|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Hej Wam! Jak to bylo u Was z planowaniem rodziny? Czy duza roznica wieku miedzy dziecmi jest ok? Mamy syna 9 lat,i teraz myslimy o drugim bobasku!
A ja sie troche boje.....mam juz 32 lata!Maz nie chcial dlugo nic slyszec o drugim,ale teraz zmienil zdanie!Jak to u Was jest? Edytowane przez Mariqa Czas edycji: 2006-08-18 o 09:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: drugie dziecko
Ja też miałam dylemat. Mój syn ma 8 lat, a ja 36, jednak pragnienie dziecka było tak duże, że się zdecydowałam na drugie. Muszę przyznać, że też byłam pełna obaw o zdrowie dziecka. Zrobiłam więc badania prenatalne w Łodzi i mogę teraz w spokoju cieszyć się ciążą. Tak naprawdę zawsze chciałam, aby między moimi dziećmi była duża różnica wieku. Dzięki temu każdemu będę mogła poświęcic tyle uwagi, ile będą potrzebowały.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Różnica wieku między mną a moją starszą siostrą jest 8 lat,zaś między mną a młodszą siostra 13 lat!!! I z jedną i z drugą mam dobry kontakt
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
juz 32??? Kochana, nie przeszadzaj!!! Dopiero 32! Wydaje mi sie, ze wiekszosc z nas emigrantek nie ma jeszcze dzieci..ja nie mam, choc latka leca (rocznik 78). W dzisiejszych czasach 32 lata to nic.. jezeli chcesz drugiego dzidziusia to powinnas sie o niego postarac..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Ja kochana miałam podobne wątpliwości jak Ty. Mam 35 lat, a w styczniu zostanę mamą po raz drugi. Moja córka ma obecnie 14 lat , no i widzisz jaka duza różnica. Myślę,że wszystko będzie w porządku, a starsza córka pomoże mi dużo przy maleństwie. Próbuj nie ma na co czekać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
pomiędzy mną a moim bratem jest 10 lat różnicy. gdy byłam mała tak do 6 roku życia było ok. ale teraz jest w zasadzie dla mnie obcym człowiekiem. może też dlatego, że mamy zupełnie różne podejście do WSZYSTKIEGO i nie potrafimy się porozumieć. ja urodziłam się jak mama miała 32 lata.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
no tu we wloszech 40 lat to jeszcze mlodo sie czuja i zenic im sie nie chce SERDUCHO dopiero dopiero 32 sie mowi ehhehe no a jak jest niunia juz w drodze to gratulacje uwielbiam dzieci ale mnie sie jeszcze robic nie chce ale moim zdaniem jak czujesz sie na tyle silna to czemu niee bedziesz miala parke niuniek
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
A moge zapytać ile ty masz lat?
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
sorry, on 23
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
ja mam 24. niedługo 25 niestety
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
no ale wydaje mi się, że to nie wynika z wieku, ale z charakteru dwóch osób. Równie dobrze moglabyś sie tak nie dogadywać ,jak ja z róznica 3 lat z młodszą - dwa zupełnie inne światy
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Moje dzieci dzieli różnica pięciu lat syn ma 12 a córka 7,mam siostre która jest młodsza odemnie o 14 lat,dogadujemy sie super mimo róznicy wieku
![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
mysle, ze wiecej odpowiedzi uzyskalabys zakladajac ten watek na plotkowym (ogolnym) - no chyba, ze w twoim poscie czai sie jakies emigranckie zagadnienie - moze sie nie doczytalam?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
ja tez mysle o drugim bobasie,synek ma 4 lata wiec zapewne roznica miedzy rodzenstwe bedzie kolo 6 lat(bo tak wlasnie planujemy) jest do duza roznica wieku i nie ukrywajmy powyzej 6 lat to tak jak dwojka jedynakow hihihh.
Ja mam mlodsza siostre o 7 lat,brata starszego o 4 wiec miedzy najmlodszym a najstarszym jest 11 lat roznicy-teraz kontakty swietne ale w dziecinstwie-zero-wlasnie z racji roznicy,tyle ze mama mogla liczyc na pomoc z naszej strony ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
ja mam czworke rodzeństwa i jestem najmlodsza. po kolei sa starsi ode mnie o 5,7,10 i 12 lat. musze powiedziec ze, ze wszystkimi mam rewelacyjny kontakt-ale to zawdzieczamy naszej mamie ktora zawsze nas uczyla,ze rodzenstwo musi sobie pomagac-bez wzgledu na roznice wieku. starsze rodzenstwo to niesamowity dar od losu. To oni nauczyli jak zyc godnie. sa dla mnie swietnym przykladem. patrzac na ich rodziny ucze sie nadal jak tworzyc szczesliwe domowe ognisko.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Slicznie Wam dziekuje! To jak wynika z Waszych wypowiedzi,nie ma na co czekac,tylko trzeba dzialac!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Hej vanilla_sky! Tak,mieszkam za granica,ale to juz od bardzo dawna,i nie ma to z tym nic wspolnego.Moj syn tez sie juz tutaj urodzil-w Austrii.Dziekuje! Za Wasze zdania na ten temat!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
I obiecuje dac znac,jak juz bedzie w drodze bobasek!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
między mną a moim bratem jest 11 lat różnicy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Ja mam "braciszka" i "siostrunie" o 10 i 8 latek starszych...
![]() ![]() ![]() Zdrobniale napisalam o rodzenstwie bo dzis sa juz grubo po 30, przed 40 mozna rzec ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
watki na takie ogolniejsze temanty najlepiej zakladac na plotkowym - zaglada tam wiecej wizazanek i wiecej pewnie sie wypowie. pozdrawiam serdecznie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
![]()
Kurka Serducho ,jak tak ciebie czytam, to mi przychodzi ochota isc sie utopic ,bo ja mam juz az 35 lat i ani jednego dziecka i jak tak dalej pojdzie to kto to wie czy sie pojawi,a jezeli wogole ten cud sie zdarzy w wieku 40 lat to jakos mnie to do tej pory nie martwilo :-(
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
Jo, glowa do gory, jeszcze masz czas, 35tka na karku to nie wyrok!
![]() Serducho: czy mam przeniesc twoj watek na mamowe albo plotkowe forum?
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Svenja przenies ten watek na bardziej odpowiedniejsze miejsce ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Juz przenosze ![]()
![]() |
![]() |
#27 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No wlasnie! ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Hej Svenja! Jak byc mogla to bardzo bym prosila o przeniesienia tego tematu.Ja dopiero od niedawna jestem na wizazu,i jeszcze nie wszystko umiem tu zrobic.Bardzo Ci dziekuje!!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Mam 6cio letniego synka i tez miałam obawy czy aby nie za pózno? Jednak teraz jestem szczesliwa, bo mimo ze jestem swiadoma , iż jakies porblemy moga byc (typu zazdrosc), to jednak staramy sie synka przygotowywac do roli STARSZEGO brata i on jest szczesliwy ze wkoncu nie bedzie sam...Strach nadal gdzies w nas tkwi, ale staramy sie okazywac bardzo duzo miłoscii (wiecej niz dotychczas) i efekty są...
Mam duzo młodszego brata, bo jak moja mama zaszła w cią ze to ja miałam lat 13, mój starszy brat 16 i bylismy szczesliwi, choc teraz wiem ze moja mama zrobiła bład w wychowaniu naszej trójki, miajowicie na wstepie prosiła nas o to ze jako starsze rodzenstwo mamy nie wymagac tego samego co "Młody", to nie brzmiałodziwnie wiec nie było problem, ale jak sie pózniej okazało to mama zaczęła przeginac, bo jak kupowała lepsze rzeczy (typu banany, drożdzówki) to nam nie a Młodemu tak, nie wywoływało to naszej wielkiej zazdrosci bo bylismy juz w miare duzi, ale jakis tam żal był, a co najważniejsze i zarazem najgorsze rozpusciła bardzo Młodego-bo on zamiast uczyc sie dzielic nauczył sie że jemu wszystko sie nalezy a robic nie musi nic. Teraz ma lat 14 i zacżął mu sie okres buntu no i niestety mama zbiera owoce-niezbyt smaczne. Mimo ze ja nie mam jeszcze dzieciackow z wieksza róznica wieku ( dopiero bede miała) to jednak przestrzegam-rodzenstwo niezaleznie od wieku , wydaje mi sie ze powinno byc w miare równo traktowane, to juz wtedy połowa sukcesu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:01.