![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Ślub bez wesela
Jeśli taki wątek już był, to wybaczcie, ale przeszukałam kilkanaście stron wstecz i nie znalazłam
![]() Witam drogie Wizażanki ![]() Jestem zaręczona od pół roku i co prawda ślub prawdopodobnie będzie dopiero za 2-3 lata, jednak już teraz rozmawiamy z TŻ o tym, jak to sobie wyobrażamy. Chodzi o to, że zastanawiamy się, czy nie zrezygnować z wesela. Pomysł wyszedł ode mnie, ale narzeczony to podchwycił. Oczywistą kwestią są koszty takiej imprezy. Spodziewam się, że mogłoby to kosztować 20 tys., a z tego co tu widziałam, to czasem dochodzi i do 50 tys. Pieniążki te wolelibyśmy przeznaczyć chociażby na wypasioną podróż poślubną ![]() Nie zamierzamy też robić żadnego obiadu dla gości zamiast wesela. Koszt tak naprawdę nie będzie dużo mniejszy niż przy normalnym weselu (mam dużą rodzinę, więc wiele osób trzeba by zaprosić). A przy podobnych kosztach to już chyba lepiej zrobić wesele ![]() Jedynym problemem jest to, że jakoś nie możemy sobie tego wyobrazić, jakby to wyglądało, że jest ślub, a po ślubie życzenia i każdy rozchodzi się do domu? Nie wiem co rodzina by o tym pomyślała (tzn. ta bliższa by się raczej nie wtrącała, bardziej chodzi mi o zdanie moich rozlicznych ciotek i kuzynów ![]() Zastanawiam się czy inne Wizażanki też rezygnowały z wesela/obiadu/jakiegokolwiek przyjęcia po ślubie. Może macie jakieś doświadczenie w tej kwestii. A te, które miały wesela, co myślą o takiej idei? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ślub bez wesela
Jeśli wam nie zależy na weselu i przyjęciu to chyba zrezygnowałabym z oficjalnych zaproszeń. Do najbliższych pojedźcie osobiście i powiedzcie jak się sytuacja ma, i że będziecie szczęśliwi jeśli będą towarzyszyli wam w tej ważnej dla was chwili. Do dalszej rodziny zadzwońcie. Kto będzie chciał to przyjdzie.
Chociaż nie wiem czy stricte najbliższej rodziny (rodzice, dziadkowie, rodzeństwo, świadkowie może rodzice chrzestni jak ktoś jest zżyty, łącznie może 15 os wyjdzie) nie zaprosiłabym na elegancki obiad. Spokojnie w 2,5-3 tys z obiadem i kawą z ciasteczkiem po, się zamkniecie. O ile nie wyjdzie to jeszcze mniej. Bo przecież cały dzień wesela to maksimum 200zł za osobę-czyli 3 tys. A to jednak cały dzień i potraw i jedzenia więcej. Skoro tylko obiad i to w takim malutkim gronie to odpada muzyka. Ew. jeśli chcecie miec zdjęcia z tego dnia to z 2 tys na dobrego fotografa wam pójdzie.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Niby tyle kasy, tyle przygotowan to wszystko racja.. ale robi sie to raz w zyciu!
![]() ![]() ![]() Z zaproszen bym zrezygnowala na rzecz powiadomien. Kto chce ten przyjdzie ![]() Ale tak jak kolezanka wyzej napisala rowniez zorganizowalabym obiad chociaz dla rodzicow, rodzenstwa i dziadkow. Bo zapewne Oni podarują Wam cos w prezencie slubnym i glupio tak tylko wziac i jechac sobie w podroz.. przynajmniej ja bym sie glupio czula. Wyszlyby to naprawde niewielkie koszta a juz inaczej by to wygladalo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Z perspektywy goscia gdyby ślub był blisko i miałabym zaproszenie chociaż na jakiś poczęstunek to zdecydowłabym sie przyjśc ale gdybym miała dość daleko jechac tylko na slub to bym nie pojechała. Oczywiście jako najbliższa rodzina poszłabym tez na sam slub ale jako znajoma to już nie bardzo. Sądzę że raczej na jakiś poczęstunek dla tej najbliższej rodziny to was stac wiec to raczej nie byłby problem zrobic coś do jedzenia np. u Ciebie w domu.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
zaprosiłabym na obiad do restauracji rodzico/rodzenstwo/dziadkow i chrzestnych
![]() mysle że to dziwnie iść do domu po kościele zwłaszcza jak pewnie dostaniecie jakies upominki to wypada zaprosić porozmawiać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie robienie wesela a oczekiwanie, że goście wyskoczą z kasy, jest nietaktem. A już dawanie kasy gdy wesela nie ma, obiadu nie ma, i w sumie młodzi równie dobrze sami by mogli ten ślub sobie wziąc, jak dla mnie jest głupotą. No chyba, że ktoś z serca chce te pieniążki na dobry start dac. Natomiast OBOWIĄZKU takiego w takiej sytuacji nie ma.
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powiem Ci tylko tyle że było warto, nie żałuję ani minuty i jestem sobie wdzięczna że nie pozbawiłam się tak cudownych przeżyć. Co do samego pomysłu, żeby nic nie robić - to akurat mi się nie podoba, jednak z doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że dopiero po życzeniach można się wyluzować i cieszyć z tego dnia. Nie wyobrażam sobie w takim momencie wrócić do domu i przebrać się w kapcie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Ech, najchętniej to bym po prostu poszła z TŻ do urzędu i wzięła ślub, bez żadnych gości, ceremonii, życzeń... Chyba wychodzę teraz na antyspołecznika ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Taki ślub w tajemnicy? W małym drewnianym kościółku gdzieś daleko od cywilizacji, ze starym księdzem dreptającym pod laską. Trochę jak z filmu, młodzi zbuntowani.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
każdy ma inne marzenia
![]() dziś moj kuzyn bierze ślub na Cyprze tylko we dwoje i byli mega szczęsliwi przed wylotem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Jeżeli bez wesela czy nawet obiadu, to ślub może być dziwnie odebrany przez gości.
Nawet obiady po ślubie to teraz taki nowoczesny wymysł podyktowany oszczędnościami, który przez w wiekszości starsze osoby może być niezbyt mile przyjęty. Bo obiad, to można w domu zjeść. A nie możecie jechać np. w góry wziąść pare znajomych za świadków, lub górala i góralkę i wziąść cichy ślub? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam podobną sytuację, dodatkowo "powikłaną" niezbyt fajnymi stosunkami rodzinnymi u TZ. Prawdopodobnie nie będzie wesela, tylko opcja Slub + obiad dla rodziny. Prawodopodobnie niedlugo po ślubie zaprosimy znajomych na imprezę poślubną. Uważam że ślub to na tyle ważna uroczystość, że warto to jakoś podkręślić, dlatego absolutnie nie rezygnuje z obiadu dla rodziny ![]() Jeśli chodzi o koszty obiadu, to rzeczywiscie wcale nie wypada dużo mniej - bo na obiedzie też chcę ładnie wyglądać, wiec suknia, makijaż, włosy, będę chciała miec kilka zdjęc z kościoła i obiadu, jakieś ładne przystrojenie stołów itp. Z wiekszych wydatków odpada kamerzysta i zespoł. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Natomiast jeśli decydować się na ślub w rodzinnym mieście, czy gdzieś, gdzie rodzina cała będzie i znajomi, to naprawdę dziwnie bym się czuła, gdyby przyszli na ślub, a potem usłyszeli "to na razie, my sobie idziemy". Ale jeśli chcecie tak zrobić, to wtedy trzeba by zapraszając powiedzieć, jak to będzie wyglądać... I pozwolić ludziom zdecydować, czy chcą uczestniczyć w samym ślubie, szczególnie, jeśli mają daleko. Ale uważam, że warto zastanowić się chociaż nad jakimś podwieczorkiem, żeby Goście poczuli, że są dla nas ważni, żebyście mogli sobie chwilę pogadać po tym ślubie, rzeczywiście żeby mieli możliwość życzyć Wam wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia i nie poczuli się olani...
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
My nie mieliśmy wesela - i ciesze się, że postawiłam na swoim
![]() najważniejsze to od początku mieć swoje zdanie i nie dać się zjeść, nawet za cenę wojny: nigdy nie zadowoli się innych - od tego są domy publiczne! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
agusia tez mnie to poraziło
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
no sorry taka jest prawda :P
a że ja jestem do bólu złośliwa to inna bajka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a myslisz ze znajdzie sie ktos kto przyjdzie chocby bez drobnego upominku? dla mnie tez to jest wyciaganie kasy od gosci. dajcie prezenty i do widzenia. wesele robi sie po to aby goscie dzielili z nami ta najpiekniejsza chwile w zyciu, ten jeden dzien i jedna noc ale takze po to aby im w jakis sposob podziekowac za prezenty. dlatego jesli nie chcecie wesela to zrobcie chociaz jakies male przyjecie w domu. koszt to gora 1500zl i macie przyjecie na 20-30 osob. dalszej rodziny bym nie powiadamiala w takiej sytuacji. tak sie po prostu nie robi. ja bym sie zle poczula na miejscu takiego goscia. to takie troche olewanie gosci. byleby dali kase i ladnie wyszli na zdjeciach w kosciele.
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Generalnie jak chcecie ślub bez wesela, przyjęcia, poczęstunku. To macie dwie opcje:
- ślub tylko z rodzicami świadkami i najbliższymi (maks 10 os... dosłownie NAJBLIŻSZE osoby). A potem wyjazd w podróż. - wyjazd w podróż i ślub na miejscu w jakiejś malowniczej scenerii.
![]() |
#23 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
może dlatego, że mam bardzo dużą, skłóconą rodzine, może dlatego że zostałam wychowana na bardzo niezależną osobę ale po prostu się z tym nie zgadzam. my zrobiliśmy przyjęcie na 23 osoby i oczywiście nie obyło się bez awantur - najważniejszy był argument: zobowiązania innych. Dlaczego nikt nie pyta czego na prawdę chcą młodzi? Jeśli chcą jechać w podróż zaraz po ślubie - niech jada, jeśli nie chcą wesela - niech nie robią. W końcu najważniejsze jest to że chcą wziąć ślub i być razem - reszta to przecież tylko dodatek... Nie zrozumcie mnie źle, bo na forum można sobie tylko pobieżnie popisać, ale nie ogarniam dlaczego tak wiele osób skupia się na tym co jest najmniej ważną otoczką. No chyba że ta otoczka jest celem.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
ja na twoim miejscu zaprosila bym tylko ta najblizsza rodzin i pozniej na obiad chociazby taki w domu przygotowany jesli macie na to miejsce bo wydaje mi sie ze tak bedzie elegancko
![]() |
#25 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Drodzy Mario i Janie Kowalscy, uprzejmie zawiadamiamy o Naszym ślubie, który odbędzie się w dniu xyz, o godz.xx:xx, w kościele pod wezwaniem xyz przy ul. xyz w miejscowości xyz. Tak podniosłą chwilę chcielibyśmy spędzić w gronie rodziny i przyjaciół, dlatego będziemy zaszczyceni jeżeli tak ważną dla Nas uroczystość zechcecie uświetnić swoją obecnością . Jednocześnie informujemy, iż bezpośrednio po uroczystości zaślubin Państwo Młodzi udadzą się w podróż poślubną. Serdecznie zapraszamy, Anna Iks i Adam Igrek tel. Anna 000-000-000 tel. Adam 000-000-000 Części osób, które są najbliższe i mieszkają blisko, oraz bliskim znajomym należy wręczyć takie powiadomienia osobiście ![]() Wydaje mi się, że takie powiadomienie będzie jak najbardziej na miejscu, kto ma daleko i komu nie zależy ten nie przyjdzie, ale myślę że dla czystości sumienia należy powiadomić bliskich ![]() ![]() Dalsza rodzina nawet jeśli nie przyjdzie, to może zechce zadzwonić po ślubie i życzyć Wam wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia, dlatego warto podać telefony. A Wasza podróż wcale nie musi być daleka i kosztowna, wystarczy np. weekend w Kazimierzu Dolnym lub innym sentymentalnym dla Was miejscu ![]() Nie rozumiem dość negatywnych wypowiedzi innych wizażanek, dlaczego czułybyście się dziwnie? Jeżeli każdy będzie powiadomiony o sytuacji to nie mam mowy o zdziwieniu. Może na początku, przy wręczeniu powiadomienia, ale potem po oswojeniu się z sytuacją każdy będzie wiedział jak ten ślub będzie wyglądał, więc to jego wybór czy będzie uczestniczyć czy nie. Często czytuje opinię, że wesela to wielkie festyny, niepotrzebny wydatek, a jak ktoś w ogóle chce zrezygnować z tej oprawy (podkreślam, OPRAWY) to już jest dziwne i radzi się obiad albo wyjazd ze ślubem z dala od bliskich. Jeśli Młodzi nie chcą aby uczestniczyła w tej uroczystości rodzina, to ok, ale ja zrozumiałam, że dorotqa chce uczestnictwa bliskich, tylko bez imprezy. Oczywiście nie należy liczyć na prezenty od gości, niektórzy mogą przyjść jedynie z dobrym słowem, bo dla niektórych brak wesela to brak prezentu. Myślę jednak, że większość wręczy prezenty, bo to ma być podarunek na nową, wspólną drogę życia, a nie opłata za wesele. Tyle ode mnie ![]() ![]() ---------- Dopisano o 01:05 ---------- Poprzedni post napisano o 00:59 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 01:05 ---------- Poprzedni post napisano o 01:05 ---------- nie ma co na siłę robić wesela/obiadu, dlatego że mama lub siostra będzie czuła się dziwnie ![]()
1986... rocznik czarnobylski ![]() ~ JEŚLI COŚ JEST MOJĄ ŚWIADOMĄ DECYZJĄ TO NIE BĘDĘ JOJCZYĆ, BO JEDYNĄ OSOBĄ, DO KTÓREJ MOGĘ MIEĆ PRETENSJE JESTEM JA SAMA! ~ (Gajaa) Edytowane przez rudy_moniq Czas edycji: 2011-10-22 o 00:01 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
My wybraliśmy mały, drewniany Kościółek, potem obiad dla najbliższych - max 25 osób. Będzie skromnie, kameralnie ale jednocześnie Ci, na których nam zależy będą w tym dniu z nami. To najlepsze dla mnie rozwiązanie. Dodam jeszcze że lubię się bawić na weselach, ale w sytuacji gdy mogę oczepiny i inne weselne atrakcje omijać wielkim łukiem i po prostu tańczyć z TŻ ![]()
![]() |
![]() |
#27 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dla mnie najważniejsza jest uroczystość zaślubin i nie interesuje mnie czy ktoś zaprasza mnie potem na imprezę czy nie. Byłam na paru ślubach, gdzie był tylko obiad dla najbliższych kilkunastu osób, a w kościele masa ludzi - i jakoś wśród rodziny czy znajomych nie słyszało się potem plotkowania, że po ślubie nie było imprezy dla wszystkich. Cytat:
![]()
![]() Edytowane przez Lea_ny Czas edycji: 2011-10-22 o 18:52 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
Cieszę się, że ktoś mnie poparł - to znaczy że ja, mój małż i moi rodzice jesteśmy jednak normalni :-P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Zaproszenia wysyła się na ślub i wesele.
O samym ślubie informuje się wysyłając zawiadomienia. Przykładową treść zawiadomienia już ktoś wyżej wkleił. Tylko na pierwszej stronie zamiast "zaproszenie" jest "zawiadomienie". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
jeśli ja nie chciałabym slubu to albo zaprosiłabym rodzenstwo rodzicow i dziadkow na slub i obiad, albo wyjechałabym gdzies w góry i w małym drewnianym kosciolku wzielabym slub w obecnosci samego ksiedza (to jest najbardziej kuszaca opcja) xd
Już nie chodzi o to, że obgadają was w rodzinie, że zapraszacie na slub bez wesele, ale o to ze wy bedziecie niezrecznie się czuć jak wam będą składac zyczenia (i na pewno zjawia sie osoby z prezentami) i teraz co.... "dziekuje, rozchodzimy sie do domów"? mnie byłoby glupio |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:15.