Po co takie zdjęcia? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-03-31, 14:02   #1
_vixen_
Zakorzenienie

Question

Po co takie zdjęcia?

Z pozdrowieniami dla iizabelii

http://dziecisawazne.pl/cialo-karmiacej-matki/

Ciekawa jestem, co o tym myślicie?

Dwa lata karmiłam piersią, jestem entuzjastką tego sposobu karmienia, ale według mnie takie zdjęcie bardziej zniechęca niż zachęca do kp, ciąży i w ogóle macierzyństwa.

Tu nie chodzi o to, że świat ma być piękny i obrobiony przez fotoszopa, ale kurczę...no jakoś mi się nie podoba taka forma promowania kp czy co to ma być.

I zastanawiam się, dlaczego jak pokazuje się ciała po ciąży i porodzie, to zwykle w takim stylu jak na zdjęciu albo druga skrajność, supermodelki po 3 tygodniach od porodu (zapewne cc z plastyką brzucha) śmigające po wybiegu.
Nie można pokazać normalnej kobiety, która nie przytyła 20 kg, ma większe piersi, mniej jędrny brzuch, może jakiś rozstęp, ale nie wygląda aż tak źle?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg foto.jpg (65,2 KB, 386 załadowań)
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-31, 15:55   #2
201605041146
Konto usunięte

Dot.: Po co takie zdjęcia?

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość

http://dziecisawazne.pl/cialo-karmiacej-matki/

Ciekawa jestem, co o tym myślicie?

Dwa lata karmiłam piersią, jestem entuzjastką tego sposobu karmienia, ale według mnie takie zdjęcie bardziej zniechęca niż zachęca do kp, ciąży i w ogóle macierzyństwa.

Tu nie chodzi o to, że świat ma być piękny i obrobiony przez fotoszopa, ale kurczę...no jakoś mi się nie podoba taka forma promowania kp czy co to ma być.

I zastanawiam się, dlaczego jak pokazuje się ciała po ciąży i porodzie, to zwykle w takim stylu jak na zdjęciu albo druga skrajność, supermodelki po 3 tygodniach od porodu (zapewne cc z plastyką brzucha) śmigające po wybiegu.
Nie można pokazać normalnej kobiety, która nie przytyła 20 kg, ma większe piersi, mniej jędrny brzuch, może jakiś rozstęp, ale nie wygląda aż tak źle?
akurat jestem w ciąży, to zdjęcie mnie nie zniechęca do kp...ale jakoś tak dziwnie się czuję jak na nie patrzę...kurcze nie wiem co mysleć. nie wiem po co są czasami takie kampanie pokazujące kobiety po ciąży ale nie te, które wróciły do formy, tylko te którym już tak zostanie...

nasuwa mi się pytanie:
ten brzuch..czy taki jest zawsze po porodzie (mówię o normalnych kobietach, nie modelkach i celebrytkach) czy mama na zdjęciu nie dbała o skórę brzucha w ciąży, rozumiem, że ta kobieta urodziła bliźniaki...(wiem, może głupie pytanie)
201605041146 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-31, 16:11   #3
karolca
Zakorzenienie

Internet kocha skrajności. Albo coś jest piękne i sztuczne albo naturalne i brzydkie (bez urazy w żadną stronę).

Od jakiegoś czasu zauważyłam w sieci "modę" na propagowania macierzyństwa w sposób... nieładny dla oka, jakkolwiek to brzmi. Wiadomo, że każda kobieta po ciąży ma piekną, gładką skórę, choćby dbała o nią najlepiej na świecie. Dodatkowe kilogramy, rozstępy, brzydsza skóra... zdarzają się często, ale nie są regułą.

Ogólnie, nie lubię oglądać zdjęć kp, dla mnie to rzecz intymna. Nie przeszkadza mi, gdy ktoś musi nakarmić w mojej obecności, ale zdjęcia to co innego.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-31, 19:09   #4
Glodomorek
Zakorzenienie

Dla mnie zdjęcie nie jest odrażające. Te maluchy na zdjęciu, zapewne bliźniaki, nie są jakieś straszne duże, ile mogą mieć? Pół roku? To wcale nie jest tak dużo czasu i niekoniecznie tej kobiecie zostanie brzuch. Rozstępy owszem, ale brzuch może jeszcze zejść. Bo szczerze powiedzcie, co można zrobić z taką skórą? Oprócz chirurga oczywiście. Bo jak w jednym miejscu mam podobną skórę (wokół pępka) i mimo że jestem szczupła to skóra jest niefajna w tym miejscu.
A widok zadowolonego malucha przy piersi zawsze mnie rozczula, nieważne jaki brzuch ma mama
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-31, 19:51   #5
traicionera
Zakorzenienie

Ja dbalam o skore brzucha, od momentu, gdy dowiedzialam sie o ciazy, regularnie wcieralam olejki, balsamy itp. Niestety, mam skore ze sklonnosciado rozstepow, pierwsze mialam juz jako nastolatka, gdy nieco urosly mi biodra, wiec i na brzuchu zaliczylam pod sam koniec ciazy, gdy juz bylam po terminie. Geny niestety trudno oszukac.Na szczescie z czasem zjasnialy i nie wygladaja juz tak strasznie.
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Komu komu, czyli książki do oddania
traicionera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-31, 20:01   #6
Klarissa
Zakorzenienie

Mnie się ono nie podoba. Może nie jest to "odrażające" zdjęcie, bez przesady, nawet nie rozpatruję go w takiej kategorii, ale do ładnych nie należy, owszem, dzieciaki ze zdjęcia są słodkie, ale mamie urody odebrały i jak dla mnie nie jest to coś, czym należy się publicznie chwalić. A jeśli miało do czegokolwiek zachęcać, to raczej skutek wywiera odwrotny - dla kobiet, bo nie chcą tak wyglądać i dla mężczyzn, bo im niejako pokazują, że kobieta "po dzieciach" wygląda kiepsko. A to nieprawda, bo zdjęcie jest też przede wszystkim tendencyjne i chyba z założenia miało bulwersować. Poza tym dla mnie kp to chwile intymne z dzieckiem, i nie widzę powodu by je upubliczniać. Techniki przystawiania też nie pokazuje, niczego nie uczy, co najwyżej zniechęca.

I nie chodzi o to, że każda mama ma być piękna, mam dwoje dzieci i z tego tytułu też pojawiły się różne "braki" i mankamenty w uroku osobistym ale jakoś nie czuję potrzeby by je eksponować.

Jak dla mnie rozstępy po ciąży to taki sam defekt urody jak zbyt krótkie nogi, odstające uszy itd. coś, na co nie miało się wpływu, zrobiło się i trzeba z tym żyć dalej, trudno. Ale nie jest to powód, żeby od razu to podkreślać, kto normalny podkreśla swoje mankamenty? Mam 2 koleżanki, których brzuchy wyglądają kiepsko po ciąży mniej więcej jak na tej fotce, u jednej już ponad 10 lat i nie ma poprawy, u drugiej rozstępy takie, jakby ją ktoś posiekał - trudno, żyją z tym bo wyjścia nie ma, ale nie zakładają z tego powodu krótkich bluzeczek nad pępek, bo niby w jakim celu?

No chyba, że pani chciała pokazać światu jak bardzo się poświęca.
Ale to może wywierać efekt chyba tylko na tych, którzy dzieci nie mają
Stary 2014-03-31, 20:47   #7
taszkin
Zakorzenienie

Może jestem naiwna, ale ja to widzę jako swego rodzaju krucjatę na rzecz przełamywania stereotypów, podbudowania tych mam, które nie mają pięknej skóry i płaskiego brzucha, swego rodzaju walkę z od lat kreowanymi sztucznymi ideałami piękna.
taszkin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-31, 21:34   #8
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez taszkin Pokaż wiadomość
Może jestem naiwna, ale ja to widzę jako swego rodzaju krucjatę na rzecz przełamywania stereotypów, podbudowania tych mam, które nie mają pięknej skóry i płaskiego brzucha, swego rodzaju walkę z od lat kreowanymi sztucznymi ideałami piękna.
To jeśli tak rozumować, to powinnam się czuć podbudowana tym, że też mam 2 dzieci i wyglądam o niebo lepiej niż ta pani. A jednak wcale to tak na mnie nie zadziałało
Stary 2014-03-31, 23:04   #9
taszkin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
To jeśli tak rozumować, to powinnam się czuć podbudowana tym, że też mam 2 dzieci i wyglądam o niebo lepiej niż ta pani. A jednak wcale to tak na mnie nie zadziałało
No na mnie też nie. Choć zdjęcie super lachona karmiącego piersią w bikini noworodka, przypuszczam, że mógłby niektóre mamy, które akurat ubolewają nad swoim ciałem po ciąży, nieco zdołować. Zwłaszcza, że to z prawdziwym obrazem ma niewiele wspólnego.
Nie mówię, że zgadzam się z takim trendem, jaki zaprezentowała ta karmiąca mama, ale jestem w stanie poniekąd zrozumieć pobudki.
taszkin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-01, 08:44   #10
201711281320
Konto usunięte

Jak dla mnie w tym zdjęciu nie ma nic odrażającego. Kobieta była w ciąży bliźniaczej, zrobiło jej się sporo rozstępów i został brzuszek po ciąży. Mnie za to trochę ta pozycja mamy skojarzyła się, przepraszam za to, ze zwierzęciem które się kładzie i maluchy przychodzą na jedzonko, ale trzeba też zrozumieć, że mając bliźniaki nie jest tak prosto jak z jednym dzieckiem- trzeba sobie jakoś radzić
Niektórym kobietom nie robią się rozstępy a brzuch szybko zanika inne borykają się z tym problemem przez wiele lat po ciąży i to zdjęcie jest dla nich, żeby wiedziały, że nie są same i że nie wszystkie kobiety w miesiąc po porodzie wyglądają jak osiemnastki.
Chyba za dużo w sieci pięknych dla oka fotek niemowlaczków i ich perfekcyjnych mam, że nie poprawione zdjęcia normalnych ludzi szokują...
Nie rozumiem jedynie dlaczego/po co to zdjęcie w ogóle się pojawiło w internecie.
201711281320 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-01, 10:40   #11
paula78
Zakorzenienie

Internet jest pełen śmieci, a jesli musze wybierac to wole takie zdjęcie, naturalne niz ogladać sztuczne cycki pani Siwiec, czy wypindrzone mamusie na dzien po porodzie.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-04-01, 12:46   #12
Klarissa
Zakorzenienie

Tutaj jest sporo realistycznych zdjęć, a jednak przesłanie jakby inne...
http://www.abeautifulbodyproject.com/
Przynajmniej w moim odczuciu.

Pani tez karmi bliźnięta i zupełnie inaczej to wygląda w odbiorze:
http://www.abeautifulbodyproject.com...m#.UzqkaVc-j1M

Tamto zdjęcie, z linku, który podała Vixen jest po prostu przede wszystkim kiepsko zrobione.
Stary 2014-04-01, 19:08   #13
marsi11
Zakorzenienie

Cytat:
Tutaj jest sporo realistycznych zdjęć, a jednak przesłanie jakby inne...
http://www.abeautifulbodyproject.com/
Przynajmniej w moim odczuciu.

Pani tez karmi bliźnięta i zupełnie inaczej to wygląda w odbiorze:
http://www.abeautifulbodyproject.com...m#.UzqkaVc-j1M

Tamto zdjęcie, z linku, który podała Vixen jest po prostu przede wszystkim kiepsko zrobione.
Klarissa, sesja która wkleiłaś jest piękna, zachwycałam się nią wielokrotnie,
faktycznie zdjęcie tytułowe jest średnie i dlatego wrażenia różne ale ja bym nie mogła się wypowiedzieć,że jedno zdjęcie wywarło na mnie takie wrażenie,że odpycha mnie od macierzyństwa czy od karmienia piersią
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-01, 19:21   #14
Klarissa
Zakorzenienie

Myślę, że też wszystko zależy od życiowych doświadczeń. Jak się człowiek na własnej skórze przekona i to dosłownie jak wygląda się w ciąży, po porodzie, w ogóle po ciąży, karmieniu itd. to takie zdjęcie jak w pierwszej notce nie jest jakimś szokiem, bo "nie takie rzeczy się widziało" Na kimś, kto nie ma takich doświadczeń zapewne robi to zupełnie inne wrażenie.
Stary 2014-04-01, 19:23   #15
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję i również pozdrawiam
Stary 2014-04-01, 20:44   #16
wika82
Zakorzenienie

Odechciało mi się wszystkiego, a dzisiaj byłam na zajęciach z laktacji..
Stary 2014-04-01, 21:36   #17
_vixen_
Zakorzenienie

Wika, to jest przypadek skrajny, chociaż juz kiedyś pisałam jak to w warszawskim centrum handlowym widziałam kobietę idaca(!) z piersią na wierzchu i karmiąca niemowlę, naprawdę się zgorszylam. Ale kiedyś widziałam też zadbana, ładnie ubrana kobietę karmiaca niemowlaka przykrytego chusta czy jej szalem, bardzo ładny i estetyczny widok. Jak ktoś jest bambrem, to i w trakcie laktacji bedzie
Stary 2014-04-01, 23:10   #18
Klarissa
Zakorzenienie

Ja nie lubię widoku obcych kobiet kp, ale swojego karmienia nigdy nie odbierałam w kategoriach estetyczne czy nie, po prostu karmiłam dziecko żeby nie było głodne, bez większych refleksji w tym temacie. Tak samo nie zastanawiałam się nigdy czy będę mieć taki czy siaki biust w trakcie czy po karmieniu. Przed 1 dzieckiem byłam negatywnie nastawiona do kp, ale postanowiłam spróbować, nie żałuję, drugie dziecko karmiłam w sumie dłużej od pierwszego i też nie widziałam w tym problemu.

Heh, tak mi się przypomniało, też mam foto jak karmię dwoje dzieci
Jedno piersią (ale piersi nie widać, w ogóle nie widać, że karmię) a większe z butelki
Stary 2014-04-01, 23:14   #19
Klarissa
Zakorzenienie

Wink Dot.: Po co takie zdjęcia?

Nawet wam mogę pokazać, a co mi tam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 123.jpg (30,9 KB, 242 załadowań)

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-04-02, 07:02   #20
_vixen_
Zakorzenienie

Nie zgorszylam sie
Stary 2014-04-02, 07:37   #21
żurawinka
Zakorzenienie

Co do zdjęcia w tytule - całkowicie mi obojętne, widać że dzieciaki zadowolone. Piersi na wierzchu ale normalnie Brzuch - wygląda jak wygląda. Nie wiem gdzie zdjęcie umieszczono - czy tam gdzie dostęp miał każdy, podpisane z imienia i nazwiska? Jeśli tak, to widocznie pani miała jakąś potrzebę pokazania siebie i dzieci światu Dla mnie ważne że ja nie czuję takiej potrzeby a też się mam czym chwalić ( dziećmi, nie rozstępami)
Nie umiem określić czy zdjęcie jest ładne czy brzydkie, ale pierwsze wrażenie że jednak wzruszające, chociaż kontekst że zostało umieszczone z wątpliwych pobudek psuje nieco odbiór
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-02, 07:37   #22
MamaKtosia
Zadomowienie

Klarissa już Ci kiedyś pisałam, że jesteś terminator i wszystko na raz potrafisz

wika82 spokojnie, vixen dobrze Ci już odpowiedziała.
MamaKtosia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-02, 08:56   #23
marsi11
Zakorzenienie

Cytat:
Nie zgorszylam sie
ja również nie

a jeszcze co do samej estetyki, to mi generalnie nie przeszkadza jak widzę matkę karmiącą nawet z piesią na wierzchu
raz tylko miałam sytuację,że zrobiło mi się niedobrze, w restauracji, kobieta miała ogromne piersi i wywali je praktycznie na talerz i jeszcze mleko kapało

ja zdecydowanie wolę karmić zasłaniając się chustą czy nawet pieluszką

---------- Dopisano o 09:56 ---------- Poprzedni post napisano o 09:55 ----------

Cytat:
Jak ktoś jest bambrem, to i w trakcie laktacji bedzie

kocham Cię czytać
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-02, 10:29   #24
sweet_vintage
Rozeznanie

Co do zdjęcia - cóż, mnie by na pewno nie zachęciło do ciąży i macierzyństwa, bo czy po ciąży czy przed chyba każda kobieta chce wyglądać dobrze. A takie rozstępy z pewnością nie czynią nas atrakcyjnymi, ale w "wyglądaniu dobrze" najważniejsza jest samoocena - a Pani na zdjęciu pewnie jest szczęśliwa i to jest najważniejsze.

A co do publicznego karmienia - dla mnie piersi to piersi. Przed ciążą publicznie ich nie odsłaniałam, to i teraz nie mam ochoty. Jeśli miałabym karmić publicznie, to na pewno bym się zasłaniała na wszelkie sposoby.

mój blog ciążowo-dzieciowy www.inspiracjemamy.blogsp ot.com

instynkt macierzyński jest przereklamowany.... http://www.inspiracjemamy.blogspot.c...nski-jest.html
sweet_vintage jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-02, 18:30   #25
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MamaKtosia Pokaż wiadomość
Klarissa już Ci kiedyś pisałam, że jesteś terminator i wszystko na raz potrafisz
A tam od razu terminator, mama wielofunkcyjna i tyle
Stary 2014-04-02, 20:16   #26
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MamaKtosia Pokaż wiadomość

wika82 spokojnie, vixen dobrze Ci już odpowiedziała.
Mam nadzieję, Dziewczyny. ))
Na pewno duża wygoda, bo gdzie nie jesteś masz ze sobą jedzenie, ale ciągle mnie przeraża to początkowe wiszenie na piersi.
MamoKtosia, jak tam samopoczucie? Już niedługo zostało, prawda? Zobaczysz, że ze swoją dwójką będziesz takim smaym terminatorem, jak Klarissa.

Klarissa, nie mogę się powstrzymać, jesteś bardzo ładną kobietą, a patrząc na Twoją fryzurkę, naprawdę opłacało się iść do fryzjera i dbać o siebie cały czas, a w ogóle, to nie ma to jak porządnie ostrzyżone i "zrobione" włosy.
Stary 2014-04-02, 20:29   #27
boska latynoska
Zadomowienie

Cytat:
Nawet wam mogę pokazać, a co mi tam
Słodko Większe łóżko by się przydało
boska latynoska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-02, 20:42   #28
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
Na pewno duża wygoda, bo gdzie nie jesteś masz ze sobą jedzenie, ale ciągle mnie przeraża to początkowe wiszenie na piersi.
To wiszenie na piersi moim zdaniem nie jest takie złe (no chyba że dziecko obgryzie brodawki , bo jest czas na czytanie, siedzenie w necie, spanie, nadrobić wszystkie seriale i programy typu "Project runway" można
Stary 2014-04-02, 20:58   #29
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
Mam nadzieję, Dziewczyny. ))
MamoKtosia, jak tam samopoczucie? Już niedługo zostało, prawda? Zobaczysz, że ze swoją dwójką będziesz takim smaym terminatorem, jak Klarissa.

Klarissa, nie mogę się powstrzymać, jesteś bardzo ładną kobietą, a patrząc na Twoją fryzurkę, naprawdę opłacało się iść do fryzjera i dbać o siebie cały czas, a w ogóle, to nie ma to jak porządnie ostrzyżone i "zrobione" włosy.
Nie każde dziecko wisi na piersi non stop, moje nie wisiały tak za bardzo, może na samym początku dość często jedli, ale też nie powiedziałabym, że cały czas

Dziękuję za komplementa A włosy już odrosły, ja miałam bardzo długie i obcięłam jak synek miał jakieś 3 tygodnie bo on ma refluks i kilka razy dziennie mi te długie włosy "przyozdabiał" lekko nadtrawionym mleczkiem... Teraz z powrotem zapuszczam i szybko poszło, bo już mam prawie do łopatek A tę fotkę tż zrobił jak mały miał około miesiąca czyli nieco ponad rok temu

Cytat:
Napisane przez boska latynoska Pokaż wiadomość
Słodko Większe łóżko by się przydało
No bo to jest łóżeczko mojej starszej córeczki, ale godziła się użyczyć też bratu na czas wspólnego karmienia.

Szczerze powiedziawszy myślałam, ze dostanę zrypkę jak takie duże dziecko mogło jeść z butelki Ale nie miałam jakoś serca odbierać jej ukochanego "mlećka" zaraz po tym jak się pojawił brat na świecie, zaczekałam z tym, aż córka sama była skłonna się zgodzić, że butelki są dla dzidziusiów, tym samym córka skończyła jeść z butli a zaczął syn

---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ----------

Cytat:
To wiszenie na piersi moim zdaniem nie jest takie złe (no chyba że dziecko obgryzie brodawki , bo jest czas na czytanie, siedzenie w necie, spanie, nadrobić wszystkie seriale i programy typu "Project runway" można
Ja często podczas karmienia siedziałam na necie
Używałam do karmienia rogala i dzieciaczek sobie leżał, ciumkał, spał itd. a ja sobie relaks zapodawałam
Stary 2014-04-02, 21:02   #30
_vixen_
Zakorzenienie

Ja tam już się mniej mądrzę w sprawie dzieci, bo kiedyś myślałam, że to skandal, żeby dwulatek lał w pieluchy, a moja leje równo, majtki wkłada w ramach urozmaicenia życia chyba tylko, nie widzi potrzeby sikania na nocnik skoro łatwiej w pieluchę

Sama piłam mleko z butli na wieczór aż do 6 lat...to jest dopiero zgroza. Na domiar złego moja mama nie widzi nic w tym złego
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości