Pamiętniki - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Pokaż wyniki sondy: Czy prowadzisz pamiętnik/dziennik?
tak, regularnie 27 27,27%
nie 48 48,48%
rzadko, ale czasem coś piszę 24 24,24%
Głosujący: 99. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-06-23, 14:41   #1
Beauty1984
Zakorzenienie

GG do Beauty1984

Pamiętniki

Jestem bardzo ciekawa czy macie zwyczaj pisania pamiętnika.
Jeśli tak to jak długo już uzewnętrzniacie się na stronach dziennika, czy jesteście systematyczne?

Pozdrawiam .
Stary 2005-06-23, 15:04   #2
sylwónia
Zadomowienie

Dot.: Pamiętniki

Cytat:
Napisane przez Beauty1984
Jestem bardzo ciekawa czy macie zwyczaj pisania pamiętnika.

Jeśli tak to jak długo już uzewnętrzniacie się na stronach dziennika, czy jesteście systematyczne?

Pozdrawiam .

Ja piszę I to od bardzo bardzo dawna, właściwie odkąd chyba się pisać nauczyłam Co do systematyczności , no to się jakoś specjalnie nie pilnuję , pisze kiedy mam coś ciekawego do napisania i kiedy czuję taką potrzebę- wychodzi to tak orientacyjnie kilka do kilkunastu razy w miesiącu .Pamiętnik mam zwykły tradycyjny, pisany, nie żaden tam blog internetow (zapisałam juz kilka zeszytów)

Widzisz błąd w mojej wypowiedzi? Proszę popraw mnie na PW, będę wdzięczna

Edytowane przez sylwónia
Czas edycji: 2005-12-25 o 21:24
sylwónia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-23, 15:08   #3
Beauty1984
Zakorzenienie

GG do Beauty1984

Kilkanaście zeszytów...sporo .
Ja mam zapisane 3 bardzo grube zeszyty, to w zasadzie cały mój okres licealny i początek studiów.
Poza tym kawałek malutki bloga i pare kartek, które jakoś ocalały przed zniszczeniem kiedy pozbywałam się pamiętnika ze szkoły podstawowej .
Piszę podobnie co Ty Sylwia - wtedy jak czuję, że coś warto "zatrzymać", ale staram się być systematyczna.

Edytowane przez Beauty1984
Czas edycji: 2005-12-25 o 20:21
Beauty1984 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-23, 15:26   #4
sylwónia
Zadomowienie

Cytat:
Kilkanaście zeszytów...sporo .
Ja mam zapisane 3 bardzo grube zeszyty, to w zasadzie cały mój okres licealny i początek studiów.
Poza tym kawałek malutki bloga i pare kartek, które jakoś ocalały przed zniszczeniem kiedy pozbywałam się pamiętnika ze szkoły podstawowej .
Piszę podobnie do Ty Sylwia - wtedy jak czuję, że coś warto "zatrzymać", ale staram się być systematyczna.
Oj Beauty nie wczytałaś sie - kilka, a nie kilkanaście. Chociaż pewnie do takiej ilości też kiedyś dojdę

Stary 2005-06-23, 15:28   #5
Beauty1984
Zakorzenienie

GG do Beauty1984

Oj przepraszam, nie wiem dlaczego zobaczyłam słowo 'kilkanaście' .
Kilka to też dużo.
Stary 2005-06-23, 15:33   #6
nan
Wtajemniczenie

Pisałam przez część podstawówki, liceum, studium policealne i wtedy mniej więcej przestałam. Wena mnie opuściła. Zapisałam przeszło 30 takich 80-kartkowych brulionów i pieczołowicie je przechowuję. Zajmują mi jedną całą szufladę.
nan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-23, 17:24   #7
inka1980
Zadomowienie

ja pisałam pamiętnik od 8 klasy podstawówki do 3 roku studiów. Przez 5 lat był to nawet dziennik. Teraz nie mam ochoty już zapisywac wszystkiego tak dokładnie, natomast piszę sobie na blogu i aktualnie ta forma daje mi mnóstwo radości i satysfakcji. I dzięki niej poznałam wiele fantastycznych osób
inka1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-23, 17:32   #8
sylwia18
Zakorzenienie

je piszę pamiętnik od podstawówki z przerwami. mam je zachowane i teraz gdy to czytam to po prostu sikam ze śmiechudzisiaj też piszę pamiętnik żeby upamiętnić młodość którą przecież przeżywa się tylko raz i jest chyba najpiękniejszym okresem życia
Stary 2005-06-23, 18:33   #9
Vivienne
... choć nie Westwood

Piszę pamiętnik od podstawówki, uzbierały się już 4 gruuuube bruliony Toż to już książki W ostatnich miesiącach jakoś przestałam, 4 brulion się skończył na śmierci papieża i od tej pory nie mogłam się zmusić... Ale trzeba znów wrócić To bardzo pomaga
Nie wiem tylko co by było, jakby do mojego pamietnika dorwała się moja mama Te wszystkie moje wybryki tak szczegółowo opisane.... Strach się bać

Prowadzę też bloga od paru lat Ale to juz nie tak intymne zapiski. Takie tam wynurzenia głupiutkiej nastolatki

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-23, 18:50   #10
maleńka
Raczkowanie

ja też pisywałam pamiętniki od podstawówki - dokładnie od 8 klasy (ostatnio nawet 2 z tamtego okresu spaliłam po tym jak moja siostra go przeczytała ) Potem kartki zaklejałam, a teraz zaklejam je w kopertach. I nikt nie przeczyta. Mam 3 zeszyty takie w twardej okładce. Niestety nie są to systematyczne zapiski. Pisze kiedy czuję się samotna, albo mam problemy o których nie chcę nikomu powiedzieć.
maleńka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-23, 18:55   #11
*Ancia*
Rozeznanie

Ja teez pisze pamietnik Hm, chyba od 4 klasy podstawowki. Nie pisze systematycznie tylko jak mam ochote chociaz czasem (np. w wakacje) zdarza sie ze pisze nawet kilka razy dziennie Aha, i bagrze zazwyczaj w gruuubych i mieciutkich notatnikach z nici Czasem tez w nie placze jesli jest taka potrzeba hehe Pozdrawiam
*Ancia* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-23, 19:02   #12
TOMORROW
Zakorzenienie

ja pisałam 2 pamiętniki bardzo regularnie od 7 klasy podstawówki do 4 liceum, ale je potargałam na strzępy, bo były tam zapiski dotyczące gównie moich eks, a że nie chce o nich pamiętać, to zniszczyłam je bez zawahania .
TOMORROW jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-23, 19:11   #13
mona1978
Zakorzenienie

GG do mona1978

Ja pisałam pamiętniki przez 5 lat i zawsze z myślą, że ktoś kiedyś je przeczyta. Niespełna rok temu miałam włamanie , a byłam w trakcie przeprowadzki, wszystko było już popakowane, ja wszystkie swoje pamiętniki spakowałam w plecak, który stał się tak ciężki jakbym złoto tam schowała i padło właśnie na ten plecak, prawo jazdy mojego chłopaka i złoty zegarek - nic innego nie zginęło - na szczęscie. Tak więc od tamtej pory stwierdziłam, że czas zaprzestać już pisania......!
kiedy jeszcze były ze mną moje pamiętniki bardzo często do nich zaglądałam i śmiałam się do rozpuku - jakie to kobitki potrafią być szalone z miłości

mona1978 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-23, 19:51   #14
Jula
Zakorzenienie

Ja piszę blog od ponad 3 lat. Wczesnej pisałam "pamietniki", a raczej dzienniki - przez jakies 7-8 lat. Teraz leżą w szafce i zajmują miejsce, ale żal wyrzucic :/
Jula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-23, 20:20   #15
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Ja pisałam przez część podstawówki i gimnazjum. Ten z podst jest baardzo smieszny dziś, jaież to ja miałam straszne problemy! Jakie wielkie miłości!

Z kolei ten gimnazjalny jest zapisem ciężkiego, smutnego okresu, z którego chyba jeszcze coś we mnie zostało Aż smutno mi sie robi jesli do niego zajrze. Zastanawiam się, czy go nie wyrzucic, nie spalic... moze to by było takie oczyszczenie?? jak myślicie?...
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-23, 20:28   #16
agusia_85
Zadomowienie

GG do agusia_85

Ja mam pamiętnik, ale szczerze mówiąc rzadko do niego zaglądam. Kiedyś pisałam w nim częściej- takie szalone wakacje. Gdy teraz do niego zaglądam, to mi zawsze poprawia humor.

Jednak zawsze marzyłam żeby mieć gruby zeszyt i opisywać w nim wszystko. Nigdy mi się tak nie chce. Poza tym co ja mam tam opisywac skoro ja zwykłą dzewczyną jestem i mam mało ciekawe życie :P
agusia_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-23, 20:48   #17
inka1980
Zadomowienie

Kiedyś myślałam, że dam te moje pamiętniki potem dzieciom do przeczytania, ale kiedy po latach do nich zajrzałam wydały mi się tak głupie, infantylne i naiwne, że w napadzie złości wszystkie dałam tacie....do spalenia w piecu. Znam go na tyle, że wiem, iż nie zajrzał. Nie żałuję decyzji o wywaleniu ich, nie ma czego żałować.
inka1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-23, 20:55   #18
tarakatatula
Rozeznanie

mam taki pamietnik w ktorym pislam kiedys jak bylam mala jak mi bylo zle i jakbym to chciala sie zabic i wogole, jak teraz na to patzre to sie smieje
Stary 2005-06-23, 21:22   #19
Beauty1984
Zakorzenienie

GG do Beauty1984

Cytat:
Napisane przez inka1980
Kiedyś myślałam, że dam te moje pamiętniki potem dzieciom do przeczytania, ale kiedy po latach do nich zajrzałam wydały mi się tak głupie, infantylne i naiwne, że w napadzie złości wszystkie dałam tacie....do spalenia w piecu. Znam go na tyle, że wiem, iż nie zajrzał. Nie żałuję decyzji o wywaleniu ich, nie ma czego żałować.
Ja podarłam i wyrzuciłam pamiętnik z ostatnich klas szkoły podstawowej. Nie mogłam się nadziwić jakie to głupoty pisałam i wolałam by nikt nigdy nie dorwał tego w swoje łapy .
W sumie teraz troszkę żałuję. Miałabym się z czego pośmiać i jednak trochę tej pisaniny poszło na marne bo śladu po niej nie ma.
No ale przynajmniej czasy LO zostały zachowane.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-06-24, 15:14   #20
Ines1985
Zakorzenienie

Kiedyś pisalam pamietniki "na papierze". Nadal gdzies je mam, ale rzadko zagladam bo te glupoty mnie dobijaja . A kiedys myslalam ze jestem taka fajna

Teraz uzalezniłam się od pisania bloga i nie wstydze sie tego. Naprawde bardzo to lubie i wiele temu pisaniu zawdzieczam.
Jesli cos jest dla mnie zbyt osobiste - zachowuje to dla siebie. Absolutnie nie czuje abym sie w jakis sposob "obnażała".
Blog to bardzo specyficzny rodzaj pamietnika. Wiem, ze kazdy moze przeczytac to co pisze. Nie przeszkadza mi to bo nie robie nic złego.
Podoba mi sie to, ze mam kontakt z czytelnikami. Oni sporo wiedza o mnie a ja o nich.
Powiedzialabym nawet ze na swoj sposob przyjaznie sie z niektorymi czytelnikami... Moge liczyc na ich wsparcie i pocieszenie kiedy jest mi zle... "Wysluchaja", doradza... a czasem dadza "kopa".
I jestem im za to wdzieczna.

A 3 moje blogowe kumpelki nawet zaczely wizażować

Ines1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-24, 15:18   #21
Beauty1984
Zakorzenienie

GG do Beauty1984

Cytat:
Napisane przez Ines1985

A 3 moje blogowe kumpelki nawet zaczely wizażować
To fakt, powinnaś dostać jakieś wyróżnienie za dobrą reklamę Wizażu, a co za tym idzie - za zwiększanie ilości wizażanek .
Stary 2005-06-24, 15:25   #22
sylwónia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lexie
. Zastanawiam się, czy go nie wyrzucic, nie spalic... moze to by było takie oczyszczenie?? jak myślicie?...
Nie wyrzucać!!! Schować głęboko, nie zaglądać jeśli teraz Cię to dołuje, ale nie wyrzucać !!! Ja zawsze wyrzucałam, darłam na kawałki, spuszczalam w WC rzeczy po moich byłych, a teraz żałuję , bo emocje już dawno opadły, pozostały tylko miłe wspomnienia, a nie da się już teraz odzyskać prześlicznych smsów, podartych zdjęć, kwiatków z jego torta urodzinowego, które poukładał specjalnie na kawałku dla mnie Nie wyrzucaj Lexie to jest częśc Twojego życia

Edytowane przez sylwónia
Czas edycji: 2005-12-25 o 21:27
Stary 2005-06-24, 15:27   #23
Beauty1984
Zakorzenienie

GG do Beauty1984

Dokładnie . Ja zachowałam listy od moich byłych, walentynki i różne pamiątki chociaż były momenty, że miałam ochotę pozbyć się wszystkiego. A teraz jest to naprawdę fajna pamiątka.
Pamiętnik schować głęboko i wyciągnąć za pare lat .
Stary 2005-06-24, 18:54   #24
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Dokładnie . Ja zachowałam listy od moich byłych, walentynki i różne pamiątki chociaż były momenty, że miałam ochotę pozbyć się wszystkiego. A teraz jest to naprawdę fajna pamiątka.
No, zobaczymy, i tak już długo lezą nie ruszane i nadal nie mam ochoty ich otwierać...
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-24, 20:50   #25
TOMORROW
Zakorzenienie

Cytat:
ale to też zależy od tego, jak wyglądał związek i samo rozstanie- czasem naprawdę nie chce się nic pamiętać i nic nie jest miłym wspomnieniem, bynajmniej nie w moim przypadku
TOMORROW jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-24, 21:16   #26
agabil1
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś...

GG do agabil1

ja zaczęłam w 1988 r i przez te wszystkie lata zapisałam kilkadziesiąt grubych zeszytów Uwielbiam pisać.
Czasem były to krótkie notatki, luźne eseje,czasami całe wypracowania.

Edytowane przez agabil1
Czas edycji: 2005-06-25 o 10:17
agabil1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-24, 21:29   #27
aga01
Zakorzenienie

A ja nigdy nie pisałam.... i nawet nie wiem dlaczego???
- On? To samo co ja.
aga01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-25, 10:15   #28
sphinks
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aga01
A ja nigdy nie pisałam.... i nawet nie wiem dlaczego???
Kurcze, no ja też nigdy nie pisałem? Wie ktoś może czemu? Ja nie wiem... Hmmm...
sphinks jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-25, 23:42   #29
aga01
Zakorzenienie

Eh.... Chyba nie mieliśmy dzieciństwa
- On? To samo co ja.
aga01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-26, 03:48   #30
vanilla_sky
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lexie
Ja pisałam przez część podstawówki i gimnazjum. Ten z podst jest baardzo smieszny dziś, jaież to ja miałam straszne problemy! Jakie wielkie miłości!

Z kolei ten gimnazjalny jest zapisem ciężkiego, smutnego okresu, z którego chyba jeszcze coś we mnie zostało Aż smutno mi sie robi jesli do niego zajrze. Zastanawiam się, czy go nie wyrzucic, nie spalic... moze to by było takie oczyszczenie?? jak myślicie?...
wow, mam bardzo podobnie.
pamietniki "tworzylam" intensywnie jak mala maszynka przez podstawowke i liceum... w podstawowce to bylo... czasem wyjmuje te pamietniki, czytam znajomym na glos i mamy ubaw po pachy. klasowki, imprezy klasowe (kto bedzie zaproszony a kto nie? jak sie przygotowac, zeby ten jedyny zauwazyl? hehe i tu najlepsze, opisy pierwszych sesji pieknosciowych z psiapsiolkami ) no i kilometrowe opisy wielkich milosci do chlopakow, z ktorymi zamienilam dwa slowa przypadkiem, ktore wywolaly we mnie wielkie uczucie
pamietniki z liceum to zapis bardzo trudnego okresu, kiedy los jakby sie uwzial przeciwko mnie... to byl chyba najgorszy okres w moim zyciu, kiedy uwazalam sie za zero nie zaslugujace by zyc, a przynajmniej by pokazywac sie ludziom... jak dobrze, ze to minelo, ale cos z tego we mnie niestety zostalo.
wracajac do ciebie lexie, to moje osobiste zdanie jest takie, ze palenie tych wspomnien nie jest dobrym pomyslem. symbloicznie - palenie, niszczenie, usuwanie z powierzchni ziemi oznaczaloby ze chcesz zniszczyc, zapomniec to co sie wtedy dzialo. ze nie akceptujesz tej czesci siebie.
wg mnie o wiele lepiej by bylo dojsc jakos do zgody na siebie z tamtego okresu. postarac sie jakos dojsc z tym do ladu, zobaczyc to z innej strony, jak cos co sprawilo duzo cierpienia ale tez spowodowalo, ze jestes dzis tym, kim jestes.
ciezko cokolwiek pisac nie znajac natury problemu. ale ogolni emysle ze zawsze lepiej jest cos skonfrontowac niz zaprzeczac, wymiatac pod dywanik swiadomosci
tyle z mojego psychologicznego belkotu
vanilla_sky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości