|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Astma
Witam.
Mam pewien problem. Trenuje Capoeira od ponad dwóch lat i od niecałych dwóch lat mam astme. Nie jest to groźna astma, nie dusi mnie ale podczas treningu, gdy chwile pobiegam albo zrobie 3 gwiazdy odrazu musze kucnąc, ponieważ robi mi sie nie dobrze i kręci się w głowie. Mam lek seretide 250, pomaga on w normalnych czynnościach, czyli szybkie chodzenie, sprzątanie itp, niestety na treningu to koszmar. Bardzo mni to zniechęca, chcialbym się dowiedzieć czy przy kolejnym spotkaniu z alergologiem, moge dostać drugi lek na astme, który pomógłby mi wytrzymać bez kucania i kręcenia się w głowie. Jak o tym myśle to dochodze do wniosku, że jest wiele sportowców którzy mają astme i świetnie sobie radzą, jak to osiagnąć? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Astma
hej
Musisz porozmawiać z alergologiem na ten temat, może przepisze Ci inny lek, trochę dziwne, ze jest Ci nie dobrze - może lek jest źle dobrany. U mnie syn ma astmę i leczy się juz z 11 lat i nigdy nie miał takich objawów jak Ty opisujesz - i ćwiczy normalnie na w-f , biega, chodzi na basen. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Porozmawiam, dziekuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
moze lekarz zaleci Ci flixotide? a bylas odczulana?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Dostałam lek na astme Fostex (mgiełka) i tabletki Singulair na noc i teraz na treningach już mi się nie kręci w głowie, męczę się, ale to normalne
![]() Co do odczulania, jeszcze nie miałam, musi troche czasu minąć żeby się do tego zakwalifikować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Hej też choruję na astmę. Co prawda sportu żadnego wyczynowo nie uprawiam, ale staram się mieć codziennie trochę ruchu
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Ja dopiero 4 miesiące leczę się na astmę, ale mam wrażenie, że jakoś zaczęło mi się sucho robić w buzi i że cały czas chce mi się pić.
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
A próbowałaś płukania wodą jamy ustnej po każdej inhalacji? U mnie to nawet przez jakiś czas pomagało, ale tylko do momentu pojawienia się pierwszych aft...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Tak lekarz mi mówił o tym sposobie. Ale jestem sceptyczna do tego czy to może pomagać.
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
A nie mówił Ci o jakimś dodatkowym sposobie na wzmocnienie organizmu? Może trzeba zacząć działać "od środka"?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Mówił tylko, że po każdym użyciu sterydu należy myć zęby i płukać buzie. Jakie inne działania zalecił Twój lekarz?
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Mój lekarz też mówił o konieczności przepłukania buzi po każdym wziewie, dodatkowo jeszcze zalecił witaminę A i E. Ale szczerze mówiąc, niewiele to pomaga... :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Poczytałam, że w takich sytuacjach można brać AdCort, muszę chyba spróbować, bo ma dobre opinie.
![]() |
#14 |
BAN stały
|
najlepiej chyba zgłosić się do specjalisty. Warto może też zrobić sobie test http://www.odetchnijspokojnie.pl/test/objawy-astmy/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:05.