|
Notka |
|
Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Proszę o poradę :) zapuszczanie, pielęgnacja, cięcie...
Hej! Kochane babeczki. Ostatnio stwierdziłam: dość prostownicy! Czas pokochać swoje kręciołki.
Zaczęłam "wstępnie" dbać o włosy 2,5 lata temu gdy ścięłam moje zniszczone farbowaniem włosy na krótko i pozwoliłam im odrosnąć nie ruszając ich żadnymi farbami. Czasem tylko przyciemniam płukanką z kawy <3 Moje włosy są suche, łamią się a końcówki się wielokrotnie rozdwajają. Dodatkowo od 2-3 miesięcy przestały rosnąć ![]() Do układania ich używam suszarki z dyfuzorem z chłodnym powietrzem lub po prostu żelu lnianego który kocham choć nieco denerwuje mnie jego trwałość (wytrzymuje w lodówce max tydzień). Czytałam FAQ i porady dla kręconych ale szczerze, jeśli ktoś mi łopatologicznie nie wytłumaczy to nie kumam... Olejenie włosów- mam w domu oliwę z oliwek, czy mogę nią naoliwić włosy? Jakie cięcie? stopniowanie? cieniowanie? Czym zabezpieczać końcówki, jakiego szamponu używać by je nawilżyć, jakiej odzywki (używam keratynowej maski z proteinami mleka z Kallosa), czy kupno szczotki TT jest dobrym pomysłem przy kręciołkach (wypada mi masa włosów).... Pytań masa... pomożecie? Jak mam je pielęgnować? Wstawiam zdjęcia: 1) Włosy suszone naturalnie- miałam tu z 16 lat ![]() 2) włosy obecnie, wyschły naturalnie 3) Stylizowane żelem lnianym 4) jak wyżej, żel lniany ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Proszę o poradę :) zapuszczanie, pielęgnacja, cięcie...
Spróbuję wytłumaczyć jako że sama jestem w posiadaniu kręconych włosów
![]() 1. Pozwalamy rosnąć, ale nie zapominamy żeby regularnie podcinać ( co 6 - 8 tyg. ) 2. Rosną, rosną ale w końcówkach "ubywa" 3. Oliwa z oliwek raz na jakiś czas nie zaszkodzi choć osobiście jej nie używam ( trzeba umyć dokładnie włosy po jej nałożeniu ) stosuję mocno nawilżające odżywki i zostawiam na 20 minut na włosach ( obecnie używam nowej odżywki pantene do włosów suchych i zniszczonych z tej nowej serii i polecam ) 4. Cięcie - idź do naprawdę dobrego fryzjera i dobierze jak ma ciąć żeby włosy się układały to zależy jak bardzo podatne masz włosy na skręcanie się 5. Teoretycznie końcówek nie zabezpieczysz ![]() 6. Kupno szczotki ... Twój wybór, a włosy wypadają bo są osłabione. Ja robię to tak... Mycie szamponem 2 x, odżywka 20 minut, wycieranie ( DELIKATNE !! ) włosów, nakładam jedwab bądź olejek arganowy + odżywkę regenerującą do włosów stylizowanych z cece bez spłukiwania na koniec pianka do włosów żeby wszystko się trzymało, włosy susz głową w dół na dyfuzorze wtedy dodasz im objętości. ( dodam jeszcze, że ja swoich włosów nie czeszę po wysuszeniu bo robi się siano, staram się myć co 3 - 4 dni, rozczesuję na mokro pod prysznicem i nie zauważyłam żeby po " nie czesaniu " wypadały bardziej ) Tyle ode mnie ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dzięki za odpowiedź. Głowa mi już pęka od nadmiaru informacji ^^ Do niektórych rad się zastosuję, natomiast chciałabym całkiem odstawić suszarkę (ew. używać jej w sytuacjach kryzysowych jak już naprawdę muszę) a moje włosy gdy schną same, bez żelu lnianego czy czegokolwiek do pomocy to u góry są płaskie a na dole powywijane. Nie daj Boże je rozczesywać bo pojawia się jedno wielkie siano..
|
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
szczotka TANGLE TEEZER jest przecudowna!! ani razu nie pociągnęła moich włosów. Teraz są na promocji, kosztują 25 zł!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Mod-Śnieżynka
|
Proszę o dokładną lekturę podwieszonych wątków.
Łopatologicznie wytłumaczą Ci dziewczyny w wątku pielęgnacyjnym ![]() ![]() Są wątki typu: od czego zacząć itp. Poszukaj ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:20.