|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
"Odwyk" od chińskich zupekWitam wszystkich ![]() Zakładam ten wątek by otrzymać trochę wsparcia w gronie osób, które też borykają się z problemem nadużywania tego świństwa oraz chcą tego zaprzestać ![]() Ja potrafiłam jeść 2-3 dziennie, obecnie jest trochę lepiej, ale pokusa jest ![]() Ostatnia zjedzona zupka - 12.02.14 (dzisiaj się jakoś trzymam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
BAN stały
|
Dot.: "Odwyk" od chińskich zupek
Cytat:
Zupka bez wody na 2 śniadanie, 2 zupki z wodą na obiad, jeszcze na kolację z jedną...urozmaicone posiłki bo o różnych smakach były. ![]() No i szybko powstaje gotowe danie, naczyń, garów nie trzeba zmywać, rachunki za gaz niewielkie, śmieci mało. A potem zmądrzałam, zrozumiałam, że to mieszanina krochmalu z mąki, soli, szkodliwego glutaminianu sodu, barwników, konserwantów,substancji zapachowych. Zero wartości odżywczych, same puste kalorie.Najwartościowsza w nich to była woda użyta do rozpuszczenia zupki. Bardzo szybko udało mi się je całkowicie wyeliminować z mojego menu chociaż kilka pierwszych dni było mi ciężko bez nich. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Od czasu do czasu jeszcze sięgnę po zupkę chińską, zazwyczaj wtedy, gdy wracam z pracy późnym wieczorem i nie mam siły na zrobienie sobie normalnego posiłku. Staram się oduczyć jeść to paskudztwo i wychodzi mi to jak na razie w porządku. Zjem taką zupkę może raz na trzy miesiące. Często, aby zniechęcić się do jakiegoś produktu, dokładnie czytam jego skład i wpisuję poszczególne składniki w google. To pomaga na długo.
![]()
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Mi jakoś nigdy zupki chińskie super nie smakowały... bo co to za uczucie jak jesz wręcz papierowy "makaron" z nijakimi przyprawami. Zamiast zalewać takie świństwo wolę zrobić sobie herbatę i zwyczajne kanapki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Mi już przeszło trochę ograniczyłam. Teraz jakoś raz na dwa tygodnie jem, mam nadzieję że tak zostanie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Ja może i nie jestem uzależniona, ale ogólnie chętnie się nimi zajadam - raz na miesiąc z 2 zupki, bo mi smakują. Moi rodzice jak widzą, że jem takie świństwo, to nie mogą wytrzymać tego psychicznie xD
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Kup sobie w markecie makaron udon albo soba i zupkę miso. robi się niemal równie błyskawicznie, też masz michę klucha, smakuje wybornie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Oj oj oj zupki chińskie to ZUO ;P Ja na początku studiów je jadałam, zanim przyzwyczaiłam się do gotowania obiadów
![]() Teraz po kilku miesiącach zdrowego jedzenia wszystkie problemy zniknęły :d z wyjątkiem tych zbędnych kilogramów, ale przyrost mojej wagi nie był spowodowany wyłącznie zupkami chińskimi ale generalnie "paczkowanym" jedzeniem.. Mam wyjątkową słabość do wyraźnych, ostrych smaków i to jest zgubne :< |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja zawsze do zupki sobie coś dorzucam np. szczypior/groszek/gotowanego kurczaka i mocno ją przyprawiam - pyszności ... UPS...ale pamiętaj zupki w proszku są mega niezdrowe! ---------- Dopisano o 23:34 ---------- Poprzedni post napisano o 23:33 ---------- A jakie są Wasze ulubione? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nie wiem czy powinniśmy na ten temat rozmawiać kiedy ktoś próbuje przestać się nimi obżerać, a tu jeszcze wizażanki dobijają ich swoimi ulubionymi zupkami, no ale dobra: moje ulubione to są te z Knorra, głównie diabolo pomidoro czy coś takiego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Kobieto ty się zastanawiasz czy sie masz cieszyć czy martwić? Ty jesteś pobłogosławiona przez LOS!! Nawet mnie nie denerwuj ;P Ja mam dokładnie na odwrót: jednego dnia zjem batona a drugiego jestem 3 kilo cięższa hahaha magia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
No niby fajnie..dopóki nie masz niedowagi i ogólnie jesteś najsłabsza w swoim otoczeniu, typowa malutka 'Kruszynka'
![]() Edytowane przez Katrin0 Czas edycji: 2014-03-08 o 20:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Vifona! ![]() Edytowane przez xKlaudja Czas edycji: 2014-03-14 o 15:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
U mnie odkąd pamiętam moja mama żywiła się zupkami chińskimi. I już jako dziecko zaczynałam się nimi zajadać, ku niezadowoleniu mojej babci (wtedy nie wiedziałam o co ma pretensje
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:34.