Yuka - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-10-06, 20:24   #1
Sonata_ona
Rozeznanie

Yuka

Czy ktoś wie jak opiekować się tym kwiatuchem ??? bo normalnei nei mam sily do niego, szukalam na necie info o nim mlo znalazlam stosowalam sie i jeszcze gorzej z nim bylo to przestalam podlewac obficie teraz jak go przysuszylam tez nei jest dobrze, tez macie problemy z kwiatami ??? jak se normalnei po ludzku radzic z juka ?
Sonata_ona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-06, 20:49   #2
beat@
Zakorzenienie

GG do beat@ Send a message via Skype™ to beat@
Dot.: Yuka

Nie mam w domciu Juki ale mam ksiazke o kwiatach i zawsze z niej korzystam i o dziwo wskazowki z niej dzialaja

A oto co pisze o Juce:
Na zdrewniałym brązowym pniu rozety sztywnych,mieszczowatych liści. Wysokość rośliny zależy od wysokości pnia. W mieszkaniu juka nie zakwita. Jest łatwa w uprawie,chociarz czasami egzemplarze słabo ukorzenione lub porażone chorobą grzybową mogą zamierać w ciągu pierwszego roku uprawy.
STANOWISKO:
Lubi dużo światła;latem mozna ja wystawic na taras lub balkon.
TEMPERATURA:
Latem dobrze znosi podwyższoną temperaturę,zwłaszcza wystawiona do ogrodu.Zimą, w okresie spoczynku,woli chłód (10-14*C),choć może zimować także w normalnej temperaturze pokojowej, pod warunkiem że powietrze nie jest zbyt suche.
PODLEWANIE:
Latem dość obfite, 2-3 razy w tygodniu, szczególnie w upalne dni. Zimą podlewanie należy ograniczyć, tak by ziemia od czasu do czasu przeschła.Zalanie juki, zwłaszcza w chłodnym pomieszczeniu,jest przyczyną żółknięcia liści i jej obumierania. Lubi zraszanie liści letnią wodą.
NAWOŻENIE:
Wiosną i latem - co 10 dni mieszanką nawozów mineralnych o słabym stężeniu lub roztworem gnojowicy.
PRZESADZANIE:
Młode rośliny co roku, na wiosnę, starsze - co 2-3 lata, do mieszanki ziemi kompostowej, darniowej, torfu i piasku. Dużym egzemplarzom wymienia się tylko wierzchnią warstwę ziemi.
ROZMNAŻANIE:
Z sadzonek pędowych albo przez ukorzenianie młodych rozet liściowych lub fragmentów pnia.

Mam nadzieję że te informację pomogą
beat@ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-06, 21:00   #3
manila.sosil
Rozeznanie

hej!
ja mam w pokoju trzy juki czy yuki
już od ponad dziesięciu lat!
co ja robię...
hm...
staram się aby miały dostęp do światła... tzn. mam pokój od strony zachodniej, okno zawsze odsłonięte...
nie przestawiam ich! nie przesuwam... - a jeśli to robię to staram się aby były odwróconę tą stroną do słońca co zawsze...
podlewam raz w tygodniu... czasami częściej... czasami rzadziej... zdarza się więc że ziemia od czasu do czasu jest mocno przesuszona ale roślinki są w dobrej kondycji
A co do wody - to raczej letnia, nie zimna! i nie za duzo! tak na oko pół szklanki... ale różnie to bywa... zazwyczaj obserwuję jak tę wodę wchłania ziemia... po prostu robię to na czuja...
no i czasami głaszczę swoje roślinki

nie podlewaj za często!
w domu mieliśmy piękną yukę, wyjechaliśmy na wakacje, zostawilismy klucze babci... no i pech... Babcia podlewała chyba codziennie yukę Roślinka po prostu "umarła" Myślę, że przesuszoną jeszcze uratujesz!
manila.sosil jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-06, 21:04   #4
Mirianka
Zakorzenienie

Sonata ja mam pytanko nie związane w ogóle z tematem skąd taki nick??

Mirianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-07, 12:54   #5
Sonata_ona
Rozeznanie

od konia o tym imieniu i mi sie spodobalo a cio ?
Sonata_ona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-07, 13:51   #6
Mirianka
Zakorzenienie

a bo już myslałam że od zespołu

Mirianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości