|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2017-09
Wiadomości: 14
|
Jak żyć i jeść zdrowo i nie zwariować/jak nie stracić zdrowia przy zdrowym gotowaniu
Cześć,
Od zawsze miałam słabość do fast-foodów i słodyczy, byłam łasuchem i lubiłam sobie dobrze zjeść. Może i nie mam jakiejś wielkiej nadwagi (70 kg przy wzroście 172 cm), ale moja sylwetka nie jest zbyt rewelacyjna - mam skłonność do odkładania się wszystkiego w okolicy brzucha - brak talii, oponka. Z wiekiem wygląda to coraz gorzej - przemiana materii coraz gorsza, a jednocześnie z wiekiem coraz bardziej martwię się o swoje zdrowie, chciałabym nabrać kondycji. Od jakiegoś czasu staram się zdrowo żyć i ćwiczyć... i chyba przynosi to odwrotny skutek od zamierzonego ![]() Zaznaczyłam, że chcę jak najmniej czasu przeznaczać na przygotowanie posiłków - posiłki w ciągu dnia mam 4 - śniadanie niby 10 min, przekąska też 10 min, obiad 30 min, kolacja niby też 10 min - tylko problem w tym, że nikt chyba nie wliczył w to zakupów, zmywania, sprzątania kuchni i tego, że przy okazji gotuję więcej dla rodziny i czas ten automatycznie się wydłuża ![]() ![]() Czuję się coraz gorzej fizycznie i psychicznie - czuję, że wszystko w moim życiu od jakiegoś czasu zaczęło kręcić się wokół tego zdrowego jedzenia, zakupów, ćwiczeń i gotowania zdrowych potraw i nie starcza już miejsca na nic innego ![]() ![]() ![]() Jestem zniechęcona i sfrustrowana. Co z tego, że na wadze i w wyglądzie efekty są, ale nie czuję się dobrze ![]() a) osób, które z tego żyją typu Chodakowska i Lewandowska b) bogatych osób, które stać by wydać majątek na catering dietetyczny c) osób bezrobotnych, które mają czas i energię na zdrowe gotowanie i ćwiczenie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-02
Wiadomości: 22 121
|
Dot.: Jak żyć i jeść zdrowo i nie zwariować/jak nie stracić zdrowia przy zdrowym goto
Cytat:
IMO, wykładasz się na braku praktyki. Po prostu. Gotuje dla 4 osobowej rodziny (pracuję) i nie spędzam tyle czasu w kuchni. Nie zmywa ten który gotuje- podstawowa zasada. ![]() Zakupy- w czasach lodówek, mozna robic 2 razy w tygodniu i powinno spoko styknąc. Zdrowe jedzenie nie oznacza skomplikowanego gotowania. im prościej tym lepiej a często i szybciej. Rozejrzyj się za: wolnowarem (!), zmywarką do naczyń, zakupami przez internet (TESCO), mięsa piecz na zapas, gotuj obiady na 2 dni (ja potrafię w niedziele czy sobotę, zrobić 2obiady na 4 dni) + Przeanalizuj swój jadłospis i skonfrontuj go z osobami które sa "szczupłe z natury". Może jadłospis jest z kosmosu, stad te twoje problemy. Bo serio, nie mam pojęcia co jest wielce niezdrowego w schabowym kotlecie. Proste, domowe, normalne jedzenie. Ja tam jem chętnie. Kwestia ilości i dodatków. Lepszy schabowy z surówkami niż makaron.
__________________
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2016-10
Lokalizacja: Surrey UK
Wiadomości: 357
|
Dot.: Jak żyć i jeść zdrowo i nie zwariować/jak nie stracić zdrowia przy zdrowym goto
Hmm.. nic dziwnego, ze padasz, skoro z d*py wystartowalas z cwieczeniami 6 dni w tygodniu. Wg mnie pownnas zaczac od cwiczen co drugi dzien i budowac forme. Organizm musi sie zregenerowac to raz, dwa, ze musi sie przyzwyczaic do wysilku.
Ja mam Hashimoto i u mnieChodakowska 5 dni w tygodniu skonczyla sie zle, przytylam 5kg w 3 miesiace (nie byly to miesnie) i kortyzol mialam na poziomie Himalajow. Po konsultacjach z roznymi specjalistami cwicze 2-3 razy w tygodniu, HIIT 12-15 minut i hantle/cwieczenia silowe, naprzemienne dni. Nie schodze ponizej 1800kcal, z HIITem uwazam, zeby tetno nie bylo powyzej 140 uderzen na minute i mam tyle energii, ze nieraz musze ja rozladowac cwieczniami, co kazdy majacy Hashi wie, ze nie zdarza sie takie cos czesto. Polecialam rozmiar w dol (nie mialam nadwagi, raczej wystawalo/wylewalo mi troche tam i siam), i dalej powoli zrzucam tluszcz. Moze zacznij od Joe Wicks'a (The Body Coach), on ma duzo HIITow dla poczatkujacych. Co do wody - sikanie co 30min jest dobre! Ja pije 2-3 litry dziennie, kwestia przyzwyczajenia. Czuje sie jak kupa jesli nie pije wody, organizm sam sie domaga. Co do gotowania to jak Cava wspomniala, praktyka czyni mistrza. Ja pracuje i gotuje. Mozna salatki, zupy, dania z ryzem, kaszami itd, spokojnie na 2-3 dni, wszystko z jedna deska do krojenia, jedna miska, ewentualnie patelnia czy garnkime. Kwestia pomyslowosci. Ja kocham gotowac, ale w tygodniu nie lubie siedziec w kuchni i operowac 80 roznymi gadzetami, bo wracam z biura okolo 18. ---------- Dopisano o 10:26 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ---------- Cytat:
Makaron jest zdrowy, wszystko zalezy od wielkosci porcji i dodatkow. Wlosi nie jedza wiecej niz 50-100g makaronu na osobe. Wiadomo tez, ze makaron ze swiezymi pomidorami i bazylia jest lepszy niz taki z ajjcami i bekonem (carbonara), czy w jakichs sosach ze smietana. Edytowane przez katsummer Czas edycji: 2018-07-13 o 10:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
Zarejestrowany: 2018-07
Wiadomości: 6
|
Dot.: Jak żyć i jeść zdrowo i nie zwariować/jak nie stracić zdrowia przy zdrowym goto
mnie to już zaczyna przerażać niezliczona ilość gwiazdek wypowiadających się na temat diet o któerj wiedzą tyle co od innych gwiazd
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
Zarejestrowany: 2018-07
Wiadomości: 3
|
Dot.: Jak żyć i jeść zdrowo i nie zwariować/jak nie stracić zdrowia przy zdrowym goto
Ale kogo konkretnie masz na myśli nie ma jednych "gwiazdek" a mnie się bardzo przydają uwagi np: Ani Lewandowskiej
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-02
Wiadomości: 22 121
|
Dot.: Jak żyć i jeść zdrowo i nie zwariować/jak nie stracić zdrowia przy zdrowym goto
Cytat:
To najmniej korzystny dla człowieka wypełniacz, typowe puste kalorie. Tłuszcz naturalnie zawarty w mięsie jest zdrowy, dodatkowo pozwala ograniczać wielkość porcji, nie powoduje skoków insuliny a więc nie pobudza łaknienia, oraz nie zakwasza ( jak produkty pszeniczne czy nadmiar białka) nie żerują na nim w jelitach grzyby, drożdżaki i nieodpowiednie szczepy bakterii jelitowych zabużajace naturalną równowagę flory jelitowej. No i najłatwiej chudnąć, wywalając z diety właśnie przetworzone produkty zbożowe.
__________________
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2018-07-14 o 15:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2018-07
Wiadomości: 2 410
|
Dot.: Jak żyć i jeść zdrowo i nie zwariować/jak nie stracić zdrowia przy zdrowym goto
Tez mialam problem z tym gotowaniem, za dlugo mi to wszystko trwalo, wiec wypracowalam dla siebie system, ktory sie sprawdza. Slowo klucz u mnie: parowar. Mieso na jeden poziom, masa warzyw na drugi poziom. 2 minuty pracy. 3 minuty pozmywanie. Robi sie samo.
Wolnowar tez jest super pomyslem i jak juz bede miala wprowadzone wiecej produktow do diety to tez chce taki wolnowar kupic. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:33.