|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Poranne bóle w odcinku lędźwiowym
Nie wiem czy w dobrym miejscu umieszczam wątek, ale nigdzie więcej mi nie pasował.
Powiedzcie mi dziewczyny, czy miałyście kiedykolwiek taką dolegliwość jak poranne bóle w odcinku lędźwiowym kręgosłupa? To jest tak ból, który zawsze atakuje nad ranem, po tym jak już ciało wystarczająco się "zastoi". Boli jak pierun i jeszcze promieniuje do brzucha przy oddychaniu. Ale wystarczy że wstanę i się przejdę i mija. Atakuje mnie to raz na jakiś czas (ostatnio tylko z tygodniową przerwą) i tak przez kilka czasem kilkanaście nocy pod rząd. Dodam, że mam skoliozę, którą leczyłam, nosiłam gorset korekcyjny przez kilka lat, ale chyba bez większego skutku. Ja wiem, że może to z perspektywy czytającego żadna straszna dolegliwość, ale przez to, że się nie wysypiam przez ten ból przez kilka do kilkunastu nocy, a później ten ból puści i jest ok, to mogłabym całe dnie leżeć w łóżku i odsypiać, a tu trzeba iść do pracy itd. Próbowałam już ćwiczeń na kręgosłup, plastrów przeciwbólowych, spania ze specjalną poduszką między nogami na boku, czy na wznak też. Próbowałam też spania całą noc na brzuchu - pomagało jakiś czas i przestało. Powiedzcie, czy któraś z was miała podobnie i jak sobie z tym poradzić, bo chyba zwariuję. A i mam dopiero 24 lata (!) a przez te bóle zrzędzę jak stara baba Edytowane przez choleroza Czas edycji: 2014-02-03 o 14:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Poranne bóle w odcinku lędźwiowym
Czesc. Wiesz ostatnio bylam z tym samym problemem u lekarki. Tylko ze ja stawialam na to ze to nerki. Lekarka sie spytala czy lrzypadkiem nie dzwigalam niczego ciezkiego ostatnio no i mi sie przypomnialo ze ostatnio wtahalam worek drzewa na drugie pietro i to to. Kazala mi lykac ibuprofen( bo jest dobry na stany zapalne) i przeszlo. Ale tobie polecam przejsc sie do lekarza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Byłam już u kilku i każdy to bagatelizował.
U mnie to nie wynika z noszenia ciężkich rzeczy itd tylko typowo ze skrzywienia kręgosłupa. Sęk w tym - jak walczyć z tym bólem. Bez sensu łykać tabletki, skoro i tak po chwili ból sam mija. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
No to co moze masaze, naswietlanie. Moj brat ma problemy z kregoslupem. Byl u goscia ktory go dobrze polamal ponaciagal i z tego co wiem na jakis czas mial spokoj. Ale niestety wrocilo. Krzywy kregoslup jest bardzo ciezki w leczeniu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Przepraszam, ale mam bardzo prozaiczne pytanie. Czy masz dobrze dopasowany materac? W sensie miękkości itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Też o tym pomyślałam rok temu. Zmieniłam materac a dolegliwość została
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Czy masz tylko skoliozę? Może również pogłębioną lordozę?
Jeśli śpisz na plecach włóż wałek pod lędźwie. Po przebudzeniu porozciągaj się leżąc na materacu. I dopiero wstań, nigdy od razu po przebudzeniu. Ja śpię na brzuchu, tak bokiem z uniesionymi wyżej nogami. Ciężko to opisać, ale tylko to na mnie działa i plecy nie bolą podczas snu. I jeśli to pogłębiona lordoza, to zostają ćwiczenia.
Edytowane przez zabciajs Czas edycji: 2014-02-04 o 20:00 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Też mam podobne dolegliwości. Moim zdaniem powinnaś udać się do fizjoterapeuty, który dobierze Ci odpowiednie ćwiczenia, żeby wzmocnić mięśnie. Musisz też zwracać uwagę w jaki sposób podnosisz, niektóre rzeczy - żeby angażować głównie mięśnie brzucha. No i ważny jest sposób siedzenia, chodzenia. A w międzyczasie może jakieś masaże?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Też mam skoliozę. Prowadzę zazwyczaj aktywny tryb życia, ale miałam kilkumiesięczną przerwę, wtedy bóle się nasiliły. Odczuwałam je głównie jak ból w mięśniach, mocne napięcie w okolicach kręgosłupa lędźwiowego. Brałam tabletki, masowałam, płakałam nawet z bólu. Byłam na kilku wizytach u terapeuty manualnego- było lepiej
![]() ![]() Też proponuję wybrać się do fizjo, wzmocnić mięśnie i spędzać aktywniej czas.
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Witam!
Od dwóch miesięcy strasznie mnie bolał odcinek lędzwiowy kręgosłupa. zrobiłam prześwietlenie i rezonans.W wynikach wyszło kręgozmyk pierwszego i drugiego stopnia . Miałam straszne bóle promieniowało mi do pachwiny. Miałam poważne problemy z chodzeniem,w nocy nie spałam. Neurochirurg wysyłał mnie na operację. Nad którą się poważnie zastanawiałam (ale żaden lekarz nie da mi 100% pewności na powodzenie operacji) Dopiero jak dostałam namiar do fizjoterapeuty od kuzynki po pierwszym spotkaniu już nie czułam bólu. Oburza mnie,że neurochirurdzy nie proponują takich wizyt u Fizjoterapeutów. Dzięki fizjoterapeucie Panu Filipie P. z Krakowa unikłam stołu operacyjnego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:55.