Ubieganie się o wizę do USA - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-01-21, 19:51   #1
LegalnaBlondii
Raczkowanie

Exclamation

Ubieganie się o wizę do USA

Witajcie !
W sumie zdaję sobie sprawę , że to nie forum do takich tematów , aczkolwiek mam mały problem dotyczący wniosku o wizę , muszę go złożyć jak najprędzej. Mój mężczyzna przebywa na terenie Stanów Zjednoczonych i planujemy tam też wspólne wakacje, wyjechał we wrzesniu i przedłużył wizę. Obiecałam , że sama zajmę się moją , ale tu rodzi się ogromne pytanie , dość ważne , bo też wiąże się z kosztami. Otóż czy przy składaniu wniosku o wizę muszę już w tym momencie posiadać zaproszenie do osoby zamieszkalej w USA ? Czy zaproszenie załatwiam dopiero później , po dostaniu wizy?
Ma któraś z tym może doświadczenie ? Nie mogę znaleźć informacji na stronie ambasady na ten temat. Z góry dziękuję za pomoc.
Stary 2013-01-21, 20:10   #2
majasn
Zakorzenienie

Dot.: Ubieganie się o wizę do USA

składając wniosek nie musisz..ale jest tam takie pole do wypełnienia, w które musisz wpisać adres, pod którym będziesz przebywać..
ja załatwiałam wizę zanim jeszcze wiedziałam gdzie dokładnie się zatrzymam więc wpisałam pierwszy lepszy hotel, który był w moim zasięgu cenowym
na pewno podczas rozmowy z konsulem musisz wiedzieć dokładnie gdzie jedziesz..mnie mocno przepytali, ale byli tacy co po minucie wychodzili z zaakceptowanym wnioskiem..ja mam chłopaka, który ma obywatelstwo więc dodatkowo przepytali mnie na tę okoliczność..jeśli Ty masz partnera w USA to przygotuj się, że nie będzie łatwo na rozmowie o wizę..będziesz musiała udowodnić, że nie jedziesz tam na stałe a tylko na wakacje..oczywiście jeśli będziesz się starać o wizę turystyczną..jeśli masz jakieś pytania to pisz PW- chętnie odpowiem..
majasn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-21, 20:10   #3
Sumi
Zadomowienie

Zaproszenie załatwiasz przed dostaniem wizy, bo to jest dodatkowy argument by ją dostać (chcę wizę, bo jadę odwiedzić xxx, tu mam od niego zaproszenie). Jak już dostaniesz to kto miałby na to zaproszenie patrzeć? Celnik w USA?
Stary 2013-01-21, 20:13   #4
LegalnaBlondii
Raczkowanie

No właśnie wiem , że zaproszenia sprawdzają na granicach , tzn lotnisko w PL i dodatkowa calkowita kontrolo przy 1 wjeździe do USA . Więc nie mam pojęcia z której strony się za to zabrać...
Stary 2013-01-21, 20:21   #5
majasn
Zakorzenienie

nikt mi nie sprawdzał zaproszenia na lotnisku w Polsce..w stanach też mnie przepytali i nie chcieli patrzeć na dokumenty..
ogólnie jeśli chodzi o rozmowę z konsulem o wizę to na stronie ambasady wyraźnie jest napisane, że dodatkowe dokumenty nie są wymagane i konsul może uznać je za zbyteczne..
jednakże gdy są wątpliwości co do celu wylotu to lepiej mieć wszystko ze sobą..ja brałam nawet zaświadczenie o zarobkach i o tym, ze w danym terminie mam urlop..a Twój chłopak jest tam na stałe? na Erazmusie? czy jak? bo to też ważne..
Stary 2013-01-21, 20:25   #6
LegalnaBlondii
Raczkowanie

Mój chłopak jest tam po prostu na turystycznej wizie, na pół roku dostał wstep a przedłużył wize poprzez pojscie do szkoły.

---------- Dopisano o 21:25 ---------- Poprzedni post napisano o 21:24 ----------

Czy w moim wieku (pisałam już wiadomość na PW) mogę być wątpliwości ? kontynuuję naukę więc myśle ,że raczej nie bedzie problemu...
Stary 2013-01-21, 20:32   #7
MagiczneMiasto
Przyczajenie

W PL nikt nie sprawdza na lotnisku zaproszenia, chyba że wyjeżdzasz w ramach programów studenckich, ale to inna bajka.

Generalnie dobrze jest mieć zaproszenie na rozmowie w ambasadzie, jak i jakiś inny dokument potwierdzający że wrócisz do kraju. Na pewno musisz sobie przygotować dokładnie co masz pani/panu odpowiedzieć na pytanie "w jakim celu wybiera się Pani do usa?".

Reszta tak naprawdę zależy od tego na kogo trafisz. Jest ileś wiz do rozdania każdego dnia i jak nie wzbudzisz żadnych podejrzeń, pozwolą Ci zobaczyć Twojego mężczyznę
MagiczneMiasto jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-01-21, 20:47   #8
majasn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LegalnaBlondii Pokaż wiadomość
Mój chłopak jest tam po prostu na turystycznej wizie, na pół roku dostał wstep a przedłużył wize poprzez pojscie do szkoły.

---------- Dopisano o 21:25 ---------- Poprzedni post napisano o 21:24 ----------

Czy w moim wieku (pisałam już wiadomość na PW) mogę być wątpliwości ? kontynuuję naukę więc myśle ,że raczej nie bedzie problemu...
nie powinno być problemu..jeśli masz tu jakieś zobowiązania jak właśnie szkoła to tym lepiej
Stary 2013-01-21, 21:52   #9
lakeithia
Zadomowienie

GG do lakeithia

Cytat:
Witajcie !
W sumie zdaję sobie sprawę , że to nie forum do takich tematów , aczkolwiek mam mały problem dotyczący wniosku o wizę , muszę go złożyć jak najprędzej. Mój mężczyzna przebywa na terenie Stanów Zjednoczonych i planujemy tam też wspólne wakacje, wyjechał we wrzesniu i przedłużył wizę. Obiecałam , że sama zajmę się moją , ale tu rodzi się ogromne pytanie , dość ważne , bo też wiąże się z kosztami. Otóż czy przy składaniu wniosku o wizę muszę już w tym momencie posiadać zaproszenie do osoby zamieszkalej w USA ? Czy zaproszenie załatwiam dopiero później , po dostaniu wizy?
Ma któraś z tym może doświadczenie ? Nie mogę znaleźć informacji na stronie ambasady na ten temat. Z góry dziękuję za pomoc.
nie potrzebujesz ZAPROSZENIA - TO BYLO KIEDYS, wystarczy powod do kogo/gdzie jedziesz/i ze masz kase - ale to dopiero wypelniasz we wniosku.. oczywioscie wiza kosztuje - ok 400-500zl (nie znam aktualnej ceny - reszta na stronie ambasady)
Stary 2013-01-21, 22:16   #10
Amani
Zakorzenienie

Lepiej miec zaproszenie na kazdym etapie.

Ode mnie w konsulacie w Polsce zaproszenia nie chcieli, w ogole przy okienku bylam minutke (ale to byla moja druga wiza na 10lat). Standardowe pytania, gdzie, do kogo, na ile, co robie w Polsce. Na wszelki wypadek wez wszelkie dokumenty (zaswiadczenie o nauce w Polsce, o pracy jesli pracujesz itd.).

Poza tym wizyta "u chlopaka" to ryzykowny powod. Znam sytuacje, gdzie dziewczyna (z kraju, ktory od ktorego usa nie wymaga wiz) zostala zawrocona z lotniska, bo jechala do chlopaka na 3 miesiace - podejrzewali, ze chce zostac na stale, co nie bylo jej zamiarem.

Cytat:
Napisane przez Sumi Pokaż wiadomość
Zaproszenie załatwiasz przed dostaniem wizy, bo to jest dodatkowy argument by ją dostać (chcę wizę, bo jadę odwiedzić xxx, tu mam od niego zaproszenie). Jak już dostaniesz to kto miałby na to zaproszenie patrzeć? Celnik w USA?
tak, mnie czasem w ogole nie sprawdzali, a jak lecialam ostatnim razem (po krotkim pobycie w Polsce), to mocno przetrzepywali (pytali sie doslownie O WSZYSTKO) i Bogu dzieki, ze mialam zaproszenie i wszystkie dokumenty.

-26kg

Amani jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-21, 22:45   #11
lakeithia
Zadomowienie

GG do lakeithia

Kazdy ma inne doświadczenia. Mnie nigdy nie pytano o zaproszenie, mojej koleżanki tez nie (miesiąc temu), ani nikogo z mojej rodziny... Różnie to bywa.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-21, 22:59   #12
wesna
Wtajemniczenie

Dziewczyny, a tak z ciekawości: jakich pytań można spodziewać się przy okienku? Kiedyś sobie wymarzyłam, że pojadę na 3 tygodnie do Nowego Jorku (tak normalnie na wycieczkę) i teraz fundusze mi na to pozwalają, ale nie mam tam żadnej rodziny, ani znajomych (zaproszenie odpada), nie mam rezerwacji hotelowej, ani biletu powrotnego (zacznę rezerwować, kiedy dostanę wizę - hellooł), znam biegle angielski (czy to może być minusem?). I tak ogólnie rzecz ujmując - ja nie chcę tam zostać; naprawdę! Bardzo podoba mi się w moim kraju. Tylko jak przekonać do tego konsula?
wesna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-22, 00:39   #13
Amani
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lakeithia Pokaż wiadomość
Kazdy ma inne doświadczenia. Mnie nigdy nie pytano o zaproszenie, mojej koleżanki tez nie (miesiąc temu), ani nikogo z mojej rodziny... Różnie to bywa.
dokladnie, lepiej miec zaproszenie, zeby sie nie przydalo, niz nie miec i zalowac...

Cytat:
Napisane przez wesna Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a tak z ciekawości: jakich pytań można spodziewać się przy okienku? Kiedyś sobie wymarzyłam, że pojadę na 3 tygodnie do Nowego Jorku (tak normalnie na wycieczkę) i teraz fundusze mi na to pozwalają, ale nie mam tam żadnej rodziny, ani znajomych (zaproszenie odpada), nie mam rezerwacji hotelowej, ani biletu powrotnego (zacznę rezerwować, kiedy dostanę wizę - hellooł), znam biegle angielski (czy to może być minusem?). I tak ogólnie rzecz ujmując - ja nie chcę tam zostać; naprawdę! Bardzo podoba mi się w moim kraju. Tylko jak przekonać do tego konsula?
moim zdaniem powinnas wykazac, ze masz konkretny plan wycieczki, srodki na koncie, aby je pokryc, zaswiadczenie ze pracujesz i cokolwiek jeszcze Cie trzyma (np. kredyt, mieszkanie wlasnosciowe, cokolwiek). Moga uwierzyc na slowo, a moga chciec zobaczyc dokumenty.
Przy okienku mozesz trafic na sluzbiste, ktory zada standardowe pytania (czemu chcesz jechac, gdzie, na ile, jak bedzie to wygladalo, co robisz w Polsce), a moze sie trafic gawendziarz, ktory pogada troche o Nowym Jorku, podpyta cos po angielsku itd.

-26kg

Stary 2013-01-22, 02:25   #14
Damayanti
DAMAYANTI TROLLING INC.

nie ma absolutnie żadnej zasady o co konsul zapyta i jakie dokumenty będzie chciał obejrzeć.
jeśli chodzi o zaproszenie to w ciągu 1,5 roku 6 znajomych osób dostało wizę bez zaproszenia.nie wiem jak to się teraz załatwia ale jeśli wiąże się to np z dużym wydatkiem czy nakładem sił to ja bym odpuściła.
Autorko, ja bym nie mówiła, że jadę do chłopaka.
Ale w związku z tym musisz dokładnie ustalić wersję u kogo się zatrzymujesz, skąd znasz tę osobę etc. chłopaka siostry pytali ile nasza babcia ma lat (wpisał we wniosku, że do niej jedzie).
Oczywiście mówię tu o sytuacji, gdy Twój chłopak zatrzymuje się np u kogoś ze swojej rodziny.Wtedy mówisz, że jedziesz do cioci/wujka etc.
Najważniejsze, to pokazać, że wrócisz do kraju, czyli mieć ze sobą zaświadczenie ze szkoły, jak wpisałaś, że sama finansujesz to można mieć wyciąg z konta, jak wynajmujesz mieszkanie to umowę, umowę na telefon, internet, etc.
ALE! nie wyciągać tej sterty jeśli konsul nie poprosi! no i oczywiście spójna wersja do kogo jedziesz, co będziesz robić etc.

Wesna: powinnaś mieć plan wycieczki, wyciąg z konta i ogólny zarys co chcesz robić.
Damayanti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-22, 03:26   #15
lakeithia
Zadomowienie

GG do lakeithia

Mi wystarczal papierek z uczelni, ze studiuje dla konsula w ambasadzie. Jechalam do kuzynki, nikt sie o nia nic nie pytał.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-01-22, 15:27   #16
LegalnaBlondii
Raczkowanie

I z tego co zrozumiałam składam wniosek o wizę podstawową / turystyczną , tak ?
Nie chcę od razu inwestować w zaproszenie gdyż wiza kosztuje 512zł , a zaproszenie 100$ więc jest to niemały wydatek.

Damayanti : Osoba , do której będę jechać to znajoma siostry mojego chłopaka. Jest tam dość długo , legalnie , ponad 10 lat także co do niej nie będą mieli podejrzeń. Zamieniłam z Nią kilka słów na skype nie raz nie dwa...

ogólnie oprócz tego całego zamieszania okropnie boję się kontroli już w USA, bo wiem , że potrafią przetrzepywać przy pierwszym wjeździe. Mój chłopak po 5 latach bez pobytu w stanach , teraz jak leciał miał kontrolę całkowitą , sprawdzali mu dokumenty , walizki , wszystko... ponad 2godziny. A mój angielski w stresie spada na poziom niemalże zerowy...
Stary 2013-01-22, 15:53   #17
lakeithia
Zadomowienie

GG do lakeithia

Cytat:
Nie chcę od razu inwestować w zaproszenie gdyż wiza kosztuje 512zł , a zaproszenie 100$ więc jest to niemały wydatek.

Damayanti : Osoba , do której będę jechać to znajoma siostry mojego chłopaka. Jest tam dość długo , legalnie , ponad 10 lat także co do niej nie będą mieli podejrzeń. Zamieniłam z Nią kilka słów na skype nie raz nie dwa...

ogólnie oprócz tego całego zamieszania okropnie boję się kontroli już w USA, bo wiem , że potrafią przetrzepywać przy pierwszym wjeździe. Mój chłopak po 5 latach bez pobytu w stanach , teraz jak leciał miał kontrolę całkowitą , sprawdzali mu dokumenty , walizki , wszystko... ponad 2godziny. A mój angielski w stresie spada na poziom niemalże zerowy...
Tak, jest to wniosek o wizę turystyczna. A o trzepanie na lotnisku sie nie bój, lecisz pierwszy raz, nigdy tego nie robią. To trzeba miec pecha zeby trafić na takiego celnika. Miesiąc temu na rozmowie na lotnisku zabrali mojej koleżance potwierdzenie lotu z powrotem, wiec lepiej to miec przy sobie i oddać .
Stary 2013-01-22, 16:57   #18
Damayanti
DAMAYANTI TROLLING INC.

Cytat:

dlatego bezpieczniej jest powiedzieć, że jedziesz do niej, jej nazwisko i adres wpiszesz we wniosku.
ale, jak wspomniałam wcześniej, mogą Cię pytać o wiek tej osoby, kim ona jest, skąd się znacie, co ona robi w USA etc. no,takie podstawowe rzeczy, które normalnie się wie, jak się kogoś odwiedza.
wiza o którą się ubiegasz to wiza turystyczna B2. warto wiedzieć co można i czego nie wolno. zdarzały się sytuacje, że ktoś chciał jechać na b2 a na pytanie konsula odpowiadał, że jedzie sobie dorobić.
nie stresuj się na rozmowie - to nie jest kwestia życia i śmierci.
zresztą znowu aż takie tłumy do usa się nie pchają, to nie to co kiedyś, że się na rozmowę czekało kilka miesięcy a kolejki były na całą ulicę Stolarską.
co do przetrzepywania - nigdy mi się nie zdarzyło.
za to kilkakrotnie siedziałam w pokoiku z panami oficerami bo im się moje odciski nie podobały.
nie witają mnie czule jako stałej rezydentki :P
Damayanti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-23, 00:18   #19
nenowka152900
Zadomowienie

Składałam wniosek razem z mamą 2 lata temu w Krakowie. Chciałyśmy jechać w odwiedziny do cioci. Sama rozmowa z konsulem była całkiem fajna, pan sympatyczny. Pytał po co jedziemy, na jak długo etc etc. Moim zdaniem i zdaniem moich znajomych najważniejsze to nie kłamać bo jak Cie przyłapią na drobnym kłamstwie to możesz się pożegnać z wizą. Powód - jeśli kłamiesz w drobiazgach to skłamiesz i w ważniejszych rzeczach.

Śmiesznie było przy składaniu odcisków - mama ma miała skaleczenie na palcu i skaner nie chciał puścić

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-05-21, 21:20   #20
2016062116
Konto usunięte

Czy jest jakiś termin kiedy najpóźniej można złożyć wniosek o wizę turystyczną? Czy jeżeli wyjazd jest planowany na 01.07. (chodzi o wycieczkę z biura podróży) to nie jest już za późno na ubieganie się o wizę?
Z góry dzięki za odpowiedzi
2016062116 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-21, 21:23   #21
MoniaS93
Rozeznanie

Ja starałam się o wizę do USA kilka lat temu, otrzymałam ale na krótki okres czasu Z tego co pamiętam, to ubiegałam się o nią kilka miesięcy przed wyjazdem, miałam zaproszenie co było dodatkowym argumentem za tym, żeby ją dostać.
Stary 2013-05-22, 13:14   #22
Amani
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Analeigh Pokaż wiadomość
Czy jest jakiś termin kiedy najpóźniej można złożyć wniosek o wizę turystyczną? Czy jeżeli wyjazd jest planowany na 01.07. (chodzi o wycieczkę z biura podróży) to nie jest już za późno na ubieganie się o wizę?
Z góry dzięki za odpowiedzi
kupa czasu teraz sie wybiera terminy doslownie z dnia na dzien (nie to co kilka lat temu, ze po miesiac sie czekalo). Wystarczy, ze okreslisz date wyjazdu i na pewno nie dadza Ci wizy na krotszy okres czasu niz trwa wycieczka - logiczne.

-26kg

Stary 2013-05-22, 13:32   #23
ellish
Zakorzenienie

w tamtym roku staralam sie o wize. Stresowalam sie, ale pan w okienku bardzo sympatyczny. Oczywiscie rozmowa przebiegala po angielsku. Pytal sie co porabiam w PL, jakie plany mam na ten wyjazd itp itd.
Mialam zaplanowany wyjazd na 10 dni ( wizyta u klienta-czyli praca i tez kilka dni zwiedzania). Dostalam wize na 10 lat.

Oczywiscie majac wize, nie oznacza, ze Cie wpuszcza do USA. Czeka jeszcze rozmowa z urzednikiem na lotnisku. Bylam swiadkiem, gdzie rowniez czekala rozmowa na lotnisku pewna parę. Jego wpuscili, jej nie. Oczywiscie razem wrocili z powrotem do PL. Coz...
Ja dostalam kilka pytan, po co jade, gdzie dokladnie i na ile.
Zdziwilam sie, bo jechalam na 10 dni a pozwolenie na pobyt w USA dal mi na pol roku
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-23, 04:52   #24
Amani
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ellish Pokaż wiadomość
w tamtym roku staralam sie o wize. Stresowalam sie, ale pan w okienku bardzo sympatyczny. Oczywiscie rozmowa przebiegala po angielsku. Pytal sie co porabiam w PL, jakie plany mam na ten wyjazd itp itd.
Mialam zaplanowany wyjazd na 10 dni ( wizyta u klienta-czyli praca i tez kilka dni zwiedzania). Dostalam wize na 10 lat.
Czemu 'oczywiscie' po angielsku? dwa razy staralam sie o wize, dwa razy dostalam na 10 lat i zawsze rozmowa wylacznie po polsku. Moze dlatego, ze jechalas do klienta? troche ryzykownie, ze to im powiedzialas, ale najwazniejsze, ze sie udalo

Cytat:
Oczywiscie majac wize, nie oznacza, ze Cie wpuszcza do USA. Czeka jeszcze rozmowa z urzednikiem na lotnisku. Bylam swiadkiem, gdzie rowniez czekala rozmowa na lotnisku pewna parę. Jego wpuscili, jej nie. Oczywiscie razem wrocili z powrotem do PL. Coz...
Ja dostalam kilka pytan, po co jade, gdzie dokladnie i na ile.
Zdziwilam sie, bo jechalam na 10 dni a pozwolenie na pobyt w USA dal mi na pol roku
oj nieprzyjemna sytacja z ta para smutno tak...
chyba zawsze otrzymuje sie pozwolenie na pol roku, bo tyle mozna jednorazowo zostac na wizie turystycznej na terytorium USA.

-26kg

Stary 2013-05-23, 07:10   #25
ellish
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Amani Pokaż wiadomość
Czemu 'oczywiscie' po angielsku? dwa razy staralam sie o wize, dwa razy dostalam na 10 lat i zawsze rozmowa wylacznie po polsku. Moze dlatego, ze jechalas do klienta? troche ryzykownie, ze to im powiedzialas, ale najwazniejsze, ze sie udalo

oj nieprzyjemna sytacja z ta para smutno tak...
chyba zawsze otrzymuje sie pozwolenie na pol roku, bo tyle mozna jednorazowo zostac na wizie turystycznej na terytorium USA.

dla mnie to jakos bylo oczywiste. 2 zdania byly po polsku, pozniej przeszlismy na ang.

Nie ryzykowne, przeciez tutaj prace mam, a to normalne, ze czasami sie wyjezdza na spotkanie z klientem. Ryzykowne to jak ktos mowi, ze jedzie do chlopaka/rodziny. A tak, to normalne.
Nie jest tak zawsze, ze dostajesz wize na pol roku, czasami dostajesz np na miesiac. Moja kumpela jechala do mamy i dostala wlasnie na miesiac.
Stary 2013-05-23, 12:20   #26
Amani
Zakorzenienie

Cytat:
dla mnie to jakos bylo oczywiste. 2 zdania byly po polsku, pozniej przeszlismy na ang.
spoko, jak kto woli. Pisze, zeby sie ktos nie przestraszyl, ze na 10 dni jedzie i musi plynnie po angielsku mowic, zeby dostac wize Bo nie musi.

Cytat:
Nie ryzykowne, przeciez tutaj prace mam, a to normalne, ze czasami sie wyjezdza na spotkanie z klientem. Ryzykowne to jak ktos mowi, ze jedzie do chlopaka/rodziny. A tak, to normalne.
No tak, logiczne, ale z nimi to nigdy nic nie wiadomo. Wizyta to ma byc tylko wizyta. Nasluchalam sie o tym dosc sporo od roznych urzednikow tutaj

Cytat:
Nie jest tak zawsze, ze dostajesz wize na pol roku, czasami dostajesz np na miesiac. Moja kumpela jechala do mamy i dostala wlasnie na miesiac.
Oczywiscie, ze wize mozna dostac na miesiac albo trzy itd. Nie podwazam tego. Ale jesli ktos dostaje np. na rok czy dwa czyli dluzej, to w USA moze byc ciagiem 6 miesiecy i zwykle w paszporcie taka wlasnie pieczatke dostaje. Jasne, ze jak ktos ma wize na 3 miesiace, to na granicy mu nie wbija, ze moze wrocic po pol roku ja raz jechalam na 3 tygodnie, tylko na swieta, bilet powroty mialam na 3 tygodnie i dostalam na pol roku w paszporcie.

-26kg

Edytowane przez Amani
Czas edycji: 2013-05-23 o 12:21
Stary 2013-05-23, 13:56   #27
ellish
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Amani Pokaż wiadomość
spoko, jak kto woli. Pisze, zeby sie ktos nie przestraszyl, ze na 10 dni jedzie i musi plynnie po angielsku mowic, zeby dostac wize Bo nie musi.
chcialabym taka osobe widziec na rozmowie z urzednikiem, na lotnisku
Stary 2013-05-23, 16:25   #28
Amani
Zakorzenienie

Cytat:
chcialabym taka osobe widziec na rozmowie z urzednikiem, na lotnisku
no wtedy kwiatki moga byc ale moi rodzice lataja sami, maja zawsze list wyjasniajacy wszystko po angielsku, pokazuja urzednikowi i nigdy nie ma problemow

-26kg

Stary 2013-05-28, 16:25   #29
juliankax
Przyczajenie

Hej! Mam pytanie, jak oceniacie moje szanse na wizę?

Jestem po maturze, czekam na wyniki matur, byłam już w stanach 7 lat temu ( 12 lat miałam) u mojej ciotki, teraz znów lecę do ciotki, jest ona rezydentem . Przysłała mi zaproszenie takie z urzędu imigracyjny, gdzie jest napisane, że ona będziesz utrzymywała mnie podczas pobytu, że pracuje, jej dochody i że ma dwie córki. Plan też jest turystyczny, zwiedzenie Nowego Jorku, posiedzieć u cioci w south carolina i potem pojechać na tydzień na florydę. Bilety finansują mi rodzice w ramach prezentu 18.
juliankax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-05, 15:15   #30
Amani
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez juliankax Pokaż wiadomość
Hej! Mam pytanie, jak oceniacie moje szanse na wizę?

Jestem po maturze, czekam na wyniki matur, byłam już w stanach 7 lat temu ( 12 lat miałam) u mojej ciotki, teraz znów lecę do ciotki, jest ona rezydentem . Przysłała mi zaproszenie takie z urzędu imigracyjny, gdzie jest napisane, że ona będziesz utrzymywała mnie podczas pobytu, że pracuje, jej dochody i że ma dwie córki. Plan też jest turystyczny, zwiedzenie Nowego Jorku, posiedzieć u cioci w south carolina i potem pojechać na tydzień na florydę. Bilety finansują mi rodzice w ramach prezentu 18.
nie powinno byc problemu. Jedyne co moga sie doczepic to to, ze jestes po maturze, wiec teoretycznie droga wolna zeby zostac w usa. Jesli jest taka mozliwosc, to ja na Twoim miejscu postaralabym sie o jakies zaswiadczenie z uczelni, gdzie chcesz isc na studia, ze bierzesz udzial w rekrutacji. Powodzenia

-26kg

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości