|
Notka |
|
Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
lak??
Bardzo jestem ciekawa jak wytwarza sie lak.Wiem tylko że składniki laku to szelak,terpentyna,kalafon ia,kreda i barwniki jednak nie mam pojęcia w jaki sposób je ze sobą połączyć i gdzie wogóle takie składniki nabyć.Jeśli ktoś zna receptury i metody to bardzo proszę o podzielenie się informacjami
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: lak??
Nie wiem czy Ci się to przyda, ale podam parę linków:
http://www.pineapple-girl.com/waxseals.htm http://www.signetring.com/Jewelry/Re..._wax_seals.htm Poza tym wydaje mi się, że lakowanie kopert w dawnych czasach odbywało się w ten sposób: facet kapał świeczką na kopertę i w wosk wciskał sygnet. Może warto poeksperymentować z kolorowymi świecami? Tutaj można kupić laski laku takie, których użyto w linakch podanych wyżej: http://www.swistak.pl/aukcje/1449036.html
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Wciągnęło mnie i poszperałam po forach modelarskich, dowiedziałam się tylko tyle, że lak można kupić w lepszych papiernikach. Skoro modelarze sami laku nie robią tzn. że chałupniczo nie da rady
![]()
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Dziękuję Beaux
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Jesteś z Wrocławia? Oj, to się świetnie składa! Mieszkałam tam kilka lat i mogę Ci zdradzić, że lak sprzedają w sklepie Solpol 2 , w podziemiu.
Jest on bardzo tani i są różne kolory. Mam jednak do niego zastrzeżenie- wcale nie chce kapać, a dokładniej kapie bardzo wolno i wysycha zanim się przyciśnie pieczęć. Mimo to i tak możesz spróbować. Mój lak po jakimś czasie wylądował na dnie szuflady. ![]() Pozdrawiam gorąco i mam nadzieję, że się przydałam. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Jeśli wybierasz się do wiednia to moę ci powidedzieć że kupiłam właśnie tam lak (złoty) i stemelek , bardzo duży wybór kolorów i rodzajów stępli. A był ona na jakimś straganie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:40.