Cera trądzikowa a odpowiednia dieta . - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-03-22, 23:52   #1
20e6ad78eac783f5bf2c2aaa836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb026b9e
Konto usunięte

Cera trądzikowa a odpowiednia dieta .

Hej dziewczyny !

Potrzebuje waszej porady w kwestii mojej cery ,otóż ja nie mam jakiegoś strasznego trądziku ,kilka krostek na krzyż ,niestety ogromny wpływ na moją skórę ma odpowiednia dieta. Zauważyłam że często mam właśnie wysyp trądziku gdy za dużo zjem? I to jest w pełni sprawdzone ponieważ od dłuższego czasu obserwuje swój organizm i zawsze gdy przesadzę z jedzeniem dostaje wysypu. Wcale nie spożywam słodyczy ,bo gdy zjem np paczkę ciastek i słodkie bułki ,następnego dnia mam coś na twarzy a gdy nie tknę nic słodkiego buzię mam czystą. Można by było się z tego cieszyć i po prostu nie obiadac się chemię ,ale nie tylko to powoduje u mnie pogorszenie stanu cery ale też normalne pożywienie, zwykle bułki z serem i szynką ,jajecznica ,owsianka z mlekiem ,nawet zbyt duża ilość wody ?
Ta sytuacja trwa już ponad pół roku ,buzię mam czystą bo tak naprawdę bardzo mało jem ,boje się przesadzić po widzę jak reaguje moja cera na pożywienie. Problem polega na tym że przez te moje ograniczanie się bardzo schudłam ,mam niedowagę i cieszę się z ładnej buzi ale już moja figura nie jest taka jak kiedyś .
Próbowałam wrócić do normalnego stanu i jadać normalne posiłki ,po dwóch tygodniach moja cera wyglądała tak strasznie że musiałam jeść do dermatologa ,po tym zdarzeniu znowu przestałam jeść .
I nie wiem co robić Chyba jest mi potrzebna jakaś specjalistyczna dieta? Tylko jak ją sobie ułożyć? Może któraś z was była w podobnej sytuacji ?
Proszę o jakieś porady . Pozdrawiam was
20e6ad78eac783f5bf2c2aaa836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb026b9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-23, 00:14   #2
kolejna_wizazanka
Raczkowanie

Dot.: Cera trądzikowa a odpowiednia dieta .

Ja pierdzielę, dziewczyno, czy ty się dobrze czujesz? Najlepiej nie jedz nic, miesiącami, wtedy twoja cera na pewno będzie idealna i będziesz ślicznie wyglądała, w trumnie.

Jeśli normalne, zdrowe pożywienie, a nawet woda (sic!) "wywołuje" u ciebie trądzik to znaczy to tylko tyle, że masz trądzik i powinnaś iść do dermatologa albo próbować z lekarstwami bez recepty. Nie, że jedzenie wywołuje cokolwiek.

Spróbuj jeszcze z oddychaniem. W końcu jak oddychasz to masz trądzik, może oddychanie wywołuje u ciebie trądzik i jak nie będziesz oddychała to trądzik ustąpi? Powodzenia.

[Edit] Doinformuj się może jakie są skutki niedowagi. Ja aktualnie też mam lekką niedowagę - spowodowaną jednak nie nieodpowiednią dietą tylko lekarstwami - i ostatnio moim głównym zajęciem jest chodzenie po lekarzach z powodu pogarszającego się stanu zdrowia.

Edytowane przez kolejna_wizazanka
Czas edycji: 2014-03-23 o 00:32
kolejna_wizazanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-23, 13:31   #3
Figula94
Zadomowienie

[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;45709502]Hej dziewczyny !

Potrzebuje waszej porady w kwestii mojej cery ,otóż ja nie mam jakiegoś strasznego trądziku ,kilka krostek na krzyż ,niestety ogromny wpływ na moją skórę ma odpowiednia dieta. Zauważyłam że często mam właśnie wysyp trądziku gdy za dużo zjem? I to jest w pełni sprawdzone ponieważ od dłuższego czasu obserwuje swój organizm i zawsze gdy przesadzę z jedzeniem dostaje wysypu. Wcale nie spożywam słodyczy ,bo gdy zjem np paczkę ciastek i słodkie bułki ,następnego dnia mam coś na twarzy a gdy nie tknę nic słodkiego buzię mam czystą. Można by było się z tego cieszyć i po prostu nie obiadac się chemię ,ale nie tylko to powoduje u mnie pogorszenie stanu cery ale też normalne pożywienie, zwykle bułki z serem i szynką ,jajecznica ,owsianka z mlekiem ,nawet zbyt duża ilość wody ?
Ta sytuacja trwa już ponad pół roku ,buzię mam czystą bo tak naprawdę bardzo mało jem ,boje się przesadzić po widzę jak reaguje moja cera na pożywienie. Problem polega na tym że przez te moje ograniczanie się bardzo schudłam ,mam niedowagę i cieszę się z ładnej buzi ale już moja figura nie jest taka jak kiedyś .
Próbowałam wrócić do normalnego stanu i jadać normalne posiłki ,po dwóch tygodniach moja cera wyglądała tak strasznie że musiałam jeść do dermatologa ,po tym zdarzeniu znowu przestałam jeść .
I nie wiem co robić Chyba jest mi potrzebna jakaś specjalistyczna dieta? Tylko jak ją sobie ułożyć? Może któraś z was była w podobnej sytuacji ?
Proszę o jakieś porady . Pozdrawiam was[/QUOTE]

Wiem, jak to jest, bo ja mam podobnie. W moim przypadku jedzenie ma największy wpływ i nie mogę jeść wielu 'normalnych' rzeczy, chociaż akurat te rzeczy przez wielu są uważane też za niezdrowe. Sama mam lekką niedowagę, ale to nie przez dietę, a przez brak ćwiczeń (mięśnie też ważą i wiem, że kiedy regularnie ćwiczyłam to mi doszły te brakujące dwa kilogramy). Tylko, że moja sytuacja jest o tyle inna, że jem mnóstwo, tylko inaczej, jem nawet więcej niż normalnie, bo to co mogę jeść nie nasyca organizmu aż tak bardzo i jest lekkie po prostu. A jeśli nie jadasz na przykład glutenu to dość ważne jest to, żeby jakoś zastąpić tamte zboża - jadać więcej kaszy (szczególnie gryczanej i jaglanej), postawić też na ryż, warto też spożywać soczewicę. I z większości tych rzeczy można zrobić nawet ciasta i ciastka.
Ja na przykład wczoraj jadłam pizzę z soczewicy i mąki ryżowej z mnóstwem dodatków (ale bez szynki, mięsa i sera) - był szpinak, pieczarki, brokuł, pomidory, papryka, cebula, czosnek, fasolka szparagowa, kukurydza, groszek, a nawet trochę marchewki i garstka sezamu. Przedwczoraj jadłam coś podobnego, tylko, że z makaronem kukurydzianym, a nie na cieście. Planuję też sobie zrobić kiedyś kebaba domowego, bo mam mąkę kukurydzianą, przepis na tortillę domową i na sos czosnkowy bez jogurtu, śmietany, czy majonezu (na migdałach, albo na nerkowcach), więc myślę, że to nie będzie problem.
A nie myślałaś o tym, że zbyt duża ilość wody Ci szkodzi, bo kiedy pijesz więcej to jelita się przeczyszczają? Ja nie mówię, że tak z góry musi być, jednak można wziąć coś takiego pod uwagę. Może być też tak, że pijąc za dużo wypłukujesz jakieś ważne minerały (ale to też jest zależne od tego jaką wodę pijesz - jednak wysokomineralizowanych na co dzień nie polecam absolutnie). Mi się już dość dawno spodobała woda Arctic, ale jest ciężko dostępna i dość droga jak na wodę, więc rzadko sobie na nią pozwalam. Albo może faktycznie czasem pijesz za dużo. Nie wiem, jak się odżywiasz dokładnie, ale może akurat Ty już bardzo dużo z żywością dostarczasz wody. Ewentualnie słyszałam też o takiej teorii, ze sama woda jest niezdrowa i można sobie zniszczyć wątrobę i nerki, kiedy się takiej sporo wypija i ponoć lepiej sobie coś do niej dodać (ale mi się ta teoria wydaje trochę dziwna i nie wierzę w nią).
Z takich zdrowych rzeczy, a niby tłuściejszych polecam awokado, a z tych słodszych, zdrowych i kalorycznych banany. Jeśli te rzeczy Ci nie szkodzą to sobie nie daruj, tym bardziej, ze podobno zawierają dużo witaminy PP (chociaż z tą witaminą mam problem, bo na praktycznie każdej stronie internetowej piszą coś innego).
Figula94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-23, 20:11   #4
AnnaBas
Raczkowanie

W moim przypadku dieta ma kolosalny wpływ na cerę. Czekolada, ciasta i inne tłuste słodycze powodują u mnie pojawianie się różnych niezbyt miłych niespodzianek Czasami jednak nie mogę się powstrzymać...
Jeśli bardzo się staram, mam czas i ochotę komponować posiłki będące bombą witaminową, moja cera potrafi wyglądać całkiem fajnie
Moja skóra lubi: pestki dyni, kaszę gryczaną, awokado, ryby (ale w żadnym wypadku smażone), sok z owocu granatu, wołowinkę, czerwoną paprykę, roszponkę. Naprawdę widzę różnicę, jeśli dzień wcześniej któryś z tych składników pojawi się w moim menu w większej ilości. Staram się pić wodę mineralną (najbardziej odpowiada mi Nałęczowianka), ale do tematu trzeba podejść z głową: zbyt mała ilość powoduje gromadzenie się wody w organizmie, obrzęki itd. (woda zatrzymywana jest "na zapas", nasze ciało "myśli", że jest susza, wzrasta stężenie sodu a woda "ucieka" ze skóry do głębiej położonych tkanek), zbyt duża ilość (taka np. 3-4 litry/dobę jeśli akurat nie ma afrykańskich upałów ) może również - paradoksalnie - doprowadzić do odwodnienia - przy takiej ilości zaczyna się wypłukiwanie minerałów, co zaburza równowagę osmotyczną komórki Dla mnie optymalna ilość to 1,5 do 2l (lato).
No i nie napiszę pewnie nic odkrywczego, jeśli dodam, że aktywność fizyczna też ma znaczenie. Ale 15 min na świeżym powietrzu (zima - narty, pozostałe pory roku - rower ), daje lepsze efekty niż godzina w klimatyzowanej sali siłowni.
Uff, na razie chyba nic więcej nie przychodzi mi do głowy Mam nadzieję, że pomogłam
AnnaBas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-23, 20:47   #5
20e6ad78eac783f5bf2c2aaa836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb026b9e
Konto usunięte

Dziękuje dziewczyny za wszystkie wpisy!

Żeby nie było ,to nie jest tak że ja nie jem nic i żyje sobie powietrzem ,bo spożywam normalnie śniadania ,obiady i kolację . Jednak kiedyś jadłam więcej no i mam te 3 kg niedowagi ,ogólnie jestem głodomorkiem i lubię sobie podjadać ,no ale z racji tego jak to wpływa na moją cerę ,już nie mogę sobie pozwolić na objadanie się słodyczami .. ale moje posiłki nie są jak anorektyczki. Np dzisiaj `śniadanie( dwie bułki z szynką ,sałatą i ogórkiem ) do tego płatki z mlekiem ,jogurt owocowy no i jakiś tam słodkie ciasto+ do tego herbata . Obiad ( normalne ziemianki ,mięsko z surówką, sos + sok /herbata . Kolacja ( bułka ,kanapka +herbata/woda mineralna ) więc raczej na śmierć się nie zagłodzę.

A to awokado to można kupić w normalnym sklepie? Bo tak jak chodzę po zwykłych supermarketach to nie widuję takich owoców.. tak samo z pestkami dyni
Myślałam żeby zmienić zwykły chleb na ciemny/ razowy ? Ale nie wiem czy akurat ten jest lepszy
A co do tych rybek ,to jakie polecacie? Jeżeli nie mają być smażone?

Pozdrawiam

edit Trochę mnie przeraziła ta dieta z uwzględnieniem glutenu ,czytałam gdzie on występuje i jest praktycznie wszędzie... nawet w każdym pieczywie ? Przeraża mnie to.

Edytowane przez 20e6ad78eac783f5bf2c2aaa836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb026b9e
Czas edycji: 2014-03-23 o 20:54
20e6ad78eac783f5bf2c2aaa836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb026b9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-23, 21:19   #6
Korah
Zakorzeniona Zmorah

[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;45720324]Dziękuje dziewczyny za wszystkie wpisy!

Żeby nie było ,to nie jest tak że ja nie jem nic i żyje sobie powietrzem ,bo spożywam normalnie śniadania ,obiady i kolację . Jednak kiedyś jadłam więcej no i mam te 3 kg niedowagi ,ogólnie jestem głodomorkiem i lubię sobie podjadać ,no ale z racji tego jak to wpływa na moją cerę ,już nie mogę sobie pozwolić na objadanie się słodyczami .. ale moje posiłki nie są jak anorektyczki. Np dzisiaj `śniadanie( dwie bułki z szynką ,sałatą i ogórkiem ) do tego płatki z mlekiem ,jogurt owocowy no i jakiś tam słodkie ciasto+ do tego herbata . Obiad ( normalne ziemianki ,mięsko z surówką, sos + sok /herbata . Kolacja ( bułka ,kanapka +herbata/woda mineralna ) więc raczej na śmierć się nie zagłodzę.

A to awokado to można kupić w normalnym sklepie? Bo tak jak chodzę po zwykłych supermarketach to nie widuję takich owoców.. tak samo z pestkami dyni
Myślałam żeby zmienić zwykły chleb na ciemny/ razowy ? Ale nie wiem czy akurat ten jest lepszy

Pozdrawiam

edit Trochę mnie przeraziła ta dieta z uwzględnieniem glutenu ,czytałam gdzie on występuje i jest praktycznie wszędzie... nawet w każdym pieczywie ? Przeraża mnie to.[/QUOTE]

To nie o to chodzi, żeby jeść mniej, a o to, żeby jeść zdrowo i przy tym dzienne zapotrzebowanie zapełniać. Zdrowe odżywianie to nie dieta odchudzająca. Polecam tabele kalorii jakąś dorwać np w internecie i zobacz, ile musisz zjeść np marchwii, pomidorów, ogorków, brokułów, buraczków i papryki, żeby zapełnić dzienne zapotrzebowanie, a to jest średnio 2000kcal. Do tego polecam jeść kasze, pełnoziarniste pieczywo i mąki, lub przejść na dietę bezglutenową i ograniczyć nabiał. Możliwe, że Twoje problemy z cerą wynikają ze złej pracy jelit, ale to nie znaczy, że masz jeść mniej, masz jeść odpowiednio do Twoich potrzeb i wystarczy po prostu coś wyeliminować, coś wprowadzić, aby poprawić prace wątroby i perystaltykę jelit. Z tą wodą to przesadziłaś, to zakrawa o manię, a to już blisko do jakiejś choroby paranoidalnej, uważaj na to, jak traktujesz swoje ciało, posłuchaj siebie, co wygadujesz. Trądzik to nie koniec świata i nie tylko samo jedzenie ma na niego wpływ, ale też styl życia, stres, zanieczyszczenia, używki, alergie, problemy hormonalne i inne choroby, wreszcie pielęgnacja, choć pewnie kilka rzeczy mi umknęło.
Korah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-24, 06:01   #7
AnnaBas
Raczkowanie

KaSiaa21t: W moim mieście takie produkty jak awokado czy pestki dyni można kupić w każdym większym markecie. Wybieram pełnoziarniste pieczywo, bo po prostu bardziej mi smakuje Co do ryb, polecam oczywiście morskie. Obowiązuje zasada: im tłustsze mięso, tym lepiej
Lubię makrelę, dorsza, łososia, przyrządzam je zwykle na parze.

Myślę również, że to nie ilość jedzenia ma znaczenie, a jego jakość. Jedząc mniej pozbawiasz się możliwości dostarczenia organizmowi niezbędnego minimum składników pokarmowych.

Korah: masz oczywiście rację , może się okazać, że problem leży zupełnie gdzie indziej. Jednak zawsze warto przyjrzeć się uważnie swojej diecie i zaobserwować, co nam służy, a co niekoniecznie
AnnaBas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-03-24, 20:23   #8
Figula94
Zadomowienie

[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;45720324]Dziękuje dziewczyny za wszystkie wpisy!

Pozdrawiam

edit Trochę mnie przeraziła ta dieta z uwzględnieniem glutenu ,czytałam gdzie on występuje i jest praktycznie wszędzie... nawet w każdym pieczywie ? Przeraża mnie to.[/QUOTE]

Razowy chleb (taki prawdziwy) jest w porządku, nie podnosi tak bardzo poziomu cukru we krwi i jest dużo lepszy niż białe pieczywo dla cukrzyków szczególnie (ale skoro węglowodany mają na Ciebie wpływ to jak najbardziej).
Ja uwielbiam ryby gotowane na parze. Często jem nawet bez żadnych przypraw. Szczególnie lubię łososia. Za to gorbusz jest wstrętny... Ja jadam smażone czasem, ale rzadko. Mi bardzo służą ryby na cerę i zawsze miałam największy problem z wągrami, dlatego myślę, ze u mnie wągry mogą się tworzyć przez sam fakt, że mam za mało Omega-3 w porównaniu do Omega-6. Tych pierwszych ma sporo olej rzepakowy, który nadaje się do smażenia. Na kokosowym smażę raczej tylko to, co będę jadła na słodko (chociaż i tak bez cukru), bo dale taki lekki posmak kokosa, co do mięsa mi nie pasuje.

A pieczywo bez glutenu specjalne można kupić, ale jest podobno wstrętne. Można sobie zrobić lepsze w domu, jednak to dodatkowa praca, specjalne mąki, tylu jaglana, kokosowa, gryczana... Ja nigdy nie robiłam chleba, chociaż przepisów widziałam już mnóstwo.
Stary 2014-03-25, 10:49   #9
Agentka_99
Przyczajenie

Moje problemy z cerą zaczęły się już wieku 11 lat i trwają do tej pory (teraz mam 26). Ostatnio jednak wszystko uległo poprawie po przejściu na dietę wegetariańską. Nie zrezygnowałam całkiem z mięsa, ale jem je średnio raz na tydzień, raz na 2 tygodnie. Po jakimś czasie zauważyłam brak zmian ropnych i mniejszą ilość zaskórników. Jednak moim problemem wciąż jest odpowiedni dobór kosmetyków, ponieważ moja cera to cera mieszana... Poszukuję dobrego dermatologa w Krakowie. Może jeśli któraś z Was jest właśnie z tych okolic poleci mi kogoś sprawdzonego? Z góry dziękuję za pomoc
Agentka_99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-26, 18:37   #10
Figula94
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Agentka_99 Pokaż wiadomość
Moje problemy z cerą zaczęły się już wieku 11 lat i trwają do tej pory (teraz mam 26). Ostatnio jednak wszystko uległo poprawie po przejściu na dietę wegetariańską. Nie zrezygnowałam całkiem z mięsa, ale jem je średnio raz na tydzień, raz na 2 tygodnie. Po jakimś czasie zauważyłam brak zmian ropnych i mniejszą ilość zaskórników. Jednak moim problemem wciąż jest odpowiedni dobór kosmetyków, ponieważ moja cera to cera mieszana... Poszukuję dobrego dermatologa w Krakowie. Może jeśli któraś z Was jest właśnie z tych okolic poleci mi kogoś sprawdzonego? Z góry dziękuję za pomoc
Nikogo nie polecę, bo nie znam, ale powiem, że mi też mięso szkodzi, jednak gluten również, nabiał też, a cukier to już w ogóle jest najgorszy.

A tak btw, Kraków spore miasto, jak wpiszesz w google, albo nawet w wyszukiwarce na wizażu to pewnie coś znajdziesz. Możesz się też kierować stroną znany lekarz.

Edytowane przez Figula94
Czas edycji: 2014-03-26 o 18:38
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości