwione...
![]() ZAKOCHANADOKOŃCA ŚWIATA Edytowane przez prostownica87 Czas edycji: 2011-10-03 o 20:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Byłam na ślubach znajomych i właśnie pytałam koleżanki która pracuje na sali weselnej i powiedziała że nie widziała żeby goście mieli zorganizowany transport - owszem rezerwacja pokoi dla przyjezdnych tak, ale transportu dla lokalnych nie widziała.
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem z Kielc. Ja też pracuję w hotelu, gdzie od czasu do czasu są organizowane wesela i z kolei nie spotkałam się, żeby nie było
![]() A jeszcze apropo tego skąd goście mają o tym wiedzieć- ja najczęściej po prostu pytam ![]() ![]()
Zostaniesz na stałe? ![]() ![]() Edytowane przez Madziuniusia Czas edycji: 2011-10-03 o 20:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie to normalne, że jak idę na wesele to organizuję sobie transport lub nie piję, żeby móc prowadzic. Ani u mnie w rodzinie, ani na weselach na których byłam nie spotkałam się z tym, aby młodzi organizowali transport. U mnie w rodzinie najczęsciej jest tak, że goście między sobą się dogadują, kilka osób jedzie jednym samochodem, czy tam ktoś ich zawozi i odbiera. Nie przyszłoby mi do głowy wymagac od młodych, aby zapewnili mi transport. Ale, co kraj to obyczaj, jak to mówią.
![]() Edytowane przez Almariel Czas edycji: 2011-10-03 o 20:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
U nas staje się to coraz bardziej popularne
![]() Mieliśmy busa z kościoła na salę, w nocy kierowcę i nad ranem busika ![]() U niektórych normalne jest to, że jest transport gości z ich domów do kościoła nawet ![]() Ale skoro u Ciebie się tego nie praktykuje to róbcie jak uważacie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Wątek założyłam bo jak już padło zdanie "co kraj to obyczaj" hmm tutaj to raczej co region. A ja żyłam w błogiej nieświadomości różnych obyczajów ślubnych w Polsce. To samo dotyczy godziny ślubu - kilka tygodni temu się dowiedziałam o wczesnych ślubach.
W UK na ceremonię ślubną idzie tylko najbliższa rodzina, a goście na samo wesele. Ale wesele w UK to temat na inny wątek.
![]() |
![]() |
#10 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:19 ---------- Poprzedni post napisano o 22:18 ---------- taaaa i u nas też są tzw wczesne śluby ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
BAN stały
|
A co do wesela włoskiego to ja bym mogła napisać parę słów.Wesele trwa ok 6 godz,jest parę tańców,pija się tylko wino,na koniec jest szampan i tort.Nikt nie załatwia noclegu,nikt nie załątwia transportu.W restauracji płaci się za ilość gości przybyłych,nic nie oddadzą z restauracji,nawet tort zostaje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Ja jestem z lubelskiego na większości wesel, czy to w rodzinie czy u znajomych, był autokar spod kościoła na salę weselną i kurs powrotny po weselu dla lokalnych gości lub do hotelu, jeśli nie był przy sali weselnej. Dla mnie to w sumie standard i jestem do tego przyzwyczajona. Dlatego jak byłam w Siedlcach na weselu to trochę zdziwiło mnie to, że Młodzi nie zadbali o transport, bo między salą a kościołem było 30km. Ale widać różnie to bywa w różnych częściach PL. U mnie kościół i lokal dzieli tylko 2,5 km, a też planuję zamawiać bus lub autokar.
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do regionu, to wydaje mi się, że przewóz jest standardem na Śląsku. Przynajmniej w moim środowisku zawsze PM organizuje transport, mimo, że nikt od nich tego nie wymaga ![]() Edytowane przez magdaef Czas edycji: 2011-10-03 o 22:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem Młodzi powinni zapewnić transport od Młodego/Młodej do kościoła, z kościoła na salę i potem z sali do okolic, gdzie mieszkają Młodzi. Nikt nie powinien wymagać, aby go transportować do domu, jeśli mieszka w innej miejscowości niż Młodzi. Wtedy o transport gość musi zatroszczyć się sam. Jeśli Młodzi mu w tym pomogą to super, ale myślę, że to tylko dobra wola Młodych i nie mają obowiązku rozwozić gości po całym kraju czy choćby województwie. Ale zdażają się goście, którzy tego oczekują, co wywołało u mnie wielkie zdziwienie, bo sama jako gość nigdy nie oczekiwałam od Młodych, żeby mi załatwiali i do tego jeszcze płacili za transport. Nie przejmujcie się takimi "wymagającymi" gośćmi, bo co chwila coś będą od Was chcieli i całe wesele będziecie musieli koło nich "skakać".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
Ja miałam transport spod kościoła do sali weselnej i z sali weselnej pod domy gości. Zorganizowałam to tylko dlatego, że wesele było 20km od miejsca zamieszkania. Na weselu u kuzyna był transport spod domu do Młodej dalej do kościoła i do sali weselnej (bo On i Młoda z innych miejscowości) al z wesela każdy wracał sam. Na ostatnim weselu u kolegi był samochód i kierowca, który rozwoził po weselu gości którzy nie mięli transportu do domów.
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem z Łodzi - mieliśmy bus który zawiózł część rodziny na błogosławieństwo, potem ciut większą ekipę pod kościół, później jeszcze odrobinę większą na salę - po weselu tez przyjechał i odwiózł tych co chcieli
![]() Czy trzeba? - nie wiem. Ale było to spore ułatwienie dla tych "nie-mobilnych" gości ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
u mnie na błogosławieństwie będziemy my, moja mama i mój tata i tata TŻa - nikogo więcej nie chcemy, więc rodzice mogą jednym autem jechać. A ubierać mnie będzie kuzynka, która mnie też umaluje, a potem pojedzie się sama wyszykować
![]() agusiajnw - mogłabyś mi namiary na busa podać na priv - może skorzystam, bo rodziców i rodzeństwo moglibyśmy tym busem zabrać, ale żadnym ciotkom, wujkom nie.
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
u nas będzie transport z kościoła na salę i ewentualnie pod salą postawimy taxówkę, która będzie później rozwozić gości (tych, którzy mieszkają niedaleko - dla pozostałych jest hotel)
![]() Szczerze, to nie wyobrażam sobie, żeby każdy spod kościoła jechał osobno na wesele ![]() ![]()
![]() |
#22 |
BAN stały
|
U nas nie ma czegoś takiego jak wynajmowanie autokaru :P (pomorskie)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
U nas w lubelskim dokładnie w Lublinie zawsze jest autokar spod kościoła do sali weselnej, a jak wesele jest poza miastem to jest też autokar lub bus co wozi gości. U mnie na weselu będą 2 busy rozwożące od 1 w nocy do rana co godzinę gości do miasta gdyż wesele będzie w chacie oddalonej o 15 km
![]() ![]()
http://www.fotografia.slubna.com.pl/...2-05-12/01.jpg Razem od 3.03.2011 ![]() Zaręczyny 16.09.2011 ![]() Ślub gdzieś kiedyś o 16:00 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
A ja uważam, że nie ma co patrzeć na zwyczaje lecz rodzinę, jeżeli wiemy, że część rodziny nie ma samochodu i będziemy angażować tatę czy rodzeństwo do wożenia gości lepiej wynająć busa czy autokar. Byłam na weselu i takim bez transportu i z... i tam gdzie nie było autokaru moja mama musiała nie pić i przez to wróciliśmy dużo wcześniej. A z transportem nie musieliśmy się o nic martwić bawiliśmy się świetnie do końca.
I też jestem z woj. łódzkiego i będę wynajmować autokar bo na coś kupuje ten alkohol ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Para kawałek przed salą weselną staje na poboczu - w tym czasie goście wchodzą na sale, a potem para podjeżdża i wchodzi na salę. Ja mam wesele 13km od kościoła i chyba tylko rodzice pojadą transportem - u nas nikt nigdy nie robił problemów - przecież chyba każdy ma znajomych czy rodzinę która może ich odebrać. Ja mam gości miejscowych czyli ok 7-8km od sali i taksówką to koszt max 30zł za taxi bo pytałam właścicielki sali. Nie rozumiem tego zmuszania Pary Młodej do załatwiania transportu dla gości - musiałabym chyba 3 autokary wynająć.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Tam skąd pochodzę(małopolska) transport dla gości jest obowiązkowy zazwyczaj jest to z kościoła na salę i później z sali do domów
![]() ![]()
![]() |
#28 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() U nas nikt nikogo nie zmusza do wynajęcia - to nasz pomysł ![]() ![]() ![]() ![]() Na pewno natomiast będzie autokar, bo po co ludzie mają następnego dnia jechać po samochody, którymi przyjadą na wesele , a później nie będą mogli wrócić ![]() Ale oczywiście wszędzie są inne zwyczaje ![]()
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:18.