czy to jest nerwica? przeczytajcie proszę - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-03-02, 08:06   #1
znerwicowanamadzia
Przyczajenie

czy to jest nerwica? przeczytajcie proszę

Hej dziewczyny
Standardowo mam tu już konto, jednak założyłam nowe

Mam problem i chciałabym Was prosić o opinię.

Nie pamiętam od kiedy, ale jeszcze w liceum nie miałam tej przypadłości (teraz jestem na IV roku studiów)

Bardzo się pocę w sytuacjach dla mnie stresowych, tzn najbardziej przy znajomych, na jakichś wyjściach do klubu, pubu, nawet na uczelni czy na jakiejś domówce.. Stresuję się tym jak wyglądam, czy dobrze wyglądam, zastanawiam się czy ktoś mnie nie ocenia i to mnie stresuje. Nie przejmowałabym się tym tak bardzo, ale pot występuje na twarzy.. A to jest bardzo krępujące, bo przecież to się od razu rzuca w oczy..

Doszło nawet do tego, że zaczęłam unikać spotkań towarzyskich w zamkniętych pomieszczeniach, a za tydzień jesteśmy z TŻ zaproszeni na imprezę domową do kolegi. Wiem, że będę się stresować bo będzie tam dziewczyna, która kiedyś podobała się mojemu TŻ. Poza tym będzie dużo ludzi, więc na pewno będzie gorąco a ja się spocę
Dodam jeszcze, że zazwyczaj po alkoholu ten stres przechodzi, nie jest mi gorąco, nie pocę się, ale przecież nie będę piła w tym celu

Byłam z tym nawet u lekarza pierwszego kontaktu, ale wyśmiał mnie trochę, nic nie poradził, dał skierowanie na badania i uprzedzam pytania - wyszły dobre. Czyli to ani nie tarczyca, ani nie cukrzyca..

Chciałabym normalnie funkcjonować a ta przypadłość rujnuje mi pomału życie. Na uczelni się pocę, w kościele się pocę, na imprezach się pocę nawet jak siedzę i nic nie robię ! A w domu na przykład przy ćwiczeniach potrafię nie uronić żadnej kropli potu..

Na wakacjach miałam taki apteczny spray "odaban", który można było używać na twarz, pomagało, ale jest drogi..

Czy to może być jakaś nerwica? Jakie kroki mogę podjąć, żeby sprawdzić co mi dolega?
znerwicowanamadzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-02, 18:39   #2
Absinth87
Raczkowanie

Dot.: czy to jest nerwica? przeczytajcie proszę

agorafobia? fobia spoleczna?

idz do dobrego psychiatry, pokieruje cie do terapeuty

W populacji ogólnej fobia społeczna występuje u 7-9%[4] społeczeństwa. Jej pierwsze objawy pojawiają się z reguły w okresie dojrzewania, w grupie wiekowej od 17 do 30 roku życia[5]. W ciągu całego życia fobia społeczna pojawia się wśród kobiet i mężczyzn z częstością w stosunku 3:2[6][7]. Jako przyczyny tego zaburzenia podaje się czynniki genetyczne, psychologiczne, społeczno-kulturowe i neurobiologiczne. Najbardziej typowymi objawami fobii społecznej są uporczywy lęk (obawa przed nienormalnym zachowaniem się wśród ludzi, ośmieszeniem lub kompromitacją), czerwienienie się, drżenie rąk i mięśni, przyspieszone bicie serca[8], nadpotliwość, duszności.
Prowadzi ona zwykle do znacznego wycofania z relacji społecznych.
Fobię społeczną leczy się terapią poznawczo-behawioralną[2] oraz farmakologicznie, głównie lekami przeciwdepresyjnym
Najlepiej przeczytaj to co piszesz, bo to się robi żenujące. Ty chyba z tych co wszystko łykają jak młody pelikan, jakbyś przyłapała ich w łóżku, a on by ci powiedział, że laska się potknęła i nadziała na siusiaka to byś uwierzyła, prawda?

Edytowane przez Absinth87
Czas edycji: 2014-03-02 o 18:41 Powód: jestę psychologię
Absinth87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-02, 18:46   #3
JanePanzram
Zakorzenienie

Dot.: czy to jest nerwica? przeczytajcie proszę

w nerwicy są nawracające myśli i lęki, ale nie tego typu co ty masz.
Nerwowość to nie nerwica.

Oglądałam "Wstydliwe choroby" i tam dziewczyna miała ten problem, że się stale pociła. Wszędzie. Weszła do lekarza i widać było, że ona sie poci jak jasny gwint. Lało sie z niej.
Lekarz jej zalecił taką maskę, działa to na zasadzie elektrolizy ...chyba ................ ja nie pamiętam, elektroliza, czy jakieś inne takie słowo, moze ktoś tutaj wie, o czym ja mówię?
I jej dzięki temu przynajmniej przestała się tak pocić twarz. Na nią leki nei działały, pomogło jej to urządzenie.

E, to na szaro też cię nie dotyczy zbytnio, bo u niej to jakas sprawa niewiadomego pochodzenia, a ty - jak sądzisz - masz to na podłożu nerwowym.
Niepotrzebny post.

Edytowane przez JanePanzram
Czas edycji: 2014-03-02 o 18:50
JanePanzram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości