|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-07
Wiadomości: 39
|
Posiłki bezglutenowe, bezcukrowe, bezmleczne
Witam dziewczyny
![]() Mam problem, od ponad dwóch miesięcy jestem na diecie bezglutenowej, bezcukrowej, bezmlecznej. Wszystkie pomysły dań już mi się wyczerpały, dlatego proszę was o jakieś pomysły, inspiracje. Poniżej przedstawiam kilka moich wypróbowanych przepisów, które są bardzo smaczne: 1. Ciasto bananowe Składniki: - 4 banany - 100 gram mąki jaglanej (uzyskuje ją z kaszy jaglanej) - 100 gram mąki Quinoa (uzyskuje ją z kaszy Quinoa) - 2 łyżki skrobi kukurydzianej - 1 łyżeczka sody - 1 łyżka mąki kukurydzianej Sposób przygotowania: Wymieszać mąkę jaglaną, mąkę Quinoa, skrobie kukurydzianą, sodę i mąkę kukurydzianą. Następnie zmiksować banany i dodać je do reszty. Zagnieść ciasto. Przełożyć ciasto do prostokątnej foremki, piec w piekarniku w 180 stopni C przez 1 godzinę. Następne przepisy podam w kolejnych wiadomościach. Pozdrawiam i czekam na Wasze propozycje
|
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-07
Wiadomości: 39
|
Dot.: Posiłki bezglutenowe, bezcukrowe, bezmleczne
Tak jak wcześniej obiecałam podaje kolejny przepis, tym razem na obiad
Pulpeciki z indyka z cukinią w sosie koperkowym (porcja dla dwóch osób) Składniki: - indyk (300g) - ziemniaki - 2 cukinie - pietruszka - koperek - przyprawy (majeranek, sól, pieprz, inne zioła do wyboru) - mąka kukurydziana Sposób przygotowania: 1. Gotujemy ziemniaki. 2. Mielimy mięso, dodajemy pietruszkę, i wszelkie przeprawy. Wszystko mieszamy z mąką kukurydzianą. Formujemy pulpeciki. Następnie gotujemy kotleciki na parze. 3. Obieramy cukinię ze skórki, wydłubujemy środek, resztę kroimy w kostki. Doprawiamy przyprawami i gotujemy na parze. 4. Do zimnej wody wrzucamy majeranek, sól, pieprz, listek laurowy- czekamy aż się zagotuje. Następnie zagęszczamy wszystko mąką kukurydzianą. Gdy nasz sos zrobi się gęsty dodajemy koperek. Smacznego
|
|
|
|
|
#3 |
|
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2007-06
Wiadomości: 3 075
|
Dot.: Posiłki bezglutenowe, bezcukrowe, bezmleczne
Ja ze swojej strony mogę polecić przepisy Atelier smaku - http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepisy.html - tu można je znaleźć. Bez mleka? Puszka - składnica przepisów wegetarian i wegan - http://puszka.pl/
Tyle od mnie Edytowane przez 201605090956 Czas edycji: 2010-08-21 o 23:34 |
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-07
Wiadomości: 39
|
Dot.: Posiłki bezglutenowe, bezcukrowe, bezmleczne
Ooo widzę że coś się ruszyło
![]() Tym razem podaje coś na kanapki- pasty i pasztety. Pasta pomidorowa a cieciorką. Składniki: cieciorka (z puszki), koncentrat pomidorowy, cebula, skrobia kukurydziana, olej roślinny, przyprawy Pasztet warzywny z cieciorką Składniki: woda, cieciorka, warzywa: cebula, marchew, seler, pietruszka, por, skrobia kukurydziana, olej roślinny przyprawy Pasta słonecznikowa z pomidorami Składniki: słonecznik, koncentrat pomidorowy, olej słonecznikowy, pomidory, zagęszczony sok jabłkowy, sok cytrynowy, woda, sól morska, papryka, pieprz Pasta słonecznikowa z pomidorami i rucolą Składniki: słonecznik, woda, olej słonecznikowy, pomidory, sok cytrynowy, rucola, sól morska, cebula, pieprz, koncentrat pomidorowy Pasztet pomidorowy z cieciorką Składniki: cieciorka, cebula, koncentrat pomidorowy, oliwa z oliwek, skrobia kukurydziana, przyprawy Pasztet koperkowy z cieciorką Składniki: cieciorka, cebula, marchew, skrobia kukurydziana, oliwa z oliwek, seler, por, pietruszka, koperek, przyprawy Pasta słonecznikowa ze szczypiorkiem Składniki: słonecznik, woda, olej słonecznikowy, szczypiorek, cebula, sok cytrynowy, oliwa z oliwek, sól morska, przyprawy |
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-07
Wiadomości: 39
|
Dot.: Posiłki bezglutenowe, bezcukrowe, bezmleczne
Kruche ciasteczka
Składniki: - 4 łyżki oliwy z oliwek - 4 łyżki wody (ja dodaje zamiast wody słoiczek gerbera lub bebiko np. jabłuszka, lub słodka marchewka z jabłkiem itp.) - szklanka mąki kukurydzianej - pół łyżeczki sody oczyszczonej - łyżka skrobi ziemniaczanej Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić jednolite ciasto, całość schłodzić w lodówce ok 1h. Następnie ciasto rozwałkować bardzo cieniutko. Wycinać różnorodne kształty. Piec w piekarniku od 15 minut 1 temp 125 stopni. |
|
|
|
|
#6 |
|
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2012-08
Wiadomości: 1
|
Dot.: Posiłki bezglutenowe, bezcukrowe, bezmleczne
Mam nadzieję, że przepis na chlebek bezglutenowy komuś jeszcze się przyda:
Składniki: 0,5 kg mąki gryczanej (można dodać 3 łyżki mąki kukurydzianej, 3 łyżki ryżowej, 3 łyżki ziemniaczanej), 1 szklanka mąki amarantusowej (szarłat), dodatki: zmiksowane siemie lniane lub sezam, albo mielonych pestek słonecznika czy też dyni, 750 ml wody, 3 łyżki oliwy, 1 opakowanie drożdży suszonych lub 25gramów zwykłych, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, oliwa do wysmarowania blaszki. Wykonanie: do miski wrzucamy wszystkie składniki – miksujemy mikserem –przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu (ja postawiłam obok gorącego kaloryfera) i czekamy aż urośnie (jeszcze raz tyle co było), przekładamy do wysmarowanej blaszki o wymiarach 31x12cm (nie innej) i wstawiamy do piekarnika (nienagrzanego) na 1 godzinę - ustawiamy grzanie na 180 stopni, najlepiej z termo obiegiem. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika, nie nakłuwamy ciasta, po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika – lekko smarujemy oliwą skórkę z wierzchu i wyjmujemy z blaszki. Chleb jest ciemnobrązowy, w środku naturalnie ciemny i smaczny. Przepis znaleziony na wspaniałym blogu o alergiach pokarmowych, niestety nie pamiętam nazwy. Smacznego! ---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:18 ---------- JABŁECZNIK BEZGLUTENOWY Składniki Ciasto: - 2 szklanki mąki kukurydzianej - 1☠kostka☠masła (200 g) - 1/2 szklanki cukru pudru (wychodzi niezbyt słodkie ciasto, kto chce, może dodać więcej) Masa: - 1,5 kg jabłek (u mnie papierówki i GALA) - cukier do smaku (ok. 1/2 szklanki) - kilka goździków - łyżeczka cynamonu ☠ ☠ Mąkę siekamy z masłem, dosypujemy cukier, szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy folią spożywczą, wkładamy do☠lodówki☠na 1/2- 1 h. W tym czasie obieramy jabłka, kroimy w cząstki, zalewamy ok. 1/2 szklanki☠wody, dodajemy goździki i cukier, dusimy aż jabłka się rozpadną. Następnie dodajemy cynamon. Ciasto dzielimy dwie części: 3/4 i 1/4. Większą część rozwałkowujemy lub po prostu wylepiamy nim☠formę☠o średnicy 20 cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy z termoobiegiem do uzyskania złotego koloru (ok. 15 min.; bez termoobiegu nastawiamy temperaturę na 180 stopni). Na podpieczony spód wylewamy masę jabłkową. Drugą część ciasta rozwałkowujemy dość grubo i wycinamy ciasteczka. Te ciasteczka☠układamy☠późni ej na wierzch ciasta- to alternatywa dla banalnych "kratek", jakie można spotkać na większości ciast tego typu . Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy ok. 55 minut.
Edytowane przez Monikatw Czas edycji: 2013-12-14 o 22:19 |
|
|
|
|
#7 |
|
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2010-04
Wiadomości: 4
|
Dot.: Posiłki bezglutenowe, bezcukrowe, bezmleczne
Na mojej stronie znajdują się same bezglutenowe przepisy na wypieki oraz codzienne posiłki.
np. Spaghetti a’la carbonara - http://malewypieki.pl/spaghetti-carbonara/ Brokuł zapiekany - http://malewypieki.pl/brokul-zapiekany/ Bliny gryczane - http://malewypieki.pl/bliny-gryczane/ Zupa z soczewicy - http://malewypieki.pl/zupa-z-soczewicy/ Spaghetti zapiekane - http://malewypieki.pl/spaghetti-zapiekane/ Penne ze szpinakiem - http://malewypieki.pl/penne-w-szpinaku/ oraz wiele innych ! |
|
|
|
|
#8 |
|
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2016-02
Wiadomości: 1
|
Dot.: Posiłki bezglutenowe, bezcukrowe, bezmleczne
Polecamy pyszny przepis na kolorowe kanapki z pastą z buraków i z papryką.
Pasta z pieczonych buraków i fasoli Składniki na jeden słoik: -1/2 szklanki ugotowanej fasoli lub puszka fasoli - 1 burak średniej wielkości - 1-2 łyżki chrzanu - 1 łyżeczka soku z cytryny - 3 łyżki dobrego oleju z pierwszego tłoczenia - sól i świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Pie☠kar☠nik roz☠grzać do 200 stop☠ni. Bu☠racz☠ka wy☠szo☠ro☠wać, owi☠nąć w folię alu☠mi☠nio☠wą i wło☠żyć do pie☠kar☠ni☠ka, piec przez około 45 – 60 minut. Upie☠czo☠ne☠go bu☠ra☠ka roz☠wi☠nąć, prze☠stu☠dzić, od☠ciąć koń☠ców☠ki, a na☠stęp☠nie zmik☠so☠wać w blen☠de☠rze z resz☠tą skład☠ni☠ków na gład☠ką pastę. Do☠pra☠wić do smaku solą i pie☠przem, jeść na do☠brym pie☠czy☠wie lub za☠miast ćwi☠kły. Podawać na dowolnym pieczywie Incola. Peperonata Składniki na jeden słoik: - 4 kolorowe papryki - 3 łyżki oliwy - 1 ząbek czosnku - 2 pomidory, wydrążone i obrane ze skórki - sól i czarny pieprz - do podania: garść liści bazylii Przygotowanie: Pie☠kar☠nik roz☠grzać do 220 stop☠ni. Pa☠pry☠ki w ca☠ło☠ści uło☠żyć na bla☠sze wy☠ło☠żo☠nej pa☠pie☠rem do pie☠cze☠nia i piec przez 30-40 minut, a po tym cza☠sie ob☠ró☠cić i do☠pie☠kać jesz☠cze 20 minut do czasu, aż będą równo spie☠czo☠ne. Go☠rą☠ce pa☠pry☠ki prze☠ło☠żyć do szczel☠ne☠go pla☠sti☠ko☠we☠go po☠jem☠ni☠ka i zo☠sta☠wić je na 15 minut – dzię☠ki dzia☠ła☠niu pary wod☠nej znacz☠nie ła☠twiej bę☠dzie je obrać. Pa☠pry☠ki obrać ze skóry, po☠zba☠wić pe☠stek z wnę☠trza i po☠kro☠ić na grube paski. Na☠stęp☠nie po☠sie☠kać czo☠snek, na dnie garn☠ka roz☠grzać oliwę i pod☠sma☠żyć go przez 1 mi☠nu☠tę. Po tym czasie dodać pa☠pry☠ki, po☠mi☠do☠ry oraz po szczyp☠cie soli i pie☠przu i go☠to☠wać bez przy☠kry☠cia przez 15-20 minut. Można prze☠cho☠wy☠wać w lo☠dów☠ce do 14 dni. Podawać na dowolnym pieczywie Incola. |
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-02
Wiadomości: 22 108
|
Dot.: Posiłki bezglutenowe, bezcukrowe, bezmleczne
Naleśniki.
proporcja podstawowa na 1 osobę: 2 jaja+ 1 banan + 2 łyżki mąki gryczanej, kapka wody. Wszytko ze sobą zmiksować, wodę dodawać na końcu, ciasto ma być trochę gęściejsze niż na klasyczne naleśniki. (Można robić bez dodatku mąki! Wtedy nie daje się też wody) Są delikatniejsze od zwykłych, ale przy odrobinie wprawy i nie robieniu zbyt cienkich spoko wychodzą. Kluski lane, świetne do rosołu lub pomidorówki, albo rano na śniadanie ugotowane na mleku kokosowym czy ryżowym itp. Proporcja na 1 osobę: 1 jajo + tyle mąki kukurydzianej, żeby wyszła masa o gęstości kwaśnej śmietany + sól i dowolne przyprawy- ja lubię z chili i kurkumą. Wszytko ukręcić na gładko w garnuszku. Im gęstsza masa, tym grubsze kluski wyjdą. Wlewać grubymi kroplami na lekko wrząca zupę, co chwila delikatnie w niej mieszając, żeby kluski się odklejały od dna. Kluski są gotowe już po około 2-3 minutach lekkiego gotowaniaa. Nie można dopuścić do gwałtownego wrzenia, bo się rozpaćkają.
__________________
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams |
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2016-05
Wiadomości: 82
|
Dot.: Posiłki bezglutenowe, bezcukrowe, bezmleczne
A ja polecam makaron bezglutenowy Primo Gusto (ten smakuje najlepiej ze znanych mi bezglutenowych) z warzywami. Będzie zdrowo, dietetycznie i do tego pysznie.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:55.






. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy ok. 55 minut.





