Różne obiady z jednego kawałka mięcha:) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2012-03-08, 08:13   #1
As1234
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2012-02
Wiadomości: 17

Różne obiady z jednego kawałka mięcha:)


Jeśli mieszkamy w 1, czy 2 osoby ciężko się zdrowo odżywiać. Najzdrowsze i najlżejsze mięso to indyk, ale co zrobić z dużym filetem, jeśli nie chcemy codziennie jeść tego samego?
As1234 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-08, 09:05   #2
amandi84
Zadomowienie
 
Avatar amandi84
 
Zarejestrowany: 2011-01
Lokalizacja: śląsk
Wiadomości: 1 190
Dot.: Różne obiady z jednego kawałka mięcha:)

ja jem sporo indyka, zdecydowanie wolę od kurczaka (ponoć indyka nie da się tak faszerować antybiotykami);
zwykle duży filet dzielę na kotlety, a resztę na kawałki i później zużywam krojąc w kostkę lub paseczki - dodaję do dań chińskich, sałatek do pracy;

jest mnóstwo przepisów, ostatnio znalazłam przepis na indyka z jabłkami
https://wizaz.pl/kulinaria/przepis_widok.php?id=2725
ale jeszcze nei robiłam
__________________
11.06.2011 - Żonka
23.07.2012 - zostałam mamą małej Milenki
nakarm Psiaka:
http://www.pmiska.pl
amandi84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-08, 09:28   #3
sandrina
Zadomowienie
 
Avatar sandrina
 
Zarejestrowany: 2007-10
Lokalizacja: centrum
Wiadomości: 1 700
Dot.: Różne obiady z jednego kawałka mięcha:)

Cytat:
Napisane przez As1234 Pokaż wiadomość
Jeśli mieszkamy w 1, czy 2 osoby ciężko się zdrowo odżywiać. Najzdrowsze i najlżejsze mięso to indyk, ale co zrobić z dużym filetem, jeśli nie chcemy codziennie jeść tego samego?
-"schabowe"z indyka w różnych panierkach
-mini kotleciki (ze zmielonego) -albo smażone, albo pulpeciki duszone lub gotowane
-pokroić w kostkę, przysmażyć, dodać ulubionych warzyw, przypraw i jest sosik do makaronu lub ryżu
-roladki z serem/szpinakiem/grzybami
-szaszłyki np z cebulką, pieczarkami, papryką lub ananasem
-upiec z warzywami
-wrzucić do sałatki
__________________


Edytowane przez sandrina
Czas edycji: 2012-03-08 o 09:29
sandrina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-09, 07:56   #4
AiShinigami
Raczkowanie
 
Avatar AiShinigami
 
Zarejestrowany: 2010-11
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 244
Dot.: Różne obiady z jednego kawałka mięcha:)

U mnie w domu też popularny cyc indyczy, ale nie na obiad, a raczej jako obkład do chleba ;P
Więc zazwyczaj obtaczamy go tylko jakimiś różnymi ziółkami i/czy obkładamy czosnkiem albo cebulką i pieczemy 'na sucho' w naczynku żaroodpornym

(właściwie to nikt nie ma czasu ani, tym bardziej, chęci na większą zabawę z jedzeniem, więc właśnie jemy wciąż tak samo - gotowany/pieczony płat czystego mięcha ze zmiennymi dodatkami smakowymi, a do tego jakaś podstawa - ryż/kasze/ziemniaki - i surówki/sałatki/jarzynki... jakoś na razie nikt na monotonię nie narzeka )
__________________
Oglądając się lecz nigdy nie cofając - naprzód~!

AiShinigami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-09, 08:15   #5
amandi84
Zadomowienie
 
Avatar amandi84
 
Zarejestrowany: 2011-01
Lokalizacja: śląsk
Wiadomości: 1 190
Dot.: Różne obiady z jednego kawałka mięcha:)

Cytat:
Napisane przez AiShinigami Pokaż wiadomość
U mnie w domu też popularny cyc indyczy, ale nie na obiad, a raczej jako obkład do chleba ;P
Więc zazwyczaj obtaczamy go tylko jakimiś różnymi ziółkami i/czy obkładamy czosnkiem albo cebulką i pieczemy 'na sucho' w naczynku żaroodpornym
to ciekawe, nigdy tak nie piekłam,
tylko obtaczasz w ziółkach i bez żadnego tłuszczy do naczynai żaroodpornego i do piekarnika? Na ile czasu?
__________________
11.06.2011 - Żonka
23.07.2012 - zostałam mamą małej Milenki
nakarm Psiaka:
http://www.pmiska.pl
amandi84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-09, 13:28   #6
KarolinaK
Zakorzenienie
 
Avatar KarolinaK
 
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 938
Dot.: Różne obiady z jednego kawałka mięcha:)

Cytat:
Napisane przez AiShinigami Pokaż wiadomość
U mnie w domu też popularny cyc indyczy, ale nie na obiad, a raczej jako obkład do chleba ;P
Więc zazwyczaj obtaczamy go tylko jakimiś różnymi ziółkami i/czy obkładamy czosnkiem albo cebulką i pieczemy 'na sucho' w naczynku żaroodpornym
Mozna tez posmarowac musztarda przed wlozeniem do piekarnika i nakluc rozmarynem i czosnkiem albo gozdzikami . I ja tak podaje krojony w plastry do ziemniakow czy ryzu a plyn ktory sie wytopil jako sos
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-09, 18:44   #7
Marcepsien
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2012-02
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 79
Dot.: Różne obiady z jednego kawałka mięcha:)

Ja ostatnio z większego kawałka schabu zrobiłam parę schabowych, na drugi dzień roladki z pieczarkami i serem, a resztę upiekłam w naczyniu żaroodpornym i pokrojone w plasterki poszło na kanapki
Marcepsien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-03-10, 07:14   #8
AiShinigami
Raczkowanie
 
Avatar AiShinigami
 
Zarejestrowany: 2010-11
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 244
Dot.: Różne obiady z jednego kawałka mięcha:)

Cytat:
Napisane przez amandi84 Pokaż wiadomość
to ciekawe, nigdy tak nie piekłam,
tylko obtaczasz w ziółkach i bez żadnego tłuszczy do naczynai żaroodpornego i do piekarnika? Na ile czasu?
Uhm, dokładnie tak - same przyprawy i piekę (i bez zbędnego tłuszczu i tych wszystkich podejrzanych specjalnych torebek do pieczenia ;P)

Jeśli chodzi o czas, to zależy... 0,5kg pierś jest zazwyczaj gotowa po około półtorej godziny w 230C. Po godzinie już warto sprawdzać - jak już się mięcho nitkuje to wyjąć, żeby zbytnio nie przesuszyć...

Polecam
__________________
Oglądając się lecz nigdy nie cofając - naprzód~!

AiShinigami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-10, 08:32   #9
amandi84
Zadomowienie
 
Avatar amandi84
 
Zarejestrowany: 2011-01
Lokalizacja: śląsk
Wiadomości: 1 190
Dot.: Różne obiady z jednego kawałka mięcha:)

Cytat:
Napisane przez AiShinigami Pokaż wiadomość
Uhm, dokładnie tak - same przyprawy i piekę (i bez zbędnego tłuszczu i tych wszystkich podejrzanych specjalnych torebek do pieczenia ;P)

Jeśli chodzi o czas, to zależy... 0,5kg pierś jest zazwyczaj gotowa po około półtorej godziny w 230C. Po godzinie już warto sprawdzać - jak już się mięcho nitkuje to wyjąć, żeby zbytnio nie przesuszyć...

Polecam
Dzięki, skuszę się na pewno jak tylko dorwę większy kawał indora
__________________
11.06.2011 - Żonka
23.07.2012 - zostałam mamą małej Milenki
nakarm Psiaka:
http://www.pmiska.pl
amandi84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-14, 11:11   #10
As1234
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2012-02
Wiadomości: 17
Dot.: Różne obiady z jednego kawałka mięcha:)

Cytat:
Napisane przez sandrina Pokaż wiadomość
-"schabowe"z indyka w różnych panierkach
Sandrina, a w jakich panierkach? Ja kupowałam gotowe, np. nuggetsy, bo zawsze mi się odkleja panierka.

AiShinigami, a jakich ziół do tego używasz? Kroisz potem na krajalnicy, zy normalnie?
As1234 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-14, 11:59   #11
sandrina
Zadomowienie
 
Avatar sandrina
 
Zarejestrowany: 2007-10
Lokalizacja: centrum
Wiadomości: 1 700
Dot.: Różne obiady z jednego kawałka mięcha:)

Cytat:
Napisane przez As1234 Pokaż wiadomość
Sandrina, a w jakich panierkach? Ja kupowałam gotowe, np. nuggetsy, bo zawsze mi się odkleja panierka.
-mąką, jajko, bułka tarta (to można poszaleć z różnymi wariantami przyprawiania)
-pokroić, przyprawić i zalać w miseczce jogurtem lub maślanką (żeby pokryło), odstawić na ponad godzinę, obtoczyć w pokruszonych krakersach i upiec
-obtoczyć w jajku i bułce tartej wymieszanej z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi lub sezamem - usmażyć

Mi panierka nie odchodzi, więc nie wiem co Ci w tej kwestii poradzić. A wszystkie powyższe wypróbowałam (na kurczaku bo indyka mi szkoda było smażyć) i jak dla mnie krakersowa jest pyszna.

Ja lubię filet zapiec w cieście francuskim - wtedy można z dodatkami różnymi poszaleć i nie jest tak niezdrowo jak z patelni
__________________

sandrina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-03-19, 18:05   #12
agniecha_2015
Przyczajenie
 
Avatar agniecha_2015
 
Zarejestrowany: 2011-02
Lokalizacja: z pokoju
Wiadomości: 21
Dot.: Różne obiady z jednego kawałka mięcha:)

Cytat:
Napisane przez sandrina Pokaż wiadomość
-mąką, jajko, bułka tarta (to można poszaleć z różnymi wariantami przyprawiania)
-pokroić, przyprawić i zalać w miseczce jogurtem lub maślanką (żeby pokryło), odstawić na ponad godzinę, obtoczyć w pokruszonych krakersach i upiec
-obtoczyć w jajku i bułce tartej wymieszanej z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi lub sezamem - usmażyć

Ja lubię filet zapiec w cieście francuskim - wtedy można z dodatkami różnymi poszaleć i nie jest tak niezdrowo jak z patelni
Świetny pomysł napewno wypróbuję
__________________
Kłamstwo zdąży obiec pół świata, zanim prawda włoży buty. - James Callaghan
agniecha_2015 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-27, 13:44   #13
As1234
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2012-02
Wiadomości: 17
Dot.: Różne obiady z jednego kawałka mięcha:)

O, suuuper pomysł z tymi krakersami. Ja ostatnio czytałam też, żeby dodać ziół, np. papryki do bułki tartej. Zastanawiam się też, że fajnie mogłoby wyjść z dodatkiem parmezanu tartego, albo drobno posiekanych oliwek...
As1234 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-27, 13:53   #14
Rena
Zakorzenienie
 
Avatar Rena
 
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
Dot.: Różne obiady z jednego kawałka mięcha:)

1. zamarynowac i upiec (ziola, sosy pomidorowe inne)
2. pokroic z warzywami - rozne warzywa = rozne potrawy
3. usmazyc na patelni jak kotlet
4. zrobic zupe z indyka
5. zmielic mieso - zrobic kotlety mielone, pulpety, lazanie, spaghethi i inne

to tak na szybko
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-11, 08:09   #15
As1234
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2012-02
Wiadomości: 17
Dot.: Różne obiady z jednego kawałka mięcha:)

Ja dziś zrobię tak:
1 dużego fileta indykpolu (na tej tacce jest tak z 0,5kg) wsadzę do garnuszka, zaleję do 1/3 wysokości wodą, dodam liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, oczyszczone i pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę, selera, pietruszkę. Do tego por w plasterkach. Gotuję to ok. 1/2h na małym ogniu. Pod koniec wyjmuję mięso, dodaję kaszę pęczak ew. dolewając jeszcze wody. Powstaje danie: kasza z warzywami i sosem. Bardzo wartościowe, lekkostrawne... Mięso dzielę na 3 części. Pierwszą kroję w małą kosteczkę i dodaję do kaszy. Drugą jutro wykorzystam do tortilli (kupuję gotowe, staram się wybrać pełnoziarniste, do tego indyk w paski, chrupiąca sałata albo świeże liście szpinaku, pomidor, ew. oliwki/ kapary jeśli ktoś lubi i sos czosnkowy - robię sama mieszając czosnek, jogurt i majonez, albo kupuję gotowy w Biedronce - chyba ok. 2zl, dobry sklad). Mam wtedy obiad w 15 minut (tortille zawijam w folię aluminiową i podgrzewam w piekarniku, albo skrapiam wodą i na patelni). Trzecią część indyka zamierzam zmiksować z sosem pomidorowym, śmietaną, curry i będę miała świetny sos do ryżu. Albo można zamrozić w kosteczce i wykorzystać innego dnia np. do makaronu
As1234 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:10.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.