Jak samemu nauczyć się j. hiszpańskiego? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-15, 09:49   #1
melancholijny artyzm
Przyczajenie

Jak samemu nauczyć się j. hiszpańskiego?

Przy nie duzym nakładzie pieniędzy..?

Da się czy lepiej iść na kurs?

Mam możliwość wyboru studiów gdzie hiszpanski jest lektoratem, ale to szkoła prywatna.. I zastanawiam się czy wybrac uniwersytet ( gdzie nie ma lektoratów- ale papier bardziej prestizowy) czy iść na prywatną gdzie mam mozliwosc nauczenia się podstaw języka, który uwielbiam...
melancholijny artyzm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-15, 10:18   #2
rapifen
Zakorzenienie

Dot.: Jak samemu nauczyć się j. hiszpańskiego?

Da się, wszystko się da. Pierwszy rok w takiej szkole to wyrzucanie pieniędzy.
Pierwszy rok to nauka osób liczebników, przede wszystkim wykucie na pamięć 100 czasowników, kolorów, potraw. Nazw, miejsc, poznanie kultury - jak adresuje się listy, jak zamawia się w restauracji. Proste zwroty, meble. Czyli generalnie wstęp i pamięciówka. Budowanie zdań, proste zasady gramatyczne.

Tego wszystkiego nauczysz się bez problemu. Jak już to będziesz umiała, wtedy możesz udać się na kurs.
Generalnie to czy umiesz język i jak bardzo go umiesz to zawsze zależy od ciebie, co ci po tym że będziesz miała super mega hiper nauczyciele skoro póki nie przysiądziesz do książek to efektów nie będzie....
Tyle w kwestii nauki. Co wybrać - nie mam pojęcia

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-15, 10:33   #3
melancholijny artyzm
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
Pierwszy rok to nauka osób liczebników, przede wszystkim wykucie na pamięć 100 czasowników, kolorów, potraw. Nazw, miejsc, poznanie kultury - jak adresuje się listy, jak zamawia się w restauracji. Proste zwroty, meble. Czyli generalnie wstęp i pamięciówka. Budowanie zdań, proste zasady gramatyczne.

Tego wszystkiego nauczysz się bez problemu. Jak już to będziesz umiała, wtedy możesz udać się na kurs.
Generalnie to czy umiesz język i jak bardzo go umiesz to zawsze zależy od ciebie, co ci po tym że będziesz miała super mega hiper nauczyciele skoro póki nie przysiądziesz do książek to efektów nie będzie....

Tylko własnie.. nie wiem jak zacząc. Bo wiadomo.. nauczyciel lepiej wytlumaczy niz tak samemu z ksiazek..
Stary 2009-07-15, 10:51   #4
rapifen
Zakorzenienie

Są kursy w internecie nie ma co tłumaczyć. pierwsza lekcja - osoby. musisz się nauczyć ja ty on my wy oni. jedyny haczyk - nosotros to oni-mężczyźni i kobiety, a nosotras - tylko kobiety. To są tego typu trudności, nic wielkiego moim zdaniem. Nawet wikipedia ma to tak ułożone że można się nauczyć sporo :P http://pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyk_hiszpa%C5%84ski

Moim zdaniem mało do tłumaczenia jest. Jest dużo darmowych kursów w internecie. Póki nie robisz czasów, ucz się sama, później pomoc będzie niezbędna.

Stary 2009-07-15, 11:12   #5
Bachata
Raczkowanie

Na uniwerku nie ma lektoratów? Dziwne. Na moim wydziale był tylko niemiecki i angielski, ale jak ktoś chciał sobie chodzić na inny język, to mógł poszukać grupy i załatwić z prowadzącym.
Latem wiele szkół językowych organizuje kursy, które są tańsze niż w ciągu roku. Możesz iść np. na dwa tygodnie [zajęcia są najczęściej codziennie] i zobaczyć, jak Ci idzie nauka.
Bachata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-15, 11:38   #6
larva
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez melancholijny artyzm Pokaż wiadomość
Przy nie duzym nakładzie pieniędzy..?

Da się czy lepiej iść na kurs?

Mam możliwość wyboru studiów gdzie hiszpanski jest lektoratem, ale to szkoła prywatna.. I zastanawiam się czy wybrac uniwersytet ( gdzie nie ma lektoratów- ale papier bardziej prestizowy) czy iść na prywatną gdzie mam mozliwosc nauczenia się podstaw języka, który uwielbiam...
Moja koleżanka sama nauczyła się hiszpańskiego na poziomie komunikatywnym - nie zginęłaby w tym kraju. I dopiero wtedy poszła na kurs, na wyzszy poziom.
larva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-15, 11:48   #7
melancholijny artyzm
Przyczajenie

A znacie jakieś fajne kursy darmowe internetowe?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-07-15, 12:03   #8
Serendipity
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez melancholijny artyzm Pokaż wiadomość
A znacie jakieś fajne kursy darmowe internetowe?
Najlepiej to kup porządny podręcznik dla osób nieznających języka - od podstaw, z płytą CD, żeby posłuchać wymowy.
Nie przesadzajmy to nie jest jakiś znowu ogromny koszt.
Stary 2009-07-15, 12:07   #9
jovita85
Raczkowanie

GG do jovita85

a ja z kolei zaczęłam tak, że kupiłam książkę i 4 plyty bodajże z wydawnictwa Ponds (czy jakoś tak- takie zielone) w stylu hiszpański w miesiąc. I codziennie coś sobie dłubałam w wakacje. Potem dopiero poszłam na prywatne lekcje, ale w sumie znałam już ze 3 czasy więc całkiem nieźle.

Na początek sama poucz się podstaw. Potem idź na państwową uczelnię (nie ma co sugerować sie przy wyborze studiów lektoratami, które trwają rok góra 2 lata) i za zaoszczędzoną kaskę na jakiś porządny kurs. Hiszpański jest mega łatwy do nauki więc po roku będziesz bez problemu sobie gadać

p.s. książka plus plyty ok 60 zł
jovita85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-15, 12:36   #10
theoneandonly
Wtajemniczenie

Da się samemu nauczyć na poziomie komunikatywnym aczkolwiek nauczyciel mobilizuje a tak to można się szybko zniechęcić
theoneandonly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-15, 12:37   #11
oh Mandy
Zakorzenienie

a wiecie co, strasznie mi się podobają języki typu włoski, hiszpański. Włoskiego uczę się w szkole, ale mało czasu mu poświęcam, więc będę musiała to zmienić i popracować nad tym językiem, a zapiszę się chyba w wolnym czasie na kurs hiszpańskiego.
Na razie uczę się podstawowych zwrotów z Wikipedii

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-15, 12:39   #12
rapifen
Zakorzenienie

Ta ja jadę do Włoch niedługo i powtarzam te proste zwroty typu, gdzie są jajka, mleko, sok, warzywa

Stary 2009-07-15, 12:51   #13
melancholijny artyzm
Przyczajenie

Kurcze to poucze sie z neta.. Na kurs nie bedzie mnie stac poki co.
Stary 2009-07-15, 12:56   #14
oh Mandy
Zakorzenienie

ja się uczę z neta tego hiszpańskiego i włączyłam piosenki Oreiro, żeby "osłuchać" tego języka
Stary 2009-07-15, 15:39   #15
201606242119
Konto usunięte

Ja bym się nawet nie zastanawiała i wybrałabym uczelnię państwową.
Na początku kup sobie jakąś książkę typu hiszpański w trzy miesiące, wydają się one śmieszne, ale początkującym bardzo pomagają. Kup sobie jeszcze książkę z gramatyką, nie są drogie, w empiku można je już znaleźć za 17.00zł. Ale gramatykę możesz też znaleźć na necie. Potem znajdź na necie jakieś ćwiczenia z kluczem, a zapewniam, ze jest ich masaaa. Najlepiej zmień sobie ustawienia w googlach na j. hiszpański i w wyszukiwarce wpisz "ejercicios de espanol" i wyskoczy Ci tego dużo. Dla przykładu podaje linka na stronę z takimi ćwiczeniami.
http://www.ver-taal.com/index.htm
W zakładce gramatica masz opisaną gramatykę, a na pierwszej stronie, jak widać są do wyboru ćwiczenia gramatyczne, leksykalne i ze słuchu. W necie jest też wiele słowników bez których się niestety nie obejdziesz, np. http://www.ling.pl/
http://es.thefreedictionary.com/
Ale napewno jest wiele lepszych stronek, wystarczy poszukać. Powodzenia

P.S. Mam nadzieję, że nie naruszam regulaminu tymi linkami, (chciałam tylko pomóc) jeśli tak to proszę je usunąć

Edytowane przez 201606242119
Czas edycji: 2011-07-17 o 14:50
201606242119 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-15, 17:43   #16
elkiza81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość

Hmmm...

Cytat:
Napisane przez oh Mandy Pokaż wiadomość
ja się uczę z neta tego hiszpańskiego i włączyłam piosenki Oreiro, żeby "osłuchać" tego języka
Czy możesz podać stronki? Dziękuję.
Stary 2009-07-15, 17:51   #17
Goshia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez jovita85 Pokaż wiadomość
a ja z kolei zaczęłam tak, że kupiłam książkę i 4 plyty bodajże z wydawnictwa Ponds (czy jakoś tak- takie zielone) w stylu hiszpański w miesiąc. I codziennie coś sobie dłubałam w wakacje. Potem dopiero poszłam na prywatne lekcje, ale w sumie znałam już ze 3 czasy więc całkiem nieźle.

Na początek sama poucz się podstaw. Potem idź na państwową uczelnię (nie ma co sugerować sie przy wyborze studiów lektoratami, które trwają rok góra 2 lata) i za zaoszczędzoną kaskę na jakiś porządny kurs. Hiszpański jest mega łatwy do nauki więc po roku będziesz bez problemu sobie gadać

p.s. książka plus plyty ok 60 zł
Pons
Goshia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-15, 18:37   #18
jovita85
Raczkowanie

GG do jovita85

Cytat:
Napisane przez Goshia Pokaż wiadomość
Pons
dlatego "bodajże":p
w takim razie Pons a dokładnie: Hiszpański w 3 miesiące dla początkujących- wróciłam do domu i spojrzałam na półkę
bardzo fajna książka swoją drogą
jovita85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-15, 19:33   #19
Mańana
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez theoneandonly Pokaż wiadomość
Da się samemu nauczyć na poziomie komunikatywnym aczkolwiek nauczyciel mobilizuje a tak to można się szybko zniechęcić
Dokładnie ,masz rację Języka hiszpańskiego uczyłam się sama ,później zapisałam się na kurs w Szkole Języków Obcych.
Wiem z własnego doświadczenia ,że nauka w domu dużo daje i można się samemu wiele nauczyć.Za to kursy większa mobilizacja do pracy
( zadawane są ćwiczenia do wykonania ,później zaliczenie ,rożne testy itp.)
Na koniec nauki można zadawać egzamin aby uzyskać certyfikat.

---------- Dopisano o 20:32 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ----------

Polecam strony :
http://jezykhiszpanski.w.interia.pl/
http://www.hiszpanski.ang.pl/http://...panski.org.pl/

---------- Dopisano o 20:33 ---------- Poprzedni post napisano o 20:32 ----------

http://hiszpanski.crib.pl/http://www.hiszpanski.org.pl/

Mańana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-15, 22:54   #20
oh Mandy
Zakorzenienie

można sobie ściągnać z internetu podręcznik i ćwiczenia "de pe a pa" ze stronki peb.pl - w google wpiszcie: de pe a pa peb (mam nadzieję, że mnie moderatorzy nie zabiją za link ) ja właśnie ściągam i od jutra zaczynam intensywny kurs hiszpańskiego, hehe.

iBuenas noches!

Edytowane przez oh Mandy
Czas edycji: 2009-07-15 o 23:13
oh Mandy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-16, 14:26   #21
varda
Raczkowanie

ja jestem po roku kursu w szkole językowej i czuję, że to pieniądze wyrzucone w błoto. Nauczyłam się bardzo mało, zupełne podstawy, a z materiałem posuwaliśmy się do przodu w żółwiowym tempie. Stwierdziłam, że nie ma sensu tego ciągnąć. Mam rok na nauczenie się języka na poziomie komunikatywnym, bo po maturze chcę wyjechać do Hiszpanii na czas, narazie, nieokreślony myślałam o korepetycjach, ale strasznie trudno znaleźć kogoś w moim mieście. Brat powiedział żebym uczyła się sama, jest to jakaś myśl, ale nie wiem czy moje lenistwo nie weźmie nade mną góry po jakimś czasie:p wy mnie ostatecznie przekonałyście, że taka nauka jest możliwa, więc zaopatrzę się w podręczniki Ponsa i zaczynam wspierajmy się wzajemnie:p

Ludziom przytrafia się to, co się przytrafia, a nie to, na co zasługują
varda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-16, 14:42   #22
Jamajka007
Zakorzenienie

Poza róznymi kursami, możesz odwiedzić portale społecznościowe, gdzie ludzie z całego świata pomagają innym nauczyć się języka

"Każdy popełnia głupstwa, kiedy jest nieszczęśliwy.."

Jamajka007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-16, 15:32   #23
oh Mandy
Zakorzenienie

ja dziś nauczyłam się rodzajników, liczby mnogiej, pojedynczej, rodzajów, alfabetu i wymowy no i kontynuuję naukę podstawowych zwrotów.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-08-17, 14:27   #24
maddzia007
Zakorzenienie

Ja chodziłam pół roku na kurs hiszpańskiego, wcześniej też sama się troche uczyłam tego języka i teraz znów do tego wracam, głównie z jednego powodu - brak czasu na kurs hiszpańskiego.
Mam mnóstwo książek, odwiedzam różne hiszpańskojęzyczne strony i portale społecznościowe, słucham hiszpańskiej muzyki, oglądam telenowele w oryginale jak człowiek chce to może się sam nauczyć
maddzia007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-17, 14:39   #25
malaDarunia
Wtajemniczenie

Send a message via Skype™ to malaDarunia

Cytat:
Napisane przez maddzia007 Pokaż wiadomość
Ja chodziłam pół roku na kurs hiszpańskiego, wcześniej też sama się troche uczyłam tego języka i teraz znów do tego wracam, głównie z jednego powodu - brak czasu na kurs hiszpańskiego.
Mam mnóstwo książek, odwiedzam różne hiszpańskojęzyczne strony i portale społecznościowe, słucham hiszpańskiej muzyki, oglądam telenowele w oryginale jak człowiek chce to może się sam nauczyć
no pewnie
jak sie chce to mozna prawie wszystko

ja też chciałabym nauczyć się hiszpańskiego

mam zamiar zabrać się za to w najbliższym czasie. zobaczymy co z tego będzie!

póki co, muszę zacząć się uczyć angielskiego i poprzypominać sobie niemiecki, bo już mam małe zaniki
Stary 2009-08-17, 14:58   #26
maddzia007
Zakorzenienie

U mnie też angielski i niemiecki teraz znajdą się niestety na pierwszym miejscu bo te języki mam w szkole, hiszpański będzie tylko tak dla przyjemności a miałam iść do szkoły z hiszpańskim... xD
Stary 2009-08-17, 16:37   #27
201804100943
Konto usunięte

ja też zaczynam. Powiem tak nie warto kupować książek, bo mało można zrozumieć [jeżeli ktos jest na zupełnej podstawie], lepsze są programy na komputer. Ja używam No hay problema z SuperMemo (kupiłam w Empiku za 50zł). Takim sposobem można uczyć się efektywniej w krótszym czasie
201804100943 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-17, 18:43   #28
Stromanthe
Zadomowienie

GG do Stromanthe

Moja nauczycielka rosyjskiego zawsze powtarza, że "języka samemu się dobrze nigdy nie nauczy". Coś z prawdy w tym jest, ale ja uważam, że dla chcącego nic trudnego. Osobna kwestia, że żeby się nauczyć samodzielnie języka, trzeba mieć niesamowite pokłady samozaparcia.
Stromanthe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-17, 19:04   #29
maddzia007
Zakorzenienie

Wiadomo że jak się będzie uczyć samemu to zawsze jakieś błędy się tam wkradną, gorzej jak ich nie zauważymy i nam się utrwalą, bo wtedy ciężej będzie się ich pozbyć.

Aanneett a ja ci powiem że wole uczyć się z książek
Stary 2009-08-17, 19:11   #30
201804100943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez maddzia007 Pokaż wiadomość
Wiadomo że jak się będzie uczyć samemu to zawsze jakieś błędy się tam wkradną, gorzej jak ich nie zauważymy i nam się utrwalą, bo wtedy ciężej będzie się ich pozbyć.

Aanneett a ja ci powiem że wole uczyć się z książek
ja bym nie dała rady na kompie to mogę posłuchać wymowy i mówić do mikrofonu by program 'sprawdził' wymowę a z książki to tak na sucho.
Przed kupieniem programu kożystałam z dwóch książek z których nic nie rozumiałam
201804100943 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości