|
Notka |
|
Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Zaczynanie bloga o modzie
Przepraszam z całego, calucieńskiego serca, jeśli taki temat już powstał/istnieje i ma się dobrze.
Generalnie bardzo często odwiedzam wizaż, natomiast niedawno dopiero odkryłam, że od dawna posiadam konto (na którym, oprócz postów z nieudanych przeróbek zdjeć z podstawówki ![]() Ale temat mojego posta miał być inny, mianowicie - zaczynanie "modowego" bloga. Chciałabym się pobawić w podobną sprawę (dobra, "pobawić" to może złe słowo :P ), ale boję się tego braku oglądalności i zera komentarzy. Macie jakieś "sposoby" na dobry start i oglądalność poza oczywiście ciekawą treścią? Dzięki za odpowiedzi, i trzymajcie się ciepło ![]() http://full-of-sun.blogspot.com/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Zaczynanie bloga o modzie
Jak na razie nie widzę nic modowego na tym blogu.
Nie ma żadnego sposobu na dużą oglądalność poza ciekawą treścią. Mimo, że zrobisz sobie reklamę na wizażu to ludzie wejdą, wyjdą i już nie wrócą jeśli treść będzie nieciekawa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Jak dla mnie podstawą bloga na którego będę wracać jest ciekawa treść okraszona zdjęciami.
Dla przykładu Twój post o odżywce nie mówi praktycznie nic ciekawego na jej temat- brak choćby informacji jaki masz typ włosów,w jakiej są kondycji co na pewno bardziej zaciekawiłoby osoby szukające info o tej odżywce niż to z jakiej okazji ją dostałaś ![]() Poza tym od bloga oczekuję zdjęć efektów jakie daje kosmetyk- myślę że najwięcej ludzi interesują właśnie zdjęcia- np. efektów przed i po stosowaniu. W sumie póki co na 1000% nie odwiedziłabym tego bloga ponownie, bo nie ma w nim żadnego mocnego punktu który by mnie przyciągnął. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za odpowiedzi i postaram się "naprawić" to wszystko.
Swoją drogą - macie blogi? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Nie wiem czy powinnam pisać o tym w tym wątku, więc z góry przepraszam jeżeli nie trafiłam. Ja się zastanawiam co sądzicie o blogach, na których pojawiają się posty ze stylizacjami tworzonymi za pomocą serwisów typu <ciach>. Wiadomo, że dobra sesja to przynajmniej 2-3h więc czasami łatwiej skorzystać z takich serwisów. Jeżeli rzadko wrzuca się posty to lepiej skorzystać z tego typu narzędzi, czy po prostu podarować sobie i czekać do następnej sesji?
Edytowane przez slomka Czas edycji: 2013-11-18 o 10:26 Powód: nieopłacona reklama |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Ja z reguły szybko uciekam z blogów, na których zamiast zdjęć całej stylizacji są fotki poszczególnych części na wieszakach.
Zrób fajne zdjęcia stylizacji na Tobie. Nie muszą być jakieś super profesjonalne, ważne, żeby to było z pomysłem. Ja mam bloga od ok. miesiąca (link w podpisie), nie reklamuję go jakoś specjalnie, zostawiam komentarze na blogach, które mi się podobają i mam profil na modnej polce. Może nie szaleję z ilością odwiedzających, ale cośtam się dzieje, a każdy feedback się liczy ![]() Wiadomo, że jak robisz bloga to chcesz, żeby ktoś to zobaczył, ale nie trzeba bić rekordów popularności. dorotajot: Niestety nie wypowiem się na temat tych stron bo się w to nie bawię i kompletnie na tym nie znam.
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Musisz jakos zachęcić ludzi, aby Cię odwiedzali na blogu.
Ciekawe stylizacje, dobre opisy, fajne zdjęcia - to podstawa sukcesu.: trzymam kciuki! ![]()
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Jeżeli mowa o blogu prezentującym stylizacje, to dla mnie ważne są tylko zdjęcia. Nie muszą byc profesjanalne, wystarczy żeby były wyraźne i pokazywały cały strój
![]() Tresci na blogach modowych wcale nie czytam, bo dla mnie to mega nudne opisy (oczywiście wiem, że zdarzają sie blogerki które tworzą ciekawe notki ale są to bardzo nieliczne wyjątki). Natomiast w kwestii porad urodowych to interesują mnie jedynie te mówiące o kosmetykach eko i naturalnych sposobach na zachowanie urody i tam liczą się dla mnie konkretne informacje (na temat składu, działania substancji itp), natomiast mniej subiektywne odczucia bo jak wiadomo to co jednemu pomoze innemu może zaszkodzić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Właśnie się psychicznie nastawiam do rozpoczęcia pierwszej "poważnej" sesji "na mnie"
![]() Nadal jest ta niepewność "a nuż się nie spodoba", ale przecież założyłam bloga, więc muszę się przygotować także i na takie głosy. Przejmujecie się, kiedy ktoś napisze, że np. mu się nie podoba, albo że (dosłownie) jest brzydkie?
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Dzięki wszystkim za odpowiedz. Ja nie mam na razie bloga, jedynie konto na <ciach>, po prostu zastanawia mnie z jakich narzędzi i dlaczego z tych korzystają blogerki.
Salsashark masz rację, posty z ciuchami na wieszakach omijam szerokim łukiem, ale stylizacje na tego typu serwisach wyglądają lepiej (tak jak na zdjęciu- stylizacja z <ciach>). Btw. niektóre Twoje sesje na blogu są naprawdę genialne. Szczególnie post z 3maja mi się podoba ![]() str4wberry i Kica. czyli uważacie, że jedyne co powinno się pojawić na blogu to zdjęcia z sesji. I sety takie jak na zdjęciu raczej odstraszają? Edytowane przez slomka Czas edycji: 2013-11-18 o 10:26 Powód: nieopłacona reklama |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Edytowane przez slomka Czas edycji: 2013-11-18 o 10:26 Powód: nieopłacona reklama |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Bardzo fajny wątek
![]() Oglądam bardzo dużo blogów i często zastanawia mnie sekret sukcesu niektórych i przyczyna kleski innych. Zastanawiam sie np. czy na odbiór bloga ma wpływ ilość zdjęć danej stylizacji ? Czy chętniej ogladane są blogi ktorych autorki zamieszczaja 10 zdjęć, a mniej te na których zdjęcie jest jedno lub 2 ? Czy może nie ma to znaczenia? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Sama jestem zaskoczona, że od tak krótkiego czasu tyle osób obejrzało mojego bloga. Może to nie 1000 wyświetleń/h, ale zawsze od czegoś zaczynamy
![]() Co do sesji - mam zamiar zrobić, gdy już się nastawię psychicznie, i na pewno będzie milard zdjęć ![]()
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Ja tam się na blogach modowych nie znam, ale mogę Ci doradzić od strony technicznej: dodaj sobie na bloga takie funkcje jak "Obserwuj przez pocztę e-mail" i "Obserwatorzy". Jeśli komuś spodoba się Twój blog, wpisze maila albo dołączy się do obserwujących i będzie na bieżąco z postami. Powodzenia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
a ja osobiście przeglądam tylko blogi porządnie zrobione
estetyczne pod względem całego wyglądu z dopracowanymi zdjęciami (taki z fotkami byle czym byle jak i byle gdzie.. no sorry - ale to to mam jak wyjdę na ulicę) z dopracowanymi stylizacjami (no bo zdjęcia z serii 5 postów z jeansami i t-shiretem.. życia szkoda) traktuje je podobnie jak magazyny o modzie i po prostu lubię te dopięte na ostatni guzik sama wiem, że gdybym nie miała możliwości zrobić dopracowanego bloga to nie robiłabym go wcale ale rozumiem też, że komuś samo obcowanie z blogowaniem może sprawiać radność więc czemu nie...
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Ogół:
* zdjęcia muszą być robione dobrze, nie interesują mnie te robione w pośpiechu, w ciemnościach czy w świetle lampki nocnej * posty muszą być napisane w inteligentny, zabawny sposób, ironią też nie pogardzę ![]() * szata graficzna bloga powinna być przejrzysta, jasna * czcionka, którą pisze blogger też ma duże znaczenie Szczegół czyli Twój blog moimi oczami: * nie podoba mi się nagłówek bloga (moje zdanie, każdy może mieć inne) * patrząc na Twój 1 post: nigdy więcej nie wróciłabym na tego bloga. Dlaczego? Dodałaś wg mnie głupie zdjęcie, a tekst też o niczym nam nie mówi, ot mieszkasz w stolicy i cześć. ![]() * patrząc na Twój 2 post, myślę sobie: po co wklejasz tak słabe zdjęcie? wychodzę z takiego założenia - lepiej wrzucać porządne, robione w dobrym świetle foto, niż byle jakie, na szybko, byle było. Jesteś tak ładną dziewczyną, a zrobiłaś sobie krzywdę tym zdjęciem. Biustonoszem widniejącym na nim też ![]() * patrząc na Twój 3 post: o, wklejasz inspiracje - jasne, przejrzyste, ładne, a wyżej zdjęcia swoich zdobyczy - ciemne, źle zrobione, no ej... widzisz różnice? * patrząc na Twój post "Aztec print i szorty": znowu, znowu to samo... ZDJĘCIA! ![]() * patrząc na najnowszy post: ok, inspiracje... i co dalej? co z tego wynika? Podsumowując... Musisz popracować nad robieniem dobrych zdjęć. Koniecznie! I nie, nie musisz mieć lustrzanki ![]() Nie napisałam praktycznie nic o treści na blogu, bo po prostu się w nią nie zagłębiałam. Mam nadzieję, że żadna z powyższych opinii Cię nie uraziła, nie miałam takiego zamiaru. ![]() PS. A to jedne z moich ulubionych, modowych, prostych, estetycznych blogów: http://annaaaanna.blogspot.com/ http://beauty-fashion-shopping.blogspot.com/ http://julia-nessa.blogspot.com/ http://angelikasplace.blogspot.com/ Pozdrawiam i życzę wytrwałości w blogowaniu ![]() ![]()
Kiedyś, w czasie rozmowy o osiągnięciach współczesnej techniki, George Bernard Shaw powiedział: - Teraz, gdy już nauczyliśmy się latać w powietrzu jak ptaki, pływać pod wodą jak ryby, brakuje nam tylko jednego: nauczyć się żyć na ziemi jak ludzie... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
SPAMER
Nieopłacona reklama Zarejestrowany: 2012-10
|
a jak oceniacie mojego nowego bloga?
http://jadorelamodeetlestyle.blogspot.com/ będę wdzięczna za wszelkie uwagi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
jeśli już tutaj oceniacie, to może i mi doradzicie czy idę w dobrym kierunku - nie jest to blog modowy, bardziej z rzeczami które mnie interesują, i ma dopiero 3 notki, ale może ocenicie czy warto?
![]() http://misstactless.blogspot.com/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
BAN stały
|
to może i ja poproszę o ocenę
![]() http://crazy-about-heels.blogspot.com/ https://www.facebook.com/pages/Crazy...687397?fref=ts |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Witajcie zapraszam do mnie
![]() ![]() http://agnesstyl.blogspot.com/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Ja też zaczęłam z przygodę z blogiem, ale nie stricte modowym. Będą różne rzeczy które mnie interesują i dotyczą mojego życia (może z czasem zdobędę się na odwagę i dodam stylizację na sobie, bo sama lubię na blogach takowe oglądać). Fajnie by było żeby ktoś moje posty czytał bo trochę piszę je w ramach chęci opowiedzenia innym o tym co lubię bez skrępowania. Taka moja terapia nieśmiałości.
A mam też pytanie czy takie blogi które łączą kilka tematyk oglądacie/czytacie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:45.