Proszę o poradę :) zapuszczanie, pielęgnacja, cięcie... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-04-09, 17:27   #1
Sirii
Raczkowanie

Red face

Proszę o poradę :) zapuszczanie, pielęgnacja, cięcie...

Hej! Kochane babeczki. Ostatnio stwierdziłam: dość prostownicy! Czas pokochać swoje kręciołki.
Zaczęłam "wstępnie" dbać o włosy 2,5 lata temu gdy ścięłam moje zniszczone farbowaniem włosy na krótko i pozwoliłam im odrosnąć nie ruszając ich żadnymi farbami. Czasem tylko przyciemniam płukanką z kawy <3
Moje włosy są suche, łamią się a końcówki się wielokrotnie rozdwajają.
Dodatkowo od 2-3 miesięcy przestały rosnąć
Do układania ich używam suszarki z dyfuzorem z chłodnym powietrzem lub po prostu żelu lnianego który kocham choć nieco denerwuje mnie jego trwałość (wytrzymuje w lodówce max tydzień).

Czytałam FAQ i porady dla kręconych ale szczerze, jeśli ktoś mi łopatologicznie nie wytłumaczy to nie kumam...
Olejenie włosów- mam w domu oliwę z oliwek, czy mogę nią naoliwić włosy?
Jakie cięcie? stopniowanie? cieniowanie?
Czym zabezpieczać końcówki, jakiego szamponu używać by je nawilżyć, jakiej odzywki (używam keratynowej maski z proteinami mleka z Kallosa), czy kupno szczotki TT jest dobrym pomysłem przy kręciołkach (wypada mi masa włosów)....
Pytań masa... pomożecie? Jak mam je pielęgnować?

Wstawiam zdjęcia:
1) Włosy suszone naturalnie- miałam tu z 16 lat
2) włosy obecnie, wyschły naturalnie
3) Stylizowane żelem lnianym
4) jak wyżej, żel lniany
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg naturalne.jpg (15,1 KB, 26 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg teraz.jpg (24,3 KB, 33 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg loczki.jpg (31,1 KB, 27 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg loczki2.jpg (19,3 KB, 35 załadowań)
Sirii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-09, 18:27   #2
Iberisss
Raczkowanie

Dot.: Proszę o poradę :) zapuszczanie, pielęgnacja, cięcie...

Spróbuję wytłumaczyć jako że sama jestem w posiadaniu kręconych włosów ...
1. Pozwalamy rosnąć, ale nie zapominamy żeby regularnie podcinać ( co 6 - 8 tyg. )
2. Rosną, rosną ale w końcówkach "ubywa"
3. Oliwa z oliwek raz na jakiś czas nie zaszkodzi choć osobiście jej nie używam ( trzeba umyć dokładnie włosy po jej nałożeniu ) stosuję mocno nawilżające odżywki i zostawiam na 20 minut na włosach ( obecnie używam nowej odżywki pantene do włosów suchych i zniszczonych z tej nowej serii i polecam )
4. Cięcie - idź do naprawdę dobrego fryzjera i dobierze jak ma ciąć żeby włosy się układały to zależy jak bardzo podatne masz włosy na skręcanie się
5. Teoretycznie końcówek nie zabezpieczysz cały czas są narażone na uszkodzenia. Nakładaj jedwab albo olej arganowy po każdym umyciu.
6. Kupno szczotki ... Twój wybór, a włosy wypadają bo są osłabione.

Ja robię to tak... Mycie szamponem 2 x, odżywka 20 minut, wycieranie ( DELIKATNE !! ) włosów, nakładam jedwab bądź olejek arganowy + odżywkę regenerującą do włosów stylizowanych z cece bez spłukiwania na koniec pianka do włosów żeby wszystko się trzymało, włosy susz głową w dół na dyfuzorze wtedy dodasz im objętości.

( dodam jeszcze, że ja swoich włosów nie czeszę po wysuszeniu bo robi się siano, staram się myć co 3 - 4 dni, rozczesuję na mokro pod prysznicem i nie zauważyłam żeby po " nie czesaniu " wypadały bardziej )

Tyle ode mnie
Pozdrawiam
Iberisss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-10, 05:59   #3
Sirii
Raczkowanie

Dzięki za odpowiedź. Głowa mi już pęka od nadmiaru informacji ^^ Do niektórych rad się zastosuję, natomiast chciałabym całkiem odstawić suszarkę (ew. używać jej w sytuacjach kryzysowych jak już naprawdę muszę) a moje włosy gdy schną same, bez żelu lnianego czy czegokolwiek do pomocy to u góry są płaskie a na dole powywijane. Nie daj Boże je rozczesywać bo pojawia się jedno wielkie siano..
Sirii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-10, 06:37   #4
Demoona
Przyczajenie

szczotka TANGLE TEEZER jest przecudowna!! ani razu nie pociągnęła moich włosów. Teraz są na promocji, kosztują 25 zł!
Demoona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-11, 16:22   #5
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Proszę o dokładną lekturę podwieszonych wątków.
Łopatologicznie wytłumaczą Ci dziewczyny w wątku pielęgnacyjnym.
Są wątki typu: od czego zacząć itp.
Poszukaj

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości