obgryzanie paznokci - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kobieta 30+

Notka

Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-08-09, 22:34   #1
morela 70
Przyczajenie

obgryzanie paznokci

witam
czy ktos zna sposob na zapobieganie obgryzania paznokci?ten problem meczy mnie juz z 20 lat.nie daje rady.pomocy
morela 70 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-09, 22:41   #2
Nusia7
Zakorzenienie

Dot.: obgryzanie paznokci

Chyba musisz sama tego po prostu chcieć... Ja bardzo długo obgryzałam paznokcie. Są jakieś tam specjalne preparaty, np. gorzkie lakiery, ale mi ich smak wcale nie przeszkadzał Sama chciałam się tego bardzo oduczyć i w końcu mi się udało A dziś żałuję, że w ogóle obgryzałam, bo nie dość, że były nieestetyczne, to dziś mam tego efekt w postaci nierównych brzegów wolnych...
Nusia7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-13, 18:38   #3
gatina
Przyczajenie

Ja tez mialam "rowniutko" poobgryzane paznokcie az kiedys jadac autobusem trzymalam sie rurki obok mnie za ta sama rurke trzymala sie inna dziewczyna i mala tak piekne dlugie paznokcie!! moje "ogryzki" wygladaly koszmarnie zrobilo mi sie tak wstyd ze najchetniej schowalabym rece do kieszeni no niestety w autobusie musisz sie czegos trzymac i od tamtej pory paznokci nie ruszylam. Polecam na wzmocnienie paznokcia Skrzypovite po niej moge przeorac rolnikowi pole i na zajecie czyms rak slonecznik. Pozdrawiam
gatina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-13, 19:44   #4
Kota
Zakorzenienie

Całe wczesne i późne dzieciństwo obgryzałam paznokcie. Robiłam to, bo były takie brzydkie, odrastały postrzępione i trzeba było je wyrównać- oczywiście ząbkami.
Obryzałam nierzadko do krwi.

Z tego zwyczaju wyleczył mnie widok rączki sąsiadki- każdy niemalże drobniutki palec z wielkim złotym pierścieniem, a paznokietki- także do krwi... jak u mnie.
Nie spodobał mi się ten widok i tego samego dnia przestałam obryzać, natychmiast.

Gdyby nic Ci nie pomagalo, to polecam wizytę u dobrej stylistki paznokci- są metody ich utwardzania i rekonstrukcji.

Jest jeszcze jedno wyjście- w tej chwili mam zrobione paznokcie akrylowe- nie na tipsach, lecz na swoim własnym paznokciu.
Takich pazurów w ogóle nie da się ugryźć, w żaden sposób.

A nie wyglądają źle. Bardzo z nich jestem zadowolona. Zero problemu na codzień.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P8130082.jpg (26,0 KB, 180 załadowań)
Kota jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-20, 21:22   #5
shilou
Raczkowanie

no cóż, ja też należe do grona obgryzaczy i niestety nie znam sposobu na ten problem, bardzo chciałabym skonczyc z tym raz na zawsze, ale jakos nie wychodzi, owszem przynajmniej raz w roku moge sie poszczycic pieknymi pazurkami przez jakis miesiąc, a póżniej... juz ich nie ma
i chociaz naprawde wstydze sie swoich rąk z takimi ogryzkami to jest to silniejsze ode mnie, hmm chyba nie bardzo ci Morelko pomogłam, ale przynajmniej wiesz ze nie jestes sama z tym problemem, no chyba ze spróbujemy razem pozapuszczać paznokcie, ze wsparciem łatwiej, moje są teraz baaaaardzo króciutkie
shilou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-26, 14:42   #6
elkiza81
Zakorzenienie

morela 70
W każdej aptece dostaniesz tzw. gorzki żel - wygląda jak bezbarwny lakier do paznokci. Musisz jak aplikować kilka razy dziennie. W smaku jest obrzydliwy, ale po pewnym czasie można się przyzwyczaić, więc nie będzie Ci przeszkadzał w dalszym obgryzaniu paznokci

Zapytaj siebie dlaczego obgryzasz paznokcie i co Ci to daje, w jakich sytuacjach? Robisz to z nudów, z nerwów? Dlaczego? Kiedy sama sobie na to odpowiesz, wtedy przestaniesz je "przycinać" ;-) Przestałam obgryzać paznokcie gdy zdałam sobie sprawę z tego, dlaczego tak robię.
Trzymam za Ciebie mocno kciuki, odezwij się się jak tylko sobie z tym poradzisz.
<buźka>

Edytowane przez elkiza81
Czas edycji: 2008-08-29 o 21:43 Powód: znowu literówka
elkiza81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-28, 18:28   #7
hannao
Raczkowanie

Moje córeczka obgryzała paznokcie przez kilka lat -do tego stopnia ,że parę razy miała zastrzały(raz nawet skończyło się to ściąganiem paznokcia) Nie pomagały żadne gorzkie żele,prośby przekonywania .. W koncu wymysliłam sposób który okazal się nad wyraz skuteczny. Ponieważ córcia jest typową"księżniczką" uznajacą tylko spódniczki i sukienki uderzyłam w jej czuły punkt. Powiedziałam ,że żadna dama nie ma obgryzionych paznokci i zapowiedziałam ,że tak długo jak jej paznokcie nie odrosną nie ma prawa ubrać ani sukienki ani spódniczki. Tak też uczyniłam. Wpierw przez kilka dni wszelkimi sposobami walczyła o zniesienie zakazu później gdy zobaczyła ,że nic nie zmieni mojej decyzji w ciagu jednego dnia przestała obgryzać paznokcie.
Nie jest to sposób na dorosła osobę ale na dziecku się sprawdził.
hannao jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-04-06, 18:40   #8
ika999
Przyczajenie

a co jezeli u mnie obgryzanie jest na tle nerwowym? i uspokoje sie dopiero wtedy kiey obgryze wszystkie? mimo ze mnie to boli...
ika999 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-06, 19:31   #9
aisa85
Przyczajenie

ja również obgryzałam paznokcie na tle nerwowym, założyłam sobie tipsy, nosiłam przez 2 lata i dziś już nie obgryzam może warto spróbować. pozdrawiam
aisa85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-22, 15:52   #10
6291cc2e5cca5cd6ab177e5efe4c5e0758342977
Konto usunięte

ja miesiąc temu dałam sobie spokój i dalej się trzymam
6291cc2e5cca5cd6ab177e5efe4c5e0758342977 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-27, 17:06   #11
No_1
Przyczajenie

Wszystkiego mozna się oduczyć samozaparciem. Ja powiedziałam sobie raz - nie obgryzam i koniec, dzisiaj juz nawet nie pamiętam co to obgryzanie bo robiłam to tylko gdy byłam mała.
No_1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-18, 23:07   #12
mery12
Przyczajenie

problem zniknął 11111111

Edytowane przez mery12
Czas edycji: 2012-03-25 o 16:13
mery12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-19, 08:06   #13
MoniaK
Zakorzenienie

Mnie pomogło malowanie i generalnie dbanie o paznokcie. Jak mam ładnie pomalowane to szkoda mi zniszczyć efekt. U mnie jest też ten problem, że skubię nie tyle paznokcie co skórki i nie zawsze udaje mi się powstrzymać
MoniaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-19, 16:34   #14
kalincia
BAN stały

mam ten proble. Nawet jak się zaprę i zapuszczę, to szybko ich znowu nie ma, niestet. Zel, malowanie pomagały na krótko, może tipsy...
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-27, 11:32   #15
makella
Przyczajenie

ja mam ten sam problem. kupowałam drogie odżywki, tabletki i nic mi nie pomaga. niestety mam to na tle nerwowym bo obgryzam też wnętrze policzków. nic na to nie poradzę. bo nie mogę tego kontrolowac, ale moim postanowienie noworocznym będzie kolejna próba. mam nadzieją, że wytrwam
makella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-14, 13:43   #16
magste_
Raczkowanie

Ja od wczesnego dzieciństwa obgryzam paznokcie .
Próbowałam tych gorzkich lakierów,ale to nic nie dało. Postanowiłam,że przez całe wakacje ich nie tkne Na razie idzie dobrze. Maczam paznokcie w ciepłym oleju,by je wzmocnić i smaruje olejkiem rycynowym. Maluje je też starannie kolorowymi lakierami,bo przecież ładnie pomalowanych pazurków szkoda obgryzać nie ? Mam nadzieję,że jakoś się uda Powodzenia !
Stary 2011-07-14, 23:02   #17
irenkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kota Pokaż wiadomość
Całe wczesne i późne dzieciństwo obgryzałam paznokcie. Robiłam to, bo były takie brzydkie, odrastały postrzępione i trzeba było je wyrównać- oczywiście ząbkami.
Obryzałam nierzadko do krwi.

Z tego zwyczaju wyleczył mnie widok rączki sąsiadki- każdy niemalże drobniutki palec z wielkim złotym pierścieniem, a paznokietki- także do krwi... jak u mnie.
Nie spodobał mi się ten widok i tego samego dnia przestałam obryzać, natychmiast.

Gdyby nic Ci nie pomagalo, to polecam wizytę u dobrej stylistki paznokci- są metody ich utwardzania i rekonstrukcji.

Jest jeszcze jedno wyjście- w tej chwili mam zrobione paznokcie akrylowe- nie na tipsach, lecz na swoim własnym paznokciu.

cudne
chcialabym miec takie

ja czasem nie to ze obgryze ale z nerwow/nudow urwe czy zadre gdzies kawalek i juz idzie w ruch obgryzanie

musze znalesc sposob

Cytat:
Napisane przez MoniaK Pokaż wiadomość
Mnie pomogło malowanie i generalnie dbanie o paznokcie. Jak mam ładnie pomalowane to szkoda mi zniszczyć efekt. U mnie jest też ten problem, że skubię nie tyle paznokcie co skórki i nie zawsze udaje mi się powstrzymać
ja niestety malowac do pracy nie moge ( kuchnia )

skorki tez skubie
irenkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-19, 07:17   #18
kajkosz
Przyczajenie

Są różne sposoby od smarowania np lakierami po których może cię skwasić jeśli zaczniesz znów dobierać się do paznokcia. Ale tak naprawdę rzeby przestać trzeba tego chcieć. Mi pomógł sam fakt tego że mam ładne zdrowe paznokcie kiedy ich nie obgryzam.
Stary 2011-07-19, 21:48   #19
30766aa7dce2531e8b37b15ae86c8847ef0755ae_5f137ef245055
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Kota Pokaż wiadomość

Ja nie mam problemu z obgryzaniem, ale sposób na to, jaki mi przychodzi do głowy, to właśnie utwardzenie naturalnej płytki u kosmetyczki. Ja tak mam i paznokcie są twarde i grubsze. myślę, że ciężko będzie coś takiego ugryźć
30766aa7dce2531e8b37b15ae86c8847ef0755ae_5f137ef245055 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-31, 08:30   #20
noemi4
Raczkowanie

Mnie wyleczyła belissa, kiedy zaczęłam ja łykać paznokcie zrobiły się tak twarde, że nie mogłam ich obgryzać i pomogło, odzwyczaiłam się od tego. Szkoda tylko , ze przez to wieloletnie obgryzanie kształt mojego paznokcia się zmienił i jest teraz brzydki, a w dodatku paznokcie są płaskie
Stary 2011-07-31, 12:05   #21
katarzyna_5
Przyczajenie

Witam,
moja bratowa, żeby nie obgryzać robi tipsy. Są takie twarde, że niestety zębami nie daje rady. I w ten sposób ma od kilku lata ładne paznokcie. Co prawda słyszałam, że tipsy bardzo osłabiają płytkę, ale obgryzanie też dobrze nie wpływa na paznokcie. Życzę powodzenia
katarzyna_5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-03, 20:39   #22
Cristinedeville
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez katarzyna_5 Pokaż wiadomość
Witam,
moja bratowa, żeby nie obgryzać robi tipsy. Są takie twarde, że niestety zębami nie daje rady. I w ten sposób ma od kilku lata ładne paznokcie. Co prawda słyszałam, że tipsy bardzo osłabiają płytkę, ale obgryzanie też dobrze nie wpływa na paznokcie. Życzę powodzenia

Mysle ze metoda dobra Szkoda zebow.

A dobrze zalozone zele/akryle nie powinny oslabiac plytki

Ja sama 'rzucila' obgryzanie jakos tak z dnia na dzien. Spojrzalam na brzydkie pazury i zachcialo mi sie ladnych i po prostu przestalam dziabac Do teraz mam zboczenie ze nawet jak mi sie nadlamie pazur to cuda wyczyniam zeby go ratowac zamiast skracania.
Cristinedeville jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-09, 00:09   #23
Paula81208
Przyczajenie

Ja rowniez mam problem z obgryzaniem paznokci.
Palce srodkowe prawej i lewej dloni wygladaja jak u faceta.. ;/
Gdy je pomaluje, nie widac, ze sa brzydkie, jednak mam tak jakby blokade w mozgu - no bo skoro mam brzydkie paznokcie, to nie powinnam ich malowac, bo to robia tylko te dziewczyny, ktore maja sie "czym pochwalic".
Przez obgryzanie mam jeszcze jeden problem - kazdy paznokiec rosnie w innym tempie, a jasniejszy "odrost" jest krzywy.

Czy ma ktos pojecia jak mozna to "wyprostowac"?
Paula81208 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-08-10, 08:57   #24
magste_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Paula81208 Pokaż wiadomość
Ja rowniez mam problem z obgryzaniem paznokci.
Palce srodkowe prawej i lewej dloni wygladaja jak u faceta.. ;/
Gdy je pomaluje, nie widac, ze sa brzydkie, jednak mam tak jakby blokade w mozgu - no bo skoro mam brzydkie paznokcie, to nie powinnam ich malowac, bo to robia tylko te dziewczyny, ktore maja sie "czym pochwalic".
Przez obgryzanie mam jeszcze jeden problem - kazdy paznokiec rosnie w innym tempie, a jasniejszy "odrost" jest krzywy.

Czy ma ktos pojecia jak mozna to "wyprostowac"?
Ja piłuje,gdy tylko widzę,że rośnie nie tak jak ja chcę. Nie przejmuj się,że rosną niektóre wolniej.Ja mam to samo.Czekam aż każdy z nich wyrośnie do końca opuszka paznokcia i wtedy wszystkie spiłuje do tego samego wzrostu.Różnica nie jest wielka,ale trochę mnie drażni.

Ostatnio nakładam codziennie sporą porcje odżywki na każdy paznokieć.Tak przez 3-4 dni.Warstwa jest wtedy całkiem gruba i naprawdę trudno obgryźć taki paznokieć.Gdy tylko czuje gdzieś zadziorek natychmiast to piłuje Inaczej zabrałabym się za niego zębami a to mogłoby się skończyć baardzo źle
Stary 2012-12-30, 14:19   #25
czekoladohoilczka
Raczkowanie

Moje drogie
Najlepszym i sprawdzonym sposobem na nie obgryzanie paznokci jest ich pomalowanie Mi pomogl kolor czerwony- To chyba jednyny kolor, ktorego nie chce mi sie zgrapać zębami z ogryzków

Pochwalę się, że nie obgryzam juz 6 tygodni.
Zyczę wytrwałości
Szczęsliwego Nowego Roku
czekoladohoilczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-04, 22:03   #26
JASMINKA33
Przyczajenie

Talking Dot.: obgryzanie paznokci

A ja całe życie obgryzałam,kilka razy próbowałam zapuścić gdy się wstydzilam pójść np.na operację ,którą miałam zaplanowaną...słabe to było w skkutkach.No ale w pewnym momencie właśnie dzięki tipsom zrobionym przez super kosmetyczkę ze Świdnicy zaczęły mi odrastać ,długich paznokci jakoś nigdy nie ruszałam.Paznokcie ,rosły i rosły i tak miałam piękne ,długie i zawsze zadbane,codziennie malowałam na inny kolor,te paznokcie miałam ok 5 lat no i ostatnio szlag trafił,nie wiem czemu połamały mi się a potem moje ząbki,które to myślałam ,że już nigdy nie będą obgryzały i oszpecały moich dłoni.W tej chwili mam ogryzki a nie paznokcie,wstydzę się ale to jest silniejsze,nie mogę przestać.Obiecuję sobie codziennie,wstydzę się pokazywać rąk ,w sklepie w szkole jak rozmawiam z Panią syna.W codziennych czynnościach,bolą ,pieką są obgryzone do krwi.Wiem ,że teraz jedynym ratunkiem byłoby ...zrobienie krótkich tipsów .takich tylko do opuszki, no ale niestety nie stać mnie w tej chwili.Miałam takie piękne paznokcie,tyle lat,wyszłam z tego,a jeszcze na dodatek dostałam łysienie plackowate.wogóle rewelacją póki co włosy odrastają już trzeci raz.No ale to na inny post. Pozdrawiam i nie obgryzajcie paznokci..
JASMINKA33 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-07, 10:05   #27
Mustique
Lena

ja też z tych co obgryzała paznokcie.. kiedy sie skończyło? ano w chwili jak załozyłam paznokcie żelowe i miałam pierwszy raz takie piekne, paznokcie! potem je zdjęłam i jakoś tak samo obgryzanie przeszło; chciałam mieć znowu takie piekne, tylko swoje! dzis mam ładne swoje piekne odrośnięte.. jakos do obgryzania mnie nie ciągnie!
Stary 2013-02-18, 11:22   #28
bridget0505
Raczkowanie

Ja też obgryzam paznokcie. Nie wiem czemu to robię,skoro marzę o pięknych,równych ,niekoniecznie długich paznokciach.

Był okres że kupiłam sobie nową odżywkę przyspieszającą ich wzrost,no i nawet pomagało,jednak na krótko. Gdy już miałam troszkę długie, zęby szły w ruch. Może dlatego,że robily mi się zadziory ,a zęby są "zawsze pod ręką"

Strasznie się ich wstydzę,a największy koszmar jest wtedy ,że widzę jak ktoś patrzy mi się na dłonie. Nie dość że mam ręce jak stara baba (dużo tych liń,dużo za dużo) to i jeszcze te paznokcie.
Nie noszę pierścionków ,bo przyciągałyby uwagę na moje ogryzki...

Tispy zakładałam wiele razy. Pomagały nie na długo.
Stary 2013-03-18, 23:05   #29
Malla
Nie depcze krokusów

Obgryzam skórki odkąd pamiętam. W stresie, czyli ciągle. Gorzkie preparaty nic mi nie dawały. Pomaga prowadzenie bloga paznokciowego. Rzadko dodaję wpisy, ale każdy wiąże się z paroma dniami bez obgryzania
Stary 2013-03-24, 13:02   #30
Noradrenalina
Raczkowanie

Nie ma sposobu na pozbycie się tego nawyku.Mi nic nie pomaga,ogryzam całe życie,a jak przestałam,to zaczęłam zgrzytać zębami i pościerałam je sobie.

Tak to jest jak się chce na siłę coś zastępczego znaleźć.Nie łudźcie się,nic nie pomoże,jeśli to jest wynik nerwicy.Mi przeszło tylko na czas brania leków p/depres. Potem wróciło ofkorz,jak odstawiłam je od piersi.
Noradrenalina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kobieta 30+

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości