|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Zdarzają mi się błędy ortograficzne
Zdarzają mi się błędy ortograficzne. Jest mi zawsze przez to wstyd.
Nie mam stwierdzonych żadnych nieprawidłowości w swoim rozwoju. Jednak nawet jak się zastanawiam nad jakimś wyrazem i tak zdarza mi się go źle napisać. O! "zdarzają" właśnie chciałam przez "ż" napisać ![]() Czy w dorosłym wieku można coś jeszcze z tym zdziałać? Nigdy nie byłam zbyt dobra w ortografii, nawet w szkole. Edytowane przez dwa_na_dwa Czas edycji: 2014-03-14 o 15:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zdarzają mi się błędy ortograficzne
Cytat:
![]() Teraz czasem walnę coś, ale tylko na kompie bo szybko piszę i nawet nie zwracam uwagi często, ale inaczej to nie ma opcji :P |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
zamiast ,,zdarzają mi się błędy ortograficzne" mogłaś napisać ,,czasami robię błędy ortograficzne"
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Czytanie na pewno pomaga, w szkole uczono nas kłopotliwych słów na skojarzenia: żona żądając pieniędzy od męża wyciąga jedną rękę, mąż - głowa rodziny - łapie się dwoma za głowę: żądać samo "ż", rządzić - "rz" ("żąda się jedną ręką, rządzi dwoma"). Mało poprawny politycznie przykład, ale skuteczny ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Też czasami mam problem z tą ortografią :/ Gdyby ktoś mnie się zapytał przez jakie np "rz" pisze się jakiś wyraz - nie wiedzialabym. Ale jak już muszę coś napisać a nie mam pewności jaka powinna być tam literka :p pisze sobie na brudno dwie wersje i patrze jak one wygladaja i która "pasuje"
![]() ![]() ![]()
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Też sobie piszę dwie wersję, jak nie jestem pewna - chociaż odkąd zaczęłam regularnie korzystać z internetu, ten sposób nie jest już tak skuteczny jak dawniej. Opatrzyłam się z wieloma błędami, niby wiem, że niepoprawnie, ale już mnie tak nie razi. Ogólnie w szkole nigdy nie miałam problemów z ortografią, dopiero teraz muszę się czasem chwilę zastanawiać, jak coś się pisze. Może dlatego, że mam mniej czasu na czytanie? Autorko, kiedyś natknęłam się na fajny słownik, w którym było zestawienie najbardziej problematycznych słówek, np. -naprawdę - na pewno -rzadko - żaden -żądać - rządzić itp. Niestety nie pamiętam wydawnictwa, ale sama możesz sobie stworzyć zestaw takich słówek, które sprawiają Ci kłopoty. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
BAN stały
|
Cytat:
Nie myśl, czytaj i wystarczy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Biała Dama
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
czytać zdecydowanie więcej książek a mniej internetu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Odkąd przesiaduję w internecie mam problem z ortografią najprostszych wyrazów. W sieci jest błąd na błędzie i można stracić rachubę, jak jest poprawnie. Książki też czytam ale bardzo szybko i nie zastanawiam się nad poszczególnymi wyrazami.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
BAN stały
|
Ortografia ortografią ale żebyście wiedziały co się stało u mnie z matmą. Mnożenie staje się problemem i potrzebuje kalkulatora
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Ja się przyznam, że nigdy nie opanowałam tabliczki mnożenia. Zawsze wolałam na piechotę liczyć i wkuć na pamięć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Biała Dama
|
Ja nigdy w liczeniu nie byłam biegła
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
A ja mam tak, że jestem bardzo dobra z ortografii i nie mam problemów w określeniu tego, co jest błędem ortograficznym, a co poprawną wersją, ALE...
zdarza mi się z rozpędu walnąć mega oczywistego byka ortograficznego i dopiero przy drugim spojrzeniu na tekst ogarnąć: "whaat? napisałam rzułf??" ![]() Tak samo zdarza mi się zjeść głoski lub partykuły, przestawić literki. Oczywiście jak tylko zauważę błąd, to poprawiam. Myślę, że to kwestia po prostu roztargnienia, a nie żadnego dys. Wystarczy czytać literaturę piękną w co najmniej w tych samych ilościach co twórczość porażek polskiego szkolnictwa i będzie ok ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Im dalej w doroslosc tym bardziej czlowiek sie cofa pod tym wzgledem. Coraz wiecej klawiatury, a potem majac dlugopis w rece czlowiek nie wie w ktora strone sie pisze E albo S. Musisz pisac duzo recznie, wymysl sobie cos. Przepisuj ksiazki albo pisz pamietnik. Ta pamiec z reki jest silna i bardzo pomaga.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Marszałkini II RP
|
Cytat:
![]() Autorko Wątku: czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Ja bardzo dużo czytam, a też coraz częściej robię błędy ortograficzne ;/ Znam zasady pisowni, ale mam problem np. z porządek, korzyść i tego typu, które nie są związane z zasadami pisowni.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:48.